PDA

Zobacz pełną wersję : Filtr polaryzacyjny oraz szary

Fludi
25-07-2017, 16:00
Mam pytanko odnośnie wyboru filtrów. Chcę zakupić dwa filtry pierwszy to polaryzacyjny drugi to szara ósemka.
Stawiam głównie na Marumi lub Hoya. Natomiast widzę, że każda z tych firm poza typowo budżetowymi produktami ma również te z kosmiczną technologią.
Które z tych filtrów najlepiej wybrać jako optymalny stosunek jakości do ceny?
Wdziałem, też że z obu firm można dostać ewentualnie całe trójpaki z dwoma powyższymi filtrami oraz UV. Ewentualnie może jak ma być takie coś taniej, to mógłbym wziąć. Co prawda UV raczej nie używam.
Jeśli to ma znaczenia to chcę kupić filtry na gwint 77mm.

Pozdrawiam

90s
25-07-2017, 18:29
Fludi Odradzam kupowanie filtrów szarych nakręcanych, z obiektywami szerokokątnymi powodują spadek światła na brzegach. Przy duecie polar i szary to już będzie mocny spadek i mogą pojawiać się ramki filtrów. Wszystko mnoży się w zależności od mocy szarego. Czym mocniejszy tym bardziej winieta będzie zauważalna.

Najlepiej kupić na początek jakiś tani zestawy 100x100 albo jeszcze lepiej 150x100
https://www.amazon.co.uk/Neutral-Density-Filter-Gradual-Adapter/dp/B009GTM6H6/ref=sr_1_10?ie=UTF8&qid=1500999320&sr=8-10&keywords=cokin+filters

Filtry są dość delikatne i łatwo je zarysować więc do nauki jak się z nimi obchodzić w sam raz nadadzą się w/w. Przy całym szarym nie będzie też większych problemów z ustawieniem naturalnego BW.

Co do polara to tutaj jest już bardziej skomplikowana sprawa. Najlepiej kupić najlepszy na jaki cię stać i dbać o niego. Tanie polary przekłamują kolory większość też ma problemy z obiektywami szerszymi od 24mm.
Osobiście mogę polecić firmy B+W
A jak już będziesz szukał czegoś na poważnie to Lee

tutaj masz test.
http://www.optyczne.pl/23.1-Inne_testy-Test_filtr%C3%B3w_polaryzacyjnych_2015.html

Fludi
25-07-2017, 22:08
To nie będą moje pierwsze filtry... Kilka lat temu kupowałem już i stawiałem na marumi, ale budżetowe. Teraz do lepszego obiektywu chcę wziąć też coś lepszej klasy.

Zestaw cokin nie jest raczej dla mnie, aż tak dużo nie fotografuję i tyle wariantów będzie mnie zbędne. Poza tym za dużo tego do noszenia :)
Aczkolwiek już kiedyś się zastanawiałem nad tym i dałem sobie spokój.

Nigdy nie zdarzyło się mnie również używać dwu filtrów na raz, więc nie spodziewam się winietowania...

hoya digital HD albo marumi dhg będą dobrymi wyborami czy jednak w tej kwocie może być coś lepszego?

Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka

pysson
25-07-2017, 22:17
Pozwolę sobie wyrazić nieco odnienną opinię niż 90s.
Używanie filtrów prostokątnych do obiektywu, do którego jest możliwość dokręcenia filtra, to proszenie się o dodatkowe kłopoty.
Rozmiar 77 mm nie wskazuje, żeby chodziło o UWA, więc zwykły nakręcany filtr jest lepszym wyborem.

Filtry w rozmiarze 150x100 to filtry gradientowe i nie sądze, żeby o takie autor wątku pytał. :)

Konkrety:
ND8 - Hoya ProND
Polar: Marumi Exus, jęsli fitr ma zabierać mało światła lub Hoya Fusion

90s
26-07-2017, 18:22
pysson "Używanie filtrów prostokątnych do obiektywu, do którego jest możliwość dokręcenia filtra, to proszenie się o dodatkowe kłopoty."
Mógłbyś napisać o jakie kłopoty dokładnie chodzi?

Przerabiałem obie metody, zaczynając od nakręcanych. Nawet slim dużo nie pomagał jak szedł polar z big stoperem.

