Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : laptop do obrobki zdjec

arecki1338
12-08-2017, 20:22
Witam. Powoli mysle nad zmiana swojego asusa na cos innego. Duzo podrozuje, wiec laptop musi byc lekki .Chcialbym go uzywac do obrobki zdjec w trakcie podrozy, kiedy nie mam dostepu do normalnego monitora. Czy ten model bedzie ok? https://www.morele.net/laptop-dell-xps-15-9560-berl1801-1603-w10p-1130244/?ceneo_spo=true . Mysle tez o wersji 13", ale to moze byc troche malo jezeli chodzi o zdjecia. Druga sprawa, czy rzeczywiscie do tych celow potrzeba ekranu 4K uhd? Jakie macie doswiadczenia w tym temacie? W tym modelu napewno minusem bedzie blyszczacy ekran.

Tom01
12-08-2017, 20:52
Nie potrzeba 4K, UHD itp, ale potrzeba dobrej liniowości. Mijają lata, a poza MBP nie ma na rynku nic, co by się mogło obyć bez stacjonarnego monitora. Poniżej dwa drogie "graficzne" laptoki, pierwszy "stacja" Lenovo, drugi HP drimkolor czy podobna cholera a trzeci to MBP Retina:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/01/laptopyliniowosc-1.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/images/laptopy-liniowosc.jpg)

arecki1338
12-08-2017, 21:07
no faktycznie MBP prowadzi, jakos nie moge sie przekonac do IOS, bo cenowo pewnie podobnie by wyszedl do dell'a.

Nikomat
12-08-2017, 21:40
Tez mialem poobny bol - na co wymienic moj juz 10-cio letni laptop, zeby byl do sprawnego uzutkownia przez nastepne 10 lat ??
Dodam, ze to bylo juz 5 lat temu.
Nowy wybor byl MSI GT60 Gaming Laptop.
A dlaczego - bo podobne komputery w kategorii business/firm/work (czy jak to sobie zwa) kosztowal 2-3 razy wiecej !!!

Nie zawsze reklama, namowa, nachalna namowa, bezczelna namowa itd sa cokolwiek warte.
Mozna kupic garki Cepter a raczej rownie dobre albo i lepsze za 1/10 namolnie nachalnej ceny ...

Czego szczerze zycze :)

Fink
12-08-2017, 23:19
Witam. Powoli mysle nad zmiana swojego asusa na cos innego. Duzo podrozuje, wiec laptop musi byc lekki .Chcialbym go uzywac do obrobki zdjec w trakcie podrozy, kiedy nie mam dostepu do normalnego monitora. Czy ten model bedzie ok? https://www.morele.net/laptop-dell-xps-15-9560-berl1801-1603-w10p-1130244/?ceneo_spo=true .

Jestem na podobnym etapie, chociaż ten Dell odpadł u mnie ze względu na cenę. Ale jeśli pogodzić się z pewnymi kompromisami, to można znaleźć coś dość zbliżonego, a dużo korzystniejszego cenowo.
Moje typy ( na obecna chwilę):
https://www.x-kom.pl/p/375163-notebook-laptop-141-asus-zenbook-ux410uq-16-i7-7500u-16gb-512ssd1tb-win10.html - NIESTETY ze słabszym procesorem LUB
https://www.x-kom.pl/p/349668-notebook-laptop-156-dell-inspiron-7567-i7-7700-16g-2751000-10pro-gtx1050ti.html - NIESTETY kosztem większej wagi

Tom01
12-08-2017, 23:21
Mozna kupic garki Cepter a raczej rownie dobre albo i lepsze za 1/10 namolnie nachalnej ceny ...

Jest stare powiedzenie: "Drogie nie zawsze jest dobre, ale dobre zawsze jest drogie."

