PDA

Zobacz pełną wersję : ''Zabiłam'' obiektyw!

INEZKA12
16-08-2017, 14:51
Pomocy!
Zabiłam obiektyw, a raczej ''powłoki antyodblaskowe'', kupiłam podróbkę (teraz to wiem) pióra Lenspen, i chciałam sprawdzić jak wyczyści mi mojego Tamrona 70-300 :( i 1/4 powłoki wytarła się całkiem! :( Jestem załamana.. czy obiektyw jest już do wyrzucenia? Czy istnieje płyn który mógłby choć trochę poprawić jego kondycję? Poszłam na łatwiznę i mnie pokarało.. nie tarłam mocno-tym czymś :( Nie wiem co robić :(

emet_b
16-08-2017, 14:58
na pewno zmyłaś powłoki? Pokaż fotę.

ksh
16-08-2017, 15:00
A wystarczyła chusteczka i chuchnięcie, pierwsze słyszę żeby czyścić soczewki czymś takim, psiknij na chusteczkę płynu do okien i przeczyść soczewkę bo może to plamy tylko po tym lenspenie ?

INEZKA12
16-08-2017, 15:01
Tak, zaraz zrobię zdjęcie.

eMGie
16-08-2017, 15:03
Może się tylko coś rozmazało na soczewce, zmyć powłoki, to nie jest znowu tak łatwo.
Dostała takie pióro w prezencie i nawet działa.

gremed
16-08-2017, 15:03
Na przyszłość - niezawodne do body, obiektywów, smarfonów i innych tego typu gadżetów są chsuteczki do okularów z Rossmana. 5 zeta za paczke i tyle radości. Tak na marginesie do okularów to średnio dobre, zostawiają smugi, trzeba użyć czasem dwie. Ale do lcd i szkła idealne.

INEZKA12
16-08-2017, 15:22
http://ifotos.pl/z/qhrsrep

ksh
16-08-2017, 15:26
Nic nie widać, musisz zrobić zdjęcie pod światło.
Chusteczka, ciut płynu do okien i zmyj soczewkę, potem suchą przetrzyj żeby zniknęły smugi.

frogi
16-08-2017, 15:27
Musisz zrobić to zdjęcie pod innym kątem, na tym nic ciekawego nie widać :)

Bogusław123
16-08-2017, 15:38
Nic się pewnie nie stało, to te pióra zostawiają takie smugi tłuste czy kij wie co to jest. Wystarczy to dobrze przetrzeć jak masz płyn do czyszczenia optyki to nim, a jak nie to tak jak koledzy wyżej radzą :)

INEZKA12
16-08-2017, 15:42
http://ifotos.pl/z/qhrsrqn :(

- - - - kolejny post - - - - - -

Po czymś takim to już boję się dotykać tych obiektywów.

eMGie
16-08-2017, 15:45
To jest coś rozmazane wg mnie, zrób tak jak piszą poprzednicy, chusteczką powłok raczej nie zdrapiesz, mnie się nigdy nie udało:-)

frogi
16-08-2017, 15:58
Mnie to źle wygląda, ale napewno warto spróbować to przytrzeć jak radzą koledzy.

INEZKA12
16-08-2017, 16:02
Rozcieńczyłam płyn z wodą i błyszczy cała powierzchnia, plama zniknęła! Dzięki wielkie.. już nigdy nie użyję do czyszczenia takich wynalazków jak pióra, powiem szczerze,że ze strachu o obiektyw aż mi było słabo! :oops: wstyd... :) Dzięki jeszcze raz..

Pawcio1201
16-08-2017, 16:26
Na przyszłość - niezawodne do body, obiektywów, smarfonów i innych tego typu gadżetów są chsuteczki do okularów z Rossmana. 5 zeta za paczke i tyle radości. Tak na marginesie do okularów to średnio dobre, zostawiają smugi, trzeba użyć czasem dwie. Ale do lcd i szkła idealne.

w rossmanie są chusteczki zeiss 10 szt za 5zł o tych piszesz ?

ck_dezerter
16-08-2017, 17:47
Witam!
Żeby na pewno nic nie porysować to chyba lepiej czyścić na mokro po porządnym przedmuchaniu gruchą, potem prysnąć płynem do czyszczenia okularów (ja mam z Vision Express ) i wytrzeć szmatką do sucha. A poza tym - tam gdzie można, to najlepiej nakręcić uv-kę dla ochrony.
pozdrowienia!

tbogdanowicz
16-08-2017, 19:53
Rozcieńczyłam płyn z wodą i błyszczy cała powierzchnia, plama zniknęła! Dzięki wielkie.. już nigdy nie użyję do czyszczenia takich wynalazków jak pióra, powiem szczerze,że ze strachu o obiektyw aż mi było słabo! :oops: wstyd... :) Dzięki jeszcze raz..

Spokojnie. Po prostu pewnie miałaś obiektyw bardziej brudny niż sądziłaś. Rozmazałaś brudy i tyle. Weź to na logikę. Soczewka to przecież po prostu szkło, z powłokami, które mają zapobiegać odbiciom i przy okazji być łatwe w czyszczeniu. Czy coś takiego może się łatwo ścierać?
Niepotrzebnie tak się zestresowałaś, za to bardzo dobrze, że spytałaś na forum :-).

Jeszcze nie raz będziesz czyścić obiektywy tylko tym razem zrobisz to bardziej świadomie i nie będziesz się tym tak przejmować :-).

cezary-k
16-08-2017, 20:50
Powłokę zetrzeć permanentnie wcale nie jest tak trudno. Wystarczą chusteczki do wycierania pupy. Takimi właśnie chusteczkami córka pozbawiła mnie powłoki antyodblaskowej z telewizora plazmowego. Krótko mówiąc, dbajmy o nasze powłoki antyodblaskowe ;)

ksh
16-08-2017, 20:55
Ale powłoka na soczewkach to nie to samo co napylenie na plaźmie czy na sowieckich pleśniakach, które można zmyć nawet wd40 :)

gremed
16-08-2017, 21:04
w rossmanie są chusteczki zeiss 10 szt za 5zł o tych piszesz ?

Zielone pudełko, nazwa to jakieś "Best viev", 52 sztuki, coś koło 5 zł, produkcja chyba Niemcy.