PDA

Zobacz pełną wersję : Wybór lustrzanki dla początkującego do makro i nie tylko

Doniu99
28-08-2017, 00:06
Witam wszystkich forumowiczów!

Z racji tego że jest to pierwszy mój post (temat) przywitam się.

Mam na imię Krzysiek i chciałbym zakupić swoją pierwszą lustrzankę.
Wcześniej moją przygodę z foto zacząłem na sprzęcie FujiFilm s2950 kompakt . Kupiłem z myślą o dobrej matrycy sporym zoom'ie :D ( w erze wiekowej gdzie liczyły się cyferki )
Teraz chciałbym spróbować czegoś innego. Z racji że głównie interesuje mnie tematyka typu = Martwa natura, makro, zwierzęta, architektura itd.. czasem portret , jakaś mała grupa przy dobrej imprezie okolicznościowej. Chciałbym coś na początek co pozwoli mi pójść w tym kierunku.
Od niedawna zacząłem prace jako grafik i kilka razy zdarzyło mi się korzystać z lustrzanek firmy Canon jednak posiadałem je na tyle krótko że nie zdołałem się z tym sprzętem "zaprzyjaźnić".

Mógłbym prosić was o radę co wybrać. Mój budżet jest niewielki bo na cały zestaw mogę przeznaczyć w granicach 2400 zł +/-

Poszperałem po tematach na forum (wiem ze owe modele były wielokrotnie wałkowane jednak nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi )

A więc: Waham się pomiędzy modelami:

Nikon d3300 + 18-105 VR
Nikon d5300 + 18-105 VR

Ew. Canon 1300D + jakiś startup'owy zestaw.

Do tej pory bawiłem się kolegi Canonem 1300d z obiektywem portretowym i 18-55 . Było ok z tym że wydawał mi się trochę mały jak na lustrzankę i dość lekki. Zdjęcia dobre, klawisze funkcyjne - kwestia przyzwyczajenia, chociaż balans bieli dość biedny, w LR na PC można było nadrobić , obrobić itd..

Doradźcie mi w co się pchać na początek jaki zestaw zakupić , dodam że używany sprzęt nie wchodzi w grę.

Z góry dziękuje za pomoc z waszej strony.

wasciu
28-08-2017, 01:58
Jeśli tylko nowy sprzęt wchodzi w grę to z nikonów dostaniesz raczej tylko d3300 ze wspomnianym obiektywem. I sam posiadam ten zestaw i jestem zadowolony :)

Doniu99
28-08-2017, 12:46
A co możesz o nim powiedzieć z własnej perspektywy ? Jest on w zupełności wystarczający na początek ? Do tego typu zdjęć np o których wspomniałem wyżej ?

ksh
28-08-2017, 12:58
Nie brałbym tego canona bo to jednak dość przestarzała konstrukcja, oba wymienione nikony dużo lepsze.
D3300 lub D3400 zależne od ceny, obiektyw uniwersalny 18-105VR, do makro żeby było odwzorowanie sensowne to najtańszy nikkor micro 40mm, jakby mógł być używany sprzęt to w tym budżecie brałbym D7000 + Nikkor 28-105 macro i jeszcze zostanie 700zł na jakiś obiektyw np 1.8/35mm.

cz4rnuch
28-08-2017, 13:13
Jeśli Cię nie stać na obiektyw makro (a może się on przydać także do portretu czy od biedy do jakichś zwierzaków) to lepszym wyjściem będzie tani 18-55 niż 18-105. Ten pierwszy ma znacznie lepszą skalę odwzorowania i jest tańszy. Oczywiście nadal nie będzie to "prawdziwe" makro i może Ci zabraknąć długiego końca.

Doniu99
28-08-2017, 15:02
Hmm ciekawa propozycja używanego sprzętu d7000 . Jednak nie mam zaufania do używanej elektroniki . A jaki obiektyw na początek byście polecili do makro w dość niskiej kwocie początek (jeśli takowy istnieje :D )

greku792
28-08-2017, 17:53
Jeżeli może być manual to ja osobiście polecam Heliosa 44M + pierścienie pośrednie, bardzo fajny i tani zestaw. Helios ok 100 - 200 zł pierscienie od 30 zł chyba.

