PDA

Zobacz pełną wersję : przycisk programowany

ALF
04-06-2007, 23:52
nie wiem czy dobrze doczytałem instrukcję...chodzi mi o to czy da się ustawić ten przycisk w zakresie zmiany BW - kolor, w instrukcji nic nie piszą o takiej możliwości, więc pewnie się nie da, ale wolę się upewnić...

Czornyj
04-06-2007, 23:56
Nie da się. Masz w sumie 10 opcji i wszystkie są wymienione CSM > f4

ALF
05-06-2007, 01:30
tak myślałem...szkoda...najciekawszą funkcję, która mi przybyła z D50 ukryli głęboko w menu :(
ale jest jedna rzecz, która bardzo mi się spodobała...trzask migawki przy zdjęciach seryjnych...szybciej niż w kałaszu i dźwięk jakby przyjemniejszy :D

Seeker
05-06-2007, 01:59
"chodzi mi o to czy da się ustawić ten przycisk w zakresie zmiany BW - kolor"

U mnie swietnie sie sprawdza jako przelacznik wielkosci srodkowego pola AF

ALF
05-06-2007, 02:41
ja używam wyłącznie małego...

ku6i
06-06-2007, 17:22
E..., czy mi się wydaje, czy koniecznie chcesz robić fotki b&w z poziomu puszki? Można wiedzieć po co?

Czornyj
06-06-2007, 17:29
E..., czy mi się wydaje, czy koniecznie chcesz robić fotki b&w z poziomu puszki? Można wiedzieć po co?

To akurat proste - po to, żeby zobaczyć na LCD jak dany kadr wygląda w czerni i bieli.

ku6i
06-06-2007, 17:34
Chwila, w D200 jest możliwość podglądu w b&w już zrobionego zdjęcia?

Czornyj
06-06-2007, 17:45
Chwila, w D200 jest możliwość podglądu w b&w już zrobionego zdjęcia?

jak zrobisz jpega w B&W, to jak ma on wyglądać na podglądzie? :lol:

wilus
06-06-2007, 22:19
jest jedna rzecz, która bardzo mi się spodobała...trzask migawki przy zdjęciach seryjnych...szybciej niż w kałaszu i dźwięk jakby przyjemniejszy :D
:(...a mi najbardziej w cyfrze brakuje dźwięku przewijanego filmu (oj żeby sie to dało jakoś dograć do softu...)

ku6i
06-06-2007, 22:36
No nie wiem, tak narzekacie na ten LCD że zacząłem mieć wątpliwości, czy przypadkiem nie wyświetla np. w odcieniach zieleni :)
Myślałem na początku, że D200 to już takie cudo, że jest taka funkcja: robię fotkę w kolorze, odpalam podgląd, cośtam właczam i widzę w b&w :) Ale jak widać nie ma tego czegoś. Dobra, EOT, już wiem o co chodzi

Archangel
06-06-2007, 22:56
jak zrobisz jpega w B&W, to jak ma on wyglądać na podglądzie? :lol:

chyba chodzilo o to, że jak sie zrobi zdjecie [kolor] to żeby wyświetlało je w b&w po nacisnieciu jakiegos tam przycisku

Jacek_Z
07-06-2007, 00:11
robię fotkę w kolorze, odpalam podgląd, cośtam właczam i widzę w b&w :) Ale jak widać nie ma tego czegoś.
Jest :-D ale nieco inaczej. Fotke robisz w kolorze, ale na podglądzie możesz ją oglądac tylko jako BW. Natomiast RAW zdjęcia - nawet cz-b jest z pełną informacją o kolorze i zawsze się możesz rozmyślić - wywołac to zdjęcie jako barwne, mimo, że body było ustawione jako B&W.

