Zobacz pełną wersję : D5 a D4/s. porównanie działania systemu AF.
Witam
Mam następujące pytania odnośnie pracy AF do użytkowników, którzy w przeszłości uzytkowali D4/s a obecnie mają D5.
Oto one:
1. Szybkość aktywności AF od momentu wciśnięcia spustu.
2. Szybkość złapania ostrości na obiekcie.
3. Pewność śledzenia obiektu, a przy jego zgubieniu szybkość jego ponownego złapania.
4. Pewność trzymania punktu AF na obiekcie.
5. Ilość ostrych zdjęć w serii przy priorytecie ostrości.
6. Szybkość skorygowania ostrosci AF w serii.
Chciałbym w niedalekiej przyszłości zamienić D4 na D5 i będę wdzięczny za odpowiedzi.
Zapewne pomogą mi w podjęcie decyzji.
Pawel Pawlak
22-08-2017, 13:48
Chyba trudno będzie odpowiedzieć na tak postawione pytania, bo trzeba by było setki testów w takich samych warunkach. Poza tym w pkt 5. mim o że łatwo określić ilość zdjęć ostrych to niewiele to wnosi -bo po pierwsze serie mogą był różnej długości, różnie wymagające nie trudne to do tego odpowiedź na takie pytanie nic nie mówi o zwolnieniu tempa w związku z szukaniem ostrości (a np. takie zwolnienie zauważalnie występuje w d4, prawie go nie zauważam w D4s mimo 11fps, i ani razu nie zauważyłem kiedy przez tydzień fociłem D5 przy 12fps)
Generalnie przeskok D4 na D5 jeśli fotografujesz ruchliwe ptaszyny będzie na 100% zauważalny. Zauważalny byłby przeskok nawet z D4 na D4s a D5 jest jeszcze szybszy i precyzyjniejszy.
Paweł no właśnie, zdaje sobie sprawę z tego , że jest to bardzo skomplikowany temat. Zależy od tylu różnych czynnikow i warunków.
Może uproszcze pytanie do zapytania od tzw. wrażenia z użytkowania.
Zapewne każdy tak ma, ja przynajmniej tak mam, że po przesiadce mam jakieś tam pierwsze spostrzeżenia i pierwsze wnioski, które mogą już określić czy jest różnica i jak wielka .
Wiem i zdaje sobie sprawę że może to być mylne lub nie do końca prawdziwe ( bo każdy jest inny i ma inne odczucia), ale te tzw. początkowe wrażenia są wielokrotnie poprawne.
To są wrażenia przy których wiesz, i możesz powiedzieć, że jest postęp i poprawa.
I o takie wrażenie mi chodzi.
No to mam już odpowiedź Pawła w pkt.5 odnośnie ilości ostrych zdjęć w serii przy priorytecie ostrości.
Bo w D4 to rzeczywiscie kuleje. I dlatego robiłem w priorytecie spustu.
Czekam na iwrażenia innych użytkowników z porównania.
Jeśli chodzi o zwalnianie w serii przy priorytecie ostrości to w D4s też się to dzieje tylko trzeba odpowiednich warunków. Śmiem wątpić, że w D5 nie występuje wogóle.
Miałem sytuację kiedy po ustawieniu priorytetu ostrości D4s z N200f2 robił 4 zdjęcia na sekundę i myślałem, że się zepsuł. Nie zepsuł się.
Pawel Pawlak
24-08-2017, 12:26
tak jak napisałem, używałem D5 przez tydzień, więc nie wypowiadam jako ekspert. Ale D500 przetestowałem naprawę w wielu ekstremalnych sytuacjach i trudno go "zwolnić" choć pewnie się da. A D5 jest szybszy
Paweł
Ale po tygodniu w terenie z D5 i mając długie doświadczenie z użytkowania z D4/s masz swoje subiektywne, osobiste i wyrobione zdanie na temat D5?
Chodzi mi o takie wrażenie np. jak przejście z d700 na d800 kiedy już wiesz wszystko mimo krótkiego używania danej puszki.
Więc proszę o subiektywne wrażenia.
