Zobacz pełną wersję : Ustawienia w smutny ponury dzień!!!
..mam pytanie przy jakich ustawieniach focicie w smutne ponure dni żeby coś wycisnąć z takiego dnia?Mi zawsze czegoś brakuje ja w takich warunkach foce..podzielcie sie jak macie jakies doświadzczenia..
f8, czas 1/250, iso 200 ... takie są najlepsze.
Pozdrawiam
EDIT:
No i ostrość. Ostrość trzeba ustawić na najdalszy punkt.
shadowArt
05-06-2007, 12:35
Z mojego doświadczenia wynika, że należy fotografować z ustawieniami prawidłowymi.
bukowy dziad
05-06-2007, 12:38
..mam pytanie przy jakich ustawieniach focicie w smutne ponure dni żeby coś wycisnąć z takiego dnia?Mi zawsze czegoś brakuje ja w takich warunkach foce..podzielcie sie jak macie jakies doświadzczenia..
ja staram sie ustawic tak, zeby dobrze slyszec jakas optymistyczna muzyczke. zakladam tez rozne kolorowe filtry, np zolty albo rozowy;)
a powazniej, to jak zwykle : nie ma jednej recepty - nie wiadomo, czy np. bedziesz chcial podkreslic ponury nastroj (i np. lekko niedoswietlil, a w razie braku filtra polowkowego wybral niebo kosztem gleby, by podkreslic ciezkosc chmur). czy moze jednak chodzi o reporterke, gdzie priorytetem technicznycm bedzie po prostu dobre naswietlenie twarzy, o ktore chodzi. ja ostatnio sklaniam sie ku mysleniu, ze jak nie ma swiatla, to nie ma focenia i nawet nie wyciagam aparatu.
Robię w RAW. A jak już trafi się całkiem "blaszane" niebo w kadrze, to przerabiam na B&W - przeklejki z innych zdjęć próbowałem robić, ale zawsze wychodziło nienaturalnie...
..no właśnie czesto niebo jest białe lub na maxa ponure a reszta ok. Kiedyś jakiś (niby profesjonalny) fotograf powiedział, że on uważa pochmurne dni są lepsze do zdjęć portretowych i sesji ślubnych w plenerze, ale czy to prawda? Raczej bym się z nim nie zgodził..ładny dień bajkowym niebem i dobrym słońcem to wymarzone warunki..no ale..każdy ma jakiś ale.
bukowy dziad
05-06-2007, 13:43
pochmurne dni sa o tyle lepsze, ze nie ma zabojczych dla portretow kontrastow - suknie panny mlodej tez znacznie trudniej wypalic.
ale tez sa rozne stopnie pochmurnosci, czasem wszystko jest zwyczajnie szare do zrzygania.
Takie dni są bardzo fajne do focenia ..... wszędzie masz szarą kartę :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
RAWY JPEG ustawienia czy nie
Ja odpalam L.Amstronga "What a wonderful world", jakas dobra mała banie idę zdjęcia robić lub nie - i to tyle
a reszta to już zagadnienia czysto techniczne :D
to tak w woli rozładowania mojego wqrf.... na tą pogodę....
Kuba Borysko
05-06-2007, 19:48
Ja nakręcam filterek 81A lub 81B i jest zdecydowanie lepiej, oprócz nieba...
81B chyba ciut za ciepły, ale skylight 1A lub 81A bardzo poprawia oglądanie pochmurnego dzionka :)
w takie dni jest pole do popisu przy "wołaniu" RAWów. można sobie zaszaleć z saturacją, kontrastem, ocieplaniem WB i innymi "suwaczkami" :-)
w słoneczne dni zawsze lekko nie doświetlam 0.7-1.0 EV żeby mieć jak najmniej pzreopaleń. potem daje się to ładnie skorygować podczas obróbki.
w pochmurny dzień odwrotnie - korekcja ekspozycji w drugą stronę na +0.3-0.7 EV.
daje się też zarejestrować doskonały materiał do high-key'a i potem odpowiednio "wywolać"
co komu potrzeba :-D
jak ktoś lubi siedzieć przed kompem? ja tam mam ciekawsze zajęcia :)