PDA

Zobacz pełną wersję : Uwaga na zawirowania kuzniewski.pl

GoOrange
02-08-2017, 09:30
Panie i Panowie, w sieci pojawia się coraz więcej niepokojących informacji na temat tego znanego i szanowanego sprzedawcy profesjonalnego sprzętu komputerowego.

Nie będę tutaj wklejam linków, niech każdy wyrobi sobie swoje zdanie na ten temat. Polecam jednak poszperać na forach, wykopach, opineach itp.

Mam nadzieję że to tylko przejściowe perturbacje a cała sprawa okaże się fałszywym alarmem.

Uznałem że nawet jeśli to fałszywy alarm to jednak warto się wzajemnie ostrzegać...

ksh
02-08-2017, 10:19
Pierwszy raz widzę takiego sprzedawcę, patrząc na tą stronę to nigdy by mi do głowy nie przyszło robić tam zakupy.

stock
02-08-2017, 10:32
znany sprzedawca drogich laptopów biznesowych.
ogłoszona upadłość
http://www.kuzniewski.pl/

GoOrange
02-08-2017, 13:04
znany sprzedawca drogich laptopów biznesowych.
ogłoszona upadłość
http://www.kuzniewski.pl/

Upadłość, hmmm.... Zgłaszają się poszkodowane osoby, które z góry zapłaciły kilka(naście) tysięcy za laptopy i zostały z niczym.

Sprawdzajcie też wasze rozszerzone gwarancje, ponoć ich w ogóle nie wykupowali... I to przy takiej marży...

Tom01
02-08-2017, 20:40
Nie ma upadłości przy indywidualnej działalności gospodarczej. Tłumaczenie, o jakichś decyzjach sądowych i podmiocie prowadzącym postępowanie upadłościowe jest jakimś kamuflażem, mającym zapewne uspokoić klientów, że prowadzone są jakieś działania. Wzmianka o zakupach tylko za pobraniem świadczy, że w firmie jest już komornik.

W sumie, obserwowałem tą firmę od dawna. Patrząc po oferowanych cenach i znając ceny zakupu w kanale dystrybucji, było oczywiste, że to się tak skończy. Mechanizm jest identyczny w przypadku bardzo wielu firm będących gwiazdami sezonu. Sprzedaje się pod kreską, w takich cenach do jakich żadna konkurencja nie zejdzie i płynność napędza się na obrocie. Obrót pojawia się błyskawicznie, wszak ludzie lecą na cenę. W pół roku można "rozdmuchać" firmę komputerową, że obraca milionami. Zawiera się dużo umów dystrybucyjnych i zaciąga kredyty kupieckie na poważne kwoty. Niby firma bogata ale bilans jest ciągle ujemny. Ten etap większość firm przegapia. Jest dobrze, lokale, oddziały, salony, samochody itd. Właściciele wówczas jeszcze pogłębiają minus kupując domy, luksusowe auta. Pogłębiający się minus w obrotach powoduje, że nawet niewielkie zachwianie obrotu powoduje, że wchodzą terminy płatności i zaczyna się agonia. Jakiś czas łata się sytuację przez realizowanie zamówień pieniędzmi kolejnych klientów. Średni okres intensywnej części życia firm z tak skonstruowanym biznesplanem to około trzy-cztery lata, zdarzają się dłuższe. Także, moje prawie 25 lat na rynku, własne doświadczenia i obserwacja baaaaardzo wielu identycznych sytuacji mówi, że już po kuźniewskim. Szkoda.

MC_
02-08-2017, 21:35
Nie pisz bzdur. Rowniez indywidualny przedsiebiorca ma zdolnosc upadlosciowa.

