PDA

Zobacz pełną wersję : Nieskończoność do dechy.

MarekArch
11-08-2017, 11:29
Cześć,
Mam Nikkora AF-S 85mm f/1.8 G na D90.
Ostatnio robiłem zdjęcia nocne w mieście tuż po pojawieniu się księżyca.
Miałem duży problem w wyostrzeniem napisów na neonach w budynkach w dalekiej odległości.
Było to bardzo irytujące bo chociaż mój sprzęt nie jest z najwyższej półki to nie jest przecież taki zły. Zaufałem Nikonowi.
Dawniej na Practice i obiektywach Pentagon nie było z nieskończonością problemu.
Zastanawiam się nad zakupem obiektywu Nikkor AF 50mm f/1.8 D. Może to rozwiąże to mój problem? A może są jakieś inne sposoby?
Bardzo proszę o odpowiedź kogoś kto posługuje się tym obiektywem czy jeśli na ustawieniach manualnych przekręcę na tym obiektywie do dechy na nieskończoność to będę miał nieskończoność ?
Uprzedzę odpowiedzi i powiem, że używam często odległości hiperfokalnej (głównie w dzień) i to pojęcie jest mi znane. Moje pytanie dotyczy ustawienia ręcznego nieskończoności.
Z góry dziękuję za odpowiedź i przepraszam jeśli ten temat był poruszany wcześniej na forum.

MstrG
11-08-2017, 11:41
Ja przejedziesz do końca to będziesz mieć poza nieskończonością :)

TOP67
11-08-2017, 12:36
Większość obiektywów z AF umożliwia "wyostrzenie" poza nieskończoność. W nocy używaj LV do ręcznego wyostrzania.

MarekArch
11-08-2017, 12:39
Dziękuję za odpowiedz !
Zastanawiam się co to jest za optyka na której nie można ustawić nieskończoności ??
Czy mam szukać starych manualnych obiektywów by robić zdjęcia nocne?

TOP67
11-08-2017, 12:42
Nie umiesz, to nie znaczy, że nie można.
Przyjrzyj się skali.

MarekArch
11-08-2017, 13:08
Dziękuję jeszcze raz za odpowiedzi !
To oznacza, że jeśli ustawię (po przełączeniu autofocusa na manual) w Nikkor AF 50mm f/1.8 D odległość nieskończoność dokładnie wg. kreski na skali to będzie ok?
A jeśli przekręcę do oporu to będzie poza nieskończonością?
Czyli można spokojnie korzystać ze skali na tym obiektywie (tak jak w dawnych czasach) i będzie ostro ? To by rozwiązywało mój problem tylko muszę kupić ten obiektyw.

TOP67
11-08-2017, 13:14
Generalnie tak. Ale skala w obiektywach AF jest bardzo mało dokładna. Lepiej wyostrzyć za dnia i sprawdzić w jakiej jest pozycji.

MarekArch
11-08-2017, 13:46
Dziękuję za radę !
Przekonałem się ostatnio sam, że do nocnej sesji fotograficznej z księżycem należy się przygotować już za dnia i nie ufać autofocusowi.

MarekArch
14-07-2018, 14:46
Cześć,
Minął prawie rok od mojego zapytania.
Ostatnio znalazłem obiektyw, który rozwiązuje mój problem. Tak mi się wydaje.
Chyba go kupię ?!
Jak piszą znawcy po ostawieniu odległości "do dechy" - ( po ciemku !) - gwiazdy są ostro.
To znakomicie ułatwia fotografowanie w nocy.
Nie muszę używać LV by wyostrzyć w nocy na moim body Nikona.
I o to mi chodziło.
pozdrawiam

mmluty
14-07-2018, 22:20
Jak już napisałeś, że znalazłeś, to może napisz jeszcze co znalazłeś, wtedy ktoś może z tego skorzystać. Bez tego Twoja informacja wydaje mi się trochę bez sensu.

Jacek_Z
15-07-2018, 15:04
Ostatnio znalazłem obiektyw, który rozwiązuje mój problem. Tak mi się wydaje.

Jak piszą znawcy po ostawieniu odległości "do dechy" - ( po ciemku !) - gwiazdy są ostro.

Jestem ciekaw co to za obiektyw. Generalnie wszystkie obiektywy mają skalę dalej niż nieskończoność. To nie jest przypadek i ma to sens. Chodzi o to, że na obiektyw można nakręcać np. filtry itp. i to może zmienić ogniskowane.
Bardzo jestem ciekaw co to za szkło w którym tego nie przewidziano. Fisheye? (tam jest potężna GO)

Zahir
15-07-2018, 15:55
Zdaje się, że Irix 11/f4 ma taki ficzer tyle, że miejsce gdzie jest "ostro do dechy" należy sobie za pomocą śrubki najpierw ustawić ;)