Do tego proponowałbym nie zakładać że nie będzie się stosować kilku filtrów jednocześnie, zwłaszcza w fotografii krajobrazowej.
A jak już wydajemy konkretne pieniądze to lepiej wydać je na system rozwojowy który w razie potrzeby rozbudujemy o kolejne filtry i nie będzie nas ograniczał.

Myślę że zgodzicie się że nakręcane szare połówki to nieporozumienie, tak samo używanie polara z szarą połówką i kręcenie pierścieniami.
Trochę dziwne też zakładanie z góry że albo będzie sam polar albo sam szary bez opcji założenia obu. Albo że nie myśli się o kupnie choćby w przyszłości szarych połówek.

Chyba że Fluid potrzebujesz tego zestawy do innego typu zdjęć jak krajobraz. W innym wypadku proponowałbym na spokojnie przemyśleć raz jeszcze wady i zalety. Zwłaszcza jak zależy ci na jakości, możliwościach a nie wadze i pojemności plecaka.

pysson
26-07-2017, 22:46
Mógłbyś napisać o jakie kłopoty dokładnie chodzi?

1. trzeba nosić dodatkowy sprzęt
2. aparat i obiektyw są bardziej narażone na uszkodzenia mechaniczne
3. przy silniejszym wietrze są większe problemy z ostrością obrazu
4. nawet niewielkie opady deszcze często uniemożliwiają użycie filrów prostakątnych
5. podatność na dodatkowe odblaski z tyłu zestawu

Fludi
26-07-2017, 23:16
Potrzebuje do krajobrazu jak najbardziej. Natomiast wcześniej mając 18-105 i oba filtry wiem, że nigdy nie używałem obu na raz. Dlatego zakładam, że teraz będzie podobnie. Polarka myślę, że na pewno biorę kołowego. Nad szarym będę musiał pomyśleć. Może faktycznie zainwestuje w cokin'a...

eMGie
27-07-2017, 09:29
Tak przy okazji pytanie do używających szarych kwadratów: czy przy długich czasach naświetlania nie łapią lewego światła ?

90s
27-07-2017, 10:22
1. To żadna waga ani jakieś niebotyczne gabaryty, za to możliwości nieporównywalnie większe jak nakręcane.
2. Nadal nie wiem jak ma taki sprzęt uszkodzić cokolwiek, chyba że jakiś turbo wiatr który przewróci cały aparat i obwinianie filtra za to.
3. Ogólnie blokuje się ciałem aparat przed wiatrem podczas wykonywania zdjęcia, pasek na szyje większe problemy sprawia jak lata luzem.
4.Tutaj sie zgodzę, dodam też że nie da się założyć osłony przeciwsłonecznej. Dlatego też czasami trzyma się rękę nad filtrami.
5. eMGie przy długich czasach zalecane jest zakrycie całego aparatu wraz z filtrami, Przez bagnet też może sie dostać światło dlatego wielu nakłada pokrowiec lub czapkę na cały sprzęt, ale to tyczy się czasów powyżej minuty. Przez wizjer też dostaje się światło i tak samo niezauważalny spadek na krawędziach przez nakręcane rośnie do rangi problemu nie do rozwiązania prze ekspozycji kilkuminutowej.
Dodatkowym plusem płytek jest to że nie trzeba ich zakładać. Możesz trzymać szarą połówkę w ręce przed obiektywem i lekko poruszać by uzyskać jaknajbarsziej pożądany efekt.

Nie chce tutaj sie spierać ale Przerabiałem temat na własnej skórze.Polar nakręcany jak najbardziej reszta płytki moim zdaniem zwłaszcza jak ktoś chce używać 17-18mm

Pozdrawiam

pysson
27-07-2017, 16:57
Nie widzę tych nieporównywalnie większych możliwości .
Używam trzech filtrów prostokątnych, bo do 14-24 nie nakręcę żadnego filtra - big stopper, polar i odwrócony gradient (bardzo rzadko), zamiast zwykłych połówek - SNS-HDR

Blokowanie ciałem, trzymanie w ręce, zasłanianie ręką lub czapką to raczej wygody korzystania nie zwiększa.
Czasami nie ma wyjścia, ale jeśli jest , to po co się męczyć?

