Zobacz pełną wersję : Pełne zaćmienie słońca 2017
Czy moze ktos sie wybiera/przymierza pofocic ??
Moj "zestaw sloneczny" sprzed lat.
Niestety jestem w Polandzie bo olalem jedyne zacmienie dostepne w moim zyciu ...
O w rzyc !!
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://postimages.org/)
A widzisz... jak byś w 2015 roku wrócił to u nas było zaćmienie...
;) :mrgreen:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://s6.postimg.org/5anirhqch/DSC5171.jpg)
Czesciowe juz widzialem w latach 70-tych
A pelne 2017 wlasnie olalem :(
Ciekawostka, że zaćmienie za dwa tygodnie będzie widoczne tylko w jednym kraju. Ale jeszcze zdążysz.
Najlepsze miejsce do obserwacji to Carterville/Marion, IL, ale może być też na przykład Charleston, SC.
Bo zaćmienie szybko przejdzie, mamy w końcu lato, a tam plaże i ocean. :-)
A ja k... na Zoliborzu !
Calkowicie inne zacmienia calkowite mnie okrazaja ...
Ale dzieki za troske.
Bo ja wiesz... taka Matka Teresa...
No ale moze choc Ty cos pofocisz ?
Właśnie zastanawiam się, czy warto gonić 5 godzin w jedną stronę, żeby mieć 100% zaćmienia, czy wystarczy mi te 90%, które będę mieć nad chałupą. Ale chyba wystarczy 90, bo przy 100 i tak nie będzie nic widać. ;-)
Przy 100% widac korone.
Ale chyba nie warto, przynajmniej, jak dla mnie.
Moze na przyklad nie byc pogody ...
No tak, ale jak pokażę czarne kółko z koroną, to Nikoniarze powiedzą, że fotoszop i podpucha, a jak się dowiedzą, że z Canona, to już w ogóle, że fejk.
Czyli jednak nie warto. ;-)
Wstawiaj na canoniarze.pl
:shock:
Tam nie, bo tam tylko ślubne można.:roll:
Upss... canoniarze? Faktycznie, jest coś takiego. Ale myślałem, że chodzi Ci o zwykłe Canon-Board.
To byl strzal w ciemno, myslalem ze jest jakies canoniarze.pl ...
Dobra - wstaw tutaj, moze tak bardzo zle nie bedzie :)
Pamietaj o bardzo ciemnych okularkach - dla aparatka tez !
Właśnie zastanawiam się, czy warto gonić 5 godzin w jedną stronę, żeby mieć 100% zaćmienia, czy wystarczy mi te 90%, które będę mieć nad chałupą. Ale chyba wystarczy 90, bo przy 100 i tak nie będzie nic widać. ;-)
Ja bym tam gonił - w Warszawie takie ma być w 2154 roku (chyba), więc nawet jeśli kiedyś wrócisz do RP :) , to i tak nie zobaczysz.
Pogodę amerykańscy meteorolodzy zapowiadają dobrą, co to jest 300 mil! :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/08/getpubthumbcodeXZVg7oZEqc9WVvmhiJAkc6d5j-1.jpg
źródło (https://api.pcloud.com/getpubthumb?code=XZVg7oZEqc9WVvmhiJAkc6d5jaSSyymcl 37&linkpassword=undefined&size=1920x1080&crop=0&type=auto)
Wiesz, 300 mil w jedną, 300 w drugą to już jakieś 1000 kilometrów i cały dzień dobrej jazdy. Tak się nieszczęśliwie składa, że niestety, nie dysponuję własnym kierowcą, a sam jestem, że tak powiem, najeżdżony. Chyba dam na wstrzymanie i co będzie, to będzie. Jeśli nawet nic nie ustrzelę, będę musiał z tym jakoś żyć. Mniej więcej do 2154 roku. :-)
Wlasnie wyczytalem, ze w Stanach 21 sierpnia zamykaja szkoly srednie i podstawowe :^)))))))))))))))))))
No Ciemnogrod jest wszedzie :twisted:
Władca Pixeli
16-08-2017, 19:36
Wlasnie wyczytalem, ze w Stanach 21 sierpnia zamykaja szkoly srednie i podstawowe :^)))))))))))))))))))
No Ciemnogrod jest wszedzie :twisted:
Tu chodzi o odpowiedzialność.
Jak dziecko uszkodzi sobie oczy patrząc z domu do będzie to odpowiedzialność rodziców, jak w szkole to będzie odpowiadać szkoła.
"A number of school districts said the same thing: that the eclipse would be at its peak around the time of dismissal in the afternoon, and they didnât want to take the risk of having children watch it without proper eye protection."