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

poste
28-08-2017, 19:12
W entry level nie będzie pomiaru światła, manual dla początkującego i mało obeznanego z tematem.... hmm, słabo to widzę, łatwo się zniechęcić. Na początek, do przyrody i także "prawie" makro polecam Nikkora 70-300 AF-P VR. Do motylków, kwiatków itp. 'makro" ;) jest całkiem ok. Przy okazji fajne, małe tele.
Ps. Odchylany ekranik w makro bywa przydatny... ale co kto lubi.

megasnajper
28-08-2017, 19:28
Do zabawy z manualnymi szkłami to jednak seria D7xxx, z używanych D7000 można spokojnie znaleźć z kitem w tym budżecie.
Jak wyżej, do początków z makro to może jednak jakieś tele?

greku792
28-08-2017, 20:42
W entry level nie będzie pomiaru światła, manual dla początkującego i mało obeznanego z tematem.... hmm, słabo to widzę, łatwo się zniechęcić. Na początek, do przyrody i także "prawie" makro polecam Nikkora 70-300 AF-P VR. Do motylków, kwiatków itp. 'makro" ;) jest całkiem ok. Przy okazji fajne, małe tele.
Ps. Odchylany ekranik w makro bywa przydatny... ale co kto lubi.Mam Nikkora AF- P 70-300 VR o zgodzę się z " prawie makro". Obiektyw bardzo fajny lecz ciemny ale ze te pieniądze jest super. Ja tak zaczynałem zabawę z makro z Heliosem i pierścieniem posrednim i było całkiem fajnie a teraz wykozystuje Heliosa do fotografoeania syna i powiem że bokeh jest piekny.

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Doniu99
28-08-2017, 21:52
Czyli reasumując d3300 be d5300 i do tego af p 70-300 VR tylko wlasnie pytanie czy warto na moim miejscu dopłacać do d5300 czy rzeczywiście tych pieniędzy nie zaoszczędzić na obiektywy i pomysły na początki z przyrodą

PS: Helios jak najbardziej będzie przydatny :) myślę że się nie zniechęce hehe

ksh
28-08-2017, 22:16
Ja bym się na twoim miejscu przeszedł gdzieś i oglądnąć sprzęt przed zakupem, o ile mi bardzo odpowiada D3300/D3400, zwłaszcza ten drugi za świetnie zrobione jpg to jednak byłem świadom ograniczeń, w cenie jaką zakładasz wydać miałbyś używane D7100 + 18-55VR i jak dobrze poszukasz to może kupisz z resztkami gwarancji.

Doniu99
28-08-2017, 23:12
Ja bym się na twoim miejscu przeszedł gdzieś i oglądnąć sprzęt przed zakupem, o ile mi bardzo odpowiada D3300/D3400, zwłaszcza ten drugi za świetnie zrobione jpg to jednak byłem świadom ograniczeń, w cenie jaką zakładasz wydać miałbyś używane D7100 + 18-55VR i jak dobrze poszukasz to może kupisz z resztkami gwarancji.

Niestety, patrzyłem aukcje internetowe od paru dni... Również jak dziś, i jutro. Ceny d7100 z obiektywem jakimkolwiek chociaż w dodatku z gw to koszt minimum 2800zl. Nie mówiąc tu o dodatkach. Wtedy koszta windują już powyżej 3 tyś . Jest to świetny model jak widzę po waszych opiniach ale niestety poza moimi granicami na te chwilę. :(

Gdzieś w pewnym temacie porównania modeli d5300 vs d3300 było wyjaśnione na czym polegają różnice,
- Na plus d5300
- RAW 14 - bitowe ( 12 a 14 bitowe czy faktycznie warto doplacic 600zl )
- ekran odchylany ( kwestia gustu, wg mnie priorytet nie jest )
- bracketing jak dobrze pamiętam ? (jeśli źle napisałem proszę poprawić, wiem co to znaczy niestety moja pisownia jeszcze kuleje w tej kategorii :P) (pytanie czy warto doplacic 600zl )
- były jeszcze jakieś różnice tylko nie pamiętam już kolejnych
Natomiast co przemawia za d3300
- Bardzo duża ilość osób go ma - i Ci co go mają polecają
- stosunek cena/jakość
- procesor na plus, ale chyba w w/w modelu tez jest expeed 4
- gdzies czytalem ze nikon d3300 mają problem z dobrym AF (nie wiem w jakim stopniu jest to prawdą i na ile będzie mi to przeszkadzać jeśli nawet tak jest)
D7100 byłoby najlepszym wyborem do tej kwoty jakbym wyhaczył coś w dobrym pakiecie do 2500zl jednak ciężko będzie.

