PDA

Zobacz pełną wersję : D810 vs 5DSR vs a7r II

Łukasz el. YKS
27-07-2017, 09:07
Cześć, mam konkretne pytanie. Jako stały użytkownik Canona 5d Mark III chciałbym kupić nowy sprzęt. Robię głównie portrety (ISO od 100 do 1000). Potrzebuje nowe body i zastanawiam się nad 5DSR, d810 albo a7r ii. Zależy mi na dobrym AF i szerokim DR. Obiektywy jakie chce kupić do wybranej puszki to 70-200 i 24-70. Canon ma największą rozdzielczość ale najgorszy DR więc skłaniam się bardziej do Sony albo Nikona. 70-200 obu firm w najnowszych wersjach są w identycznej cenie, puszki też - czy faktycznie ISO 64 to taka magia? Wiem, że są zapowiedzi d840, ale ja potrzebuje aparatu w tym roku. Będę wdzięczny za pomoc.

MstrG
27-07-2017, 10:00
Zapowiedź jest D850 i to już całkiem konkretna. Myślę, że warto poczekać na premierę i pełną specyfikację.

Pawel Pawlak
27-07-2017, 10:28
DR 3 które wymieniłeś najlepszy DR i obraz ma z całą pewnością d810, a najgorszy 5dsr. Detaliczność odwrotnie. sony zawsze po środku. Pytanie więc na czym Ci najbardziej zależy.
Poza tym warto przeanalizować cały zestaw - który daje najlepszy rezultaty, i który jest dla Ciebie korzystny cenowo.
W przypadku nikona i d810 poczekałbym także na ostateczną prezentację D850 - jako że to najnowsze dzieło - może mieć wszystko najlepsze - i rozdzielczość i DR i tonalność i kolor.

QubaKpl
28-07-2017, 15:26
DR 3 które wymieniłeś najlepszy DR i obraz ma z całą pewnością d810, a najgorszy 5dsr. Detaliczność odwrotnie. sony zawsze po środku. Pytanie więc na czym Ci najbardziej zależy.
Poza tym warto przeanalizować cały zestaw - który daje najlepszy rezultaty, i który jest dla Ciebie korzystny cenowo.
W przypadku nikona i d810 poczekałbym także na ostateczną prezentację D850 - jako że to najnowsze dzieło - może mieć wszystko najlepsze - i rozdzielczość i DR i tonalność i kolor.

d850 z malutkim zapewne dodatkiem od marki w postaci jakieś wady, do czego nas już w nikonie przyzwyczajono. Ja bym Łukaszu na twoim miejscu postawił na a7r2 lub poczekał na r3 ;)

ksh
28-07-2017, 15:39
Mnie zawsze śmieszy jak fanboje sony robią porównanie i biorą użyteczne ISO z A7sII, szybkość z A7II i rozdzielczość z A7rII, a jak przyjdzie do porównań solidnych to wychodzi tak że jednak canon i nikon ma przewagę.