PDA

Zobacz pełną wersję : Prezent na 18. - Ukulele?

spiritus
21-07-2017, 15:58
Siemson człowieki :)

Ktoś gra? Ktoś się zna? :D
Chciałbym siostrze kupić na 18. i nw czy te za 100-200 będą ok.

Chyba, że macie inne pomysły na ciekawy prezent? Co lubi? Hmm... seriale i klimaty metalu.

Glany ma... bilety na koncerty też :D

stock
21-07-2017, 16:12
a jak sądzisz czy czy instrument muzyczny za 100 czy 200 zł może być w jakikolwiek sposób dobry - o ile nie jest trójkątem czy powiedzmy grzebieniem ? :)
raczej nie - ale jeśli siostra wirtuozem nie jest to mozesz kupić :)
na piwo ja zabierz, życia pokaż trochę - to zapamięta a nie jakieś bałałajki :) :)

90s
21-07-2017, 17:03
Jak ma kompa i lubi grać na wiośle to proponuje grę rocksmith 2014 jest ona o tyle ciekawa że podpina się prawdziwego elektryka a komp robi za piec. Jest masa kawałków metalowych nawet Polskie kapele jak Kat Hunter lub soft jak dżem itd. Gra uczy od podstaw chwytów jak ktoś chce się nauczyć grać, a jak ktoś potrafi to leci zgodnie z tabulaturą.

spiritus
21-07-2017, 19:06
stock nw dlatego pytałem :D
Życia dziewczyna już trochę zna, piwa się też z nią napiję ;)
90s
Też o tym myślałem ale nie ma elektryka bo woli akustyka i z tego co wiem to chciała kiedyś ukulele.

jurkarol
21-07-2017, 19:11
ukulele to chciałem kupić sześciolatce... inaczej się na tym gra niż na gitarze.
może chciała ukulele kiedy miała 5 lat a Ci się przypomniało? ;)

spiritus
21-07-2017, 19:16
Kurcze... Byla napalona na to jeszcze 3 tyg temu. Dalbym sibie reke uciac, ze nie miala 5. lat wtedy :D

90s
21-07-2017, 22:25
Daj jej kasę niech sama decyduje na co wyda. Poza tym co z niej za metal co woli akustyka i chce grać na ukulele?:)

Wiedz że coś się z nią niedobrego dzieje \m/

OjTam
21-07-2017, 22:27
Poza tym co z niej za metal co woli akustyka i chce grać na ukulele?:)

Opcje są dwie:
1.) Folk metal.
2.) Akustyczny black metal...

Spiryt, może jej daj bon podarunkowy do jakiegoś sklepu?

90s
21-07-2017, 22:37
OjTam Ogólnie słucham rożnej muzy i ponad 70% to ciężkie klimaty ale musiałem sobie sprawdzić czy nie żartujesz z tym folk metalem i akustycznym BM. I faktycznie jest coś takiego. Piekło zamarzło jaką popelinę teraz nazywa się metalem.

OjTam
21-07-2017, 22:41
Musiałeś sprawdzić mówisz... Współczuje... Tego to się już nie da odzobaczyć...
Choć folk jeszcze taki zły nie jest...

jurkarol
21-07-2017, 22:41
e bony to nieciekawy prezent, co to za prezent... pieniądze lepsze ale to też nie prezent, łatwizna

90s
21-07-2017, 22:57
OjTam mogłeś uprzedzić by nie sprawdzać:). Znasz jeszcze jakieś takie egzotyczne gatunki?

OjTam
21-07-2017, 23:09
Djent/progressive. Też nie szukaj...
Pirate metal. To jakaś wariacja MeloDeath.
Trance metal... I jakieś pierdylion +1 crossoverów... Namnożyło się tego przez ostatnie parę lat...

Wujot
21-07-2017, 23:40
OjTam mogłeś uprzedzić by nie sprawdzać:). Znasz jeszcze jakieś takie egzotyczne gatunki?

Np symfoniczne breakcore choćby Amen Orchestra czy Venetian snares. A jeśli chodzi o prawdziwą ekstremę to chyba troszkę starszy Merzbow.

Jest cała masa niezwykłych zjawisk typu orkiestry robotów, syntezatory obsługiwane przez jedną osobę na świecie (thermin) przedziwne instrumenty (polecam daxofon) multum muzyki improwizowanej, słowem ocean możliwości. Czasem biorę jakiś kraj pod lupę ( np Kongo albo RPA) i się można nieźle zdziwić przesłu****ąc czołowe ichnie zespoły. Ostatnio słuchałem improwizowanej sceny bejruckiej a szerzej palestyńskiej i po prostu stado pereł.

