Zobacz pełną wersję : Co wybrać? Sprzęt dla zaawansowanych
Alessa27
14-08-2017, 15:39
Potrzebuję porady. Otóż mój jakże dobroduszny znajomy dał mi możliwość nauki wraz z nim na ślubach, weselach i w związku z tym chciałabym kupić sobie sprzęt dla zaawansowanych, jednak mam na to ograniczone środki i po prosu nie wiem jaki sprzęt wybrać. Na zakup body, odpowiedniego obiektywu (nikon) oraz Photoshop CS6 w wersji komercyjnej mam 14780 zł. Z czego 3500 zł odchodzi na Phtoshopa, chyba że są tańsze opcje, o których nie wiem. Tak więc zostaje 11280 zł, ale na to co upatrzyłam to stanowczo za mało. Mój wybór padł na Nikon D750, który kosztuje ok 8000 zł, natomiast obiektyw, który wydaje mi się najbardziej odpowiedni to Nikkor 24-70 mm f/2.8 - cena ok 9500 zł :( Mam już jeden, który na pewno mi się przyda na te okoliczności - jest nim Nikkor 85 mm f/1.4 . Zastanwiam się również nad Nikon D6100. Mogę mieć ewentualnie dodatkowe 2000 zł ze sprzedaży jednego z obiektywów, który zupełnie mi się nie przydaje. Dopiero się będę próbować swoich sił w fotografii weselnej, ale mogę sobie pozwolić na większy wydatek i chcę kupić i nieżałować, że jednak mogłam dopiłacić niewiele więcej i mieć sprzęt, który będzie pozwalał na więcej. Co radzicie? Może jakiś inny sprzęt równie dobry i tańszy na te okoliczności? :)
PS + Lr kosztuje 12 euro miesięcznie. Nie kupuj boxa, zaoszczędzisz sporo kasy. D750 to wół roboczy na śluby, 8k pln. 24-70 2.8 tamrona, podobno dobre szkło, 4k pln nowy. zostaje Ci 2780zł na inne zabawki + 2k ze szkła którego nie używasz, to sporo kasy. Lampe masz? Jak nie to kup. Zapasowe body CI narazie niepotrzebne bo idziesz jako drugi, uczyc się. Sam zdecyduj co zrobić z resztą kasy :) może jakiś uwa? albo tele? stałki? Poużywasz zooma to zobaczysz czego Ci brakuje.
Alessa27
14-08-2017, 16:05
Ale czy obiektyw 24-70 będzie wystraczający czy może lepiej kupić coś z większym zakresem ogniskowej? Zależy mi żeby szkiełko było jasne, więc nie wiem co innego mogłabym wybrać. A Lampe posiadam. P.S. Jestem rodzajem żeńskim :P
Nie ma chyba nic 2.8+ o podobnym ale szerszym zakresie niż 24-70. To jest szkło uniwersalne, kiedyś możesz go sprzedać i zamienić na stałki, albo zostawić jesli zoom Ci spasuje. Są zoomy 24-85 czy nawet 24-120 ale są ciemne, na sluby odradzam.
Tamron 24-70 to będzie pewnie długo podstawa ale... może zapytaj tego pierwszego mistrza jak masz go uzupełniać, wydaje się to dość logiczne no nie ?
Ps/Lr z miesięcznym abonamentem, wrzucisz w koszty tak czy siak i rozejdzie się po kościach.
Kojocisko
14-08-2017, 16:17
"jasne" to przeciwieństwo "z większym zakresem". 24-70/2.8 to bezpieczny wybór na początek.
Ciekawa oferta na Nikkora 24-70 https://store.nikon.pl/refurbished-products-refurbished-nikkor-lenses/24-70mm-f-2.8g-ed-af-s-zoom-nikkor-refurbished/JAA802DARB/details
W tym przypadku odnowiony oznacza po naprawie i kalibracji w Japonii.
Kolega Aeon88 dobrze radzi w sprawie abonamentu na LR+PS
Alessa27
14-08-2017, 16:30
"jasne" to przeciwieństwo "z większym zakresem". 24-70/2.8 to bezpieczny wybór na początek.
