Zobacz pełną wersję : przycisk programowany
nie wiem czy dobrze doczytałem instrukcję...chodzi mi o to czy da się ustawić ten przycisk w zakresie zmiany BW - kolor, w instrukcji nic nie piszą o takiej możliwości, więc pewnie się nie da, ale wolę się upewnić...
Nie da się. Masz w sumie 10 opcji i wszystkie są wymienione CSM > f4
tak myślałem...szkoda...najciekawszą funkcję, która mi przybyła z D50 ukryli głęboko w menu :(
ale jest jedna rzecz, która bardzo mi się spodobała...trzask migawki przy zdjęciach seryjnych...szybciej niż w kałaszu i dźwięk jakby przyjemniejszy :D
"chodzi mi o to czy da się ustawić ten przycisk w zakresie zmiany BW - kolor"
U mnie swietnie sie sprawdza jako przelacznik wielkosci srodkowego pola AF
ja używam wyłącznie małego...
E..., czy mi się wydaje, czy koniecznie chcesz robić fotki b&w z poziomu puszki? Można wiedzieć po co?
E..., czy mi się wydaje, czy koniecznie chcesz robić fotki b&w z poziomu puszki? Można wiedzieć po co?
To akurat proste - po to, żeby zobaczyć na LCD jak dany kadr wygląda w czerni i bieli.
Chwila, w D200 jest możliwość podglądu w b&w już zrobionego zdjęcia?
Chwila, w D200 jest możliwość podglądu w b&w już zrobionego zdjęcia?
jak zrobisz jpega w B&W, to jak ma on wyglądać na podglądzie? :lol:
jest jedna rzecz, która bardzo mi się spodobała...trzask migawki przy zdjęciach seryjnych...szybciej niż w kałaszu i dźwięk jakby przyjemniejszy :D
:(...a mi najbardziej w cyfrze brakuje dźwięku przewijanego filmu (oj żeby sie to dało jakoś dograć do softu...)
No nie wiem, tak narzekacie na ten LCD że zacząłem mieć wątpliwości, czy przypadkiem nie wyświetla np. w odcieniach zieleni :)
Myślałem na początku, że D200 to już takie cudo, że jest taka funkcja: robię fotkę w kolorze, odpalam podgląd, cośtam właczam i widzę w b&w :) Ale jak widać nie ma tego czegoś. Dobra, EOT, już wiem o co chodzi
Archangel
06-06-2007, 22:56
jak zrobisz jpega w B&W, to jak ma on wyglądać na podglądzie? :lol:
chyba chodzilo o to, że jak sie zrobi zdjecie [kolor] to żeby wyświetlało je w b&w po nacisnieciu jakiegos tam przycisku
robię fotkę w kolorze, odpalam podgląd, cośtam właczam i widzę w b&w :) Ale jak widać nie ma tego czegoś.
Jest :-D ale nieco inaczej. Fotke robisz w kolorze, ale na podglądzie możesz ją oglądac tylko jako BW. Natomiast RAW zdjęcia - nawet cz-b jest z pełną informacją o kolorze i zawsze się możesz rozmyślić - wywołac to zdjęcie jako barwne, mimo, że body było ustawione jako B&W.
Czorny już napisał, ale jest jeszcze jedna odpowiedź...bo lubię...no i są takie miejsca, że kolor gubi głębię, a bw ją wyciąga...i wtedy robię wyłącznie bw :)
:(...a mi najbardziej w cyfrze brakuje dźwięku przewijanego filmu (oj żeby sie to dało jakoś dograć do softu...)
...i jeszcze żeby aparat emitował całe spektrum zapachów ciemni, ze szczególnym uwzględnieniem formaliny... :)
ekonet, widzę, że używałeś ciekawego utrwalacza :D
ekonet, widzę, że używałeś ciekawego utrwalacza :D
Tak - w procesie ORWO Color...
...i jeszcze żeby aparat emitował całe spektrum zapachów ciemni, ze szczególnym uwzględnieniem formaliny... :)
ale chyba nie chciałbyś żeby tak śmierdział podczas robienia zdjęć - zdaje się ze modelki nie lecą na zapach formaliny :D
co innego podczas wołania RAWów - ale to już mozna sobie zrobić we własnym zakresie otwierając przy kompie odpowiedni słoik
ale chyba nie chciałbyś żeby tak śmierdział podczas robienia zdjęć - zdaje się ze modelki nie lecą na zapach formaliny :D
co innego podczas wołania RAWów - ale to już mozna sobie zrobić we własnym zakresie otwierając przy kompie odpowiedni słoik
A swoją drogą i trochę poważniej - to kiedyś aparaty fotograficzne pięknie pachniały, melanżem wyprawionej skóry (futerał i okleiny), oksydy, oliwy i Bóg wie czego jeszcze... Teraz już tak nie pachną.
teraz śmierdzą syfrem (krzyżówka plastiku i przegrzanej matrycy) :D
"ja używam wyłącznie małego..."
Na szczescie za to jeszcze nie zamykaja ;)
A tak powaznie, to wiekszy przydaje sie n.p. do lapania ptakow w locie (bywaja jednak wyjatki). W kazdym razie nie przeszkadza.
"chyba chodzilo o to, że jak sie zrobi zdjecie [kolor] to żeby wyświetlało je w b&w po nacisnieciu jakiegos tam przycisku"
A w negatywie moze byc?
a małe bywa wielkie...i za to też nie zamykają :D
"a małe bywa wielkie...i za to też nie zamykają"
I tu juz nie "na szczescie", a "niestety"... ;)
Ach, jaka szkoda...
eee...szkoda, to jak krowa w rabarbar wejdzie...i jak Nikon nie da możliwości dowolnego programowania dodatkowego przycisku w D200 :D
Czorny już napisał, ale jest jeszcze jedna odpowiedź...bo lubię...no i są takie miejsca, że kolor gubi głębię, a bw ją wyciąga...i wtedy robię wyłącznie bw :)
Nie miałem nic przeciwko fotkom b&w, zwłaszcza że 90% które teraz robię (analogiem) też są b&w. Dziwiło mnie to, że robisz od raz b&w z poziomu puszki, ale Czornyj mnie uświadomił, że nawet jak zrobisz NEFa b&w to dalej masz informacje o kolorze (przydatne przy ponownej konwersji do b&w)
sprocket
07-08-2007, 06:07
Odswieze temat z takim pytaniem:
Robiac rawa w WB po zrzuceniu mam kolor w kompie czy to tak ma byc czy kwestia ustawien.
poprostu chcial bym zobaczec jak puszka robi w BW.
Odswieze temat z takim pytaniem:
Robiac rawa w WB po zrzuceniu mam kolor w kompie czy to tak ma byc czy kwestia ustawien.
poprostu chcial bym zobaczec jak puszka robi w BW.
Kwestia "wywolywacza". Zaden chyba soft (oprocz oczywiscie Nikon Capture) nie odczyta informacji o tym, ze RAW ma byc wolany jako B&W, i standardowo pokazuje kolor. Ustawienie B&W w puszce, daje w efekcie suwak saturacji (w NC) przesuniety na maksa w lewo. Ot cale B&W. ;)