Co do "lewego światła"- nie ma osłony przeciwsłonecznej, więc cały zestaw jest bardziej podatny na takie atrakcje, dotyczy to także światła padającego z tyłu. Mam pierwszą wersję holdera NiSi, więc rogi filtrów zakleiłem papierem.

eMGie
27-07-2017, 18:07
Chodziło mi właśnie o prześwity w okolicy holdera, bo przez wizjer to wiadomo.

Fludi
27-07-2017, 18:16
A są jakieś filtry tak cienkie, że po założeniu dwóch nie będzie winietować?

90s
27-07-2017, 21:05
pysson krajobraz do przyjemnych tematów nie należy, trzeba dźwigać statyw i masę gratów w dodatku o wczesnych godzinach porannych:)

eMGie ogólnie warto zaopatrzyć się w pierścień który nachodzi na obiektyw, dzięki temu skraca się dystans, druga sprawa dobre stopery mają gąbkę która niweluje prześwity pomiędzy nim a holderem. Jest też zasada że stopery zawsze zakłada się na pierwszy slot.
Ogólnie nigdy nie miałem problemów by mi jakieś światło boczne przeleciało. Płytki są 100x100 do tego holder jest większy, nie wiem jak w tanich zestawach ale u mnie ściany mają pełne krycie płytki. system Lee, do tego sloty idą przez cała długość holder co też robi za blokadę. Możliwe że bardziej chodzi o szare połówki które wystają poza holder i nie mają gąbek.

Zasadniczo jak robię długie czasy to zasłaniam cały układ, jak "normalnie" to nie.

A Są jakieś filtry tak cienkie, że po założeniu dwóch nie będzie winietować?

są filtry slim ale polar musi mieć swoje gabaryty bo masz dwa pierścienie, jeden nakręcany na obiektyw a drugi którym kręcisz.

Trzeba sobie zdać sprawę że obiektywy szerokokątne winietując nawet bez zakładania na nie jakichkolwiek filtrów.
Poza tym nakręcamy filtry na wewnętrzny gwint i automatycznie nie dość że spada nam średnica to jeszcze powstaje "daszek" przy dwóch filtrach.

U mnie problem był z obiektywem 17-55 na FF. Nie pamiętam czy widać było krawędzie filtrów ale winieta była tak potężna podczas robienia zdjęć na długich czasach że wszystkie zdjęcia były bezużyteczne.

tutaj jest sporo ciekawych filmików prezentujących zastosowanie płytek.
http://www.leefilters.com/index.php/camera

Osobiście chyba co się dało to przerobiłem bo żal mi było wydać kupę pieniędzy na kawałek szklanej płytki.
Więc przerabiałem, nakręcane, tanie chińczyki później kupiłem używane hitech i skończyłem na Lee.

Do tego cały sprzęt trzymam w takiej torbie.
https://www.google.co.uk/search?q=leg+bag&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwim3OKlkqrVAhUrDcAKHff6A98Q_AUICygC&biw=1920&bih=1091#imgrc=dB8-BLkgsMdC_M:

Mam szybki dostęp i nie muszę grzebać w plecaku, bo czasami stoi się po kostki w błocie, dodatkowo mam tam pokrowiec przeciwdeszczowy na obiektyw 70-200 który mocuje odwrotnie dzięki czemu mam dużą średnice na osłonięcie filtrów i małą dziurkę ze ściągaczem aparat.
Jedną żabkę by wszystko w razie silnego wiatru spiąć. kilka ściereczek gruszkę i inne pierdoły.

Mam nadzieje że choć trochę pomogłem:) i powodzenia w zakupach życzę:)

Fludi
28-07-2017, 16:54
Biorąc wariant wymienne płytki, to jak zainwestować to, w którą markę najlepiej? Cokin? Z tego co widziałem ma on specjalną osłonę przeciwsłoneczną, sprawdza się to?

90s
28-07-2017, 18:05
Fludi wszystko zależy od budżetu.
Z firm to masz Cokin, B+W, Hitech, Nisi, Lee i jeszcze inne mniej znane marki.
te linki powinny ci dać jakiś punkt odniesienia na co patrzeć podczas wyboru.
http://www.paulreiffer.com/2015/07/photographic-filters-nisi-cokin-lee-review-and-comparison/

https://everlookphotography.wordpress.com/2015/12/03/nisi-filters-am-i-sold-or-am-i-bought/

W sieci znajdziesz sporo materiałów o każdej firmie i specyfice ich filtrów.

