Zobacz pełną wersję : Gwarancja Nikon-a
Witam, w dniu dzisiejszym padł mi akumulator D750 obiawy (Akumulator nie ładuje się, aparat pokazuje stan 4, dioda ładowarki szybko miga). Zgłosiłem sprawę do Serwisu Nikona gdzie dowiedziałem się że na aku w ogóle Nie Ma Gwarancji. Co zrobić w takiej sytuacji? Pozdrawiam.
nie.Znajomy
30-08-2017, 10:51
Witam, w dniu dzisiejszym padł mi akumulator D750 obiawy (Akumulator nie ładuje się, aparat pokazuje stan 4, dioda ładowarki szybko miga). Zgłosiłem sprawę do Serwisu Nikona gdzie dowiedziałem się że na aku w ogóle Nie Ma Gwarancji. Co zrobić w takiej sytuacji? Pozdrawiam.
Najprościej jest kupić nowy akumulator.
Odpowiedzialność sprzedawcy z tytułu rękojmi.
Schwefel
30-08-2017, 11:51
Odpowiedzialność sprzedawcy z tytułu rękojmi.
O ile kupował na firmę. W przypadku sprzedaży konsumenckiej jest niezgodność towaru z umową. Jeżeli reklamujesz w pierwszym roku to sprzedawca musi udowodnić, że towar jest zgodny z umową.
Bzdura.
Poczytaj przepisy. Niezgodności z umową nie ma już od kilku lat.
Na akumulatory jest zwykle 6 miesięcy gwarancji (jeśli jest wymienny). Jeśli jesteś konsumentem, to najprościej zgłosić to do sprzedawcy.
Na akumulatory jest zwykle 6 miesięcy gwarancji (jeśli jest wymienny). Jeśli jesteś konsumentem, to najprościej zgłosić to do sprzedawcy.
Tak właśnie zrobiłem, jednak na body mam FV co w takiej sytuacji?
Tak właśnie zrobiłem, jednak na body mam FV co w takiej sytuacji?
Jeśli to faktura na firmę, to nie jesteś konsumentem. Pozostaje rękojmia.
Jeśli to faktura na firmę, to nie jesteś konsumentem. Pozostaje rękojmia.
Jaki okres jest rękojmi dla firm?
brzezior
01-09-2017, 18:07
A może to wadliwy EN-EL15? Kiedyś serwis wymienił mi taki w Nikonie 1 bez pytania o gwarancje. Tu jest info:
https://www.nikonimgsupport.com/eu/BV_article?articleNo=000006311&sitecode=pl_PL
- - - - kolejny post - - - - - -
Coś nie działa... Ale treść informacji jest taka:
Jeśli dziewiąty znak numeru partii akumulatora EN-EL15 to E lub F, akumulator podlega wymianie, ponieważ może być uszkodzony. Aby uzyskać szczegółowe informacje na temat wymiany akumulatora, należy się skontaktować z działem pomocy technicznej firmy Nikon.
A może to wadliwy EN-EL15? Kiedyś serwis wymienił mi taki w Nikonie 1 bez pytania o gwarancje. Tu jest info:
https://www.nikonimgsupport.com/eu/BV_article?articleNo=000006311&sitecode=pl_PL
- - - - kolejny post - - - - - -
Coś nie działa... Ale treść informacji jest taka:
Jeśli dziewiąty znak numeru partii akumulatora EN-EL15 to E lub F, akumulator podlega wymianie, ponieważ może być uszkodzony. Aby uzyskać szczegółowe informacje na temat wymiany akumulatora, należy się skontaktować z działem pomocy technicznej firmy Nikon.
Dziewiąty znak to R. Od 2008r używam dwóch aku do D200 i nie mam z nimi problemu.