P.S. Nie wszystkie tylko kilka
No Ciemnogrod jest wszedzie :twisted:Pojadę żartem po Tobie, jak Ty po nich ;) i pomoralizuję trochę.
Ludziom bez wyobraźni i nie myślącym o wszystkim, tylko z własnej perspektywy, może się wydawać, że ktoś jest ciemnogród.
Zaś po głębszym zastanowieniu, ciemnogród ma rację, zaś "postępowi i odważni" okazują się bezmyślni i bez wyobraźni.
Pomyślałeś o sobie i swoim aparacie... Ale o dzieciakach w szkole i ich bezpieczeństwie już nie. Najpewniej większość z nich nie weźmie nic do zabezpieczenia swoich oczu, zaś oglądać będą chcieli i najpewniej będą. Wiedzą to w amerykańskich szkołach, w wielu innych na świecie na pewno też. Nikt dzieciaków nie odciągnie od oglądania tego, ani nikt tylu dzieciaków nie upilnuje. Lepiej więc zostawić je tego dnia pod opieką rodziców. To logiczne, szczególnie biorąc pod uwagę odszkodowania w Ameryce.
Także ciemnogród myśli o dzieciach, siebie i je zabezpiecza. Zaś "gieroje"... Jedni myślą o sobie, jak Ty, zaś pozostali ponoszą konsekwencje "wspólnego szaleństwa".
Bez obrazy mam nadzieję. Odpowiedzialność za dzieciaków jest duża. Z jednej strony prawna i finansowa, z drugiej moralna i psychologiczna. Lepiej być ciemnogród niż ... Kapitan włoskiego wycieczkowca...
Pozdr
Pomyślałeś o sobie i swoim aparacie... Ale o dzieciakach w szkole i ich bezpieczeństwie już nie. Najpewniej większość z nich nie weźmie nic do zabezpieczenia swoich oczu, zaś oglądać będą chcieli i najpewniej będą. Wiedzą to w amerykańskich szkołach, w wielu innych na świecie na pewno też.
Pozdr
Wlasnie zaprezentowales dokladnie ten Ciemnogrod i to rzekomo go broniac !
A w jaki to niby sposob szkola chroni te madroglupie dzieci nie wpuszczajac ich do szkoly ????
Mowisz, ze pozostanie przed szkola i nie wejscie w tejze szkoly bedzia ta ochrona :grin:
Mowisz ze, pozostanie samemu w domu bedzie ta ochrona :grin:
Władca Pixeli
17-08-2017, 00:23
Wlasnie zaprezentowales dokladnie ten Ciemnogrod i to rzekomo go broniac !
A w jaki to niby sposob szkola chroni te madroglupie dzieci nie wpuszczajac ich do szkoly ????
Mowisz, ze pozostanie przed szkola i nie wejscie w tejze szkoly bedzia ta ochrona :grin:
Mowisz ze, pozostanie samemu w domu bedzie ta ochrona :grin:
http://www.foxnews.com/science/2017/08/16/solar-eclipse-why-some-schools-across-us-are-closing-and-others-are-open.html
Ja nie czytam, ja wiem :^)
Ale dzieki za linka, tym bardziej, ze zawiera precyzyjna odpowiedz na Obrone Ciemnogrodu Kol. FelTom :
âWe had originally planned not to have school on the day of the eclipse but were asked by the Mayor to reconsider that decision as she felt strongly that young students could encounter safety issues if they were left home without supervision on that day."
Coz, Wy czekacie na 2154 a ja juz na nic ...
[no moze na D500 ...]
Najbliższe pełne zaćmienie blisko nas będzie 12 sierpnia 2026 w Hiszpanii, więc jest szansa dożyć :)
Dla mnie to i tak nadwszechswiat ...
Ale Wy, mlodzi piekni Europejczycy pofocicie zacmienie wlasnego kraju :)
{jeszcze nieraz ...}
Ja nie czytam, ja wiem :^)
Ale dzieki za linka, tym bardziej, ze zawiera precyzyjna odpowiedz na Obrone Ciemnogrodu Kol. FelTom :
�We had originally planned not to have school on the day of the eclipse but were asked by the Mayor to reconsider that decision as she felt strongly that young students could encounter safety issues if they were left home without supervision on that day."
Coz, Wy czekacie na 2154 a ja juz na nic ...
[no moze na D500 ...]Manipulujesz niczym nasze media.
Poprosili o anulowanie dnia wolnego. Żeby rozwiązać problem szkół z bezpieczeństwem dzieci zakupili okulary...
To tak w skrócie.
Tak, w takiej sytuacji można zostać z uczniami w szkołach.
U nas takich okularów nie ma, a czytając tego newsa, nawet tam nie było.
