Zobacz pełną wersję : SB 800 - dodatkowe zasilanie
step.tom
04-06-2007, 18:51
Witajcie
Poszukuje rozwiązania w zakresie dodatkowego zasilania akumulatorowego dla SB 800. Kopmlet 5 akku niestety nie wyrabia... Koledzy z C rozwiazują ten problem dodatkowym akumulatorem w kieszeni lub w torbie a kabelkiem laczą go z lampą. Jak to wyglada u nas? Czy jest oryginalny zewnetrzny aku do SB 800? Lub jak nie to kto to robi/dorabia. Estetyczny wygląd tez jest ważny. W instrukcji obsługi jest coś na temat zewnetrznego źródła zasilania na str. 113. Niestety mam tylko do strony 100:oops:.
Prosze was więc o pmoc w tej kwestii.
http://www.adorama.com/NKSD8U.html
RomanZWrocławia
04-06-2007, 20:16
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=16000
Ojjj nie wiem czy szybkie ładowanie tej lampy jest zdrowe dla elektroniki, u mnie po założeniu mocnych nowych akumulatorów lampa się tak nagrzała że się poprostu spaliła ;( ładowała się przy pełnych błyskach niecałe 2sek. skutek??? http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=28342 myślę nawet, że 5-ta bateria to max. co można wycisnąć z tej lampy.
Gawronnek
04-06-2007, 20:28
szczerze mówiąc nie rozumie, nie taniej kupić 2 komplet aku, długie serie z pełna mocą szkodzą lampie i są nie zalecane, pisze o tym w instrukcji str. 51, jest tam mowa o 10 minutowej przerwie po dłuższych seriach
Dziwne najwyzszy model lampy nikona (z tej dziedziny) i nie ma elektronicznego wyłącznika reagującego na temperature????
Gawronnek
04-06-2007, 21:08
może i dziwne, ale instrukcje czasami dobrze przeczytać
Ale tandeta ;) 15 błysków w serii i 10min. przerwy szok! Ale racja pisali o tym i to przeoczyłem ;(
Gawronnek
04-06-2007, 21:43
bo Nikon Panie to w ogóle jest tandeta ;)
step.tom
04-06-2007, 23:29
szczerze mówiąc nie rozumie, nie taniej kupić 2 komplet aku, długie serie z pełna mocą szkodzą lampie i są nie zalecane, pisze o tym w instrukcji str. 51, jest tam mowa o 10 minutowej przerwie po dłuższych seriach
Witam ponownie
Długie serie... pojęcie względne. Wyzwolenie serii przy ustawieniu body CL czyli 5kl/s przy 1/1 w ciemnym pomieszczeniu graniczy z cudem. Mówimy oczywiscie tu o pełnej nominowanej wartosci , a nie o błyskach które niczego nie wnoszą. Nawet przy pełnych aku w TTL czy M. ( niestety nasz CLS ma nie tylko zalety... )
Oczywiście ,że przerwa jest konieczna ale najpierw trzeba wyzwolić te serię. Dzięki wszystkim za pomoc, wiem juz czego szukać.
Nie koniecznie chodzi o to, co jest taniej. Są momenty, że nie masz czasu wymienić 4 + 1 akku, bo tracisz ujęcia. Zakładam, że na zewnętrznym zasilaniu lampa jest w stanie pociągnąć więcej błysków i np. w trakcie reportażu ślubnego nie zajdzie potrzeba wymiany zasilania w najmniej nieprzewidzianym momencie.
Piszę "zakładam" bo nie pracowałem jeszcze na zewnętrznym zasilaniu, a rozważam tę kwestię...
paparazzo102
17-06-2007, 12:23
Żeby czekac 10 minut po serii to jest co najmniej dziwne. To jak takiej lampy używac w reporterce?!
Do studia, kiedy chcesz uchwycić np. bawiące sie dzieci to wogóle porażka z tymi lampami, ot tak ustawić przemyśleć, wykadrować 1 zdjęcie to ok.
Razem z lampą dają taką książeczkę, jak stworzyć studio z 3 lub 4 takich lamp, heheh jaja sobie robią poprostu ;)
Jedno jest pewne, lapmy studyjne do studia, a sabinki na body i do cioci na imieniny ;)
Gawronnek
17-06-2007, 12:55
nie wiedziałem ze studyjne lampy mogą świecić serią ;)
Witam!
Może ktoś mi pomoże. Mam problem z lampą SB-800. Po ostatniej sesji w plenerze po krótkiej przerwie pojechaliśmy do młodego a tu SB-800 doświetla tak ok. co 5 fotkę. Do rana męczyłam się z lampą wbudowaną. Na poprawiny pożyczyłam SB-600. Wszystko było ok. Po weselu kupiłam nową SB-800. Przy następnej sesjii w studio
trzy komplety aku nie ładowały sie dopiero po zmianie na baterie GP skończyłam sesję. Mam trzy ładowarki z czego tylko jedna rozładowuje aku do końca. Poza tym noszę aku w skórzanej torbie pospinane gumką kompletami. Czy mogą rozładowywać sie przez dotykanie się jedną o drugą?
Tylko wtedy gdy są pospinane głowa do ogona, czyli + do -. Ja mam podobne problemy z aku Hamy i ładowarką tej firmy.