PDA

Zobacz pełną wersję : Ocena barwy światła

manfred
06-08-2017, 13:50
W jaki posty sposób ocenić barwę światła w pomieszczeniu gdzie świecą takie same żarówki halogenowe. I na podstawie takiego wyniku dobrać filtr do lampy błyskowej?

FelTom
06-08-2017, 15:29
Masz typ tego źródełka halogenowego? Co na nim jest napisane? Najważniejsze, żeby wszystkie miały tę samą temp barwową np 3000 lub 4000k. Inna forma zapisu to 830 lub 840.
A jakie WB pokazuje aparat przy zdjęciu z automatycznym balansem bieli?

manfred
06-08-2017, 15:37
Niestety nie mam opisu. Ale wygląda, że wszystkie lampy są takie same i jednego producenta przynajmniej tak wyglądają.

TOP67
06-08-2017, 23:52
Możesz metodą prób i błędów dobrać filtr tak, żeby kolorystyka zdjęć z lampą i bez się nie różniła (przy ręcznie dobranym WB).

jurkarol
07-08-2017, 00:40
mam nadzieję, że nie opisano ich jako 'halogen LED' bo coś takiego nie istnieje a termin potoczny pokutuje . koleżanka ostatnio właśnie oświetlala stanowisko takimi 'halogenami' i jej migotalo.
ale wygląda, że się bardziej znasz

Jacek_Z
16-08-2017, 13:08
Co to znaczy prosto? Masz czas, masz dostep do komputera? Rob zdjęcia szarej karty mając WB w kelwinach. W okilicach 3000-3200 będziesz miał szarość, bo halogeny powinny tyle mieć.
Masz komplet filtrów do lampy? Bo nikon daje tylko jeden filtr ocieplający, więc i tak nie ma z czego wybierać - używasz tego i już.

FelTom
16-08-2017, 14:12
Umknął mi ten wątek.
Robisz zdjęcie szarej karty, lub sufitu, jeśli jest biały. Jak napisał Jacek.
Próbnik balansu bieli - odpowie na pytanie o barwę źródła światła. Powinna być w okolicach 3000k, ewentualnie ok. 4000k.

Taki filtr trzeba by dać na lampę. Ale Nikon chojny w tej materii nie jest. Może jakiś niezależny producent?
jurkarol - racja. Led to inne źródło światła niż żarówka halogenowa. Żarówka - należy podkreślić, gdyż halogen zalicza się do źródeł żarowych. Jest jeszcze matalohalogen - a to całkiem inne źródło światła - wyładowcze, a nie żarowe jak żarówki.
Do tego wszystkie źródła światła można spotkać z różnymi trzonkami. Stąd to mylące określenie - "halogen led". Bo ma zastępować źródła - żarówki halogenowe (ma te same trzonki - "wtyki do oprawek"). Źródłem są led. Mylną nazwę stosują, bo ludzie nie pamiętają nazw trzonków.

Ps. Ledy są już coraz lepsze. Dostępne są nawet LED do oświetlenia mięs, pieczywa, owoców... O widmie światła dedykowanym do podbicia określonych barw i ukrycia innych.
http://www.lighting.philips.pl/systemy/tematy/przebarwienie-miesa
Polscy producenci też to mają.