Nikomat
12-08-2017, 23:48
Akurat w lipnych cenach garkow to nie jest prawda :twisted:

Ale te podane powyzej (przez Fink) wygladaja sensownie.
i7, 16 RAM, 1TB + jakies solidne SSD, niezla karta - mozna popracowac

Ale, zawsze jest jakies ale - moj GT60 stoi w domu !!!
Jest za wielki, zeby go wozic czy nosic.
Jak jade (np. do Polandy) to mam tu Lenovo T400 z 8GB i 650GB SSD i HDD
Oczywiscie ekran jest za slaby na obrobke zdjec - ale kosztuje 1/10 ceny :)

Tom01
13-08-2017, 00:14

Ale mówimy o kompach, nie garnkach.

Tyle, że żaden z ww parametrów nie mówi NIC o jakości komputera.

Akurat ekran jest najważniejszy w zastosowaniach foto. Reszta ma daleko mniejsze znaczenie.

Nikomat
13-08-2017, 01:20
Fajny post O NICZYM :^)))))))

O przepraszam - teraz zajrzalem wyzej,
Odpowiedz byla w temacie sprzedazy wlasnej :^D
OK

Tom01
13-08-2017, 02:07
Odpowiedz byla w temacie sprzedazy wlasnej :^D

Proponuję odstawić to co Pan pali/wciąga.

arecki1338
13-08-2017, 10:53
gamingowe laptopy odbadaja, ciezkie, duze i brzydkie. Do tego kolory wyswietlane sa az "cukierkowe". raczej rozwazam ultrabooki, myslalem tez o asusie zenbooku z podanego linku, ale niedlugo powinny sie pojawic nowe modele ux 490 i ux 550 z serii pro. Kwestia, ceny i dostepnosci na polskim rynku. A ktos moze sie wypowiedziec w kwestii odwzorowania kolorow w matrycach zenbooka?

Fink
15-08-2017, 05:56
Odpowiem dopiero jak zakupię :) Ale zerknij jeszcze na tą nowość: https://www.x-kom.pl/p/358845-notebook-laptop-156-asus-vivobook-pro-15-n580vd-i7-7700hq-16gb-512ssd-win10.html
Jeszcze nie ma w sprzedaży, ale konfiguracja w zasadzie jak w Dellu - cieszy zwłaszcza 4-rdzeniowy procesor, a waga i wygląd nie gamingowy, no i cena przystępniejsza.

Nikomat
15-08-2017, 06:51
Proponuję odstawić to co Pan pali/wciąga.

Ja mam dla Pana duzo lepsze propozycje - na PW :^D

frogi
15-08-2017, 11:31
Odpowiem dopiero jak zakupię :) Ale zerknij jeszcze na tą nowość: https://www.x-kom.pl/p/358845-notebook-laptop-156-asus-vivobook-pro-15-n580vd-i7-7700hq-16gb-512ssd-win10.html
Jeszcze nie ma w sprzedaży, ale konfiguracja w zasadzie jak w Dellu - cieszy zwłaszcza 4-rdzeniowy procesor, a waga i wygląd nie gamingowy, no i cena przystępniejsza.
Test: http://www.ultrabookreview.com/17309-asus-vivobook-n580-review/ Różowo używanie tego pod pełnym obciążeniem nie wygląda... ;) :)

arecki1338
15-08-2017, 11:45
chyba poczekam do ux 550 pro albo ux490 z serii zenbookow. ewentualnie rozwaze jeszcze ux 430 , ale to musialbym porownac do wspomnianych wczesniej.

poste
18-08-2017, 17:15
Problemem wydaje się serwis Asusa, warto trochę poczytać opinie, żeby nie było niespodzianki. Przynajmniej mnie póki co zniechęciły perypetie wielu nabywców.

arecki1338
18-08-2017, 17:23
Do opini w internecie podchodzę zawsze z rezerwa. Aktualnie mam ZenBooka 3 rok i zupełnie nic z nim się przez ten czas nie działo. Dlatego pomyślałem ponownie o asusie.