Tom01
03-08-2017, 00:50
Nie piszę bzdur, nie mówię o pięknej teorii, szczególnie lubianej przez laików a nawet niedoświadczonych prawników, ale o praktyce. Warto zaznaczyć, że oświadczenie o upadłości to nie jest upadłość. Firma tej wielkości musi mieć minimum siedmio-, ośmiocyfrowe długi aby stały się problemem. Inna sprawa, że w oświadczeniu na stronie jest napisane o zatorach płatniczych "na różnych etapach łańcucha dostaw" co jest bzdurą wierutną, bo tego typu model biznesowy opiera się tylko o trzy ogniwa: dystrybutor, detalista i klient końcowy. "Różne etapy łańcucha dostaw" to tylko i wyłącznie długi Kuźniewskiego u dystrybutorów. Słowem klops, zablokowanie sprzedaży z powodu nie opłaconych wcześniejszych faktur. A skoro tych faktur jest na sporo baniek to jest pat. W tej sytuacji, jeśli właściciel ogłosił, że będzie upadał, to znaczy, że wesoło nie jest i jest niezwykle mało prawdopodobne, że masa upadłościowa będzie większa niż długi. Gdyby firma miała majątek pozwalający na wylezienie z opresji, nie byłoby jej zamknięcia, które przecież stało się faktem. Paradoksalnie, kiedy masa upadłościowa nie wystarczy na zaspokojenie wierzycieli, Sąd odrzuci wniosek o upadłość i to jest clue mojej poprzedniej wypowiedzi. Co z tego, że w przepisach jest taka sytuacja, kiedy praktycznie jej nie ma. Moim zdaniem teoria o "upadłości" jest mało prawdopodobna a egzekucja z majątku właściciela to fantastyka stosowana. Firma przede wszystkim będzie spłacać milionowe długi w banku, u dystrybutorów a nie u klientów. Przykre, ale w takich sytuacjach klient ma zawsze najbardziej przerąbane.

MC_
03-08-2017, 05:57
Kolejne bzdury. Przeprowadzalem uladlosci wielu podmiotow - od sporych spolek po konsumentow. Dlugi byly znacznie mniejsze, a upadlosci oglaszane bez problemu.
Co do reszty, to generalnie sie zgodze.

GoOrange
03-08-2017, 11:07
Pytałem o upadłość układową / ugodową bo swego czasu w ten sposób odzyskałem kilkanaście tysięcy z upadłego Pronoxu. Fakt że trwało to bodaj 2 lub 3 lata, ale mimo wszystko.

MC_
03-08-2017, 11:12
Akurat układowa często zostaje przekształcona w likwidacyjną, bo najczęściej propozycje układowe są nie do zaakceptowania i wierzyciele nie wyrażają*zgody.

eMGie
04-08-2017, 12:40
Chyba już pozamiatane:

https://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/upada-znany-sklep-internetowy-kuzniewski-pl,209,0,2351569.html

misio-jedi
05-08-2017, 16:13
(...) W sumie, obserwowałem tą firmę od dawna. Patrząc po oferowanych cenach i znając ceny zakupu w kanale dystrybucji, było oczywiste, że to się tak skończy. Mechanizm jest identyczny w przypadku bardzo wielu firm będących gwiazdami sezonu. Sprzedaje się pod kreską, w takich cenach do jakich żadna konkurencja nie zejdzie i płynność napędza się na obrocie. Obrót pojawia się błyskawicznie, wszak ludzie lecą na cenę. (...)

Chwilunia, mówimy o tej samej firmie ? U Kuźniewskiego było drogo.

Tom01
05-08-2017, 18:12
Chwilunia, mówimy o tej samej firmie ? U Kuźniewskiego było drogo.

Może, jednakże co nie sprawdziłem to trzeba być pod wodą aby zaoferować w porównywalnej cenie. Przykładowo, MBP 2015 w cienkiej konfiguracji ok 6 tys i za cholerę się nie da znaleźć taniej, a u Kuźniewskiego tyle samo za ten model ale z 2x takim ram.

ThomasVoland
05-08-2017, 18:20
Kuzniewski miał świetne ceny (przynajmniej na to czego szukałem - HP Z2 Mini w mocnej konfiguracji). I co najważniejsze - można było konfigurować go pod każdym względem, łącznie z 5 letnią gwarancją d2d.

misio-jedi
05-08-2017, 18:20
Z tego co pamiętam ceny MacBooków i tabletów Wacom mieli w normie, ale już Delle, HP i Thinkapdy były wyraźnie droższe niż w Brzoskwiniach, Y-Komach i im podobnych, o Allergii nie wspominając.

markB
09-08-2017, 13:37
Brzoskwinia? Masz na myśli Sebkom? Też cienko przędą: http://www.sebkom.pl/?p=p_14.

