PDA

Zobacz pełną wersję : Lustrzanka dla początkującej

polarnaja
24-07-2017, 22:49
Witajcie,
Szukam już dłuższy czas dobrej lustrzanki dla początkującej. Znam podstawy fotografii, chcę zajmować się nią bardziej na poważnie.
Zastanawiam się jak rozegrać ten zakup... Wybrać coś z serii D3XXX czy D5XXX i mieć więcej na obiektywy, czy może kupić D7XXX (bo słyszałam, że lepsze uszczelnienie i jakość zdjęć) i wstępnie jeden jakiś porządny obiektyw (a z czasem więcej)? Fotografia, jaką będę wykonywać to sportowa (piłka nożna) na orlikach, czasem hale, lotnicza, krajobrazowa (zachody słońca... i właśnie, czy do zdjęć pod tak mocne światło, potrzebna jest jakaś soczewka?). Czytałam, że w halach obiektyw potrzebny jest f2.8, czy na orlikach też? Wstępnie nie zależy mi aż tak bardzo na super fotografii w hali, dlatego najpierw bym się skupiła na obiektywie, który nadawałby się do krajobrazów, orlików i lotnictwa.

Budżet aktualnie to max 5000zł.

E: Słyszałam również o jakiejś mikrokalibracji, która jest istotna do fotografii sportowej... Czy jest to faktycznie niezbędne? Jakie modele posiadają mikrokalibrację?

klekacz
24-07-2017, 23:36
Mikrokalibracja będzie tylko w d7xxx. Jest to funkcja w aparacie, dzięki której można wprowadzić korektę autofokusa, czyli jeżeli AF nie trafia tam gdzie powinien to można to skorygować.
Co do obiektywów to do piłki potrzeba dłuższej ogniskowej (tak z 200mm), na hale najlepiej ze światłem 2,8 czyli najlepiej jakieś 70-200 f2,8. Do lotnictwa na początek też się nada. Do krajobrazów coś szerszego.
Napisz jeszcze czy sprzęty nowe czy używane. Z nowymi ciężko będzie się w budżecie zmieścić...

BambusZMikronezji
24-07-2017, 23:47
5000 to sporo. Jeżeli nie wchodzą w gę używki to proponuję to: D7100 + Sigma 17 50 f2.8

https://www.mediaexpert.pl/lustrzanki-cyfrowe/aparat-nikon-d7100,id-8539?gclid=CjwKCAjwtdbLBRALEiwAm8pA5cz06VdRWvW8q_b A_B1jeHChPG5gOG5Hz_YglW6cfGNC8ff4kz3lfBoCpwUQAvD_B wE&gclsrc=aw.ds&dclid=CLm5-OXvotUCFc2bGAodZfkAWQ

plus

https://www.euro.com.pl/obiektywy/sigma-17-50-f-2-8-ex-dc-os-hsm.bhtml?gclid=CjwKCAjwtdbLBRALEiwAm8pA5V0gqqrxBM ZMuDDwNncQvT_eysBu1Mr-d4wuwhxVmaHZMDLalKBzOBoCWCkQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds&dclid=CO-7vo7wotUCFUGIsgodX8gE0Q

To generalnie bardzo dobre połączenie ale ma pewne wady więc zanim kupisz przeczytaj to np:

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=232057

Jeżeli możesz z tym żyć to kupuj. Jeżeli nie, to masz trochę problem bo ciężko o sensowny zamiennik w cenie tej sigmy z takim światłem i zakresem ogniskowych

Drugi wariant to: D3300 (lub D5300 jeżeli znajdziesz poniżej 2K)+ Sigma 18 35 F1.8 (Będzie trochę śmiesznie wyglądać taki wielki obiektyw na takiej małej puszce ale co tam...)

http://www.cyfrowe.pl/aparaty/lustrzanka-nikon-d3300-body-czarny.html

plus

http://www.cyfrowe.pl/aparaty/obiektyw-sigma-a-18-35mm-f18-dc-hsm-nikon.htm

Drugie rozwiązanie jest mniej uniwersalne ale... też ma swoje plusy ;-)

klekacz
25-07-2017, 00:01
Tak tylko 35mm to trochę za krótko do piłki i samolocików...
D7100 (2000zł) + S17-50 f2,8 (1200zł) + T70-200 f2,8 Di (1800zł) wszystko używane i mamy super zestaw na początek :)

ksh
25-07-2017, 00:08
klekacz dobrze sugeruje jeśli może być używany sprzęt, w tak dobrej cenie trudno coś innego kupić nadającego się do w/w zastosowania.