poste
18-08-2017, 20:30
Ja też podchodzę z rezerwą do tego typu opinii, zwykle je filtruję i patrzę statystycznie. W Asusie mimo wszystko wypadło to blado, delikatnie mówiąc. Wiadomo, fajnie jest, jeśli nic się nie psuje. Problem pojawia się, jeśli nowy sprzęt ulegnie awarii, po tym poznaje się podejście producenta do klienta. Oczywiście możesz wierzyć, że Tobie akurat nic się nie przytrafi.

arecki1338
18-08-2017, 20:44
tylko ta wiara to troche malo, szkoda pozniej czasu i nerwow na szarpanie sie z serwisem. Tylko pytanie, jak nie asus to co? MBP z retina, fajnie, ale: cena i przesiadka na inny system, z ktorym nigdy nie mialem stycznosci. dell xps? cena nie mala, no i ten blyszczacy ekran.

poste
18-08-2017, 23:54
Ja tylko dzielę się swoimi przemyśleniami, osobiście nie mam na pieńku z Asusem ;). Już byłem prawie zdecydowany na Zenbooka, ale ktoś zwrócił uwagę na serwis, poczytałem i tylko to radzę. Decyzję sam podejmiesz.
Popatrz na Lenovo ThinkPad X1 Carbon, chyba powoli skłaniam się ku którejś z wersji, dla mnie wygodne są 14 calowe (subiektywnie wypadkowa mobilności i czytelności/wygody wyświetlacza), ale może to kwestia przyzwyczajenia. Yoga też ciekawie wygląda, ale ekran błyszczący zdaje się.

FelTom
19-08-2017, 01:17

Ale, zawsze jest jakies ale - moj GT60 stoi w domu !!!
Jest za wielki, zeby go wozic czy nosic.
Jak jade (np. do Polandy) to mam tu Lenovo T400 z 8GB i 650GB SSD i HDD

i7 7500U to nie to samo, co i7 7700HQ.
O ile pierwszy zestaw ma słabszy procesor serii U, słabo z wejściami choć jedno USB type C. Z wejściami USB bieda aż piszczy.
Karta na DDR3. Brak Mini Display Port.

Drugi procek już fajny. Karta ok. Akumulator bardzo fajny. To z wejściami bieda już na max. Brak USB type C, brak Mini Display Port.

Dysk można dokupić. W podanych wyżej zestawach nie ma żadnych informacji na temat dysków SSD. Czy na interfejsie SATA czy PCIe.

Odnośnie wyświetlaczy w nich, to się nie wypowiem. Nikomat masz rzadką w społeczeństwie, ale bardzo powszechną w polityce zdolność obrażenia innych XD
Próbowałeś obrazić kogoś, kto na wyświetlaczach zna się najlepiej na całym forum. Niewielkie ma tu znaczenie, że także tym handluje. Nie musisz kupować u niego.

Ps Żebyś nie myślał, że znowu się czepiam. Też szukam laptopa. Właśnie przeczesałem dziesiątki stron. Te dwa zestawy przedstawione przez kolegę są po prostu niestety słabe.
Z wyświetlaczami jest ten problem... Że producenci laptopów prawie zawsze nie podają dokładnej specyfikacji wyświetlacza. Mało tego, zastrzegają, że mogą dać sobie inny w tym samym, modelu bez informowania o tym. Kupując takiego laptopa nawet nie wiesz, jaki masz tam wyświetlacz. No chyba, że info. matowy / błyszczący Cię w pełni zadowala ;)

Nikomat
19-08-2017, 01:40
Odnośnie wyświetlaczy w nich, to się nie wypowiem. Nikomat masz rzadką w społeczeństwie, ale bardzo powszechną w polityce zdolność obrażenia innych XD

Najwyrazniej jestes z jakiegos rzadu albo co gorsza z partii.
To sie mniej przejmuj sztucznymi problemami - od razu wszystkim sie poprawi !

Fink
19-08-2017, 22:17
Też szukam laptopa. Właśnie przeczesałem dziesiątki stron. Te dwa zestawy przedstawione przez kolegę są po prostu niestety słabe.