[...]Generalnie przeskok D4 na D5 jeśli fotografujesz ruchliwe ptaszyny będzie na 100% zauważalny. Zauważalny byłby przeskok nawet z D4 na D4s[...]
Podepnę się do wątku z pytaniem odnośnie ff/bf: czy d4s ma podobną tendencję do d4 czy ew.notuje więcej trafień w pkt?
Podepnę się do wątku z pytaniem odnośnie ff/bf: czy d4s ma podobną tendencję do d4 czy ew.notuje więcej trafień w pkt?
AF-C D4s w serii jest dużo skuteczniejszy od D4, który ma właśnie tendencję do nietrafiania.
krótko pracowałem z D4/s, więc powiem tylko jedno:
D5 to pierwsza puszka, w której korzystam najczęściej ze śledzenia 3D.
Pawel Pawlak
24-08-2017, 17:53
Paweł
Ale po tygodniu w terenie z D5 i mając długie doświadczenie z użytkowania z D4/s masz swoje subiektywne, osobiste i wyrobione zdanie na temat D5?
Chodzi mi o takie wrażenie np. jak przejście z d700 na d800 kiedy już wiesz wszystko mimo krótkiego używania danej puszki.
Więc proszę o subiektywne wrażenia.
No niestety, w okresie kiedy miałem D5 nie było co focić w terenie, dlatego nie powiem jak to wygląda w "naszej" fotografii. ja odczułem różnicę w szysbkości ostrzenia między D4 a d5, natomiast jeszcze większe wrażenie zrobiło na mnie ilość zdjęć nie ostrych. W D5 po prostu nie mal nie było takowych.
Także mogę powiedzieć że D5 ostrzy szybciej niż d4 i d4s, natomiast odsetek nie idealnie trafionych zdjęć jest najmniejsze w D5, potem w d4s a największy w D4. Jest to na tyle istotna różnica że robiąc "akcję" można ją łatwo odczuć (cały czas pomimo tego że d4 ma najwolniejszą serię z całej trójki)
Poza tym, D5 i D4s mają ostrzejszy obrazek niż D4 - D5 jest chyba najostrzejszy. To są różnice które nie zawsze mają zacznie, ale przy wysokim iso, kiedy dobrze sprecyzowane detale i krawędzie pozwalają efektywniej odszumić bez utraty detali, ma to znacznie.
Generalnie, jeśli miałbym wolne środki zamieniłbym D4s na D5 - mimo gorszego iso 100 ;)
zeberek1
24-08-2017, 18:56
Czyli w tle takich porównań typu D5-D4 to D3 już w ogóle jest staruszkiem technologicznym?
Pawel Pawlak
24-08-2017, 19:03
nie, po prostu wypada gorzej :)
Dariusz Breś
24-08-2017, 19:48
Na mnie jako usera D4s, D5 zrobił wrażenie na bocznych punktach. Wreszcie można je stosować bez gubienia ostrości.
nikoniarz
24-08-2017, 20:27
Czyli w tle takich porównań typu D5-D4 to D3 już w ogóle jest staruszkiem technologicznym?
Dinozaurem. A one podobno bardzo długo żyły...
Rossi_PL
24-08-2017, 20:30
A jak się ustosunkujecie do tej wypowiedzi (http://piotrblawicki.com/nikon-d4s-sportowy-testopis-i-porownanie-z-d4-i-d3s/):
"W przypadku D4 dokonano rewolucyjnej zmiany, bo już ten model potrafi śledzić obiekt i wykonywać zdjęcia z prędkością 11 kl/s. Tyle teoria, gdyż wielu fotografów zaczęło narzekać, że aparat faktycznie rejestruje zdjęcia z prędkością karabinu maszynowego, ale celność autofokusa pozostawiała wiele do życzenia. Po prostu sporo zdjęć było nieostrych. Aparat działa szybko, ale niezbyt celnie. Aby pozbyć się tego defektu producent zaleca zawodowym fotografom, aby w Nikonie D4 przy śledzącym autofokusie przestawiali prędkość migawki z 11 kl/s. na 10 kl/s. Ma to znacznie poprawiać wyniki celności AF. Rzeczywiście coś w tym prawdy jest. Używając D4 podczas Euro 2012 zwykle przestawiałem prędkość z 11 do 10 kl/s. Nie będę tutaj się wgłębiał w temat, bo celność autofokusa jest mocno zależna od światła, kontrastu, koloru strojów zawodników, obiektywu, itd.