ALF
08-06-2007, 13:20

Czorny już napisał, ale jest jeszcze jedna odpowiedź...bo lubię...no i są takie miejsca, że kolor gubi głębię, a bw ją wyciąga...i wtedy robię wyłącznie bw :)

ekonet
08-06-2007, 13:45
:(...a mi najbardziej w cyfrze brakuje dźwięku przewijanego filmu (oj żeby sie to dało jakoś dograć do softu...)
...i jeszcze żeby aparat emitował całe spektrum zapachów ciemni, ze szczególnym uwzględnieniem formaliny... :)

ku6i
08-06-2007, 15:47
ekonet, widzę, że używałeś ciekawego utrwalacza :D

ekonet
08-06-2007, 16:25
ekonet, widzę, że używałeś ciekawego utrwalacza :D
Tak - w procesie ORWO Color...

darsedz
09-06-2007, 11:28
...i jeszcze żeby aparat emitował całe spektrum zapachów ciemni, ze szczególnym uwzględnieniem formaliny... :)
ale chyba nie chciałbyś żeby tak śmierdział podczas robienia zdjęć - zdaje się ze modelki nie lecą na zapach formaliny :D
co innego podczas wołania RAWów - ale to już mozna sobie zrobić we własnym zakresie otwierając przy kompie odpowiedni słoik

ekonet
09-06-2007, 20:15
ale chyba nie chciałbyś żeby tak śmierdział podczas robienia zdjęć - zdaje się ze modelki nie lecą na zapach formaliny :D
co innego podczas wołania RAWów - ale to już mozna sobie zrobić we własnym zakresie otwierając przy kompie odpowiedni słoik
A swoją drogą i trochę poważniej - to kiedyś aparaty fotograficzne pięknie pachniały, melanżem wyprawionej skóry (futerał i okleiny), oksydy, oliwy i Bóg wie czego jeszcze... Teraz już tak nie pachną.

ALF
10-06-2007, 12:44
teraz śmierdzą syfrem (krzyżówka plastiku i przegrzanej matrycy) :D

Seeker
11-06-2007, 15:56
"ja używam wyłącznie małego..."

Na szczescie za to jeszcze nie zamykaja ;)
A tak powaznie, to wiekszy przydaje sie n.p. do lapania ptakow w locie (bywaja jednak wyjatki). W kazdym razie nie przeszkadza.

"chyba chodzilo o to, że jak sie zrobi zdjecie [kolor] to żeby wyświetlało je w b&w po nacisnieciu jakiegos tam przycisku"

A w negatywie moze byc?

ALF
11-06-2007, 16:04
a małe bywa wielkie...i za to też nie zamykają :D

Seeker
11-06-2007, 18:41
"a małe bywa wielkie...i za to też nie zamykają"

I tu juz nie "na szczescie", a "niestety"... ;)
Ach, jaka szkoda...

ALF
11-06-2007, 21:42
eee...szkoda, to jak krowa w rabarbar wejdzie...i jak Nikon nie da możliwości dowolnego programowania dodatkowego przycisku w D200 :D

ku6i
12-06-2007, 00:06
Czorny już napisał, ale jest jeszcze jedna odpowiedź...bo lubię...no i są takie miejsca, że kolor gubi głębię, a bw ją wyciąga...i wtedy robię wyłącznie bw :)

Nie miałem nic przeciwko fotkom b&w, zwłaszcza że 90% które teraz robię (analogiem) też są b&w. Dziwiło mnie to, że robisz od raz b&w z poziomu puszki, ale Czornyj mnie uświadomił, że nawet jak zrobisz NEFa b&w to dalej masz informacje o kolorze (przydatne przy ponownej konwersji do b&w)

sprocket
07-08-2007, 06:07
Odswieze temat z takim pytaniem:
Robiac rawa w WB po zrzuceniu mam kolor w kompie czy to tak ma byc czy kwestia ustawien.
poprostu chcial bym zobaczec jak puszka robi w BW.

stig
07-08-2007, 08:38
Odswieze temat z takim pytaniem:
Robiac rawa w WB po zrzuceniu mam kolor w kompie czy to tak ma byc czy kwestia ustawien.
poprostu chcial bym zobaczec jak puszka robi w BW.

Kwestia "wywolywacza". Zaden chyba soft (oprocz oczywiscie Nikon Capture) nie odczyta informacji o tym, ze RAW ma byc wolany jako B&W, i standardowo pokazuje kolor. Ustawienie B&W w puszce, daje w efekcie suwak saturacji (w NC) przesuniety na maksa w lewo. Ot cale B&W. ;)