No właśnie też szukam, a znam się na tym mniej niż sądziłem. Czy mógłbyś podać swoją optymalną konfigurację, najlepiej z jakimiś przykładami realnie istniejących laptopów ? Mnie dopadł chyba syndrom krótkiej kołdry - ciągle z którejś strony czegoś w danym laptopie mi brakuje.

FelTom
19-08-2017, 22:59
Mam trzy typy:
1. MSI GP72 lub GE72
2. Asus Rog Strix GL753VE
3. Acer Aspire V17 nitro

Lenovo skreśliłem za awaryjność. Założyłem 17" i najmocniejszy popularny procesor i7 7700hq. Ze złącz chcę USB type C najlepiej z thunderbolt oraz Mini Display Port. HDMI jest dość oczywiste.
Dwie Twoje propozycje są ubogie w złącza nowego typu. Dysk SSD nie ratuje sprawy, bo można go kupić w każdej chwili i podłączyć. Podobnie jak RAM. Ze złączami może być a najpewniej będzie problem w najbliższej przyszłości.

Kolejny problem to bardzo bardzo skąpe informacje producentów odnośnie włożonych podzespołów. Takie informacje jak dysk SSD 250GB zadowolą "niektórych" ;) ale różnice w transferze w zależności od złącza są ogromne - to wielokrotności. M2 PCIe x4 NVMe. To najszybsza technologia. A co wkładają w te zestawy? Tylko oni sami wiedzą.
http://m.benchmark.pl/aktualnosci/m2-najwazniejsze-informacje-o-zlaczu-dla-dyskow-ssd.html
Dysk SSD mam już upatrzony. Jak nie zmieszczę się w budżecie, to go dokupię trochę później. Ze złącz nie będę rezygnował.

Kolejny problem - prawie wszędzie są niewymienne akumulatory!!! Porażka. Jakieś instytucje konsumenckie czy rządowe czy unijne powinny zrobić z tym szwindlem porządek.

Każdy producent stworzył od groma wersji każdego modelu... Ciężko się z tym połapać. Nawet w tym samym modelu bywają dwa różne wyświetlacze.

Jutro wrzucę ze 3 opcje powyższych modeli, które rozważam - mam znalezione na starym laptopie.
Z tych wyświetlaczy, których testy wrzucił Tom01, zadowolił by mnie nawet ten środkowy. Jakości Retiny się nie spodziewam.

Nie potrzeba 4K, UHD itp, ale potrzeba dobrej liniowości. Mijają lata, a poza MBP nie ma na rynku nic, co by się mogło obyć bez stacjonarnego monitora. Poniżej dwa drogie "graficzne" laptoki, pierwszy "stacja" Lenovo, drugi HP drimkolor czy podobna cholera a trzeci to MBP Retina:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/01/laptopyliniowosc-1.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/images/laptopy-liniowosc.jpg)

Ps Wolałbym jakiekolwiek wskazówki odnośnie wyświetlaczy od Tom01 niż innych forumowych kolegów. Dlatego, że on naprawdę się na tym zna.
Ps2 To ciekawe, że ludzie kupują drogie lustrzanki / bezlusterkowce... Do tego drogie obiektywy... A efekty tego wszystkiego oglądają na byle g...e za "1/10 ceny" i jeszcze się z tego cieszą ;) Nie rozumiem tego podejścia, moje jest inne.
Ps3 Docelowo i tak efekty będę oglądał na TV z przyzwoitą matrycą i wynikami w testach, jednak pewnie nie zawsze będzie to podłączone. Dlatego jakaś przyzwoitość wyświetlacza w laptopie byłaby wskazana.

