Zobacz pełną wersję : Ile zdjęć z wesela
marzenkkk
13-08-2017, 08:35
Witam.
Jestem fotografem ślubnym, chciałem zapytać Was ile przywozicie do domu zdjęć z wesela?
Ja z każdego przywożę ok. 5000 zdjęć.
Bo mi co półtora roku pada migawka i zastanawiam się czy nie robię za dużo zdjęć, no ale tak mi po prostu wychodzi :/
Nie martw się. Brak umiejętności robienia zdjęć skutkuje bezsensownym kłapaniem migawką. Z czasem, gdy nabierzesz choć trochę doświadczenia, powinieneś zacząć zachowywac się bardziej profesjonalnie.
kurczeblade
13-08-2017, 09:59
5000 zdjęć z wesela :o kolego po pierwsze nieźle musisz wkurzać tych ludzi na ślubie/weselu trzaskając każdemu setki zdjęć, strasznie namolne to musi być. Po drugie kiedy robisz przerwy na odpoczynek? ;) Rozumiem że obiad to na wynos bierzesz ? ;)
spiritus
13-08-2017, 10:20
Mi się udało być kilka razy. Do domu przynosiłem ok 1000 zdjęć z czego 600-700 oddawałem (wiem, wiem... i tak za dużo ale PRO nie jestem :D)
Witam.
Jestem fotografem ślubnym, chciałem zapytać Was ile przywozicie do domu zdjęć z wesela?
Ja z każdego przywożę ok. 5000 zdjęć.
Bo mi co półtora roku pada migawka i zastanawiam się czy nie robię za dużo zdjęć, no ale tak mi po prostu wychodzi :/
A ile % z tego nadaje się do dalszej pracy nad materiałem?
madebyzosiek
13-08-2017, 14:39
A ile % z tego nadaje się do dalszej pracy nad materiałem?Pewnie góra 10% ;) marzenkkk jeżeli pytanie jest na poważnie, to proponuję popracować nad kadrem, a nie "walić na oślep"... No chyba, że co roku nowy aparat, to wtedy śmiało :D
A ciekawe też gdzie te zdjęcia trzymasz i czy to rawy, czy jpgi...? Zresztą już selekcja z 5000 zdjęć jest ponad możliwości mojej wyobraźni ;)
Az zamarlem z szoku wielkiego ...
5000 zdjec ?? To chyba z trzydniowego wesela i tygodniowych poprawin ??
A potem siadasz na 3 tygodnie i ta gore kompostu obrabiasz i obrabiasz i obrabiasz ...
Samo wstepne obejrzenie takiej sterty zajmuje wiele godzin.
A co robisz potem ? Oddajesz mlodym wybrany tysiac arcydziel fotograficznych :mrgreen:
Ja robie zwykle ok. 500-600 i oddaje klientom 150-200
Chyba, ze sie konieczne upra, ze chca wszystko - to wywalam ewidentne bledy i reszta jest ich.
5000 :^)))))))
- - - - kolejny post - - - - - -
Zaraz, zaraz !!!
Wesele trwa zwykle ok. 6 godzin.
To znaczy, ze robisz +- 1 zdjecie co 4 sekundy przez cala impreze !!
Ha ha ha ha ha .....
spiritus
13-08-2017, 16:10
Zaraz, zaraz !!!
Wesele trwa zwykle ok. 6 godzin.
To znaczy, ze robisz +- 1 zdjecie co 4 sekundy przez cala impreze !!
Ha ha ha ha ha .....
Gdzie takie wesela masz, że 6 h i po sprawie? :D
Ja jak jeździłem to od ok 11 do 1-2 w nocy z aparatem śmigałem.
Nikomat złapał za słówko, wesele = przyjęcie weselne.
marzenkkk pewnie robi tyle zdjęć z całego dnia. Choć dla mnie to i tak ilość niepojęta.