Nikomat
25-07-2017, 00:54
Do tego co piszesz, ze chcesz fotografowac to potrzebujesz 70-200/2,8
Moze byc 1-szej generacji i rzecz jasna uzywany
i na dobra sprawe Twoj budzet sie skonczyl :^(

Nie chce zrazac do zawodu - ale zeby nie bylo zawodu - to trzeba przynajmniej sprzetowo (na poczatek) dorownac istniejacej a SILNEJ konkurencji.
Doswadczenie jest olbrzymia bronia ale bez sprzetu to jest tylko wielki sen ...

dzasek
25-07-2017, 05:27
Trzeba zacząć od tego że jak do sportu to najlepiej żeby jakiś bufor był i dlatego proponuje d7200 (d7500 za drogi na tą chwile) do tego na początek AF-P 70-300 i kita 18-55 vr II.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Bushi
25-07-2017, 07:51
Tak, jak pisze Dzasek - przy zdjęciach sportowych, lotniczych ważna jest m.in. "szybkostrzelność" (ilość zdjęć na sekundę) i przyzwoity bufor. Rzeczywiście D7200 jest tutaj o.k., to najlepszy (optymalny) wybór. Doskonale tez funkcjonuje czułość matrycy (ISO), równie ważne. A i do szybkości i celności oraz trybów AF trudno mieć zastrzeżenia. D7200 ma też funkcje mikrokalibracji do obiektywów, ale nie zawsze jest to konieczne - mam D7200 i świetnie ostrzy z N70-200 f/4 bez żadnych dodatkowych kalibracji. Myślę, że na dziś D7200 to jest "puszeczka", o której powinnaś myśleć.
Do hali sportowej - czym "jaśniejszy" obiektyw, tym lepiej. Do "orlików" dobry jest np. N70-200 f/4, w hali też daje radę.
Krajobrazy, spacery, inne zdjęcia itp. - doskonale na poczatek sprawdzi się przyzwoity zoom o większym zakresie - np. sprawdzony i tani N18-105 lub N18-140. Ewentualnie Sigma 17-50 f/2,8, ale jak dla mnie ma za mały zakres i szybciej zużywa baterię... chociaz lubię nią robić zdjęcia. Mam i S17-50 i N18-140, oba są o.k., chociaz mniej kłopotów z Nikkorem.
Jednak z budżetem 5 tys zł może być trudno znaleźć coś, co by Cię "zaspokoiło" na dłuższy okres zwłaszcza pod kątem "sportowo-lotniczym". Sam obiektyw do tego rodzaju zdjęć na "przyzwoitym" poziomie (do hali) to conajmniej takie pieniądze... i większe.

nikoniarz
25-07-2017, 08:37
f/4 do większości hal to za ciemno...

polarnaja
25-07-2017, 14:36
Dziękuję za wszystkie komentarze.
Co do sprzętu, to preferowałabym nowy. Nie znam się na tyle, by ryzykować, że coś kupię nie takie jak trzeba.

A czym różni się AF-S od AF-P? Jakie ma znaczenie AF-P? Łatwo znaleźć czym jest AF-S, ale o AF-P nie mogę się doszukać...

nikoniarz
25-07-2017, 15:33
Dobrze zastanów się czy jest sens kupować obiektywy ciemniejsze od f/2.8... Chyba, że chcesz używać ISO na poziomie 6400-12800, to wtedy można kupować ciemniejsze :) Nawet jeśli hale nie są priorytetem, to mimo wszystko skoro już kupować to taki, który nada się również na halę...

Reglas
25-07-2017, 16:13
Dziękuję za wszystkie komentarze.
Co do sprzętu, to preferowałabym nowy. Nie znam się na tyle, by ryzykować, że coś kupię nie takie jak trzeba.

A czym różni się AF-S od AF-P? Jakie ma znaczenie AF-P? Łatwo znaleźć czym jest AF-S, ale o AF-P nie mogę się doszukać...

http://www.foto-kurier.pl/aktualnosci/sprzet-foto-wideo/pokaz-5334-teleobiektywy-nikona-z-nowym-silnikiem-krokowym-af-p.html

Nikomat
25-07-2017, 22:11
Nuworysze mysla, ze do fotografii sportu potrzebne sa zmotoryzowane aparaty fotograficzne 10fps, 20fps, 30fps ...
To moze od razu kamery video - one maja wysoka szybkostrzelnosc !!
Po co sie zatrzymywac przy powolnej potwornej fotografii ...

nikoniarz
25-07-2017, 22:13
Nuworysze mysla, ze do fotografii sportu potrzebne sa zmotoryzowane aparaty fotograficzne 10fps, 20fps, 30fps ...
To moze od razu kamery video - one maja wysoka szybkostrzelnosc !!
Po co sie zatrzymywac przy powolnej potwornej fotografii ...

Ktoś tu sugerował takowy sprzęt? Wątpię...

A poza tym:

Nie chce zrazac do zawodu - ale zeby nie bylo zawodu - to trzeba przynajmniej sprzetowo (na poczatek) dorownac istniejacej a SILNEJ konkurencji.
Doswadczenie jest olbrzymia bronia ale bez sprzetu to jest tylko wielki sen ...

