PDA

Zobacz pełną wersję : Ustawienia w smutny ponury dzień!!!

treash
05-06-2007, 11:54
..mam pytanie przy jakich ustawieniach focicie w smutne ponure dni żeby coś wycisnąć z takiego dnia?Mi zawsze czegoś brakuje ja w takich warunkach foce..podzielcie sie jak macie jakies doświadzczenia..

Le Sir
05-06-2007, 12:19
f8, czas 1/250, iso 200 ... takie są najlepsze.
Pozdrawiam

EDIT:
No i ostrość. Ostrość trzeba ustawić na najdalszy punkt.

shadowArt
05-06-2007, 12:35
Z mojego doświadczenia wynika, że należy fotografować z ustawieniami prawidłowymi.

bukowy dziad
05-06-2007, 12:38
..mam pytanie przy jakich ustawieniach focicie w smutne ponure dni żeby coś wycisnąć z takiego dnia?Mi zawsze czegoś brakuje ja w takich warunkach foce..podzielcie sie jak macie jakies doświadzczenia..

ja staram sie ustawic tak, zeby dobrze slyszec jakas optymistyczna muzyczke. zakladam tez rozne kolorowe filtry, np zolty albo rozowy;)

a powazniej, to jak zwykle : nie ma jednej recepty - nie wiadomo, czy np. bedziesz chcial podkreslic ponury nastroj (i np. lekko niedoswietlil, a w razie braku filtra polowkowego wybral niebo kosztem gleby, by podkreslic ciezkosc chmur). czy moze jednak chodzi o reporterke, gdzie priorytetem technicznycm bedzie po prostu dobre naswietlenie twarzy, o ktore chodzi. ja ostatnio sklaniam sie ku mysleniu, ze jak nie ma swiatla, to nie ma focenia i nawet nie wyciagam aparatu.

MsbS
05-06-2007, 12:39
Robię w RAW. A jak już trafi się całkiem "blaszane" niebo w kadrze, to przerabiam na B&W - przeklejki z innych zdjęć próbowałem robić, ale zawsze wychodziło nienaturalnie...

treash
05-06-2007, 13:24
..no właśnie czesto niebo jest białe lub na maxa ponure a reszta ok. Kiedyś jakiś (niby profesjonalny) fotograf powiedział, że on uważa pochmurne dni są lepsze do zdjęć portretowych i sesji ślubnych w plenerze, ale czy to prawda? Raczej bym się z nim nie zgodził..ładny dień bajkowym niebem i dobrym słońcem to wymarzone warunki..no ale..każdy ma jakiś ale.

bukowy dziad
05-06-2007, 13:43
pochmurne dni sa o tyle lepsze, ze nie ma zabojczych dla portretow kontrastow - suknie panny mlodej tez znacznie trudniej wypalic.
ale tez sa rozne stopnie pochmurnosci, czasem wszystko jest zwyczajnie szare do zrzygania.

Szuwar
05-06-2007, 14:43
Takie dni są bardzo fajne do focenia ..... wszędzie masz szarą kartę :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Borowa
05-06-2007, 15:24
RAWY JPEG ustawienia czy nie
Ja odpalam L.Amstronga "What a wonderful world", jakas dobra mała banie idę zdjęcia robić lub nie - i to tyle
a reszta to już zagadnienia czysto techniczne :D

to tak w woli rozładowania mojego wqrf.... na tą pogodę....

Kuba Borysko
05-06-2007, 19:48
Ja nakręcam filterek 81A lub 81B i jest zdecydowanie lepiej, oprócz nieba...

ALF
05-06-2007, 23:29
81B chyba ciut za ciepły, ale skylight 1A lub 81A bardzo poprawia oglądanie pochmurnego dzionka :)

kubedes
06-06-2007, 11:54
w takie dni jest pole do popisu przy "wołaniu" RAWów. można sobie zaszaleć z saturacją, kontrastem, ocieplaniem WB i innymi "suwaczkami" :-)
w słoneczne dni zawsze lekko nie doświetlam 0.7-1.0 EV żeby mieć jak najmniej pzreopaleń. potem daje się to ładnie skorygować podczas obróbki.
w pochmurny dzień odwrotnie - korekcja ekspozycji w drugą stronę na +0.3-0.7 EV.

daje się też zarejestrować doskonały materiał do high-key'a i potem odpowiednio "wywolać"
co komu potrzeba :-D

ALF
08-06-2007, 13:11
jak ktoś lubi siedzieć przed kompem? ja tam mam ciekawsze zajęcia :)