cz4rnuch
28-08-2017, 23:22
Ten 70-300 to jednak z naciskiem na bardzo bardzo bardzo słabe prawie makro :) Jest na rynku zatrzęsienie obiektywów, które mają taką lub lepszą skalę odwzorowania. Do serii D3xxx i D5xxx ogólnie nie poleca się manuali, ale to w zasadzie jedyna droga to taniego i w miarę jasnego obiektyw 2w1 czyli makro + portret. Inna to np używany Tamron 60/2, który jest bardzo dobry ale kosztuje już ok 800-900PLN (i też trzeba poszukać). Do manuali może i Canon lepszy, a jeszcze lepszy Pentax, a jeszcze lepsze bezlustra. Wtedy jest co podpiąć, czasami za śmieszne pieniądze.

ksh
28-08-2017, 23:36
D7100 nawet tu na forum było za 2100zł z małym przebiegiem, ja sprzedałem za 2200zł z resztkami gwarancji, cierpliwości, ceny na allegro są czasami szalone, jeszcze olx ale z osobistym odbiorem szukaj.

cz4rnuch
28-08-2017, 23:41
D7100, nawet używany, zje jednak prawie cały budżet (i piszę to sam sprzedając więc interes mam by go raczej opchnąć) więc jeśli ktoś chce mieć zadowalający zestaw makro, portret, zwierzyna i coś tam jeszcze to lepiej jednak zainwestować w obiektywy, które tanie nie są (choć też mam na sprzedaż :)). No chyba, że zabawa z manualami to wtedy taki D7100 lub nawet taniej D7000 (oczywiście mowa o używanych) pozwolą trochę zaoszczędzić. Ja osobiście poszedłbym w tanie body z dobrą matrycą (nie wiem jakie jest najlepsze, ale może coś pokroju D5200 lub D3300) a do tego zestaw kit do codziennej fotografii i używany obiektyw makro, który sprawi się także w portrecie np bardzo dobry Tamron 60/2. A na "dzikiego zwierza" i "pierze" czyli coś pokroju 70-300 trzeba odkładać.

Doniu99
28-08-2017, 23:58
Czyli musze przystać na body d3300 plus obiektywy jak wyżej pisaliscie (Tamron 60/2 i 70-300), akcesoria, na tym się skupic i może jakas zabawa z manualami wyjdzie z tego...
Jeszcze jedna rzecz mnie trapi. Czy faktycznie d3300 ma taki słaby AF i nie trafiający "w punkt"?
Na razie bawilem sie canonem 1300 d i czasem tam byłem zniesmaczony takimi przykrymi niespodziankami, podkreśle że tam był obiektyw 18 - 55 standard :)

PS: Z takim zielonym (czyli jak ja i pewnie nie tylko ja tutaj na forum) to macie przesrane :D
Ale gdy nabiore doswiadczenia chetnie bede pomagac i dzielić się postępami ponieważ nie ucze sie tego dla zarobku tylko dla mojego zainteresowania jak i nabrania pewnego "cennego doświadczenia " :)

cz4rnuch
29-08-2017, 00:06
D3300 korzysta z bardzo starego modułu AF Multi-CAM 1000, który był już obecny w takich lustrzankach jak D200 czy D90. Co nie znaczy, że jest bezużyteczny ani, że nie został przez te kilka(naście lat) z lekka zmodyfikowany. Trzymaj się punku centralnego i krzywda Ci się nie stanie. Miałem D90 przez kilka lat i nie było z tym aż tak źle. Kupując aparat typu D3300 musisz jeszcze pamiętać o jednej rzeczy. Te serie mają małe i dość ciemne wizjery co oznacza, że będziesz miał utrudnione zadanie przy ręcznym ustawianiu ostrości, ocenie ostrości w wizjerze itp. A to szalenie istotne przy obiektywach manualnych, przy makro i przy jaśniejszej optyce, która nie wybacza błędów.

PS Na akcesoria przyjdzie jeszcze czas. Na razie nie kupuj żadnych pierdół typu torby, neopranowe paski, filtry, pokrowce, poziomiczki itd. Jedyne co może Ci się przydać to statyw w makro, ale na tym nie należy przesadnie oszczędzać więc lepiej zbieraj pieniążki na coś co zapewni minimum stabilności.

Doniu99
29-08-2017, 00:31
D3300 korzysta z bardzo starego modułu AF Multi-CAM 1000, który był już obecny w takich lustrzankach jak D200 czy D90. Co nie znaczy, że jest bezużyteczny ani, że nie został przez te kilka(naście lat) z lekka zmodyfikowany. Trzymaj się punku centralnego i krzywda Ci się nie stanie. Miałem D90 przez kilka lat i nie było z tym aż tak źle. Kupując aparat typu D3300 musisz jeszcze pamiętać o jednej rzeczy. Te serie mają małe i dość ciemne wizjery co oznacza, że będziesz miał utrudnione zadanie przy ręcznym ustawianiu ostrości, ocenie ostrości w wizjerze itp. A to szalenie istotne przy obiektywach manualnych, przy makro i przy jaśniejszej optyce, która nie wybacza błędów.