FelTom
20-08-2017, 22:26
1. MSI GP72M 7REX-872XPL
2. ASUS ROG STRIX GL753VE-GC016T
3. ACER ASPIRE V17 NITRO NH.Q25EP.001
Konfiguracje te można znaleźć w sklepach. Jakbyś nie znalazł, mogę podać linka. Nie chciałbym faworyzować jakiegoś sklepu.
Do tego dobry dysk SSD - na oku mam Samsunga : https://www.x-kom.pl/p/346493-dysk-ssd-samsung-250gb-18-seria-960-evo-m2-2280-nvme.html

1 i 2 mają niestety USB type C bez thunderbolt. Dodatkowo ASUS ma słaby aku. 3350mAh. ASUS chyba mi odpada. Acer nie ma mini display port, msi nie ma thunderbolt, tylko USB type C w wersji bez thunder. Oba podobne aku. Podoba mi się wykonanie MSI - otworowanie do chłodzenia i rozmieszczenie portów.

arecki1338
21-08-2017, 04:42
Zawsze jeden coś ma,a drugi nie.ciężko znaleźć taki co by miał wszystko co chcemy.jak dla mnie,to one są za ciężkie,celuje raczej w segment ultrablok, max 1,5kg.dużo jeżdżę i latam, więc waga jednym z głównych priorytetów.

poste
21-08-2017, 08:46
Dell XPS? Tylko ceny za 15' mało przyjazne.

FelTom
21-08-2017, 09:45
Zawsze jeden coś ma,a drugi nie.ciężko znaleźć taki co by miał wszystko co chcemy.jak dla mnie,to one są za ciężkie,celuje raczej w segment ultrablok, max 1,5kg.dużo jeżdżę i latam, więc waga jednym z głównych priorytetów.

Wersje 15" na pewno są lżejsze, nie wiem tylko czy ważą już wystarczająco mało.
Zerknąłem nawet na MBP. 13" to jednak zdecydowanie za mały rozmiar. 15" podjeżdża już pod 8000zł. A to już zdecydowanie za duża cena jak dla mnie. No i potrzebna winzgroza. Nie tylko zdjęciami człowiek żyje.

Kolega, który dużo podróżuje samolotem, zamierza kupić Windows Surface Pro. U mnie waga nie gra roli. Celuję w 17".

Tom01
21-08-2017, 10:12
Zawsze jeden coś ma,a drugi nie.ciężko znaleźć taki co by miał wszystko co chcemy.

Moim zdaniem głównymi priorytetami powinny być:
1. Panel typu IPS.
2. Wyjście video DP/MiniDP w ostateczności USB-C.

Sama matryca IPS nie gwarantuje odpowiedniej jakości obrazu, ale będzie zdecydowanie lepiej niż w TN, nawet najcudniejszej. Jeśli się jednak okaże, że trzeba podłączyć zewnętrzny monitor, wyjścia z pkt 2 są bezwzględnie wymagane. USB-C póki co jest kłopotliwe, potrzeba wiadro przejściówek z których większość nie zadziała, ale i tak lepsze niż HDMI.

arecki1338
21-08-2017, 10:36
Jeżeli chodzi o laptop do zdjęć, to zgadzam się z Tom01, druga strona medalu, to że na rynku faktycznie nie ma nic z dobrą matryca poza retina jeżeli chodzi o laptopy. W domu zawsze mozna podłączyć pod zewnętrzny monitor. W podróży już nie, w tym wypadku, cała praca polegająca na retuszu będzie musiała czekać do powrotu do domu.

Kurtz
21-08-2017, 20:43
Też nie przesadzajcie z pianiem o "retinie". Są inne urządzenia z matrycą w dokładnie tej samej technologii (technologia była opracowana przez Samsunga, a nie apple), są urządzenia z IPSami. Porównywałem skalibrowaną retinę i skalibrowanego IPSa w jakimś Lenovo do wyświetlacza "Wzorcowego" (graficzny, skalibrowany, używany na co dzień do wydruku) i moim zdaniem retina miała gorsze odwzorowanie kolorów niż IPS - ciężko dokładnie to ująć słowami, ale miałem wrażenie, że kolory są troche bardziej "cukierkowe".
Każdy kto powie, że "zadowolił by mnie nawet ten środkowy. Jakości Retiny się nie spodziewam." nie myśli poważnie o pracy z kolorem. Retina tak samo nie nadaje się do tego jak wyświetlacze we wszystkich laptopach. Różnice między takimi ekranami a nawet profesjonalnymi wyświetlaczami graficznymi z niższej półki (CX241) są ogromne.