Ciekawa oferta na Nikkora 24-70 https://store.nikon.pl/refurbished-products-refurbished-nikkor-lenses/24-70mm-f-2.8g-ed-af-s-zoom-nikkor-refurbished/JAA802DARB/details
Kolega Aeon88 dobrze radzi w sprawie abonamentu na LR+PS
padł wybór jeśłi chodzi o Photoshopa na abonament.. Myślałam, że wersja pudełkowa będzie bezpieczniejsza, ale różnica w cenie jednak mnie przekonała :) Myślę, że chyba postawię na zakup obiektywu nikona po odnowie, do tamrona nie jestem przekonana co prawda nigdy nie miałam okazji testować, ale ilość negatywnych opinni robi swoje. Tylko mam obawy czy z obiektywem po odnowie nie będzie żadnych problemów :/
W zasadzie dla koleżanki najlepiej będzie jesli nie zada mistrzowi tego pytania i będzie mogła na slubie używać takiego szkła/ogniskowych jakie będzie chciała. O ile mistrzu sam tego nie będzie wymagał z racji że Cie bierze ze sobą i Ci nie powie czym masz zdjęcia robić to rób czym chcesz i o to nie pytaj.
...do tamrona nie jestem przekonana co prawda nigdy nie miałam okazji testować, ale ilość negatywnych opinni robi swoje.
Serio jest tak dużo negatywnych opinii o Tamron 24-70 2.8 VC ?
Alessa27
14-08-2017, 16:58
W zasadzie dla koleżanki najlepiej będzie jesli nie zada mistrzowi tego pytania i będzie mogła na slubie używać takiego szkła/ogniskowych jakie będzie chciała. O ile mistrzu sam tego nie będzie wymagał z racji że Cie bierze ze sobą i Ci nie powie czym masz zdjęcia robić to rób czym chcesz i o to nie pytaj.
Kolega używa obiektywów stałoogniskowych do tego ma drugie body, ja jak już mówiłam mam stałkę 85 mm 1.4 i decydowanie na początek wolę dokupić zmiennogniskowy tak żebym miała większe pole manewru na początek..
A wracając do Photoshopa przeglądam ten abonament, ale nie mogę pojąć jednej rzeczy, mianowicie mnie interesuje wersja CS6, a na stronie cały czas się naprzykrza Photoshop CC. Czy to jest nowsza i jedyna wersja do kupienia czy w dalszej części zamówienia będzie wybór starszych wersji?
CC to nowsza i abonamentowa wersja, CS6 to starsza i tylko pudełkowa.
Alessa27
14-08-2017, 17:02
Serio jest tak dużo negatywnych opinii o Tamron 24-70 2.8 VC ?
Jeśli chodzi o ten konretny obiektyw to tak.
Tylko mam obawy czy z obiektywem po odnowie nie będzie żadnych problemów :/
W ciągu prawie 20 lat miałem kilka obiektywów odnowionych ("refurbished", "reconditioned" - sprowadzane kanałami z USA - tam to dość popularny towar) i z wszystkich byłem zadowolony. Nikon zapewnia, że wychodząc z fabryki mają takie same parametry jak "nówki-sztuki". A w razie czego jest gwarancja i możliwość zwrotu. Przy tym ceny znośniejsze i mniejsze ryzyko, niż kupno "mało używanego" na eBayu czy Allegro.
Co do abonamentu na PS - dobry pomysł. Analogicznie abonuję też MS Office. No i jeszcze jest opcja budżetowa: Photoshop Elements w pudełku. Niektórym wystarcza.
PS: To mój pierwszy wpis na tym forum, więc: hello wszystkim. :)
Alessa27
14-08-2017, 17:29
Uff.. Dzięki wam dużo zaoszczędzę i kupię to co chciałam :D Dzięki wszystkim :) Co do Phoshopa mam trochę obawy, bo jeszcze dobrze nie zdążyłam się z nim poznać w 100% a tu zmiany, ulepszone funkcje, ale to zdecydowanie na plus :)
Dariusz Breś
14-08-2017, 18:07
Radziłbym omijać szerokim łukiem sklep nikona a tym bardziej odnowione produkty (nie ze względu na jakość ale ceny). 6500 zł za używkę to rozbój w biały dzień, nowy kosztuje 7200, to 700 zł różnicy.
A jak dodamy cashback to -850 zł czyli taniej niż używka-refurbished nikona....
Radziłbym omijać szerokim łukiem sklep nikona a tym bardziej odnowione produkty (nie ze względu na jakość ale ceny)....
