PDA

Zobacz pełną wersję : D610 + Nikkor 10-20mm PROBLEM z ostrością

Fimax
12-08-2017, 21:11
Witam wszystkich forumowiczów,
Jestem początkujący tak, że proszę o wyrozumiałość.
Posiadam Nikona D610 i zakupiłem obiektyw Nikkor 10-20mm do robienia zdjęć pomieszczeń głównie mebli. Dziś zrobiłem tym obiektywem kilka fotek na parametrach: 10sek + F25 i muszę powiedzieć, że nie wiem gdzie leży problem? Zdjęcie po przybliżeniu na krawędzi są rozmazane.

Jakieś rady co mogę zrobić?

Pozdrawiam :)

Kojocisko
12-08-2017, 21:21
f25 - po co?
rozumiem, że zdjęcia były bez statywu?
co możesz zrobić - zrozumieć co robisz, na poziomie elementarnym
BTW - jaki sens mieć body FX i kupować do niego obiektyw DX?

Fimax
12-08-2017, 21:39
Zdjęcia były robione ze statywu.
Obiektyw DX zakupiłem ponieważ nie stać mnie dać 7000zł na FX.
Piszę na forum bo dopiero się uczę i chciałbym zasięgnąć wiedzy od bardziej doświadczonych ludzi.

Kojocisko
12-08-2017, 22:14
Zamieść zdjęcie. Z pewnością f25 to ciężka przesada i degradacja obrazu wskutek dyfrakcji.
Oczywiście UWA na FX jest drogi ale nie musi kosztować 7kpln. Za połowę tej kwoty kupisz akceptowalny obiektyw 15-16mm (być może używany).
Zobacz co się dzieje z obrazem na przysłonach >16 (http://www.optyczne.pl/169.4-Test_obiektywu-Nikon_Nikkor_AF-S_DX_10-24_mm_f_3.5-4.5G_ED_Rozdzielczo%C5%9B%C4%87_obrazu.html)

ksh
12-08-2017, 22:16
Nie lepiej było kupić body DX ?

kazzi
12-08-2017, 22:28
Posiadasz aparat z matrycą FF o wymiarach 24x36mm, a kupiłeś obiektyw do matrycy APS-C o wymiarach ok 24x16mm. Ten obiektyw po prostu nie pokryje obrazem o wysokiej jakości
matrycy w Twoim aparacie. Możesz go używać w trybie DX, ale szkoda potencjału tego aparatu. Sprzedaj ten obiektyw lub go wymień na inny odpowiedni do tej matrycy. Nie musi to być
zaraz topowy obiektyw ze stajni Nikona. Jest sporo obiektywów, które dadzą Ci podobny zakres ogniskowych dla matrycy FF co ten który kupiłeś. Możesz np. poszukać używanego Nikkora 16-35.
Przede wszystkim namawiam Cię do gruntownego poznania podstaw fotografii.

Fimax
12-08-2017, 22:31
A jaki proponujesz obiektyw?
Mam możliwość zwrotu więc jeżeli cena byłaby jeszcze w miarę znośna to rozważę kupno innego.

Czy nie lepiej było kupić DX? Hmmm... Nie zastanawiałem się na tym ponieważ w sklepie doradzili mi takie body.

madebyzosiek
12-08-2017, 22:44
A jaki proponujesz obiektyw?
Mam możliwość zwrotu więc jeżeli cena byłaby jeszcze w miarę znośna to rozważę kupno innego.

Czy nie lepiej było kupić DX? Hmmm... Nie zastanawiałem się na tym ponieważ w sklepie doradzili mi takie body.O rany... Zwróć D610 i kup D7200... Starczy jeszcze na Sigmę 17-50 2.8, a tego kto Ci taki zestaw doradzał nie pozdrawiaj...
Z tanim, nowym UWA do FX nie będzie łatwo, ale możesz poszukać używanych... Na przykład Nikkora 20-35, może 18-35... A jak nie musi być z gwintem na filtr, to Tokina 16-28. Ale chyba lepiej by się stało, gdyby zamiast FX było DX...

Kojocisko
12-08-2017, 22:51
Nie desperuj. D610 to bardzo dobre body. Kolega musi jednak określić co chce fotografować i jaki ma budżet na obiektywy.

Fimax
12-08-2017, 23:12
Ja osobiście jestem bardzo zadowolony z body D610. Na stałce 50mm 1.8 robi naprawdę super zdjęcia.

Na chwile obecną myślę że do 3000zł może by się udało wyskrobać z zaskórniaka tak aby żona nie widziała :D

Obiektyw potrzebuję do robienia wnętrz. Głównie mebli.

ksh
12-08-2017, 23:16
Ale to te meble robisz z przysłoną f/25 ?
Jeśli sprzedawca doradził ci ten obiektyw wiedząc że masz D610 to należy się mu wielka zje... za wprowadzanie w błąd.
Używany Nikkor 18-35G kupisz do 2000zł i mi osobiście bardzo się podoba, miałem podobny dylemat związany z ceną odnośnie szerokiego obiektywu.

ck_dezerter
13-08-2017, 07:36
Za przedmówcami! Kup 18-35g używany i będziesz mieć super. Ewentualnie -jak bardzo ostro, bardzo szeroko i bardzo tanio ale z manualnym ostrzeniem to Samyanga 14/2.8. A gościa, co Ci polecił N10-20 do fx-a to nie powiem jak powinieneś op.... Ewentualnie - zamiast d610 kup d550/56000 bo tam będziesz mieć pełną obsługę N10-20. W d7200 podobno nie da się wyłączyć vr.
pozdrowienia!

ksh
13-08-2017, 10:26
Ale jak już masz pstrykany D610 to zwrotu nie ma, aparat masz na lata i wątpię by ci czegoś zabrakło w jego możliwościach, więc teraz skupić się musisz na zdobyciu wiedzy i zakupie obiektywów, pamiętaj że za jakość na pełnej klatce będziesz musiał więcej zapłacić za obiektywy.