Fludi
29-07-2017, 17:51
Ok, chyba się zdecydowałem, że wybiorę oryginalnego Cokin'a... Adapter, uchwyt plus zestaw 3 szarych połówek. Ale mam tutaj pewną zagwozdkę. Wersja P, a Z-pro. Na stronie cokin'a jest napisane, że P obsługuje średnicę do 82mm. Aczkolwiek jest też informacja, że zalecany jest Z-pro dla średnicy 77mm ze względu na winietowanie.
I tu się pojawia dość ważna dla mnie rzecz, czy faktycznie jest zmuszony wybrać wariant Z czy P spokojnie starczy? Zakładam, że obecnie problemu z DX i 24 nie będzie, ale w planach kiedyś mam zamiar jak nie zakup FX to i jakiegoś UWA np. 12-24 F4 DX i jak ta współpraca będzie wyglądała przy takim kącie?

90s
29-07-2017, 20:51
Ulala no to szykują się konkretne wydatki:) no i sprzęt konkretnych gabarytów:)
12 mm to już trzeba filtry mocowane na obudowę obiektywu nie na gwint wewnętrzny, w dodatku większych rozmiarów. Ale nie jestem pewien w 100% bo nigdy aż takiego szerokiego szkła w rękach nie miałem.
https://fotodioxpro.com/products/wpxlcore-ca1124
Ceny są kosmiczne tak samo wymiary.
Takie coś jeszcze znalazłem.
http://www.johnhphoto.com/blog/laowa12mm

pysson
30-07-2017, 05:01
Mylisz się.
Nikt nie produkuje mocowania na obudowę do nikkora 4/12-24.
Nie ma takiej potrzeby, "gwint wewnętrzny" w zupełności wystarcza.
Ten obiektyw wygląda tak: klik (http://www.nikon.pl/pl_PL/product/nikkor-lenses/auto-focus-lenses/dx/zoom/af-s-dx-zoom-nikkor-12-24mm-f-4g-if-ed#tech_specs)

Nikomat
30-07-2017, 05:55
12-24/4 - moj ukochany obiektyw juz ponad 10 lat
filtr 77mm przykreca sie tradycyjnie
polecam

Jest jeszcze jeden bardzo fajny obiektyw - prawe nigdy tu nie przytaczany
10.5/2.8
mialem juz taki 2 razy
i pewnie kiedys znow kupie :^))

90s
30-07-2017, 08:19
Każde 12mm nie potrzebuje mocowania pod większe płytki czy tylko ten Nikkor?

Fludi
30-07-2017, 09:30
12-24/4 - moj ukochany obiektyw juz ponad 10 lat
filtr 77mm przykreca sie tradycyjnie
polecam

Jest jeszcze jeden bardzo fajny obiektyw - prawe nigdy tu nie przytaczany
10.5/2.8
mialem juz taki 2 razy
i pewnie kiedys znow kupie :^))Masz na myśli standardowe filtry kołowe czy cokin'a?
90s plany są, ale na dalszy okres czasu ;)

pysson
30-07-2017, 11:57
Każdy system mocowania filtrów prostokątnych sklada się zasadniczo z dwóch elementów:
1. adapter
2. holder

Adapter to najczęściej pierścień wkręcany z jednej strony do obiektywu, a z drugiej łączony z ramką na filtry.
Przeważnie jest możliwość stosowania adapterów o róznej średnicy, a więc tego samego holdera można używać z różnymi obiektywami zmieniając tylko adapter.
Jak to działa pokazuje ten film:

https://youtu.be/x5kZLZRwXOw

Problem jest z obiektywami UVA o dużej, wypukłej przedniej soczewce, która uniemożliwia nakręcanie fitrów i stał się dość powszechny, gdy wyszedł nikkor 2.8/14-24.
Najpierw pojawiły się zintegrowane mocowania - adapter i holder dedykowany do jednego, konkretnego obiektywu.
Obecnie Lee i NiSi (być może tez inni producenci) mają systemy, których adapter może być dedykowany pod różne obiektywy z wielgachną soczewką z przodu i jednocześnie jest możliwość połaczenia holdera metoda "tradycyjną" przez dokręcany pierścień i używania go z "normalnymi" obiektywami.