Surface Pro 4 ma świetny wyświetlacz do pracy, ale chętnie bym zobaczył efekty jego dobrej kalibracji.

FelTom
21-08-2017, 22:18
Moim zdaniem głównymi priorytetami powinny być:
1. Panel typu IPS.
2. Wyjście video DP/MiniDP w ostateczności USB-C.

Sama matryca IPS nie gwarantuje odpowiedniej jakości obrazu, ale będzie zdecydowanie lepiej niż w TN, nawet najcudniejszej. Jeśli się jednak okaże, że trzeba podłączyć zewnętrzny monitor, wyjścia z pkt 2 są bezwzględnie wymagane. USB-C póki co jest kłopotliwe, potrzeba wiadro przejściówek z których większość nie zadziała, ale i tak lepsze niż HDMI.

Dziękuję bardzo za informację. Jedna rzecz mnie trochę niepokoi:
"It (mini dysplay port) was announced by Apple in October 2008. As of 2013, all new Apple Macintosh computers had the port, as did the LED Cinema Display.[2][not in citation given] However in 2016 Apple began phasing out the port and replacing it with the new USB Type-C connector." https://en.m.wikipedia.org/wiki/Mini_DisplayPort
Jeżeli wierzyć wikipedii, ten port będzie systematycznie zastępowany przez USB type C. W wersji z thunderbolt robi się naprawdę szybko i ciekawie: https://proline.pl/?n=czym-roznia-sie-usb-usb-type-c-usb . arecki1338 - na szczęście nie zamierzam / nie przewiduję na samym laptopie / jego wyświetlaczu obrabiać zdjęć. Kurtz - no to się zgadza. Laptop nie jest poważnym narzędziem do pracy ze zdjęciami - jeśli chodzi o jego wyświetlacz. Chciałbym tylko, żeby ewentualna prezentacja komuś zdjęć gdzieś na wyjeździe nie była jakąś totalną katastrofą, że tak to ujmę. Nie zamierzam dokonywać obróbki na laptopie - jego wyświetlaczu. Zgrywanie zdjęć, archiwizowanie. Obróbka po podłączeniu do monitora / TV. Na laptopie ewentualne oglądanie w podróży.

1. MSI GP72M 7REX-872XPL
2. ASUS ROG STRIX GL753VE-GC016T
3. ACER ASPIRE V17 NITRO NH.Q25EP.001

Czyli chyba Acer - IPS, USB-C z thunderbolt, choć ze względu na budowę i wykonanie byłem nastawiony ma MSI.

Fink
22-08-2017, 08:50
A ja dzięki temu wątkowi (dzięki !) znalazłem chyba coś dla siebie:
mniejszy i lżejszy, ale wydaje się być ok, są porty, jest IPS, dysk SSD do dołożenia, słabsza karta graficzna bez znaczenia, martwi trochę "plastikowy" design, ale może trzeba z tym się pogodzić: https://www.x-kom.pl/p/375414-notebook-laptop-156-msi-pl62-i7-7700hq-16gb-1tb-win10x-mx150.html

Bo niestety Vivobook pro 15 n 580 Asusa w Polsce najwyraźniej ma matrycę TN i brak portu do grafiki

!AGresT
22-08-2017, 10:29
Jeżeli chodzi o laptop do zdjęć, to zgadzam się z Tom01, druga strona medalu, to że na rynku faktycznie nie ma nic z dobrą matryca poza retina jeżeli chodzi o laptopy. W domu zawsze mozna podłączyć pod zewnętrzny monitor. W podróży już nie, w tym wypadku, cała praca polegająca na retuszu będzie musiała czekać do powrotu do domu.