Podobnie jest zresztą u nas kto szerzej zna np kIRk, Niweę, Atom String Quartet czy Bester Quartet.

Pozdro
Wiesiek

90s
22-07-2017, 07:58
Dzięki koledzy, posprawdzam wszystko. Często błądzę po YT i szukam jakiś wynalazków ale nigdy nie trafiłem na takie gantunki.

90s
22-07-2017, 08:36
@ OjTam Dobra poddaje się, miałeś racje by nie sprawdzać:)
https://www.youtube.com/watch?v=yhT2-oX5kzk
Wujot tak na szybko sprawdzam ale Venetian snares zapowiada się ciekawie i nawet ciekawy gatunek muzyczny ten breakcore.

Nie spamuje już więcej w wątku urodzinowym.

Jakby ktoś szukał prezentu dla pociechy to tak Rocksmith wygląda.
Do tego są minigierki uczące chwytów i lekcje objaśniające róże techniki i podstawy.
https://www.youtube.com/watch?v=u43Y_YZhIwI
Baza kawałków przygotowanych przez graczy ma już ponad 25,700 utworów.

mini21
22-07-2017, 13:27
Moja 14 letnia siostra ma Ukulele.
Przed zakupem sporo było czytania, bo najtańsze Ukulele można kupić za dosłownie grosze.
Padło na Mahilele 3.0.

Na pewno nie jest to gitara, nie jest to tak "dźwięczne" jak gitara i ogólnie służy to bardziej jako.... "tło pod wokal".
Na gitarze można zagrać i każdy będzie widział co to za utwór bez słów.
Z Ukulele jest gorzej - tu raczej bez słów ciężko poznać co to za utwór (oglądałem kilkadziesiąt filmików na YT jak się na tym gra, a siostra brała nawet lekcje gry na tym czymś).

Ogólnie - fajna zabawka, ale jeśli ktoś ma zapędy muzyczne, to jednak zwykła gitara będzie lepsza.

!AGresT
22-07-2017, 19:15
Ogólnie - fajna zabawka, ale jeśli ktoś ma zapędy muzyczne, to jednak zwykła gitara będzie lepsza.

To są zupełnie różne instrumenty.
spiritus - jesteś z Wawy, kopnij się na Solec, tam jest stacjonarny sklep z bardzo fachową obsługą i dużym wyborem na miejscu (guitarproshop.pl), wyznacz sobie limit cenowy i coś Ci dobiorą.
Ja sobie przywiozłem z hAmeryki prosty model KALA za jakieś 600 zł i już naprawdę dobrze brzmi. Zresztą KALA to warta polecenia marka ukulelowa.

spiritus
22-07-2017, 19:42
Nie ma mnie w Warszawie. Przez rok siedze na Dolnym Slasku. Gitare ma- akustyczna.

!AGresT
22-07-2017, 20:42
Zawsze możesz do nich zadzwonić i pogadać, a później zamówić przez stronę.

spiritus
22-07-2017, 20:47
A fakt. Czytałem z telefonu poprzednie i jakoś tak nie zauważyłem, że jest strona internetowa. Widzę, że mają nawet dział "ukulele do 200 PLN" :D
W tym przedziale właśnie w większości jest ta KALA więc sobie na nią popatrze.

!AGresT
22-07-2017, 21:23
Z tych najtańszych, to może ta: http://guitarproshop.pl/p/73/1157/mellow-uks-zb-ukulele-sopran-zebrano-ukulele-instrumenty.html
Nie warto brać malowanych, bo do tych na których widać strukturę drewna, używa sie lepszej jakości materiałów (w tym przypadku sklejka, ale przynajmniej widać, że bez wad) A cha, i najbardziej typowym rodzajem są soprano (są też concerto i tenor).
Dużo lepiej brzmią modele, które przynajmniej przednią płytę mają z litego drewna np: http://guitarproshop.pl/p/120/339/kala-ka-cem-ukulele-cena-401-do-700-ukulele-instrumenty.html
Z tego, co pamiętam, to w sklepie był większy wybór niż na stronie.

spiritus
26-07-2017, 23:07
!AGresT kupiłem tą pierwszą. Siostra jest prze zadowolona, czyli trafione z prezentem :)

Dzięki za podpowiedź :)

jurkarol
26-07-2017, 23:51
theremin trzeba było kupić, to jest nieziemski instrument
:)

!AGresT
27-07-2017, 08:02
To fajnie.