Fakt. Sprawdziłem ceny w polskim sklepie Nikona i odszczekuję... Ale w sklepie Nikon USA taki np. odnowiony D750 kosztuje 1550 dolarów. To o 450 dolarów mniej niż nowy. I mniej więcej tyle, co "prawie nowa" używka z kilkudziesięcioma tysiącami przebiegu od jakiegoś nieznanego Johna Doe na eBayu.
kurczeblade
14-08-2017, 21:08
No masakra 700 zł różnicy :D Pewnie w nikonie śmieją się i płaczą z radości jak komuś wcisną taki produkt za taką kasę :D
Carlos_lo
14-08-2017, 22:50
Uff. Co do Phoshopa mam trochę obawy, bo jeszcze dobrze nie zdążyłam się z nim poznać w 100%
przyznac sie tu, kto poznal i ile mu to zajelo;) na poczatek proponuje apply image:)
Sent from my iPhone using Tapatalk
Alessa27,
Z góry przepraszam, jeśli bredzę. Kilka lat temu sprzedałem większość sprzętu i teraz fotografuję tylko sporadycznie/ amatorsko. Ale gdybym miał taki budżet na taki cel, i gdybym kupował wszystko od zera, to chyba listę zakupów spisałbym tak:
1. D750 - ok 7500 zł (uwzględniając cashback czy opcję "oddaj starego rzęcha").
2. Świetnie, że już masz jasną stałkę 85mm! Dokupiłbym jakieś 35 albo 50 mm i można szaleć. Najprymitywniejszy Nikkor 50 1.8 kosztuje w sklepie 600 zł. Ale zarezerwowałbym 1500 zł ma cos lepszego.
3. Jakiś zoom (przyda się do 10% zdjęć - ujęcia z chóru, "gorzko-gorzko", bęben weselnego perkusisty itp.) - tu bym nie szalał z kasą. Sam mam np. nikonowe AF-D z czasów analogowych: 28-70 i 70-210 mm i za nic bym ich nie sprzedał. A w komisach kosztują poniżej 500 zł. Podobnie kosztują dwudziestoletnie 70-105 czy 70-135. Tylko trzeba dokładnie przetestować przed kupnem. Świetne optycznie, solidne, choć bez VR czy SWM i ciemnawe (4-5,6) - ale z kolei D750 wybaczy większe ISO.
4. Lampa błyskowa. Choćby z komisu albo jakiś chiński wynalazek (do tysiąca złotych, byleby z nikonowskim TTL) - a skoro lampę już masz, to tysiaka możesz dołożyć do budżetu na "szkiełka" i monitor.
5. Photoshop. Niekoniecznie pudełkowy za 3500 zł, tylko albo abonament za CC, abo pudełkowy Elements za 300 zł. Lightroom? Pewnie też. Ja zawsze wolałem segregować, kasować itd. w dodawanym do Photoshopa Bridge'u. A zasadniczą/seryjną obróbkę NEFów zawsze wolałem robić w ACR. ACR dodawany do pudełkowego A. Elements ma podobno mniej funkcji, ale i tak da radę.
6. Sensowny monitor i kalibrator - bez tego zakupy z poprzednich punktów będą miały umiarkowany sens :). Jako minimum monitor pokrywający przestrzeń Adobe-RGB (powiedzmy jakiś prosty NEC/EIZO za ok. 2000 zł) i kalibrator (500 zł za najprymitywniejszego "pajączka", do 1000 zł za lepszego Xrite).
7. Drobiazgi: drugi akumulator, karty pamięci, filtry itp. - kilkaset zł
I wychodzi ok. 14-15 tys.
A w komisach kosztują poniżej 500 zł. Podobnie kosztują dwudziestoletnie 70-105 czy 70-135.
Errata: przepraszam - miałem na myśli zoomy 35-105 i 35-135 AF-D (światło 3.5-4.5).
madebyzosiek
15-08-2017, 07:16
Errata: przepraszam - miałem na myśli zoomy 35-105 i 35-135 AF-D (światło 3.5-4.5).Dobrze, że się poprawiłeś, bo już chciałem adres tego komisu z 28-70 za 500 zł :D
Dobrze, że się poprawiłeś, bo już chciałem adres tego komisu z 28-70 za 500 zł :D
Z ogniskowymi się pomyliłem, ale taki jak mój stary 28-70 AF-D 3,5-4,5 (czyli taki: http://www.kenrockwell.com/nikon/287035af.htm) kosztuje w komisach poniżej 500 zł. Na eBayu ceny 'Kup teraz' poniżej 100 USD (niestety :) .)