(...)
A teraz o rezultatach. Używając Nikona D4 również z teleobiektywem 400mm f/2.8 mogę powiedzieć, że średnio miałem ok. 80 procent akcji z meczu z dobrze ustawioną ostrością. W przypadku D4s statystyka wzrosła do 90 procent. Czyli 90 procent fotografowanych akcji była ostra z wykorzysaniem śledzącej automatyki pomiaru ostrości. To najlepszy wynik z trzech wspominanych tutaj modeli Nikona."
I jeszcze jeden z komentarzy pod artykułem:
"The D4 was not designed and has never able to track (AF-C) at 11 FPS so it’s not a defect. Nikon clearly stated at 11 FPS the D4 could only AF for the first frame – the AF would not work from frame 2 – as you say a lot of blurred images which is not surprising.
When the D4 was first release the AF accuracy was problematic in AF-C up to 10 FPS – worse than D3S and a cause for concern amongst many pro sports photographers I have known for years. It was only until Nikon released the specific D4 AF-C firmware, approximately one year later, that the D4 AF became consistent and closer to D3S AF.
I am surprised that some pro sports photo colleagues were using 11 FPS to try and track action as this was never ever possible."
Pawel Pawlak
24-08-2017, 21:55
No masz odpowiedź. Aktualizacja softu poprawiła niedociągnięcia AF w pierwszym FW. Mnie też zdziwiła wypowiedź Piotra Bławickiego odnośnie problemów z śledzeniem przy 11fps bo to z założenia nie miało działać. wystarczyło przeczytać folder albo instrukcję. Dopiero D4s dostał inną komorę lustra i potrafił "strzelać" z pełną prędkością 11FPS z pomiarami. Myślę też że 80% i 90% to szacunki, ale nawet z nich wynika jasno że 90% z 11fps to ok20% więcej niż 80% z 10fps to 24% więcej ostrych zdjęć z D4s.
Poza tym warto wziąć pod uwagę że w różnych sytuacjach te poprawa może być różna - czasem większa, czasem mniejsza.
I jeszcze jedna uwaga do tego testu; w przypadku oceny obrazka brane są pod uwagę JPGi.
Na mnie jako usera D4s, D5 zrobił wrażenie na bocznych punktach. Wreszcie można je stosować bez gubienia ostrości.
Darek widzę że używasz już D5 i używałes D4s.
Więc znasz z autopsji obie puszki.
Czy mógłbyś odnieść się do zadanych pytan zawartych w moim pierwszym poście?
Bardzo mi to pomoże przy decyzji.
Paweł dzięki za wyczerpujące wypowiedzi.
Innym osobom również dziękuję za zaangażowanie.
Paweł
Jeszcze jedno pytanie odnośnie działania AF w trybie 3D.
Jakie tu masz wrażenia?
Pawel Pawlak
26-08-2017, 10:42
W kolejnych modelach widzę poprawę, w d5 jest ona największa. Ale nadal jej użyteczność zależy od wielu czynników. Trudno mi to bardziej sprecyzować.
Dariusz Breś
29-08-2017, 12:46
Darek widzę że używasz już D5 i używałes D4s.
Więc znasz z autopsji obie puszki.
Czy mógłbyś odnieść się do zadanych pytan zawartych w moim pierwszym poście?
Bardzo mi to pomoże przy decyzji.
Paweł dzięki za wyczerpujące wypowiedzi.
Innym osobom również dziękuję za zaangażowanie.
Irma Mam obydwa, ale za wcześnie aby dokładnie odpowiedzieć, muszę nim więcej pofocić.
Na pewno jest pewniejszy i szybszy. Na bocznych skrajnych d4s więcej misów ma. D5 robi to tak jak na środkowym.
Skrobnę coś po tygodniu, po konkretnych zleceniach.