Nikomat
25-07-2017, 22:29
Ktoś tu sugerował takowy sprzęt? Wątpię...

A poza tym:

Tak, paru gostkow powyzej :^D

nikoniarz
25-07-2017, 22:32
Tak, paru gostkow powyzej :^D

Padł argument szybkostrzelności, ale bez konkretów dotyczących fps'ów. A tutaj podobnie jak z ISO czy "światłem"- większa ilość pomaga :)

Nikomat
25-07-2017, 23:00
Troche pomaga, ale najwiecej to sztucznie generowany SEN !

Ja (i miliony fotografujacych) robily na 50 ISO, 1 klatka na 10 sekund i efekty byly TAKIE SAME, jakie osiagaja dzisiejsze tlumy z cudami techniki (rzekomymi).
Dla mnie epoka fotografii cyfrowej to sie zakonczyla, jak Canon wyprodukowal 1D (2001) i plebejska wersje 20D (2004) !
Od tego czasu praktycznie caly tak zwany wielki postep to jest bicie piany i sztuczny interes idacy w miliardy $, Euro czy ton zlota.
(w Polsce to chyba frankow szwajcarskich :^)

W sumie niewazne - bo ci co to wiedza to wiedza, a zblakani i tak maja inna, lepsza wiedze.

nikoniarz
25-07-2017, 23:10

Ja (i miliony fotografujacych) robily na 50 ISO, 1 klatka na 10 sekund i efekty byly TAKIE SAME, jakie osiagaja dzisiejsze tlumy z cudami techniki (rzekomymi).
Dla mnie epoka fotografii cyfrowej to sie zakonczyla, jak Canon wyprodukowal 1D (2001) i plebejska wersje 20D (2004) !
Od tego czasu praktycznie caly tak zwany wielki postep to jest bicie piany i sztuczny interes idacy w miliardy $, Euro czy ton zlota.

W sumie niewazne - bo ci co to wiedza to wiedza, a zblakani i tak maja inna, lepsza wiedze.

Nie jest sztucznie generowany. Szybkość pomaga w uchwyceniu odpowiedniej klatki, ISO w zmniejszeniu szumu. Ja nie twierdzę, że bez tego się nie da. Chciałbym zobaczyć Twoje zdjęcie z meczu (siatkówka, koszykówka, piłka nożna) przy sztucznym oświetleniu na ISO-50... Chyba słabo śledzisz sportowe wątki, bo inaczej wyłapał byś wypowiedź Dawid_Gaszynski odnośnie tego, ile dobrych klatek "przepada" przy "wolniejszyn" aparacie. Lepszy sprzęt pomaga jeśli potrafimy go użyć. Przerabiałem to z aparatem mającym 3 fps'y, 6 fps'ów, 10 fpsów... Podobnie z ISO. Dlatego powtórzę swoją prośbę- pokaż efekty swojej pracy (dawnej) adekwatne do obecnych... Bo teoretyków tutaj nie brakuje do czasu póki ktoś nie poprosi o konfrontację zdjęciową. I żeby nie było jakiejś nadinterpretacji mojej wypowiedzi- nie uważam się za kogoś świetnego czy przecietnego w tym co fotografuję. Ale nie wstydzę się tego co robię, publikuję tutaj na miarę możliwości, i ciągle się uczę...

Nikomat
25-07-2017, 23:17
Czy masz problemy z zasnieciem ?
jest juz 23.17 !

nikoniarz
25-07-2017, 23:22
Czy masz problemy z zasnieciem ?
jest juz 23.17 !

Tak myślałem, dziękuję za "dyskusję"... W razie konkretów wiesz jak mnie przywołać ;) Jeśli nie to podpowiem: nikoniarz

bic44
26-07-2017, 00:35

Były (i wciąż są) analogi reporterskie, szybkie i z af. Tryby seryjne i znaczne ilości materiału to nie tylko cyfra i wynalazek ostatnich lat, teraz jest to tylko łatwiej dostępne.

sl011
26-07-2017, 08:51
Chyba takie stwierdzenie to przesada.
Osobiście "przerobiłem" parę aparatów analogowych i parę cyfrowych (nie najnowszych już) i widzę ogromną różnicę w możliwościach między tymi światami, a co za tym idzie - w efektach. Nie chodzi o tylko to, czy jest lepiej, czy gorzej. Analog też jest fajny. Mam sentyment do wielu zdjęć z mojego Zenita. Ale na pewno nie wyglądają TAK SAMO jak to, co teraz robię. I wiem, że jak wezmę teraz Zenita, to zdjęcia z niego nadal będą różniły się na pierwszy rzut oka od cyfry (chyba, że sztucznie upodobnię cyfrowe zdjęcie do analoga).
Ale może to ja jestem jakiś nietypowy... ;)