PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa Błyskowa Nikon SB-26

kurkylaib
25-08-2017, 19:55
Witam szukam instrukcji po polsku do lampy błyskowej Nikon SB-26, oraz mam pytanie czy taka lampa współpracuje z D3100

madebyzosiek
25-08-2017, 20:01
Nie współpracuje... To znaczy w manualnym trybie i nie pamiętam, jak ma A, to po zadaniu przysłony i iso coś dobierze, ale w manualu efekty będą najlepsze. Instrukcja po polsku nie będzie zbyt łatwa do znalezienia... Po angielsku gdzieś pewnie się trafi...

deep
25-08-2017, 21:07
Po angielsku mogę ci podesłać, na polską wersję raczej nie ma szans. Nawet papierową mam tylko po angielsku.

kurkylaib
25-08-2017, 21:28
a już myślałem że mama lamę. Po angielsku instrukcję znalazłem Dzięki.
Gdzie znajdę jakieś informację jakie lampy współpracują z D3100 ?

Ligo
25-08-2017, 22:20
https://www.nikonimgsupport.com/ni/NI_article?articleno=000001407&configured=1&lang=en_US

Nikomat
26-08-2017, 00:28
Nie wspolpracuje.
To lampa do analogowych Nikonow.
Miales podane juz wyzej !

mama lamę
Mama Lama tez tak mowi, ze nie

Ligo
26-08-2017, 01:26
Może warto doprecyzować. Nikon SB-26 to odpowiednik SB-900 sprzed dwóch dekad, ale to nadal doskonała lampa, tyle że ze współczesnymi cyfrakami już niekompatybilna. Nie przenosi informacji z korpusu o zadanej czułości, przysłonie i ustawieniu ogniskowej. Nie współpracuje też z sensorem TTL-u. Ale jest to lampa autonomiczna i nadal można z powodzeniem używać ją z różnymi aparatami, nie tylko Nikona, bowiem własny sensor daje precyzję naświetlania porównywalną z układem TTL.

Nikomat
26-08-2017, 03:11
Moze nie warto nic juz doprecyzowac ??
Nie dziala (na manualu, jak kazda lampa) i juz cala precyzja - a raczej jej brak :idea:

Ligo
26-08-2017, 03:43
Kolego Nikomacie drogi. Ależ lampa działa i to doskonale, nie na żadnym tam manualu, bywającym wkurzającym, lecz na własnej automatyce, o czym przed chwilą wspominałem. Oprócz tego posiada wbudowaną fotocelę, co było rzadkością w tamtym czasie.
Natomiast automatyka chrakteryzuje się tym, że wystarczy wprowadzić paluchem czułość i przysłonę, no może jeszcze założoną ogniskową i lampa nie będzie w naświetlaniu gorsza od tych współczesnych wynalazków. ;-)

Nikomat
26-08-2017, 04:32
Mialem takie ze 2 czy 3.
Przez wiele lat.
Nawet nie mam zamiaru robic z nia testow ani z D90 ani D5.
Tym bardziej, ze nie mam ani D90 ani D5 ani SB-26 :razz:

P.S. Ja jeszcze wiem, jak robic kamera Druh Synchro i jak ja ustawiac z lampa Czajka Pro !
I uzyskac zawodowe efekty :!:

Ligo
26-08-2017, 07:13
No dobra, ale sam powiedz, jak się ma magnezja w Czajce do automatyki SB-26? ;-)
Ja do dzisiaj używam SB-28, założoną na sanki A7II, albo Panasia G7, albo nie szum borze, na Canony, która już nie jest taka dobra jak SB-26. I co? Daje radę. Bo po co mi dziesięć lamp, każda na inny bagnet, jeśli jedną mogę obskoczyć wszystko. Oczywiście praktyka amatorska, przy profi wyglądałoby to trochę inaczej.

GonzoG
26-08-2017, 08:10
Gdzie znajdę jakieś informację jakie lampy współpracują z D3100 ?
Wszystkie obsługujące i-TTL. Wystarczy przeczytać opis lampy.

Nikomat
26-08-2017, 09:45
No dobra, ale sam powiedz, jak się ma magnezja w Czajce do automatyki SB-26? ;-)

Czajka byla elektroniczna :grin:
Na palnik.
Tak, jak wszystkie wspolczesne lampy.
Ale zeby nie bylo - lampe na zarowki magnezjowe tez mam.
I zapas zarowek tez !
Zasilanie trzeba by dorobic bo to chodzilo na 22.5V o ile dobrze pamietam ...

Ale nawet gdzies mam oryginalne torebeczki najprawdziwszej magnezji :-P

- - - - kolejny post - - - - - -

Wszystkie obsługujące i-TTL. Wystarczy przeczytać opis lampy.

Dokladnie tak :cool:

Ale czytanie instrukcji aparatu szkodzi na morale czytajacego.