Nikkora 28-70 3,5-4,5 D to nawet u nas kupisz za 200-300zł ale to jest ok tylko jeśli się ufa kenowi i nie ma się porównania z niczym lepszym, a lepszym i to sporo jest nikkor 28-105 D, no ale raczej dyskusja powinna się kręcić koło obiektywu z f/2.8 ?
Bóg zapłać za cierpkie słowo. Ale akurat znam 28-105 D i wcale nie uważam, żeby był lepszy od 28-70. Np. w moim egzemplarzu AF działał głośniej, wolniej i mniej dokładnie niż w 28-70, a w tym przypadku to ma znaczenie. Nie uważam też Rockwella za jakąś wyrocznię - np. zrąbał na funty "mojego" Nikkora 60mm 2,8 Micro (AF-S, G, ED), że niby za krótki, a ja wolałem to szkło od jego droższego/dłuższego brata (105). Ale mniejsza z tym. Zgadzam się natomiast, że lepszy byłby jakiś jasny zoom 28-... Ale wtedy listę zakupów trzeba by zredukować do body i zoomu..
Wiele szkieł z dawnych czasów radzi sobie bardzo dobrze na starszych matrycach, na D80 pamietam co się przykręciło to było fajne, jak przyszła matryca 24Mpix czy FX czy DX to jednak szału nie było i nowy kit 18-55 zawstydzał staruszków, za to 28-105 mnie zaskakuje zawsze jakością nawet na D750 i D600, szybkością nie grzeszy faktycznie ale zakres ma świetny.
Dziwi mnie że dawne ciemne obiektywy miały światło f/3.5-4.5, a teraz standardem jest f/3.5-5.6
Alessa27
15-08-2017, 12:31
Alessa27,
Z góry przepraszam, jeśli bredzę. Kilka lat temu sprzedałem większość sprzętu i teraz fotografuję tylko sporadycznie/ amatorsko. Ale gdybym miał taki budżet na taki cel, i gdybym kupował wszystko od zera, to chyba listę zakupów spisałbym tak:
1. D750 - ok 7500 zł (uwzględniając cashback czy opcję "oddaj starego rzęcha").
2. Świetnie, że już masz jasną stałkę 85mm! Dokupiłbym jakieś 35 albo 50 mm i można szaleć. Najprymitywniejszy Nikkor 50 1.8 kosztuje w sklepie 600 zł. Ale zarezerwowałbym 1500 zł ma cos lepszego.
3. Jakiś zoom (przyda się do 10% zdjęć - ujęcia z chóru, "gorzko-gorzko", bęben weselnego perkusisty itp.) - tu bym nie szalał z kasą. Sam mam np. nikonowe AF-D z czasów analogowych: 28-70 i 70-210 mm i za nic bym ich nie sprzedał. A w komisach kosztują poniżej 500 zł. Podobnie kosztują dwudziestoletnie 70-105 czy 70-135. Tylko trzeba dokładnie przetestować przed kupnem. Świetne optycznie, solidne, choć bez VR czy SWM i ciemnawe (4-5,6) - ale z kolei D750 wybaczy większe ISO.
4. Lampa błyskowa. Choćby z komisu albo jakiś chiński wynalazek (do tysiąca złotych, byleby z nikonowskim TTL) - a skoro lampę już masz, to tysiaka możesz dołożyć do budżetu na "szkiełka" i monitor.
5. Photoshop. Niekoniecznie pudełkowy za 3500 zł, tylko albo abonament za CC, abo pudełkowy Elements za 300 zł. Lightroom? Pewnie też. Ja zawsze wolałem segregować, kasować itd. w dodawanym do Photoshopa Bridge'u. A zasadniczą/seryjną obróbkę NEFów zawsze wolałem robić w ACR. ACR dodawany do pudełkowego A. Elements ma podobno mniej funkcji, ale i tak da radę.
6. Sensowny monitor i kalibrator - bez tego zakupy z poprzednich punktów będą miały umiarkowany sens :). Jako minimum monitor pokrywający przestrzeń Adobe-RGB (powiedzmy jakiś prosty NEC/EIZO za ok. 2000 zł) i kalibrator (500 zł za najprymitywniejszego "pajączka", do 1000 zł za lepszego Xrite).
7. Drobiazgi: drugi akumulator, karty pamięci, filtry itp. - kilkaset zł
I wychodzi ok. 14-15 tys.
