PDA

Zobacz pełną wersję : Studio do 12k

bahama_mama
27-08-2017, 20:34
Witam,

Mam pytanie w zwiazku ze studiem a raczej jego wyposazeniem. Mam niezagospodarowana piwnice, ladnie wykonczona, ktora chcemy ze znajomym przeznaczyc wlasnie na studio fotograficzne. Jako ze nie mam zupelnie zadnego doswiadczenia w tej materii choc zdjecia robie dobrych kilka lat to zwracam sie do Was z prosba o ewentualne porady w co najlepiej zainwestowac. Zalezy mi oczywiscie na jakosci wiec sprzet moze byc uzywany ale zeby reprezentowal odpowiedni poziom. Pomieszczenia do zdjec beda w sumie dwa z racji rozmiarow piwnicy.

Pierwsze pomieszczenie:

Wysokosc - 2m
Dlugosc - 7,5m
Szerokosc - 5m

Tutaj myslelismy o macro, fotografia przedmiotow, moze dzieci, portret siedzacy, w kazdy badz razie nikt wysoki :)

Drugie pomieszczenie:

Wysokosc - 2,6m
Dlugosc - 4,5m
Szerokosc - 5m

Tutaj myslelismy wlasnie o fotografii pelnych sylwetek.

Budzet na start to 12,000zl. Przeznaczenie jest zarowno dla nas jak i chcemy wynajmowac to miejsce w celach komercyjnych. Rozmawialem ostatnio ze znajomym, ktory rowniez prowadzi studio fotograficzne i polecil (w tym budzecie) zestaw ponizej:

- 1x Quadralite Move 400 KIT3
- 2x Quadralite Up! 200
- 1x Quadralite Beauty Dish 70cm
- 1x Quadralite Honey Dish 70cm
- 1x Quadralite Softbox 120cm
- 1x Quadralite Stripbox 120x30
- 1x Quadralite Navigator Kit
- 1x FreePower 2,7x5m background system
- 2x Quadralite VideoLED 600

Za wszelkie sugestie bardzo dziekuje ! :)

Jacek

Wujot
28-08-2017, 12:42
Sugestia jest taka abyś popracował w studio przez jakiś czas i zobaczył o co chodzi.

Podstawowe tematy przy tworzeniu studia to odpowiednia podłoga, systemy podwieszeń światła, elektryka w tym oświetlenie robocze, pomysły na tło (np cyklorama, czy bezhoryzont), przechowywanie rekwizytów i sprzętu, organizacja planu. Radzę solidnie przeszukać forum bo co jakiś czas niektóre z tych zagadnień wypływają. Lista sprzętu taka czy inna przy słabym rozwiązaniu tych fundamentalnych kwestii jest trzeciorzędnym problemem.

tutaj jest np dyskusja o tym jak wieszać lampy w niskim studio.

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=179566

Co do Twoich pomieszczeń - to niższe nie nadaje się na studio, to wyższe po starannym przemyśleniu podejścia do światła szczątkowego i zastosowaniu bardzo oszczędnych pod względem wysokości systemów podwieszenia być może będzie jako takie. Ale do wynajmu (???) - to żart.
Ogólnie to radziłbym poszukać innej lokalizacji.

Pozdro
Wiesiek

bahama_mama
28-08-2017, 21:14
Hej,

Wiesiek, dzieki wielkie za info. Temat juz zapisuje to bedzie co czytac do sniadania. Wlasnie tak staram sie przegladac stare watki i szczatkowo lapie tematy, ktore uwazam ze moga byc pomocne dla nas. Glownie to chcielismy dla nas po prostu po pracy sobie powiekszysc jakas wiedze na temat zdjec i wlasnie padlo na studio bo nigdy sie tym nie zajmowalismy. Tak tylko zapytam - idealne czy ze tak powiem akceptowalne warunki na studio to wedlug Ciebie jakie wymiary zeby nie wstydzic sie pozniej gdzies to oglaszac :) Dodam ze lokalizacja to Anglia, troche inny rynek (wydaje mi sie mniej wymagajacy) aczkolwiek zeby nie robic wiochy i zeby mozna bylo w tym miejscu wykonac sensowne sesje to o czym dokladniej mowimy ?

ps, dokladnie do tego samego dzisiaj doszlismy ze to jedno wyzsze miejsce w zupelnosci wystarczy.

Pozdrawiam,

Jacek

Wujot
28-08-2017, 22:32
Hej,

Wiesiek, dzieki wielkie za info. Temat juz zapisuje to bedzie co czytac do sniadania. Wlasnie tak staram sie przegladac stare watki i szczatkowo lapie tematy, ktore uwazam ze moga byc pomocne dla nas. Glownie to chcielismy dla nas po prostu po pracy sobie powiekszysc jakas wiedze na temat zdjec i wlasnie padlo na studio bo nigdy sie tym nie zajmowalismy. Tak tylko zapytam - idealne czy ze tak powiem akceptowalne warunki na studio to wedlug Ciebie jakie wymiary zeby nie wstydzic sie pozniej gdzies to oglaszac :) Dodam ze lokalizacja to Anglia, troche inny rynek (wydaje mi sie mniej wymagajacy) aczkolwiek zeby nie robic wiochy i zeby mozna bylo w tym miejscu wykonac sensowne sesje to o czym dokladniej mowimy ?

ps, dokladnie do tego samego dzisiaj doszlismy ze to jedno wyzsze miejsce w zupelnosci wystarczy.

Pozdrawiam,

Jacek

Moim zdaniem minimalne wymiary to byłoby 3,3 wysokości, 5 m szerokości i 8 (a lepiej 9-10) odejścia. Daje to szanse na dobre zdjęcia sylwetki i mniejsze plany - czyli studio jest w miarę uniwersalne. Oczywiście nie będziemy spierali się o jakieś drobne odstępstwa wymiarów. Wielkim plusem studia jest dodatkowa większa wysokość bo umożliwia to zbudowanie antresoli i foty z góry.

Pozdro
Wiesiek