Fimax
13-08-2017, 12:13
Widzę, że co poniektórzy chcą mnie zlinczować za to że zakupiłem rok temu Body D610. Uważam, że jako body jest rewelacyjne do tego obiektyw posiadam 50mm 1.8 a zdjęcia wychodzą genialne!

Jeżeli chodzi o obiektyw szerokokątny wchodzę w nowy rozdział totalnie mi nie znany. Dlatego pojawiłem się na forum by dowiedzieć się więcej w tym temacie.
Co do obiektywu, który polecacie wydaje się mi się całkiem sensowny. Na pewno będę poszukiwał takiego. A ten co zakupiłem oddam.

Bardzo dziękuję za pomoc :)

Kojocisko
13-08-2017, 17:04
Ciągle nas fascynuje to f25...

Fimax
13-08-2017, 20:53
Oczywiście, że odpowiem na twoje pytanie. I teraz się poleje fala krytyki ;)

Wyszedłem z założenia - Skoro przy F1.8 jest bardzo duże rozmycie zdjęcia a tylko ostre jest tam gdzie AF wycelował, to przy F25 cały kadr powinien być ostry ;)

Kojocisko
13-08-2017, 22:32
Oj, faktycznie musisz ciut doczytać. Po prostu nieco przesadziłeś :-). Widziałeś wykres rozdzielczości, który podlinkowałem?

Jeśli meble nie są w różnej odległości od aparatu, to bym spróbował przysłon 5,6-8, przy których obiektyw ma najlepszą rozdzielczość. Zresztą - co za problem zrobić testy.

Fimax
14-08-2017, 07:04
Tak patrzyłem na ten link. Dzięki :) Masz rację. Muszę jeszcze wiele rzeczy doczytać i się dopytać kogoś z większym doświadczeniem.
Próbowałem na przesłonach mniejszych ale efekt był taki sam. Dlatego oddam ten obiektyw a poszukam takiego jak mi proponujecie.

Pawel_M
15-08-2017, 17:43
1. Masz świetny, profesjonalny aparat! WIelu zawodowych fotografów Ci pewnie zazdrości :)
2. Z budżetem 3K możesz kupić sensowny ob. szerokokątny.
Kup jakąś książkę o zasadach fotografii/lustrzankach, a sporo wątpliwości Ci się wyjaśni. Np. jak kontrolować głębię ostrości, czemu przesłanianie obiektywu na maksa pogarsza jakość obrazu (dyfrakcja) itd. W sieci też są różne poradniki -być może niektóre dobre. A na szybko (bez względu na to, jaki będziesz mieć obiektyw): jeśli meble stoją w różnej odległości, albo jeśli fotografujesz jakąś szafę pod ostrym kątem, to włącz tryb AP (priorytet przesłony), daj przesłonę np. 8 albo 11 i ustaw ostrość na coś, co znajduje się pomiędzy najbliższym a najdalszym przedmiotem (bliżej najbliższego). Wygodniej będzie ustawiać ostrość ręcznie, a nie w trybie AF. Kontroluj na podglądzie, jak to wygląda, czyli patrząc do wizjera przyciskaj guzik z przodu 610, nad przyciskiem FN - o ile go inaczej nie zaprogramowałeś). Jeśli wszystko jest ostre, pstrykaj. Jeśli i tył i przód są nieostre, to przy tym wciśniętym guziku zwiększaj stopniowo liczbę przesłony... Do skutku. I wtedy pstryk :). Przy korzystaniu ze statywu nie powinno się nic poruszyć (jak masz ciężką łapkę, to użyj pilota albo samowyzwalacza). Jeśli jest tak ciemno, że automatyka chce długo naświetlać, to doświetl plan i/lub zwiększ czułość (ISO).

Fimax
15-08-2017, 21:25
Bardzo Ci dziękuję za wyczerpującą odpowiedź z poradami :) Spróbuję tylko jak znajdę w dobrej cenie obiektyw pod FX. Ten super szerokokątny obiektyw faktycznie jest naprawdę szeroki ale jak koledzy powyżej pisali lepiej kupić pod FX a nie DX. Tak też zrobię. Oddaję ten 10-20mm a będę się rozglądał za 18-35mm.

ksh
15-08-2017, 21:36
Nie wiem czy zrozumiałeś w czym popełniłeś błąd bo zapewne podpinając obiektyw DX w aparacie masz automatyczne przejście na format DX, wyłącz auto w menu i zobaczysz o co chodzi i ile z tej świetnej matrycy jest wykorzystywane i jaką masz stratę jakości.