Na cashback się już chyba nie załapię, więc ta opcja zaoszczędzenia chyba odpada bo nie zdąże z zakupem :( Nie wpomniałam, że większość kasy przydziela mi urząd pracy z projektu dofinansowania na rozpoczęcie działalności gospodarczej. Oczywiście mam swoje oszczędności do tego jeśli sprzedam 70-300mm to będzie tego więcej, ale nie ukrywam, że chciałabym swoich pieniędzy wykorzystać na body i obiektyw jak najmniej, ponieważ chcę jeszcze sobie doposażyć studio i wydać na akcesoria typu akumulatory, grip, filtry itp. Jeśli chodzi o sprzęt do grafiki to już zostało uwzględnione i na to idzie połowa kasy:/ muszę się zaopatrzyć w komputer stacjonarny bo praca na aktualnym sprzęcie to próba granic cierpliwości :)
Zdecydowanie postawię na obiektyw zmiennogniskowy i na pewno D750, dużo zaoszczędzę na Photoshopie, postawię na tańszy komputer i wyjdzie prawie na styk :)
Pamiętaj o dobrym monitorze i że takie dofinansowanie możesz rozliczyć też używanym sprzętem z fakturą lub umową zakupu.
Alessa27
15-08-2017, 12:48
Pamiętaj o dobrym monitorze i że takie dofinansowanie możesz rozliczyć też używanym sprzętem z fakturą lub umową zakupu.
Czyli mogę odkupić sprzęt od osoby niemającej możliwości wystawienia faktury VAT, czyli prywatnej z tym, że musi być zawarta umowa zakupu?
Jeśli chodzi o sprzęt do grafiki to postawiłam na iMaca 21,5" procesor Intel Core7 i rozbudowany RAM do 16 GB, koszt 9419 zł. Myślę, że będzie wystarczający :)
Tak możesz od osoby prywatnej, zapytaj tylko tam gdzie ci dają dofinansowanie jak ma wyglądac umowa.
Dlaczego idziesz w maca, nie szkoda ci marnować kasy ?
PC tańszy i wydajniejszy, a co do monitora to nadal zachęcam do zakupu czegoś na czym można pracować z kolorem.
Jeśli chodzi o sprzęt do grafiki to postawiłam na iMaca 21,5" procesor Intel Core7 i rozbudowany RAM do 16 GB, koszt 9419 zł. Myślę, że będzie wystarczający :)
A już kupiłaś to nagryzione jabłko? Bo parametry ma ładne, ale właśnie - może jednak pecet? Zaoszczędzona kasa byłaby na zewnętrzny monitor graficzny, który tak czy siak będzie Ci potrzebny. Więc może pecet (albo i Mac, jeśli wolisz) poleasingowy? Niedawno kupiłem (jako backup do tłumaczeń, ale z obróbką zdjęć też sobie nieźle radzi) laptopa poleasingowego: Dell Precision 6700, i7, 16 GB RAM, 256 GB SDD+1TB HDD., wyświetlacz 17'' IPS). Cena 3500 zł - to ponad 3x mniej niż za nowego Della klasy 'mobilna stacja graficzna'. Bo nowy Dell Precision 7720 kosztuje ok 12 tys (co prawda ma i7 nowszej generacji, ale reszta porównywalna).
Alessa27
15-08-2017, 14:08
A już kupiłaś to nagryzione jabłko? Bo parametry ma ładne, ale właśnie - może jednak pecet? Zaoszczędzona kasa byłaby na zewnętrzny monitor graficzny, który tak czy siak będzie Ci potrzebny. Więc może pecet (albo i Mac, jeśli wolisz) poleasingowy? Niedawno kupiłem (jako backup do tłumaczeń, ale z obróbką zdjęć też sobie nieźle radzi) laptopa poleasingowego: Dell Precision 6700, i7, 16 GB RAM, 256 GB SDD+1TB HDD., wyświetlacz 17'' IPS). Cena 3500 zł - to ponad 3x mniej niż za nowego Della klasy 'mobilna stacja graficzna'. Bo nowy Dell Precision 7720 kosztuje ok 12 tys (co prawda ma i7 nowszej generacji, ale reszta porównywalna).
Jeszcze nie kupiłam.
W takim razie co konkretnie polecicie jeśli chodzi o monitor oraz coś wydajnego i szybkiego ? :)
Idziesz do konkretnego sklepu, podajesz im konfiguracje jaką tu możemy ci podać i składają ci porządny zestaw, który będzie za sporo niższa cenę dużo wydajniejszy, monitor to najlepiej wezwać Tom01 bo ma w ofercie skalibrowane wersje NEC/EIZO i będziesz mieć zestaw super.
