PDA

Zobacz pełną wersję : Bezprzewodowy kontroler do HSS D750 + SB900/SB910

lacov
20-07-2017, 09:15
Chciałbym zdalnie wyzwalać lampę z możliwością użycia High Speed Sync.
Nikonowski CLS jakoś daje radę, ale w zależności od natężenia oświetlenia wokół potrafi zawieść.

Wstępnie myślałem nad YN-622N, ale tu i ówdzie trafiłem na opinie, że bywają problemy z połączeniem z D750.

Całość ma działać na manualnych ustawieniach.
Jeśli chodzi o cenę to chciałbym się zamknąć w okolicy tego ile kosztuje właśnie yongnuo.

Możecie coś podpowiedzieć?

wwiktor1
20-07-2017, 17:26
mam d750 i mam rzeczone YN-622N i TX. nie wiem, czy problem występuje we wszystkich d750 ale ja po założeniu TX do oporu na stopce zobaczyłem całą masę krzaczków na wyświetlaczu. minimalne odsunięcie TX od końca stopki przyniosło efekt, wszystko błyska jak trzeba, nic się nie wiesza. TX oczywiście w dalszym ciągu zabezpieczony jest pierścieniem ("bolcem") przed ewentualnym wypadnięciem. nie dociskaj do końca, w moim przypadku przyniosło to efekt.

DaroD300S
20-07-2017, 20:21
Niedawno nabyłem zestaw y622N i TX. Z d700 i d300s komunikuje się bez problemów, jednak TTL mocno niedoświetla. Trzeba korygować ma +2 do +3 EV

lacov
21-07-2017, 06:51
mam d750 i mam rzeczone YN-622N i TX. nie wiem, czy problem występuje we wszystkich d750 ale ja po założeniu TX do oporu na stopce zobaczyłem całą masę krzaczków na wyświetlaczu. minimalne odsunięcie TX od końca stopki przyniosło efekt, wszystko błyska jak trzeba, nic się nie wiesza. TX oczywiście w dalszym ciągu zabezpieczony jest pierścieniem ("bolcem") przed ewentualnym wypadnięciem. nie dociskaj do końca, w moim przypadku przyniosło to efekt.

Dzięki za informację. Po zabezpieczeniu przed wypadnięciem nie ma na tyle dużo luzu żeby coś przesunęło się "samo"?
Mógłbyś mi jeszcze powiedzieć czy ten sprzęt zadziała w taki sposób:
na aparacie jest sterownik, pod lampą odbiornik [lampa w trybie master], druga lampa bez odbiornika radiowego [tryb slave].
Czyli takie połączenie radio + CLS.

Niedawno nabyłem zestaw y622N i TX. Z d700 i d300s komunikuje się bez problemów, jednak TTL mocno niedoświetla. Trzeba korygować ma +2 do +3 EV

Tu problemu nie będzie bo i tak raczej ustawiał będę pod siebie. Nikonowski CLS byłby wystarczający, ale przy silniejszym świetle słonecznym potrafi się gubić.

lacov
21-07-2017, 13:52
Trochę jeszcze poszukałem I trafiłem na quantum navigator x
Na papierze wygląda zacnie.

Miał ktoś z Was doświadczenie z tym sprzętem?
Dziś jadę do sklepu zrobić test yongnuo i właśnie navigatora,ale w zasadzie oprócz wymienionego powyżej problemu to trudno będzie na szybko coś ogarnąć chyba

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

wwiktor1
21-07-2017, 15:49
po przykręceniu pierścienia nic się samo nie przesuwa.
w tej chwili nie mam drugiej lampy, by sprawdzić takowe ustawienia.

GonzoG
23-07-2017, 10:33
Mógłbyś mi jeszcze powiedzieć czy ten sprzęt zadziała w taki sposób:
na aparacie jest sterownik, pod lampą odbiornik [lampa w trybie master], druga lampa bez odbiornika radiowego [tryb slave].
Czyli takie połączenie radio + CLS.

Nie. Nie ma łączenia radia i CLS.
Wszystkie lampy muszą być na odbiornikach.