Dariusz Breś
03-09-2017, 23:35
Irma No więc zaliczyłem parę imprez i moje odczucia:
- mały punkt af na mega plus, na meczu pracowałem na d4s i d5 i za każdym razem przeżywałem zonka po przejściu z d5 na d4s, te punkty ma kosmicznie wielkie ;), często wychodzące poza obiekt,
- dobre rozmieszczenie punktów af, naprawdę pomaga i spokojnie można robić na skrajnych, góra i dół, przydatne są też linie af, czyli aktywna linia pionowa lub pozioma,
- lepsze zachowanie w ciemnej dupie (klubówka) -4ev vs -2ev na af chyba robi różnicę,
- d5 nie łapie backfocusa na używaniu wspomagania lampy, poprawili to, taka przypadłość ma d3s, d4, d4s, ciort wie dlaczego, na d5 nie zauważyłem
- responsywność, czyli czas reakcji i ogólna przyjemność pracy po stronie d5
różnica nietrafień jest sporo mniejsza jednak się zdarza
co do pozostałych, tak jak ktoś przytoczył ciężko to określić, ja w ogóle nie korzystam ze śledzenia np.
(...)
- d5 nie łapie backfocusa na używaniu wspomagania lampy, poprawili to, taka przypadłość ma d3s, d4, d4s, ciort wie dlaczego, na d5 nie zauważyłem
(...)
Myślałem, że tak jest w każdym i wspomagana w lampie nie używałem. Ciekawe, czy tak samo jest w pozostałych nowych modelach.
Dariusz Breś
09-09-2017, 01:22
Panowie, dziś przeżyłem szok. Podczas zlecenia w ciemnym klubie postanowiłem, dla testu, wyłączyć wspomaganie z lampy i skorzystać z ciągłego afu ustawionego na .... auto.
Ci co focą tego typu "placki" wiedzą że nie jest możliwe aby af dawał radę, próbowałem tak na d3s, d4s i lipa.
D5 za to... bez problemu, to jest niewiarygodne jak szybki jest af w tak słabych warunkach.
[...]niewiarygodne jak szybki jest af w tak słabych warunkach.
Z jakim obiektywem?
Dariusz Breś
10-09-2017, 14:27
Z jakim obiektywem?
ART 35 1,4 i ART 85 1,4
To ładnie, że d5 nie gryzie się z kundelkami.
Dariusz Breś
13-09-2017, 23:04
To ładnie, że d5 nie gryzie się z kundelkami.
Dokładnie, to był warunek zakupu, albo arty albo nic :)
Irma No więc zaliczyłem parę imprez i moje odczucia:
różnica nietrafień jest sporo mniejsza jednak się zdarza
Darek
Ta różnica nietrafien pomiędzy d4s a d5 to ile?
D4s 11kl/s i ile średnio nietrafien?
D5 12kl/s i ile średnio nietrafien?
Pawel Pawlak
12-05-2018, 23:16
Miałem ostatnio w terenie zarówno D4s jak i d5 i mogłem porównać AF (i nie tylko). Cały czas podpięty miałem AFS 500E FL VR
AF w d5 bardziej "klei" się do celu niż w D4s i tym bardziej D4 (widać to głównie w trybie AF-C 3D. Do tego szybciej pracuje lustro - w związku z tym komfort jest większy (różnicę przejścia czułem także miedzy D4 a D4s). Szerszy rozmieszczenie pól af jest odczuwalne jeśli chce się kadrować "na gotowo" (tak samo jak czuje się różnicę D750 vs D4).
Poza tym aparat zużywa jeszcze mniej energii (d4s zuzywa mniej niż d4, D5 jest jeszcze mniej energochłonny) - 3 dni fotografowania w razy dziennie, trochę oglądania zdjęć, łącznie 3dni i ok 8-9tyś na 80% akumulatora - wszystko z AFC, VR ON i na wolnych kartach CF.
To chyba tyle z fotografii ptasiej i kilku dni z d5 ;)
Paweł, jak oceniasz szybkość i celność AF w trybie AFC w D5+500/4 FL z telekonwerterem x1,4 w porównaniu z D500+500/4 FL bez telekonwertera ?