Pominąłeś ten fundamentalny szczegół.
To dwie skrajnie różne sytuacje.
Dlatego szkoły, po tych zakupach, zmieniały decyzje. Decyzje podejmuje się mając określone zasoby, środki ochrony do dyspozycji. Nie mieli takich środków ochrony, stąd takie podejmowali decyzje. Środki ochrony się znalazły, to i decyzje ulegały zmianom.
Przypominam, ze ten watek jest o foceniu pelnego zacmienia slonca ZA 4 DNI !!!!
Moherowe problemiki dyrektorek kiepskich szkol to jest TYLKO KOLEJNY DOWCIP o Czarnogrodzie :evil:
nikoniarz
17-08-2017, 15:59
Ja nie czytam, ja wiem
Wlasnie wyczytalem
Ależ oczywiście...
Chciałem tylko powiedzieć, że to zaćmienie to jakaś ściema była.
Tym z NASA chyba coś się popieprzyło. Zaćmienie pewnie było, ale nie w Stanach tylko w Chinach i nie dzisiaj po południu, tylko wczoraj o północy. W każdym razie u mnie zamiast się ściemnić na 90% ciemności, to się ściemniło na 90% jasności. Bullshit. Jestem niepocieszony. :-(
Ależ oczywiście...
Pomyliles tematy !
- - - - kolejny post - - - - - -
Chciałem tylko powiedzieć, że to zaćmienie to jakaś ściema była.
Tym z NASA chyba coś się popieprzyło. Zaćmienie pewnie było, ale nie w Stanach tylko w Chinach i nie dzisiaj po południu, tylko wczoraj o północy. W każdym razie u mnie zamiast się ściemnić na 90% ciemności, to się ściemniło na 90% jasności. Bullshit. Jestem niepocieszony. :-(
Jak w Chinach w nocy ???
U mnie, beze mnie bylo o 2.42 PM 87%
Anormalnie... Sugerowawszy się poniższą mapą, ja gupi gupek, uwierzyłem w mondrości internetowe, no i skutek taki, a nie inny:
http://www.drroyspencer.com/wp-content/uploads/GreatAmericanEclipse_2560x1600_1.jpg
W każdym razie w Czikago zaćmienia nie było. A jak było, to najwyżej 10% i to przy chmurkach 100%.
Władca Pixeli
22-08-2017, 02:36
Anormalnie... Sugerowawszy się poniższą mapą, ja gupi gupek, uwierzyłem w mondrości internetowe, no i skutek taki, a nie inny:
http://www.drroyspencer.com/wp-content/uploads/GreatAmericanEclipse_2560x1600_1.jpg
W każdym razie w Czikago zaćmienia nie było. A jak było, to najwyżej 10% i to przy chmurkach 100%.
Przedmieścia Chicago - okolica lotniska O'Hare :razz::mrgreen:
https://dl.dropboxusercontent.com/s/ivfzyuq2hmh5xaf/IMG_1901_800.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/ivfzyuq2hmh5xaf/IMG_1901_800.jpg)
Eee tam, jakiś fejk... Mówię, że nie było, to nie było.:-P
A przynajmniej 40 minut na południe od O'Hare, bo miałem dwa aparaty w gotowości i dużo chęci, ale i tak guzik z tego wyszło. A zaciemnienie było prawie niezauważalne. Chociaż nie wiem, może chmury jakoś rozproszyły światło.
I żeby nie było - zaćmienie już przerobiłem w Polsce, około 1998 roku i wiem, jak to wygląda. Całkiem porządnie i zupełnie inaczej, jak dzisiaj w Czikago.
A przynajmniej 40 minut na południe od O'Hare, bo miałem dwa aparaty w gotowości i dużo chęci, ale i tak guzik z tego wyszło. A zaciemnienie było prawie niezauważalne. Chociaż nie wiem, może chmury jakoś rozproszyły światło.
I żeby nie było - zaćmienie już przerobiłem w Polsce, około 1998 roku i wiem, jak to wygląda. Całkiem porządnie i zupełnie inaczej, jak dzisiaj w Czikago.
Po prostu trafiles w ta slawna dziure w ksiezycu (tzw. Jama Twardowskiego)
i slonce wesolo swiecilo na ciebie zaprzeczajac za-bobonom-cmieniowym !
40 minut na południe od O'Hare
To ty dokladnie byles w centrum zacmienia murzynami i dlatego kazdy promyk swiatla byl dla ciebie jutrzenka zbawienia :idea:
Władca Pixeli
22-08-2017, 03:27
1:19 PM czyli czas maksymalnego zasłonięcia.
