Zobacz pełną wersję : Aparat do 1500zł
Szukam bezusterkowa. Obecnie mam lustro Nikona D5200.
Chcę sprzedać D5200 z kitem 18-105mm i 50mm f/1.8 i kupić coś mniejszego.
Obowiązkowo:
- Nowy aparat jaki bym chciał musi być mniejszy niż D5200 - czyli bezlustro było by odpowiednie.
- Odchylany ekran - znacznie ułatwił by fotografowanie.
- Matryca jakaś lepsza niż CMOS... jakość zdjęć musi być możliwie najlepsza
- Obiektyw jak by się dało to możliwie najbardziej uniwersalny
- Tanie obiektywy
Zależy mi by KITowy obiektyw był możliwie najbardziej uniwersalny a następnie chcę dokupić jakiś jasny obiektyw.
Mam do wydania 1500zł+kasa z sprzedaży obecnego sprzętu na nowy zestaw.
Ktoś coś poleci ?
Nie ma takiego systemu w bezlustrach żeby miał tanie obiektywy, jedynie możesz szukać Samsung NX300 i do tego obiektywy są tanie ale jest trudno z dostępnością, fuji i sony używane można kupić z kit obiektywem w tej cenie ale dokupowanie obiektywów kosztuje sporo, z nowych sklepowych ledwo kupisz Olympusa E-PL5 z kitem 14-42mm.
Do tego możesz się lekko zawieść na obrazku z tych zestawów w porównaniu do posiadanego nikona bo zestaw świetny masz.
Teraz doczytałem że jednak nie 1500zł ale będziesz miał jakieś 3500zł, więc jak z tym budżetem ?
merkator
26-07-2017, 20:57
Zastanowić się jeszcze raz czy to ma sens !
Ponownie, zastanowić się jeszcze raz czy to ma sens !
Moim skromnym zdaniem będzie ciut cienko z budżetem abyś osiągnął zakładane cele.
1. mniejszy i lżejszy - to może się udać, aczkolwiek nie licz, że wiele zbijesz z gabarytu i wagi, może 100-200 gram
2. odchylany ekran - nie problem
3. lepsza matryca - matryca z D5200 nie jest taka zła, tylko migracja do FF da ci znaczącą poprawę, inne aps-c (nikon, canon, pentax, sony, fuji) niewiele różnią się jakością obrazka od D5200
4. uniwersalny obiektyw - enigmatyczne określenie, nowy tamron 18-400 na pewno jest bardzo uniwersalny
5. tanie obiektywy - szkła na bagnet F nikona lub EF-S canona są jednymi z tańszych, szkła do bezluster kosztują troszkę drożej
Żeby nie być gołosłownym, zobacz jak wysoko z ocenie DXO jest aparat który posiadasz. W zestawieniu masz aparaty z matrycami aps-c i 4/3
https://www.dxomark.com/cameras/launched-between-2010-and-2017/launch_price-from-0-to-45200-usd/resolution-from-1-to-100-mpix/sensor_format-sensor_micro43-sensor_apsc-sensor_apsh#hideAdvancedOptions=false&viewMode=list&yDataType=rankDxo
hostman22
26-07-2017, 22:41
matryca lepsza niż CMOS... hmm... niektórzy dali by się pokroić za nowe CCD :mrgreen:
To dużego wyboru nie masz - sony..., fuji(ale tam kity są duże)..., oli ale tutaj masz m4/3 ;)