Jak się zdecydujesz to ci pomogę z konfiguracją komputera.
Kojocisko
15-08-2017, 15:44
A może jednak przy dosyć poważnej kwocie koleżanka by sama coś doczytała, zrozumiała? To zabawnie wygląda, jak ktoś chce wydać ok. 20kpln, których wyraźnie nie wyjmuje z tylnej kieszeni spodni i tak bardzo mało się orientuje. 2-3 wieczory lektury tego forum, kilku stron poważnie zmieni twój stan wiedzy.
Piszesz "W takim razie co konkretnie polecicie jeśli chodzi o monitor oraz coś wydajnego i szybkiego...". To pokazuje, że absolutnie w tej dziedzinie nie wiesz i nie rozumiesz. A w końcu najtańszy nadający się do obróbki zdjęć NEC to ponad 2kpln o ile pamiętam, a podstawowy Eizo to 4kpln. I wcale nie chodzi o to, że są szybkie i wydajne.
Jestem nowy na tym forum, więc nie wiedziałem, że jest tu Tom01! A mastiff.pl to chyba najlepsze w Polsce miejsce od monitorów graficznych.
Jeśli chcesz, żeby do monitora był podpięty laptop, a nie desktop, i jeśli się nie boisz poleasingowych, to np. niezłe poleasingowe MacBooki i Delle 6800 z i7 są tu http://amso.pl/pol_m_Poleasingowe_Laptopy-188.html. Nie wiadomo tylko, jakie dokładnie mają wyświetlacze. W sklepie mogą dopasować konfigurację (np. większa pamięć, w Dellu trzeci dysk zamiast DVD itp.).
Załóżmy że monitor to będzie minimum 3000zł do tego 4500zł na zestaw PC i masz że tak to ujmę kosmiczną jakość i wydajność w porównaniu do maca, używane poleasingowce to bym odpuścił.
przykład solidnego zestawu, dobierasz według gustu obudowę, klawiaturę, mysz i nagrywarkę optyczną jeśli potrzeba:
http://i.imgur.com/aS1amZg.jpg
źródło (http://i.imgur.com/aS1amZg.jpg)
Załóżmy że monitor to będzie minimum 3000zł
Za okolice 3 tys są w zasadzie tylko dwa rozsądne monitory do foto:
1. NEC EA275WMi-CT
2. EIZO CS2420
Oba nadają się do zastosowań amatorskich i ogólnie są bardzo w porządku, ale proszę pamiętać, że to same doły monitorów do koloru i w trudnych tematach (np skóra) nie będą super wiarygodne.
Alessa27
16-08-2017, 15:21
A może jednak przy dosyć poważnej kwocie koleżanka by sama coś doczytała, zrozumiała? To zabawnie wygląda, jak ktoś chce wydać ok. 20kpln, których wyraźnie nie wyjmuje z tylnej kieszeni spodni i tak bardzo mało się orientuje. 2-3 wieczory lektury tego forum, kilku stron poważnie zmieni twój stan wiedzy.
Piszesz "W takim razie co konkretnie polecicie jeśli chodzi o monitor oraz coś wydajnego i szybkiego...". To pokazuje, że absolutnie w tej dziedzinie nie wiesz i nie rozumiesz. A w końcu najtańszy nadający się do obróbki zdjęć NEC to ponad 2kpln o ile pamiętam, a podstawowy Eizo to 4kpln. I wcale nie chodzi o to, że są szybkie i wydajne.
Tak, nie znam się za bardzo na komputerach, nie wiem jakie parametry muszą mieć jego podzespoły, aby działał szybko i sprawnie, nie znam się na monitorach nigdy jeszcze nie miałam okazji pracować na typowo graficznym monitorze. Wyszukuję, czytam i staram się dowiedzieć, ale spotykam się z wieloma sprzecznymi opiniami i proszę wybaczyć, że bardziej zaufałam tutejszym forumowiczom, którzy pracują zakładam dłuższy czas niektórzy na kilku sprzętach, a nie jakiemuś vlogerowi, który testuje sprzęt przez parę dni nie w konkretnym celu. Jakoś taka osoba zbudza mniejsze zaufanie niż ludzie zajmujący się właśnie tym z czym tu przyszłam.