Zobacz pełną wersję : D750 Film instruktażowy
Witam Wszystkich
Na wstepie chciałbym zaznaczyc ze jestem nowy na tym forum i jestem zupelnie nowym urzytkownikiem Nikona D750, w dodatku zupelnie zielonym. Kupilem ten aparat z mysla robienia ladnych zdjec na moich malych wyprawach, nie majac pojecia tym jaki on jest skomplikowany (bo jestem oslem i nie przeczytalem nic na temat tego typu aparatow). A teraz jak juz kupilem borykam sie z jego obsluga, bo na domiar tego wszystkiego jedyna instrukcja ktora mam jest oczywiscie w kilku jezykach tylko nie po polsku. Udalo ni sie znalezc instrukcje w sieci, ale ona ma 540 stron
Moj sprzet to : NIKON D750 AF-S NIKKOR 24-120mm f/4g ED VR
A moja goraca prozba do bardziej zaawansowanych urzytkownikow (mniiej zaawansowanym ode mnie nie mozna byc) czy moglby mi ktos wskazac jakies tutoriale, lub filmy instruktarzowe dotyczace tego aparatu (w jezyku polskim), bo troche mi wstyd ze wydalem 1....... € na aparat ktorym nie umiem sie poslugiwac i nadal robie zdjecia telefonem
Z gory dziekuje i pozdrawiam
Instrukcję obsługi masz tutaj: http://download.nikonimglib.com/archive2/zwlDu00L7gpx01rXNB515dkdGa97/D750FM_DL(Pl)01.pdf
Może na początku fajnie by było przeczytać jakieś książki, np "Ekspozycja bez tajemnic" Bryana Petersona. Na forum mamy wątek Książki do nauki fotografii (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=21778), może Cię zainteresuje.
Szanowny Kolego. Niestety moim zdaniem nie można bez zapoznania się z instrukcją obsługi, korzystać z zadowoleniem z Twojego aparatu. Minimum wiedzy niestety należy posiąść i najlepszym sposobem (prócz przeczytania wspomnianej instrukcji) byłoby spotkanie się z użytkownikiem takiego aparatu i poznanie podstawowych funkcji. Twój post czyta się niekomfortowo ze względu na błędy ortograficzne, które staramy się na tym forum eliminować. Myślę, że słowo "instruktażowy" i "użytkownikiem" należałoby poprawić. Życzę wiele radości z użytkowania tak zacnego aparatu.
Może bardziej chodzi jak to ugryźć, jak już mamy wiedzę z instrukcji to zaczynamy próbować, trzeba zrozumieć zależności między przysłoną, czasem naświetlania i ISO, najlepszy sposób to robienie zdjęć i na początek tryb A ( nie Auto tylko A czyli preselekcja przysłony ) daje najlepsze efekty według mnie.
Podstawa to instrukcja obsługi. Krok po kroku czytaj i testuj każdą rzecz na aparacie. Choćby to zajęło tydzień warto.
pruss2003
24-07-2017, 21:11
Witam
Nikon D750 jest pozycjonowany jako aparat dla zaawansowanych amatorów (zielony tryb). W Nowym Jorku jest taki sklep B&H (sprzęt foto video audio zarówno profesionalny jak i amatorski) w którym równolegle z rozpoczęciem sprzedaży nowego modelu aparatu można kupić kasetę z instrukcją filmową tego modelu. Instrukcję i porady na takim filmie przygotowują profesjonalni fotograficy często o znanych nazwiskach. Film najczęściej można kupić w kilku wersjach językowych, najczęściej angielski, hiszpański, portugalski(Brazylia) i francuski. Może ktoś wpadł by na pomysł podobnego wydawnictwa w Polsce. Oczywiście nie zwalnia to z obowiązku przeczytania instrukcji papierowej, ale ta filmowa znakomicie ułatwia i przyspiesza opanowanie wszystkich funkcji aparatu.
Hmmm...
Jak sobie przypomnę moje zakupy aparatów fotograficznych.
D80, D90, NX1000, NX500... Przed zakupem każdego z nich miałem ściągnięta instrukcję i przeczytaną od dechy do dechy conajmniej raz, a bardziej interesujące fragmenty po kilka. Niespecjalnie nawet dlatego, że nie potrafię obsłużyć aparatu. Bo przy drugim bardzo zbliżonym, oraz przy dwóch kolejnych nie o obsługę chodzi. Obsługę łatwo opanować już za pierwszym razem. Ale dlatego, żeby wiedzieć, co kupuję, za co płacę. Z czego będę mógł korzystać a czego będzie brakować. Tym bardziej warto ją przeczytać za pierwszym razem. Każdy aparat obsługuje się analogicznie, podstawowe funkcje bardzo podobnie w każdym modelu. Przysłona, migawka, ISO, tryby PASM.