Jak wygląda jakość obrazka porównując te dwie konfiguracje ?
Do porównania za punkt wyjścia przyjąłem uzyskanie podobnych kątów widzenia przy zastosowaniu tego samego obiektywu 500/4 FL. W tym przypadku 700 mm dla FF z telekonwerterem x1,4 i podobny kąt widzenia dla DX odpowiadający 750 mm dla FF. Różnicę w świetle powinno zrekompensować znacznie lepsze ISO w D5.
Nie ukrywam, że do zadania takiego pytania sprowokowała mnie teza postawiona przez Nicana w innym wątku, jakoby matryca FF przy zastosowaniu telekonwertera dała lepszą jakość obrazka niż matryca DX podłączona do tego samego szkła bez użycia telekonwertela, uzyskując przy tym podobne kąty widzenia (to dodałem od siebie). Ewentualne porównanie powinno być ciekawe i miarodajne: technologia matryc z tego samego okresu i taka sama liczba pikseli w FF i DX.
Ciekawy jestem odpowiedzi Pawła, na przyrodzie nie znam się kompletnie.
Steve Perry wskazuje w takim wypadku d500>d5.
Ale już d850>d500.
Pawel Pawlak
15-05-2018, 15:24
Paweł, jak oceniasz szybkość i celność AF w trybie AFC w D5+500/4 FL z telekonwerterem x1,4 w porównaniu z D500+500/4 FL bez telekonwertera ?
Jak wygląda jakość obrazka porównując te dwie konfiguracje ?
Do porównania za punkt wyjścia przyjąłem uzyskanie podobnych kątów widzenia przy zastosowaniu tego samego obiektywu 500/4 FL. W tym przypadku 700 mm dla FF z telekonwerterem x1,4 i podobny kąt widzenia dla DX odpowiadający 750 mm dla FF. Różnicę w świetle powinno zrekompensować znacznie lepsze ISO w D5.
Nie ukrywam, że do zadania takiego pytania sprowokowała mnie teza postawiona przez Nicana w innym wątku, jakoby matryca FF przy zastosowaniu telekonwertera dała lepszą jakość obrazka niż matryca DX podłączona do tego samego szkła bez użycia telekonwertela, uzyskując przy tym podobne kąty widzenia (to dodałem od siebie). Ewentualne porównanie powinno być ciekawe i miarodajne: technologia matryc z tego samego okresu i taka sama liczba pikseli w FF i DX.
Niewiele mam na razie do powiedzenia bo:
W mojej okolicy nie działa się nic powtarzalnego na czym mógłbym wykonać testy z których wynikałyby jakieś jednoznaczne wnioski. Pojechałem na ujście warty, gdzie fotografowałem sytuacje niepowtarzalne, dla mnie nowe, więc dobierałem sprzęt pod kątem potrzeba a nie dla potrzeb testowych.
W związku z tym: D5 o ile pamiętam pracował cały czas bez TC, kiedy potrzebowałem dłuższej ogniskowej stosowałem D500 albo D500 + TC14. Największych problemów dostarczał mi d500 + TC14+500e VR. Generalnie trudno mi porównać i jednoznacznie ocenić AF ze względu na zupełnie inną wielkość pól AF - zdecydowanie wolę pracować na małych polach - D4s/D5. Pola w D500 przysparzają z powodu wielkości więcej problemów z celnością - często są na tyle duże że swoją powierzchnią pokrywają więcej niż byśmy chcieli i lelują nie do końca tam gdzie chcemy. Nie wiem jak czy to zrozumiałe ? Największą przyjemność (wiem że to subiektywne, ale tak jak pisałem trudno mi to jednoznacznie porównać) sprawia mi praca z AF w D5->D4s->D500. Choć AF z gołą 500tką jest w d500 "raczej" szybszy niż w D5/d4s z tc14 ("raczej" bo to też zależy od wielu czynników - np. ile jest tego światła, jego kierunku).
