PDA

Zobacz pełną wersję : Wyzwalacze + odbiorniki Nikon domowe studio

madeleiness
10-08-2017, 13:36
Cześć

Jestem trochę "zielona" w temacie wyzwalania lamp błyskowych systemami wyzwalacz-odbiornik, chciałabym zakupić taki zestaw do mojego domowego studia. Jestem w trakcie zakupu drugiej lampy i chciałabym dwie lampy studyjne wyzwalać z mojego Nikona D610.
Co polecacie?

Czytałam o Yongnuo RF-605N, ale może jest jakiś inny zestaw albo w ogóle inny sposób na wyzwalanie lamp?

Pozdrawiam :)
M.

ksh
10-08-2017, 13:45
Jeśli ma to być najzwyklejsze wyzwalanie to nawet najtańszy taki (http://images.okazje.info.pl/p/fotografia/5135/accord-foto-wyzwalacz-radiowy-sieciowy-16-kanalowy-do-lamp-studyjnych.jpg) za 80zł wystarczy, jedna lampa wtedy ustawiona wyzwalanie błyskiem albo dwa odbiorniki jak chcesz.

Me_how
10-08-2017, 16:28
Zacznijmy od dwóch kwestii:
- jakie lampy?
- jakie wymagania dla wyzwalaczy (TTL, czy manual)?

r_m
10-08-2017, 18:11
Pytanie jakie lampy jest dobre, bo niektóre lampy mają albo budowane odbiorniki zdalnego sterowania, albo mają możliwość dołączenia własnych, dedykowanych odbiorników - wtedy oprócz wyzwalania masz możliwość sterowania ustawieniami lamp z nadajnika na aparacie (oczywiście wtedy musi być zgodny z lampami).
Jeśli lampy będą bez TTL, i bez własnego systemu radiowego, to ważne aby miały jakiekolwiek gniazdko (i kabelek w zestawie, a to mają raczej wszystkie które widziałem).
W studio sprawdzi się każdy wyzwalacz, nawet najtańszy, z odbiornikiem w formie "przelotki" na kabel zasilający (w obudowie ma gniazdo na kabel zasilania, z obudowy wystają dwa kable, jeden zakończony taką samą wtyczką, jak kabel "do prądu" z lampy - wkładasz go do lampy, drugi zakończony wtykiem "jack", wkładasz w odpowiednie gniazdko w lampie; jeśli np. lampa ma gniazdo "duży jack" a wyzwalacz ma wtyczkę "mały jack" w pudełku powinna być także "przejściówka").
Druga propozycja to YN RF-603N (lub wersja II), ale wtedy musisz kupować baterie (małe paluszki), kable do wyzwalania będący w komplecie z lampą wkładasz w gniazdko na 603n.
Dlaczego nie 605? Bo nic Ci to nie daje.

madeleiness
24-08-2017, 16:19
Co sądzicie zatem o tym, ten jest 603N:
https://www.euro.com.pl/akcesoria-do-lamp-blyskowych/yongnuo-rf603-n3.bhtml?gclid=EAIaIQobChMIxKSUiofw1QIVB-AZCh2q2gZXEAQYBCABEgL6LfD_BwE&gclsrc=aw.ds&dclid=CMbB1JSH8NUCFVEYGAodyxQGMQ

Jak poradzić sobie w sytuacji jeśli teraz wyzwalam lampę studyjną poprzez kabel podpięty na sankach aparatu? Czy jest to możliwe żebym jedną lampę np. reporterską do tła wyzwalała nadajnikiem a drugą studyjną kablem?Czy muszę posiadać jednak 2 odbiorniki w takiej sytuacji?

r_m
24-08-2017, 18:37
Czy jest to możliwe żebym jedną lampę np. reporterską do tła wyzwalała nadajnikiem a drugą studyjną kablem?Czy muszę posiadać jednak 2 odbiorniki w takiej sytuacji?
Studyjne (i wiele reporterskich) mają wbudowaną fotocelę - po "zobaczeniu" błysku innej lampy same błyskają.

madeleiness
25-08-2017, 13:02
Bardzo dziękuję!