Nie ma co się lenić. Instrukcję trzeba i warto przeczytać. Żadną ujmą to nie jest.
Na portalu szeroki kadr można uzupełnić resztę podstawowej wiedzy.
Zakupu dokonałeś dobrego. Teraz czas jak najlepiej go wykorzystać. Powodzenia.
E tam... instrukcję czyta się dopiero wtedy gdy wszystko inne zawiedzie ;) :mrgreen:
ppfalcon
25-07-2017, 09:02
Są dwa rodzaje ludzi: tacy co czytają instrukcje nawet po kupnie okapu, żelazka czy krzesła i tacy co nie czytają instrukcji nawet przy składaniu mebli z Ikei. Później jednak ci drudzy się dziwią jak za każdym razem gdy składają szafę to wychodzi im łóżko piętrowe i kupa luźnych śrubek :P
Są dwa rodzaje ludzi: tacy co czytają instrukcje nawet po kupnie okapu, żelazka czy krzesła i tacy co nie czytają instrukcji nawet przy składaniu mebli z Ikei. Później jednak ci drudzy się dziwią jak za każdym razem gdy składają szafę to wychodzi im łóżko piętrowe i kupa luźnych śrubek :P
Instrukcję do D750 trzymam zawsze na wierzchu... czasami się przydaje... komuś... kilka razy też skorzystałem jak miałem problemy z pomiarem światła i ogarniałem z grubsza af. Ale nigdy tego w całości ani jakichś większych fragmentach nawet nie czytałem, a tym bardziej przed kupnem tego aparatu :)
Instrukcję do D750 trzymam zawsze na wierzchu... czasami się przydaje... komuś... kilka razy też skorzystałem jak miałem problemy z pomiarem światła i ogarniałem z grubsza af. Ale nigdy tego w całości ani jakichś większych fragmentach nawet nie czytałem, a tym bardziej przed kupnem tego aparatu :)
Przy okazji zakupu pierwszego aparatu danego producenta warto przejrzeć całą. Do Nikona dawali swego czasu dodatkowo "Radość z fotografowania" (mogłem przekręcić tytuł) i tę pozycję warto zdecydowanie przeczytać uważnie.
Żeby ktoś nie pomyślał, że czytam instrukcję łącznie z numerami stron i "zasadami bezpiecznego użytkowania".
Na rozdziały trybów PASM też tak pobieżnie rzucę okiem.
Legenda informacji w wizjerze i na górnym wyświetlaczu. W każdym aparacie podobnie, niezależnie od modelu czy producenta. Symbole gdy się używa, to się rozróżnia. A jednak przed kupnem zawsze to analizuję. I tak np D7500 ma to już mocno okrojone, nawet mniej informacji niż w moim D80. A skąd to wiadomo? Z instrukcji. Żadne epopeje opisowe w testach, nie dadzą tych informacji co instrukcja.
Tak przy okazji - z informacjami na górnym wyświetlaczu radzę się dobrze zapoznać. Gdy zna się och symbolikę, można dość szybko wiedzieć, jak poustawiany jest aparat.
Gdy ktoś się w tym orientuje, to nawet biorąc do ręki cudzy aparat (za zgodą właściciela rzecz jasna), można dość szybko zacząć pracować.
Później guzikologia. Też w instrukcji. Możliwość personalizacji przycisków.
A później ustawienia bardziej ukryte, różne menu itd...
Może będę trochę złośliwy, ale "dzisiejsza młodzież" chce wszystko "szybko, łatwo i przyjemnie" - bez czytania tylko na podstawie filmików...
Może dlatego autor tego wątku popełnił tyle błędów ortograficznych :mrgreen:
kolorowooka
29-07-2017, 20:10
Ja poszłam nieco dalej - na telefonie mam ściągniętą instrukcję do D750 i przyznam, że kilka razy zdażyło się mi z tej aplikacji kożystać w terenie ;)
Ja zawsze mówię mężowi, że instrukcja nie gryzie (niedawno kupił sobie Samsunga S7 i nie wiedział jak uaktywnić szybkie ladowanie bezprzewodowe - okazało się, że kabelek podłaczył do pierwszej wtyczki pod ręką i nie działało :???: )
- - - - kolejny post - - - - - -
Ruts76 jak ci się bardzi śpieszy i masz parę dolców do wydania to polecam CreativeLive https://www.creativelive.com/courses/fast-start-nikon-d750-john-greengo?via=site-header_0