Zobacz pełną wersję : Jak zaoszczędzić na filtrach
Witam wszystkich. Przemierzam się po raz kolejny do zakupu filtra polaryzacyjnego - marumi dhg. Aktualnie mam obiektyw n 18-70, ale w przyszłości na pewno będę miał tokinę 12-24 i n50 1,8. I tu pojawia się może głupie pytanie - czy zakup ww. filtra o średnicy 77mm plus pierścienie redukcyjne umożliwi mi normalne korzystanie? Pytam, bo oczywiście taki zakup byłby bardziej opłacalny niż kupno trzech filtrów oddzielnie, ale nie wiem czy to będzie działało.
A czemu ma nie działać? Jedyny problem to oryginalne osłony przeciwsłoneczne, których się nie da założyć z tak dużym filtrem. No i taka 50/1.8 z filtrem 77mm będzie wyglądała dość dziwacznie. Ale co tam, jak się komu nie podoba, niech nie patrzy. :wink:
shadowArt
04-06-2007, 16:59
18-70 ma 67mm filtr.
tyle, że dodatkowo "dzięki" redukcji pojawi Ci się winieta w tokinie.
18-70 ma 67mm filtr.
tyle, że dodatkowo "dzięki" redukcji pojawi Ci się winieta w tokinie.
Jaka winieta? Gdzie? Z filtrem 77mm? Przecież do tej Tokiny żadnej redukcji już nie potrzeba. Wystarczy sam filtr. Oj, oj, czytanie ze zrozumieniem sie kłania.
shadowArt
04-06-2007, 17:54
Z filtrem 77m - to i owszem.
JK - zauważ, że pierwszym moim założeniem było użycie filtra 67mm - a w tym przypadku mam pewne podejżenia (choć nie testowałem)
Z filtrem 77m - to i owszem.
JK - zauważ, że pierwszym moim założeniem było użycie filtra 67mm - a w tym przypadku mam pewne podejżenia (choć nie testowałem)
Przeczytaj może jeszcze raz wolno i uważnie pierwszy post tego wątku i postaraj się go zrozumieć. Kto cię pyta o twoje podejżenia odnośnie Tokiny i fitra 67mm? Przecież pytanie dotyczy filtra 77mm, a te redukcje miały być nie dla Tokiny, tylko dla kita i 50-tki. Dotarło?
Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
Właśnie najbardziej się obawiam, że będzie winietowało na moim 18-70. Czy pierścienie mogą powodować winietowanie, a jak tak, to dla jakich ogniskowych?
Pozdrawiam.
Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
Właśnie najbardziej się obawiam, że będzie winietowało na moim 18-70.
To sobie pożyczysz od znajomego posiadacza wielkoformatowca jakiegoś 'centera' :D A tak poważniej - kup i rób fotki, winietami się nie przejmuj, skorygujesz je trochę w oprogramowaniu, jeśli będą Ci przeszkadzać.
PS - możesz jeszcze przemyśleć system Cokin :)
Cokina mam :), ale polar w tym systemie chyba nie jest polecany :(
co to znaczy nie jest polecany? uzywales? ja uzywam od lat i nie powiem zlego slowa.
na tokinie nawet 77 bedzie winietowal chyba ze se wsadzisz ultra slima. jednak wytlumaczcie mi jaki cel ma polar w tokinie 12-24? czy ktos probowal uzyc? przeciez nierownomiernosc jest taka ze buty spadaja!
Cokina mam :), ale polar w tym systemie chyba nie jest polecany :(
Chyba ... nie jest polecany... jeszcze jakieś przeciw? :D
Sugerowałem się opinią Alfa, który twierdzi, że jakość polara Cokin jest znacząco gorsza od takiego Marumi, ale oczywiście jeżeli nie ma między nimi dużej różnicy, to oczywiście brałbym Cokina - atrakcyjna cena.
Jeszcze jedna rzecz mnie nurtuje - jak to jest z fitrem polaryzacyjnym i obiektywami ultraszerokokątnymi (12-24)?
Czy tam nie ma problemów z nierównomierną polaryzacją?
Sugerowałem się opinią Alfa, który twierdzi, że jakość polara Cokin jest znacząco gorsza od takiego Marumi,
A Marumi jest gorsza od blabla, a blabla jest gorsza od bubu. :D
jak to jest z fitrem polaryzacyjnym i obiektywami ultraszerokokątnymi (12-24)?
Czy tam nie ma problemów z nierównomierną polaryzacją?
Pewnie bywają.. 12-24 nie mam, ale w zakresie 17-24 nie zauważyłem. No, ale znowu podkreślę, ja się nie znam, i pierdołami się nie przejmuję :D
A Marumi jest gorsza od blabla, a blabla jest gorsza od bubu. :D
:D Wiem że marudzę, ale po prostu nigdzie nie mogę znaleźć prostego porównania - do filtrów jakiej marki najprościej można przyrównać CPL Cokina: Hama,Tiffen,Hoya,Marumi ?
do żadnego z nich...starsze wersje polara Cokina były na poziomie fioletowej hoyi...imho najtańszym dostępnym filtrem polaryzacyjnym jest marumi MC lub hoya HMC
popbart:
"Właśnie najbardziej się obawiam, że będzie winietowało na moim 18-70."
Czy na Tokinie nie bardziej...?
Czy na Tokinie nie bardziej...?
Tokina nie potrzebuje pierścienia redukcyjnego.