PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Eilean Donan Castle

harb
03-08-2017, 20:51
Eilean Donan Castle
Szkocja

zapraszam :)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://s2.postimg.org/9ojkq3sc9/DSC_2618bw_Min_Dk.jpg)

Zahir
03-08-2017, 20:58
Podoba mi się symetria - takie przewrócone Y, przy czym szczegółowy dół kadru pozostaje w kontrze do dynamicznego nieba.
Tam zdaje się trudno o inny kadr?

harb
03-08-2017, 21:35
Podoba mi się symetria - takie przewrócone Y, przy czym szczegółowy dół kadru pozostaje w kontrze do dynamicznego nieba.
Tam zdaje się trudno o inny kadr?

Tam najbardziej trudno o pogode , ja miałem jakies 35 minut, kiedy nie padało, wystarczyło na kilka zdjec na długim czasie. Mam kilka innych ujec ale nie roznia sie zbyt mocno . Tutaj sam zamek jest najbardziej centralnie , ale z uwagi na układ chmur uznałem ze to dobra kompozycja.

miroko
03-08-2017, 22:06
O, taki kadr już przedstawiałeś kiedyś, ale nie w bw? O ile dobrze pamiętam to tam z prawej jakieś parasolki mogą się pojawić i stąd również bardziej centralnie.
W każdym razie taka odsłona również się podoba, choć nadal centralny kadr rzuca się w oczy. Jednak skoro tak zrobiłeś to znaczy, że właśnie tak jest lepiej, raczej kadry to masz przemyślane.
Ciekawie wyszła woda, jakby niski poziom był.

basket
03-08-2017, 22:08
Mnie to centralne umieszczenie zamku niestety nie pasuje. Chyba raczej układ chmur(moim zdaniem) tego nie tłumaczy. Przyczepię się też do lokalnego rozjaśnienia(wyciągania z cieni) zamku-rozjaśnienia które wychodzi nieco poza obiekt np. na niebo.
Podobny efekt już widziałem na jednym z Twoich ostatnich zdjęć jakie tu prezentowałeś(z latarnią)

harb
03-08-2017, 22:27
..... Przyczepię się też do lokalnego rozjaśnienia(wyciągania z cieni) zamku-rozjaśnienia które wychodzi nieco poza obiekt np. na niebo.
Podobny efekt już widziałem na jednym z Twoich ostatnich zdjęć jakie tu prezentowałeś(z latarnią)

hehe, mozesz sie przyczepiac do wyciaganai z cienia jak twierdzisz, ale nic takiego nie nastapiło , nie miałem potrzeby wyciągac z cienia zamku, gdyby tak było to mam juz takie doswiadczenie obrobkowe , ze na pewno bys tego nie zauwazył - to wynika z układu chmur , długie czasy maja to do siebie ze " cieniują " chmury, kiedy jest dosc mocny wiatr , mozna to zauwazyc na kilku moich zdjeciach gdzie chmury sa własnie rociagniete , dynamiczne. Czas 115 sekund przy silnym wietrze, takie niuanse nie zawsze ale sie pojawiaja.

frogi
04-08-2017, 13:58
Zamek słabo wyeksponowany, pierwszy plan i ta biała plama na niebie mocno odciągają uwagę od niego ;) :)

Frodo
04-08-2017, 14:07
Mnie się bardzo podoba ta fotografia.
Centralne położenie zamczyska mi nie przeszkadza.
Może jedynie nie szedłbym w smoliste czernie na niebie z lewej strony.

Dune
04-08-2017, 21:18
Również mam wrażenie, że pewne elementy kadru "przykrywają" zamek, a efekt ten chyba wynika z zastanego krajobrazu i światła oraz braku koloru. W mojej opinii kolor dobrze porządkował tę scenę, wyodrębniał jej składniki. Zapewne w dużym stopniu moja wypowiedź jest następstwem porównania zdjęcia z tego wątku z innym Twoim zdjęciem: http://harb.pl/Szkocja%20-%20Scotland/slides/DSC_2631k3aMin.html :-) .

tomgol
05-08-2017, 06:37
No mi chyba bardziej pasuje kadrowanie na fotce którą przytoczył Dune, natomiast tutaj fajnie ułożone są chmury.
Gdyby tak połączyć co nieco te dwie fotki, byłaby I klasa :). Ale się czepiam Ciebie ostatnio :) , a tak naprawdę
to zazdroszczę miejscówek i umiejętności :).