I na koniec, żeby rozwiać wątpliwośći - system Cokin zasadniczo korzysta z mocowania fitrów kołowych, o ile jest taka możliwość. :)

pysson
30-07-2017, 12:31
I małe post scriptum.
Polara i big stoppera nie da się zastapić.
Zamiast filtrów połówkowych o wiele wygodniej jest użyć jakiejś sklejarki HDR-ów.

Fludi
30-07-2017, 13:17
Różnice w cokin a Lee czy nisi już mniej więcej ogarnąłem... Aczkolwiek cokin też ma uniwersalny montaż bez gwintu jak widziałem. https://www.photo4b.pl/index.php?p245,p499-pierscien-adapter-uniwersalny-cokin-p

Bardziej jak wspomniałem zastanawiam się nad użytecznością wersji P, a Z przy 77mm i czy nie będzie winiety na UWA. Klasyki f2.8 raczej dla mojego cykania na własne potrzeby to przerost formy nad treścią. Więc dzięki temu chyba problemu dużej soczewki mieć nie będę ;)
Aczkolwiek taki 10.5 fisheye czasami chodzi mnie dla zabawy po głowie by zakupić podobnie jak i 60makro :)

pysson
30-07-2017, 13:42
Według Cokina:

P-series recommended for:
SLR or APS-C D-SLR with standard or kit lens (e.g. 18-55).

Z-series recommended for:
SLR, Full Frame or APS-C D-SLR with wide-angle lens from Ø72.

90s
30-07-2017, 14:18
Jest trochę tych holderów pod standardowe mocowanie. Niekoniecznie też holder z pierścieniami musi być tej samej firmy co płytki.
HDRy w moim przypadku to była porażka, bardziej już bracketing ale i tu więcej zachodu niż to warte.
Dlatego za cel zawsze stawiałem sobie jak najlepiej wykonane zdjęcie.
Chociaż mój stary sprzęt miał bardzo kiepską dynamikę tonalną. stąd filtry gęsto i często stosowałem.

Natomiast co do minimum to zamiast Big stopera wybrałbym little jakbym nie mógł mieć obu jednocześnie.
Daje większe pole możliwości. Co do polara to tutaj bezdyskusyjnie.
Jedna miękka średnia szara połówka też powinna wystarczyć na start. Zwłaszcza trzymając ją przed obiektywem i ruszając.

pysson
30-07-2017, 14:24
Fludi : Myślę, że wersja Z będzie dla Ciebie odpowiednia.
Jest przeznaczona dla filtrów o szerokości 100 mm, a to bardzo popularny rozmiar i nie będziesz skazany na jednego producenta filtrów.
Z nikkorem 4/12-24 nie będzie winietowania.

Weż tylko pod uwagę, że w linku który podałeś najpradopodobniej jest sprzedawany Cokin "made in China".
Nie musi to mieć wielkiego znaczenia.
Gdy już wybierzesz swój obiektyw, to zacznij jednak od standardowego mocowania z nakręcanym pierścieniem.

HDRy w moim przypadku to była porażka, bardziej już bracketing ...

Zawsze mi się wydawało, że do zrobienia HDRów można użyć bracketingu.

90s
30-07-2017, 14:41
Zawsze mi się wydawało, że do zrobienia HDRów można użyć bracketingu.

Chodzi o składanie nie robienie, nie wiem jak teraz ale jak ja się w to bawiłem z 7 Lat temu to programowo wyglądały sztucznie jak ręcznie to kupa pracy na maskach w zależności od zdjęcia.
Tak czy owak wolałem zabawę z filtrami i mieć jedno dobre zdjęcie niż później retuszować jakieś artefakty i inie syfy wynikłe z różnic położenia liści chmur itd.

pysson
30-07-2017, 14:57
Świat się zmienia, oprogramowanie też. :)
Ściagnij sobie darmową wersję np. SNS-HDR i wypróbuj.