PS Na akcesoria przyjdzie jeszcze czas. Na razie nie kupuj żadnych pierdół typu torby, neopranowe paski, filtry, pokrowce, poziomiczki itd. Jedyne co może Ci się przydać to statyw w makro, ale na tym nie należy przesadnie oszczędzać więc lepiej zbieraj pieniążki na coś co zapewni minimum stabilności.

I teraz nasuwa mi sie pytanie czy te wszystkie niedociągniecia związane z jasnością i ostrością są wyeliminowane w modelu serii d5xxx np d5300. Bo tutaj cała batalia toczy mi się w głowie, ponieważ nad tym modelem jeszcze jestem w stanie powalczyć. Ale jeśli odpowiesz, że nie warto dopłacać 650zł ponieważ ma te same podzespoły bądź jest to zbyt mała różnica to w takim razie podejmuje zakupu d3300 wraz z 18 55 nastepnie dobry statyw, - Tamron 60/2 - I AF- P 70-300 Nikkor :D

Nie ukrywam wole teraz dac 600zl (jesli warto) nizeli za rok powiedzieć ze "cos mi tu nie gra ":) chociaż możliwe ze tak nie będzie. " bo wszystko zależy od fotografa " heh

PS: Doczytałem że d5300 posiada moduł Multi-CAM 4800 FX.... hmm

cz4rnuch
29-08-2017, 01:03
Ciemne i małe wizjery to cecha serii D5xxx i D3xxx. Tu nic się nie zmieniło (może poprawiło się pokrycie kadru, ale nie jestem pewny). Jeśli chcesz mieć większy i jaśniejszy wizjer z pryzmatem zamiast układu luster to musisz zainwestować w serię D7xxx lub wyższe albo szukać u dziadków typu D90. Dla mnie pod względem cena jakość dla amatora optymalna jest seria D5xxx, ale każdy może mieć na ten temat swoje zdanie. Całkiem udanym aparatem z dobrą ceną jest D5200, ale i on ma swoje wady. Ta matryca może od czasu do czasu wyprodukować banding co dla lubiących mocno ciągnąć w obróbce z cieni może się okazać barierą nie do przejścia. Zdarza się to dość rzadko, ale warto o tym pamiętać. D5300 jest pod tym względem poprawiony, ale też i droższy.

PS Multi-CAM 4800 też cieszy się (przynajmniej na tym forum) złą sławą. Podobno jest dość kapryśny (ale i tu pewnie spotkasz się z różnymi opiniami).

Doniu99
29-08-2017, 08:13
Rozumiem .
Więc wszystko jasne .
Czy ten obiektyw na początek zamiast nikkor 70-300 af - P będzie ok bo jest za taka cenę ... piszą że ma problem z af i jest głośny https://m.euro.com.pl/obiektywy/tamron-af-70-300-mm-f-4-5-6-di-ld-macro-1-2-nikon.bhtml?gclid=EAIaIQobChMIsfSAq-T71QIVpp3tCh39jw7zEAQYASABEgKR4fD_BwE&gclsrc=aw.ds&dclid=CL_Y39nk-9UCFcuXGAodTHUAtQ ?

ksh
29-08-2017, 09:01
Nie, to najgorszy szmelc, który wstyd nazywać obiektywem.
Najtańszy sensowny jest nikkor 55-300VR.

Doniu99
29-08-2017, 09:25
Nie, to najgorszy szmelc, który wstyd nazywać obiektywem.
Najtańszy sensowny jest nikkor 55-300VR.

Dzięki. Dobrze że wycofałem myśli zakupu :) czyli muszę szukać nikkora

Doniu99
29-08-2017, 21:14
Trochę ponaginam regulamin i napiszę post po poście . Zamówiłem d3300 + 18 105 vr . Niestety ciężko ten model dostac nowy z magazynu . A ż obiektywem 18 55 vr jeszcze gorzej . Ale udało się. Jeśli nic się głupiego nie wydarzy w tych sieciowkach to jutro będę mógł praktykować :). Dzięki wam za wszelkie info na ten temat . O wiele więcej teraz wiem. Chociaż podstawy i co ja miałem na myśli . Bo zrozumieć siebie to pół sukcesu :) . Postaram się pochwalić pierwszymi kadrami :D. Pozdrawiam .