Być może jak przejrzę dokładnie materiał zdjęciowy, to będę miał jakieś precyzyjniejsze wnioski w kwestii ilości idealnie trafionych zdjęć, ale generalnie do celności nie mam zastrzeżeń (zakładając że obiekt jest na tyle duży że wypełni pole AF w obu aparatach)
Pod względem obrazka znów trudno porównać :) D5 ma fantastyczną tonalność, obrazek jest też bez porównania czystszy niż z d500. Wprawdzie na iso100-400(może 800) ma słabszy DR, ale nadrabia płynnością przejść oraz sposobem rejestracji kontrastów w cieniach w zakresie który rejestruje. RAWy z d5 zachowują też więcej informacji w światłach - podejrzewam że to zasługa owej gładkości przejść tonalnych - odzyskiwane światła mają przyjemny gradient. Przyznam że biorąc do testów ten sprzęt, znając ograniczenia czasowe nie miałem zamiaru porównywać tylko sprawdzić czy dobrze by mi się fotografowało tym aparatem i czy efekty zdjęciowy byłby dla mnie zadowalające. Dlatego nie mam gotowych odpowiedzi na takie pytania :) ze względu na charakter obrazu, łatwiej przetwarza się obraz z D5 niż d500 więc łatwiej uzyskać z tego FXa lepszy materiał końcowy.
Nie do końca byłem zadowolony z pracy 500E VR więc zapewne wybrałbym D500 z gołą 500tką niż D5 z TC14i 500tką, ale wg mnie warto brać pod uwagę konkretne zestawy. Z moich doświadczeń wynika że różne aparaty różnie współpracują z optyką; od dłuższego czasu mam 400VR i tc14e2, tc17e2 i tc20e3. W zależności od body jestem zadowolony z jakości poszczególnych zestawów TC i body (zawsze z 400VR)
D300/D700 + tc14, tc17
D800 +tc14
D4 + tc14
D4s +tc14, tc17, tc20
D5 + tc14, tc20 (tc17 nie testowałem)
D500 + tc14, tc20
Jak widać nie zależy to od gęstości matrycy - D4 i D4s mają tyle samo pikseli, a obrazek z D4 i tc20 był dla mnie mało akceptowalny, podczas gdy tc20 z D4s generuje obraz więcej niż wystarczający. Podobnie współpracuje tc20 z D5 i D500 (pomimo największej gęstości tej ostatniej matrycy)
Ciekawy jestem odpowiedzi Pawła, na przyrodzie nie znam się kompletnie.
Steve Perry wskazuje w takim wypadku d500>d5.
Ale już d850>d500.
Nie miałem w łapach D850 więc nie mam zdania :)
Pawel Pawlak
16-05-2018, 08:13
jeszcze jedno uzupełnienie.
Myślę że w dużej mierze za komfort pracy i odczuwalną szybkość i responsywność odpowiada sposób pracy lustra i czas mirror blackout i dlatego najfajniej foci się D5, potem D4s a na końcu D500. Lustro w D5 pomimo 12FPS najkrócej przysłania obraz, potem D4s ze swoimi 11FPSami a na końcu D500 - który ma "tylko" 10FPS ale najbardziej zaciemnia obraz w czasie fotografowania serią.
jeszcze jedno uzupełnienie.
Myślę że w dużej mierze za komfort pracy i odczuwalną szybkość i responsywność odpowiada sposób pracy lustra i czas mirror blackout i dlatego najfajniej foci się D5, potem D4s a na końcu D500. Lustro w D5 pomimo 12FPS najkrócej przysłania obraz, potem D4s ze swoimi 11FPSami a na końcu D500 - który ma "tylko" 10FPS ale najbardziej zaciemnia obraz w czasie fotografowania serią.
Podpisuję się pod tym. Odczuwalna przewaga D5 nad D500 w tym temacie (D4s nie miałem w rękach więc nie wiem).
Podpisuję się pod tym. Odczuwalna przewaga D5 nad D500 w tym temacie (D4s nie miałem w rękach więc nie wiem).
Odkopie dinozaura.
Który aparat ma lepsze iso i AF oraz romieszczenie pól af D750 , D4 czy d810.
Nosze sie z zamiarem zmiany d750 , którego nie lubie na D4 , mam tez d800 który uwielbiam i zostaje.
poradzcie. Aparat pod reportaze slube itp