Nie cała. Jest dużo pracy przy obróbce, która nie wymaga precyzji kolorów. Można część już "w podróży" zrobić, a dokończyć w domu na monitorze.

arecki1338
22-08-2017, 10:47
co racja to racja :) do kadrowania itp nie trzeba super matrycy.

Tom01
22-08-2017, 11:03
Też nie przesadzajcie z pianiem o "retinie".

Raczej płaczem, że to jest jedyne rozsądne minimum socjalne. Zgadzam się z Panem, że Retina jest cukierkowa. Tzn powoduje wrażenie znacznie większej kontrastowości przez błyszczący ekran. Ma genialne powłoki MC, ale mimo to, wizualna głębia czerni jest tak duża, jak żaden papier i łatwo popełnić błąd polegający na tym, że na Reginie wygląda pięknie a na normalnym monitorze mdłe.

kodkod3
08-09-2017, 14:05
Koledzy,

Nie patrząc na jakiekolwiek inne parametry, który ma lepszą matrycę pod kątem obróbki:
1) Dell XPS 13 https://www.x-kom.pl/p/379499-notebook-laptop-133-dell-xps-13-9360-i5-7200u-8gb-256-win10-fhd.html
2) MSI PE62 https://www.x-kom.pl/p/375491-notebook-laptop-156-msi-pe62-i7-7700hq-16gb-1tb480ssd-win10-gtx1050.html

Dzięki z góry za odpowiedzi!

mzj
08-09-2017, 14:54
Naprawdę chcesz obrabiać zdjęcia na 13 calach? Te XPS'y to laptopy biznesowe, ja bym raczej nie szedł w tym kierunku.

kodkod3
08-09-2017, 15:11
A nie patrząc na liczbę cali (a już na pewno nie wchodząc w temat laptop vs monitor graficzny), a tylko i wyłącznie na jakość matrycy w tych dwóch konkretnych modelach? :)

mzj
11-09-2017, 14:33
Nie wiem, na ile wiarygodne są pomiary prezentowane w poniższych recenzjach:

https://www.notebookcheck.pl/Recenzja-MSI-PE60-2QE.146102.0.html
https://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Dell-XPS-13-9360.198712.0.html

Moim zdaniem MSI prezentuje się lepiej. Tam są załączone profile ICC z tych pomiarów, możesz je porównać.

leon001
11-09-2017, 15:58
Witam. Powoli mysle nad zmiana swojego asusa na cos innego. Duzo podrozuje, wiec laptop musi byc lekki .Chcialbym go uzywac do obrobki zdjec w trakcie podrozy, kiedy nie mam dostepu do normalnego monitora. Czy ten model bedzie ok? https://www.morele.net/laptop-dell-xps-15-9560-berl1801-1603-w10p-1130244/?ceneo_spo=true . Mysle tez o wersji 13", ale to moze byc troche malo jezeli chodzi o zdjecia. Druga sprawa, czy rzeczywiscie do tych celow potrzeba ekranu 4K uhd? Jakie macie doswiadczenia w tym temacie? W tym modelu napewno minusem bedzie blyszczacy ekran.
Jeśli lekki i ma długo chodzić na baterii to tylko MacBook Air 11" lub MacBook 12". 11 to trochę mały ekran, ale jeśli priorytetem ma być waga, to idź w tym kierunku. Osobiście używam MBA 11" i7 i 8GB RAM i uważam, że trudno o coś lepszego, no może MB 12" z dobrym prockiem byłby lepszy. Od razu zaznaczę, że pracuję w agencji foto i dla ważne jest to, aby komp zmieścił się do torby ( mieści się do DOMKE F2 ) i długo trzymał na baterii ( trzyma nawet 6 godzin pracy na słabym wifi i podstawowej obróbce w PS ). Monitor w MBA jest słaby, zdjęć na okładkę czy konkurs raczej się nie obrobi porządnie, no ale coś za coś. Następnym lapkiem na pewno będzie coś z Apple, z obecnych produktów to MB 12" na i5 lub i7. Choć na razie nie myślę o zmianie, bo nadal spisuje się dobrze a kupiony był jako nowy w 10.2013

