PDA

Zobacz pełną wersję : Dziwne liczenie zdjęć w D200

Herhor
05-06-2007, 11:56
Ostatnio zauważyłem w moim D200 dziwny sposób wyświetlania ilości dostępnych zdjęć na górnym LCD. Cały czas robiłem nieskompresowane RAW-y i licznik pokazywał poprawnie. Ostatnio zmuszony byłem przestawić tą opcję na robienie skompresowanych RAW i ku mojemu zdziwieniu na wyświetlaczu liczba dostępnych zdjęć nie zmieniła się (mimo o połowę mniejszych plików RAW). Na karcie 4 GB dostępnych jest 244 zdjęć. Przy Compressed RAW tak naprawdę wchodzi na nią ok. 470 plików. Czy to "normalna" wada tego modelu (tak, jak było w pierwszej wersji D70), czy mój egzemplarz ma coś nie tak?

milo_ja
05-06-2007, 12:13
Tam jest podana tylko przybliżona liczba. Jak kompresujesz, to nie wiadomo jaka będzie docelowa wielkość każdego zdjęcia. Tak samo jest w JPEGach, jak sobie ustawisz priorytet jakości, zamiast priorytet rozmiaru. Czytaj tą liczbę tak: zrobisz conajmniej tyle zdjęć. Mi pokazuje przy pustej karcie np. około 870 (JPEGow) a zwykle wciskam ponad 1200. :)

darsedz
05-06-2007, 12:17
wystarczy wiedzieć ile taki plik orientacyjnie zajmuje miejsca - łatwo potem policzyć "wstępnie" ile wejdzie ich minimum.

Herhor
05-06-2007, 12:28
wystarczy wiedzieć ile taki plik orientacyjnie zajmuje miejsca - łatwo potem policzyć "wstępnie" ile wejdzie ich minimum.

To się zgadza, ale tak mogę zakładać przy pustej karcie, tylko szkoda trochę, że nie pokazuje dokładnie (w miarę) przy częściowo zapełnionej. Dziwię się, że przy nieskompresowanych RAW-ach pokazuje w miarę dokładnie, a przy skompresowanych tylko 1/2. Kiedyś w D70 też tak było. Potem Nikon wprowadził nowy firmware i problem zniknął...

odie
05-06-2007, 12:38
W instrukcji przecie napisali - D200 pokazuje zawsze ile wejdzie RAWów nieskompresowanych, nawet jeśli kompresja jest włączona.

Jacek_Z
05-06-2007, 15:28
Kiedyś w D70 też tak było. Potem Nikon wprowadził nowy firmware i problem zniknął...
nie zniknął tylko było lepsze przybliżenie. Nie ma body gdzie jest to dokładnie podane - bo to jest niemożliwe skoro pliki mogą być różnej wielkości.

Herhor
06-06-2007, 12:35
No, właśnie o tym myślałem - błąd w liczeniu był niewielki. Ciekawe kiedy w D200 zlikwidują ten problem? Puki co, powracam do RAW-ów nieskompresowanych... :mrgreen:

Pozdrawiam!

darsedz
06-06-2007, 12:59
A taki to problem pomnożyć sobie tą liczbę przez 2 - błąd też będzie niewielki. A faktyczna liczba fotek do ustrzelelenia jest i tak aktualizowana na bieżąco.