Zobacz pełną wersję : Lampa YN-565EX czy YN685 -Nikon D610
pozaswiatemslow
29-07-2017, 10:42
Cześć Wam! Przymierzam się do zakupy drugiej lampy (pierwsza to sb700).
Zastosowanie głównie reporterskie - troszkę ślubów, uroczystości rodzinnych) - co polecacie do Nikona D610?
Rozważam zakup YN 565EX a druga to YN-685.
Chyba nie ma nad czym się zastanawiać. YN685 W stosunku do swojej poprzedniczki posiada tryb synchronizacji z krótkimi czasami migawki "AutoFP". Posiada wbudowany odbiornik YN622 i RF603. Liczba przewodnia jest też większa, ale dla zupełnie innej ogniskowej więc tu bym się tak nie cieszył.
Uwaga!!! YN685 ze względu na wbudowany odbiornik radiowy nie posiada fotoceli.
Ja jednak bym przemyślał wybór, zanim dokonałbym zakupu. Dla mnie również wybór był oczywisty i dokonałem zakupu YN685. Po zakupie byłem mocno zaskoczony:
Dziwi mnie, że nie padła satysfakcjonująca odpowiedź na tak ważne pytanie. Dziś zakupiłem 685 i mam podobne pytanie, ponieważ od 9 lat używam SB800. Dwie sytuacje:
- body D750, D800 - lampa SB800, AUTO ISO, ciemny pokój, w wizjerze ISO6400 (takie mam MAX), na zdjęciu ISO 5000-6400, dla mnie OK - logiczne i sensowne
- body D750, D800 - lampa YN685, AUTO ISO, ciemny pokój, w wizjerze ISO6400, na zdjęciu ISO 400-640
Czy to normalne? Rozumiem, że ta lampa TAK MA? Nie wyobrażam sobie używania na "takiej zasadzie" lampy podczas ślubu. Poprawcie mnie, jeśli się mylę.
Jak na razie nikt w temacie obok mi nie odpowiedział. Dokonałem zakupu na firmę i teraz nie mam możliwości zwrotu, a dla mnie w/w problem jest dużym problemem.
Jarecky83
01-08-2017, 12:09
Cześć Wam! Przymierzam się do zakupy drugiej lampy (pierwsza to sb700).
Zastosowanie głównie reporterskie - troszkę ślubów, uroczystości rodzinnych) - co polecacie do Nikona D610?
Rozważam zakup YN 565EX a druga to YN-685.
Używka SB-700 ;) sam poluję, mam Metza AF52, ale czasem mnie zaskakuje, więc wolę teraz systemową.
Ja jednak bym przemyślał wybór, zanim dokonałbym zakupu. Dla mnie również wybór był oczywisty i dokonałem zakupu YN685. Po zakupie byłem mocno zaskoczony:
Jak na razie nikt w temacie obok mi nie odpowiedział. Dokonałem zakupu na firmę i teraz nie mam możliwości zwrotu, a dla mnie w/w problem jest dużym problemem.
Odpowiedziałem w tym wątku: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=272369&page=8