No to niechby i 12 godzin trwało, czyli jedno zdjęcie co 8 sekund
nic tylko ustawić aparat w rogu sali ustawić samowyzwalacz i zrobić film poklatkowy ;-)
spiritus
13-08-2017, 16:39
Im częściej w ten wątek zaglądam tym bardziej nie mogę jednak uwierzyć co do tych 5k zdjęć :D
Ile z kościoła przynosisz tak z ciekawości? :D
5k zdjęć trudno przeglądnąć a co dopiero obrobić
no chyba, że jpg prosto z puszki bez obróbki :D
Im częściej w ten wątek zaglądam tym bardziej nie mogę jednak uwierzyć co do tych 5k zdjęć :D
Ile z kościoła przynosisz tak z ciekawości? :D
No skoro z wesela 5000 to ze slubu to 3000 minimum !
Ilość zdjęć to zawsze zagorzała dyskusja:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=108870
fajnie by było jakby takie podniecenie tematem, było w watkach zdjęciowych.
Fantastyczny temat - można się wyżyć nawet jezeli to podpucha.
Nikomat złapał za słówko, wesele = przyjęcie weselne.
wesele = przyjęcie weselne - no to jest powazne odkrycie :mrgreen:
kurczeblade
13-08-2017, 16:57
Fejk jak nic.
Fejk jak nic.
Niekoniecznie - z takimi fanatykami (czegos tam bo nie fotografii) spotykam sie juz od lat.
Bo duzo musi oznaczac lepiej i wiekszy profesjonalizm !
A lekarstwo jest jedno - dac w lapy Nikomata (sic) i jeden film 36 klatek i wyslac na slub i wesele :mrgreen::-D:mrgreen:
Amator spokojnie moze zrobic 4K zdjec za dzien. Dlaczego, poniewaz gdy brakuje "obycia" robi sie zdjecia czego popadnie. Najwiecej pewnie podczas tancow, bo tam to juz z amatorskim sprzetem temat AF nie istnieje.
byłem ostatnio na warsztatach, gdy zobaczyłem foty innych uczestników "letko" mnie szczęka opadła-poczułem się jak uczniak.
Gadka szmatka, ile zdjęć robicie?
Ja odpowiadam, że około 1000, z czego do pary trafia 700-800, cisza.
Okazało się, że spośród 20 fotografów, tylko ja robię "tak mało", reszta wali 3-5 tysi zdjęć z jednego repo.
Nie znam się i chyba już stary jestem.
Ludzie którzy biorą sporo kasy za ślubne zdjęcia trzaskają po kilka tysięcy fotek w dzień ślubu. Np taki Trzcionka. I jak by tu sie odezwał ktos z mocnym portfolio to nagle by się okazało że to "trzepanie" setek zdjęć na godzinę ma sens i nikt by po nikim nie jechał. Każdy robi ile uważa i to jest niczyja sprawa że kolega robi 5k fot. Były czasy że przywoziłem do domu 700-800, teraz przywożę 1.5k+ i żyję. Traciłem wiele momentów bo zamiast trzymac ręke na spuście to po uznaniu, że moment jest gitara, robiłem zdjęcie, odkładałem aparat od oka i gapiłem na ekran co wyszło i czy to to jest fajne. Potem podnosze głowę a tam jeszcze lepszy moment, przegapiony. To jest reportaż. Focicie fajny moment, zawsze za 1-2s może być jeszcze lepszy. Poza tym jest jeszcze kwestia dbałości o szczegóły, na zdjęciach dużo się dzieje i każda pierdoła jest ważna. Więc i selekcja jest konkretna. Zamiast gapić się w ekran po każdym zdjęciu wolę je robić a gapić się w domu, nawet jeśli jest ich znacznie więcej przez to.
dobrze napisane (jak zwykle u Ciebie).
Devilish_Chaos
14-08-2017, 12:03
ot to, kazdy ma swoj styl pracy... ja nie jestem pro... robie to od czasu do czasu. jak zaczynalem przynosilem max 2 tys. za kazdym razem przynosilem co raz mniej. z ostatniego przynioslem 1 tys .... powod? wiele, ale jeden banalny... chyba sie starzeje i rece nie daja rady :)
... Każdy robi ile uważa ...
I to jest sedno sprawy, liczy się efekt końcowy :)