Wystarczył kompakt tylko trzeba umieć robić zdjęcia :razz:;)8-):mrgreen:
https://dl.dropboxusercontent.com/s/juo4a6j63atscvy/IMG_1901_800Raw.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/juo4a6j63atscvy/IMG_1901_800Raw.jpg)
A gdzie ja mówiłem, że umiem? Ale może kiedyś się naumiem i w końcu sfocę zaćmienie w 2154 roku. Czekam na to z niecierpliwością.
Jakbyś był tutaj gdzie ja, najlepiej z kolegą Nikomatem, to byście się nie czepiali, tylko powiedzieli zgodnie: "That's right, Bro...":razz:
P.S. Kocham takie przekomarzanki. :-D
To ty dokladnie byles w centrum zacmienia murzynami i dlatego kazdy promyk swiatla byl dla ciebie jutrzenka zbawienia :idea:
Zara, zara, chwila... Mówisz o jakimś Englewood "strach się bać", ale ja nie tam, na całe szczęście...;-)
Mowisz Drzewo Engelsa ??
To jakby sie zgadza ! A murzynek Bumbo był ?
Albo Milwałki - to juz chyba ci blizej ?
Przynajmniej sercu :-P
Dolacze ci kawalki z emaili zony (NW Floryda)
"zaczelo sie o 1:30, najwiecej bylo ok. 2:35 i o 3:30 juz sie skonczylo"
"no tak z 80-85% , tylko maly krazek slonca bylo widac"
Fajnie, wszystko cacy, oczywiście nie mam najmniejszego powodu, by negować obserwacje Twojej małżonki. Ale jestem ciekaw, co one mają wspólnego z moimi, poczynionymi ze 2000 km obok i przy zupełnie innej pogodzie?
...
Przedmieścia Chicago - okolica lotniska O'Hare :razz::mrgreen:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/08/IMG_1901_800-1.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/ivfzyuq2hmh5xaf/IMG_1901_800.jpg)
Szansa, żeby znaleźć punkt obserwacji dokładnie pomiędzy tymi chmurami... W innym miejscu (kawałek dalej) mogło być ich więcej.
...to jest TYLKO KOLEJNY DOWCIP o Czarnogrodzie :evil:
Krakałeś o tym czarno/ciemno grodzie i wykrakałeś. :evil: ;P
ppfalcon
22-08-2017, 08:48
Może ona o czymś innym, a nie o zaćmieniu pisała? Zwłaszcza w tej pierwszej części :D
Może byłeś nie w tym Czikago? :roll: ;) :mrgreen:
Ligo a kupiłeś bilet? Bo jak nie kupiłeś to się nie dziw, że Ci w US zaćmienia nie pokazali.
Może ona o czymś innym, a nie o zaćmieniu pisała? Zwłaszcza w tej pierwszej części :D
:) :) :) dobre
(jak ja bym to napisał to zaraz przyleciałby blaszak i skasował).
Ligo a kupiłeś bilet?
Chciałem przyoszczędzić. To pewnie dlatego.
Władca Pixeli
23-08-2017, 04:20
Właśnie oglądałem zdjęcia i time lapse znajomego, który pojechał do Makanda IL.
Niebo bezchmurne. Zdjęcia fantastyczne. Na filmie widać jak nagle robi się całkowicie ciemno.
Chmury w Chicago robiły jako ogromny dyfuzor i całkowicie zepsuły efekt.
Fajnie, wszystko cacy, oczywiście nie mam najmniejszego powodu, by negować obserwacje Twojej małżonki. Ale jestem ciekaw, co one mają wspólnego z moimi, poczynionymi ze 2000 km obok i przy zupełnie innej pogodzie?
Bardzo duzo wspolnego - szikagowo bylo w tej samej strefie - czyli 80-90%
tyle ze po drugiej stronie sciezki !!
ale nie widziales, to na 100% nie ma zadnego tematu !
No i zdjec tez nie masz :sad:
Chmury w Chicago robiły jako ogromny dyfuzor i całkowicie zepsuły efekt.
Dokładnie.
Bardzo duzo wspolnego - szikagowo bylo w tej samej strefie - czyli 80-90%
tyle ze po drugiej stronie sciezki !!
ale nie widziales, to na 100% nie ma zadnego tematu !
No i zdjec tez nie masz :sad:
Operujesz zbyt dużymi skrótami myślowymi. Weź to rozwiń proszę, bo nie kumam.
Niewazne - ale nie beczcie bo juz :
When are the next solar eclipses?
April 8, 2024: this path will stretch from central Texas to northern New England. The duration of totality will average just under 4 minutes (4 minutes 27 seconds in Texas). Interestingly, the path of totality will again encompass Carbondale, Illinois, who played host to this yearâs spectacle â their second total eclipse in less than 7 years!