Nikomat
30-07-2017, 15:24
Masz na myśli standardowe filtry kołowe czy cokin'a?
90s plany są, ale na dalszy okres czasu ;)

Standardowe, przykrecane.
Nakupilem cala mase roznych fitrow, tanszych i bardzo drogich, okraglych i kwadratowych ...
I co - stwierdzilem, ze zabawa z fitrami to nie moja zabawa i wszystkie wyladowaly w szufladach jakies +- 10 lat temu.
Robie wszystko bez.
Naturystycznie 8)

90s
30-07-2017, 15:27
Dziękuje ślicznie pysson, sprawdzę skoro mówisz że warto składać w ten sposób zdjęcia. Ja rozwiązałem problem słabej dynamiki zmianą sprzętu.

Fludi
30-07-2017, 19:33
pysson tak wiem, pierścień 77mm będzie ok. Myślę, że uniwersalne jest mnie zbędne. Bo obecny sprzęt jest na tej średnicy i przyszły planowany także...

W tym sklepie jak widziałem mają porównywalne ceny do cyfrowe.pl...to jeśli to są podróbki...to gdzie kupić oryginalne? I po czym ewentualnie je poznać?

Nie ogarniam tylko czemu taki rozstrzał cenowy za same adaptery między P i Z... :|

90s
30-07-2017, 19:59
Najlepiej kupować w renomowanych sklepach fotograficznych.

pysson
01-08-2017, 14:26
..to jeśli to są podróbki...to gdzie kupić oryginalne?

Tym się naprawdę nie przejmuj za bardzo.
Oryginały też są chyba plastikowe. :)
Aluminiowe robi NiSi i Lee, jeśli chcesz zostawić je w spadku wnukom, to zainteresuj się tymi firmami.

Natomiast uważaj przy zakupie filtrów.

Fludi
01-08-2017, 17:01
Oglądałem dzisiaj w sklepie w sumie kilka wariantów holderów Cokin P, Z-Pro, Hitech oraz NiSi. Nie powiem NiSi przykuł dość mocno moją uwagę, ale cena jednak nie jest dla mnie dla amatorskiego pstrykania. Jak sobie zrobiłem proste porównanie w excelu kosztów między Z-pro, Hitech oraz NiSi (uwzględniając tylko adapter, mocowanie oraz polar) to NiSi chyba wychodzi najkorzystniej ze względu na wbudowanego polara i dodatkowo 3 slotów na inne filtry. Ogólnie w jednym sklepie rozrzut cenowy pomiędzy tymi markami jest aż maksymalnie 11zł.
Ale koniec końców zdecyduję się mimo wszystko chyba na Cokin'a P, z obecnym obiektywem spokojnie poużywam, z tego co mówił sprzedawca powinien dawać on radę również aż do 16-18mm. Więc zaryzykuję i wypróbuję ten wariant filtrów i zobaczę jak będzie się mnie ich używać. Nie chcę tutaj aż tak bardzo też w duże koszty wchodzić :)
Ewentualnie jest jakiś godny polecenia mocny chińczyk z aliexpress..?

pysson
02-08-2017, 12:49
Na ostatnie pytanie nie odpowiem.
Generalnie kombinujesz chyba dobrze. Wciągnie Cię zabawa filtrami to sobie kupisz porządny zestaw.

Popełniłeś chyba drobny błąd zakładając swój wątek w niełaściwym dziale, możesz pogrzebać trochę w innej części forum, na początek polecam tego posta. (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=128470&p=1683396&viewfull=1#post1683396)

ksh
02-08-2017, 13:24
Zapytam tu bo temat aktywny, robiąc porządki znalazłem w idealnym stanie zestaw oryginalny cokin i o ile połówkowe płytki jakoś mnie mało interesują to mam też widzę oryginalny taki filtr https://www.fotoplus.pl/filtry/okragle/Cokin-P-164
nie miałem okazji tego testować, wiec pytanie czy je to dobrej jakości polar ?

sl011
02-08-2017, 13:29
Popełniłeś chyba drobny błąd zakładając swój wątek w niełaściwym dziale, możesz pogrzebać trochę w innej części forum
Słusznie. Fludi, poproś moderatora o przeniesienie wątku do działu optyka - filtry.