Tom01
09-08-2017, 13:43
O Morele chodzi... ;)

markB
09-08-2017, 14:11
Aha. Nie wiem jak z laptopami, ale stacje robocze mieli na tym samym poziomie cenowym jak u Kuzniewskiego.

Tom01
09-08-2017, 14:24
Sklepy z niskim cenami mają krótki okres przydatności do spożycia. Narzuty są za małe aby takie przedsięwzięcie miało sens ekonomiczny i sklep pada kiedy kredyty kupieckie przekroczą zobowiązania. To trwa kilka lat i bęc, ale na miejsce takiej gwiazdy sezonu powstaje kolejny z identyczną receptą na sukces.

Kurtz
10-08-2017, 21:13
Kuźniewski nie był najtańszy. Zamawiałem i kupowałem u nich laptopy i podzespoły do nich, zawsze byłem zadowolony mimo nie zawsze najniższej na rynku ceny. Za to obsługa (z moich doświadczeń) była na bardzo wysokim poziomie. Szkoda polskiej firmy.

misio-jedi
14-08-2017, 15:18
Też uważam że szkoda.
No i raczej nie byli "gwiazdą sezonu" bo działali dość długo, zdążyli zapracować na renomę i nagle takie coś...

markB
04-09-2017, 13:44
Coś nowego pojawiło się na stronie kuzniewski: http://www.kuzniewski.pl/n1880,jak-bylo-naprawde-i-ostrzezenie-przed-firma-blackberg-sp-z-o-o-veriz.html

Tom01
04-09-2017, 14:26
Stara zasada mówi, że jeśli się przytacza sto dowodów, to żaden nie jest prawdziwy. Sorry, ale mi to wygląda na niezłą bajkę. Jeśli byłoby tak jak napisano, już by była policja na miejscu, wszak to włamanie i kradzież. Dokumenty raczej wskazują na sprzedaż dobytku aby uchronić go przed wierzycielami.

ksh
04-09-2017, 14:48
Sporo w tej branży jest teraz zawirowań, dużo z nich ma w tle sprawy związane z vat, prawdą jest że na rynku krążyły gigantyczne ilości taniego sprzętu z procederu związanego z vat, nie wiem czy przedstawianie się jako ciapa i ofiara jest faktycznie prawdziwa, zobaczymy.

Aeon88
05-09-2017, 10:18
Nie zazdroszczę mu sytuacji. Nie musicie snuć podejrzeń kto tu chce kogo orżnąć i gdzie stoi prawda, wszystko w czasie się wyjaśni. Sam znam przypadek babki z Rzeszowa, której robiłem stronę www, a którą najbliżsi pracownicy orżnęli jak mogli. Firma prężnie działająca, w innej branży. Masa klientów, bardzo dobra pozycja w Polsce, zamówienia z całego kraju. Do czasu kiedy główny zastępca właścicielki i handlowcy założyli swoją firmę, identyczną, podpiepszyli bazę klientów, kontakty, a na domiar złego nie odcięli się odrazu, tylko niszczyli firmę babki realizując potajemnie zamówienia osobiście, obniżając wpływy do firmy przez kilka miesięcy. Babka została z ogromnymi długami, bo wzięła kredyty na rozwój firmy kiedy ta jeszcze dobrze prosperowała, została bez klientów, bez głównych pracowników, bez handlowców. Tylko sobie w łep strzelić. Próbuje się podnieść, ale ma już swoje lata i nie wiadomo czy da radę wrócić na rynek. Niestety klienci tej branży są obłudni, pójdą tam gdzie im bardziej w tyłek wejdą, więc powrót prosty nie będzie.

Takie historie się zdarzają, a widząc desperację tej babki potrafię sobie wyobrazić jak czuje się gość który z dnia na dzień obudził się z ręką w nocniku po 9 latach działalności. Oby się wszystko dobrze skończyło, a osoby które faktycznie są winne całej sytuacji nie cieszyły się długo z wolności.

wallace
14-09-2017, 13:27
a dla mnie ta opowieść Kuźniewskiego nie wygląda na zmyśloną. Zbyt dużo faktów i dokumentów, które można zweryfikować