Ebeb
28-09-2017, 16:38
Cześć. Pozwolę się podpiąć pod wątek... W temacie laptopów jestem raczej zielony. Szukam czegoś, co uciągnie bez zająknięcia PS-a i Premiere - póki co dla 1080/30, ale może i kiedyś 4K. Oprócz tego ma służyć do obsługi przeglądarki, raczej niewiele więcej. Interesuje mnie rozmiar 15", matryca fullHD lub więcej, mile widziana matowa. Niska waga czy długi czas pracy na baterii nie stanowią priorytetu. Budżet to nie więcej niż 4000zł ale nie muszę celować pod samą granicę jeśli nie ma to sensu. Myślę raczej o używanym sprzęcie. SSD nie jest koniecznością, napęd Cd/DVD/Blu-ray tak samo. Nie lubię zbyt często zmieniać sprzętu więc jeśli jest szansa na dobrą żywotność, będzie to pożądane.

mmluty
02-10-2017, 17:52
Mam obawy, że laptop do fotografii ktory spełnia wszystkie Twoje oczekiwania może w ogóle nie istnieć. Natomiast przy budżecie który założyłeś to nie znajdziesz go na pewno.

Ebeb
02-10-2017, 20:10
To ciekawe, poprzedni kosztował jakieś 1800 i jedyny z powyższych wymogów, którego nie spełnił to płynna praca przy montażu filmów 1080/30p. Myślałem, że z czasem ceny sprzętu pójdą w dół, więc liczyłem, że po chyba 4 latach za 4000zł będę miał szeroki zakres wyboru. Smuteczek.

TOP67
02-10-2017, 20:50
Poleasingowy Lenovo W530 lub 540. Procesor i7, 4 gniazda DDR, możliwość wbudowania 3 dysków. Matowa matryca z dobrymi kątami i kolorami. Ceny od 2 tys.

sebapl
05-10-2017, 14:36
Jako że został tu wymieniony Lenovo W530 w związku z tym mam pytanie czy taki W530 z procesorem i7 3720QM i 16 Gb podoła w Lightroomie.

TOP67
05-10-2017, 15:35
Podoła, zwłaszcza jak będzie miał dysk SSD.

Tu masz wyniki na wersji ze słabszym procesorem. http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=267752

FelTom
05-10-2017, 16:18
Podepnę się pod wątek.

Szukam już chyba tylko w MSI. Seria GE72. Procesor 7700hq lub 6700hq. Starsze wersje z 6700hq spotkałem z kartą gtx760m nowsze z tgx1050ti. Ciężko jednak znaleźć i mieć pewność, że matryca będzie w wersji IPS. Pytanie, czy ktoś się orientuje, jak rozpoznać typ matrycy w MSI? Na stronie producenta podają tylko : opcja 1, opcja 2, opcja 3. Zawsze jest jedna z kilku, pytanie, jak rozpoznać która?

chemix
05-10-2017, 21:35
Kupić sprawdzić w aida64. Jak będzie ok to zostawić a jak nie to zwrócić i następny. Ciężko uzyskać informację. Miałem z tym problem

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

FelTom
05-10-2017, 22:01
Dzięki za podpowiedź. Nie lubię i nie chciałbym odsyłać. Chciałbym kupić i używać.
MSI w sklepach mają jednak najczęściej te 120hz dla graczy. A grać nie będę. No chyba, że ta matryca 120hz jest ok. Choć szczerze w to wątpię.

sebapl
10-10-2017, 21:42
A jak oceniacie porównanie Lenovo w530 do Dell m4700 w takich samych lub bardzo podobnych specyfikacjach.

Wysyłane z mojego ALE-L21 za pomocą Tapatalk 2