PDA

Zobacz pełną wersję : Timelapse - Kraków, wschód słońca nad Wawelem

Katana
03-08-2017, 07:33
Witam.
Przedstawiam mój pierwszy film poklatkowy.
Ciężko jest na „sztywnym” ustawieniu manualnym tak zmieniające się warunku świetlne skontrolować, zatem pod koniec filmu niestety przepalona część nieba jest, mam nadzieję że zbytnio nie wpływająca na odbiór całości.
Film zmontowany z 500 zdjęć co 3s, D5200, Sigma 10-20mm, f8, ISO 100, 1/60s.
Zapraszam do oglądania. :)

https://www.youtube.com/watch?v=ZpqQICWFsNQ

Cichy
03-08-2017, 08:54
Za bardzo nie ma co ooglądać, ot kawałek timelapsa.

Katana
03-08-2017, 09:59
Są tacy co potrafią docenić nawet jedna klatkę (nazywa się to fotografia), innym nie dogodzisz nawet 500. ;)

frogi
03-08-2017, 10:45
Na 38s filmiku 18s to napisy... Zanudzisz ludzi na śmierć ;) :)

stock
03-08-2017, 11:05
z tym to jak z kiepskim zdjęciem - to dowód że ktoś potrafił zdjąc z obiektywu dekiel.
Tak samo tutaj - ot zwykły timelaps - nie mów ze oczekiwałeś tu zachwytów jakiś :)

homer65pl
03-08-2017, 11:16
Tylko kilka sekund po napisach początkowych jest w jakiś sposób akceptowalne, później jak sam zauważyłeś - przepalone - za dużo słońca w tym wschodzie.
Pozdrawiam.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Katana
03-08-2017, 11:39
z tym to jak z kiepskim zdjęciem - to dowód że ktoś potrafił zdjąc z obiektywu dekiel.
Tak samo tutaj - ot zwykły timelaps - nie mów ze oczekiwałeś tu zachwytów jakiś :)

Ani nie oczkuję zachwytów, ani antyzachwytów. Zbieram informacje zwrotne, które mogą mi pomóc w dalszej twórczości, choć nie muszą. Liczę na wychwytywanie błędów wynikających z mojej niewiedzy, lub samych odczuciach - jak choćby o przydługich napisach. ;)

Dzięki za uwagi.

Dho'ine
03-08-2017, 14:09
Rzeczywiście za dużo napisów, a sam film mi się podobał, może nie trzymał specjalnie w napięciu :) ale dla mnie całkiem udany. Jasność się zwiększa, próbował bym nawet pójść nieco dalej, wg mnie ciekawie by wyglądało jakby scena rozjaśniła się co całkowitej białości, takie "bum" na koniec. Zawsze była by to jakaś różnorodność.

FelTom
04-08-2017, 02:06
Nie mogłeś dać autoiso i tak dobrać parametry, żeby na starcie zaczynało od 3200 lub 1600, zaś na końcu zejść do mniejszych? Skoro wiedziałeś, że światła będzie coraz więcej?

biegly
11-02-2025, 00:46
Jeśli robisz „holy grail” timelapse, musisz wiedzieć, że ekspozycja zawsze się zmieni i możesz ją kontrolować bez żadnych problemów!

Dopiero później używając odpowiedniego oprogramowania, np. LRtimelapse i edytując wszystko, będziesz mieć ładne przejścia.

Brzmi prosto - spróbuj 5 razy, a zrozumiesz, co mam na myśli ;)
A to co pokazales, to raczej bardzo przyjmena sekwencaja timelapse ;)