Fludi
02-08-2017, 14:01
Zapytam tu bo temat aktywny, robiąc porządki znalazłem w idealnym stanie zestaw oryginalny cokin i o ile połówkowe płytki jakoś mnie mało interesują to mam też widzę oryginalny taki filtr https://www.fotoplus.pl/filtry/okragle/Cokin-P-164
nie miałem okazji tego testować, wiec pytanie czy je to dobrej jakości polar ?

Dzisiaj kupując filtry miałem dylemat, czy wziąć właśnie ten filter czy może Hoya Fushion. Sprzedawca mówił, że oba filtry są dość porównywalne. Aczkolwiek podobno Cokin jest bardziej neutralny, a Hoya Fushion ciut bardziej podkręca kolory.
Zdecydowałem się finalnie na Hoyę, bo jednak nie zawsze będę używał pełnego kompletu filtrów z adapterem i jest to dla mnie bardziej uniwersalne. Chociaż ten Cokin jest o tyle fajny, że kręcac nim nie obracasz adapterem. Rozwiązanie dość fajne, minus to fakt, że zabiera jeden slot na pozostałe filtry. No ale w najgorszym wypadku można podpią drugi adapter na następne 3szt, jeśli ktoś faktycznie potrzebuje.
koesh tak wiem, już to wcześniej zgłosiłem i temat trafił do właściwego działu, który wcześniej o dziwo przeoczyłem...

Ogólnie dzięki wszystkim za podpowiedź, zdecydowałem się jak wspomniałem na Cokin P plus zestaw połówek ND oraz Hoya Fushion antistatic. Myślę, że dokupię za jakiś czas tylko pełne ND oraz tabaczkową połówkę i będę kombinował i bawił się sprzętem :)

pysson
02-08-2017, 14:21
Jeszcze mała uwaga o WB i filtrach, niby nie ma to wielkiego znaczenia przy RAWach, ale wygodniej je się obrabia, jeśli zrezygnujesz z automatyki i ustawisz ręcznie.
Miłej zabawy :)

Fludi
02-08-2017, 15:54
wcześniej ustawiam albo jak już zapomnę to go później koryguję w programie :)

Fludi
26-08-2017, 18:08
Próbuję znaleźć jakiś sklep co by miał do Cokin'a P pełne ND 16/32/64 lub 128, ale nie idzie mnie to. Szczególnie, żeby były one w rozsądnych pieniądzach. Mógłby ktoś coś mnie polecić?
Z tego co widziałem kiedyś był dostępny z samego Cokin'a ND100, ale jakby go już nie produkowali...

pysson
26-08-2017, 22:13
Na przykład tutaj (https://www.amazon.de/s/ref=lp_898690_nr_p_89_5?fst=as%3Aoff&rh=n%3A562066%2Cn%3A%21569604%2Cn%3A571860%2Cn%3A3 31964031%2Cn%3A569980%2Cn%3A898690%2Cp_89%3ACokin&bbn=898690&ie=UTF8&qid=1503778239&rnid=669059031)

A to (https://www.amazon.de/Cokin-WP-H300-01-Creative-Filter-P-Serie/dp/B01HMWKXWS/ref=sr_1_2?s=photo&ie=UTF8&qid=1503778742&sr=1-2) w wersji Full ND Kit jest prawdopodobnie dokladnie tym, czego szukasz.

Fludi
27-08-2017, 13:21
Tego kit'a już mam i tutaj jest 2/4/8, a ja potrzebowałbym czegoś mocniejszego jeszcze...
Amazon'a już przejrzałem i raczej same drogie płytki są w okolicach 100€, a jednak wolałbym wydać tą wartość, ale w PLN :)

pysson
27-08-2017, 22:22
Coś mi się jeszcze obiło o uszy o marce Zomei, ale nigdy z mini nie miałem do czynienia.

Fludi
30-05-2018, 12:00
Troszkę odkopię temat, po czasie używania zauważyłem coś na zdjęciach czasami, o czym mówi ten gościu z tego filmiku poniżej.
I mam takie pytanie w związku z tym, iż jak większość nie używam PS, bo do moich potrzeb wystarcza jak już to GIMP. I teraz czy opcja, o której on mówi dla PS, jest również w GIMP'ie?

https://www.youtube.com/watch?v=C8mV-jX2OxY