PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Nad Motławą

harb
20-07-2017, 06:43
Gdańsk panorama - cztery pionowe kadry

zapraszam :)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://s11.postimg.org/6ly4ozgkz/DSC_1736bw_Min.jpg)

baku127
20-07-2017, 11:16
No cóż...nie było mnie tutaj jakiś rok ..mój ostatni wpis to szósty lipiec 2106....
Odpalam forum i widzę zdjęcie kolegi, a zobaczę.... i co
rok stracony...
Zdjęcia nie będę komentował ,
Pozdrawiam

krzysztofz24
20-07-2017, 20:27
Niebo-miazga. Bardzo dobre BW.

C_K
21-07-2017, 12:22

fotka fajna, ale niebo zbyt ostro potraktowane obróbka wręcz przerysowane.

frogi
21-07-2017, 13:24
niebo zbyt ostro potraktowane obróbka wręcz przerysowane.
Przyłączył bym się do tej opinii :)

FelTom
21-07-2017, 13:54
Oj ten suwak kontrastu... Chmury przerysowane, ale gorzej dostały białe / jasne budynki. Tam to się zemściło. Kadr ciekawy. Trójpodział. Tu nic bym nie zmienił. Burzliwe chmury i w miarę spokojna woda.

stock
21-07-2017, 13:58

to zdecydowanie patrzymy na inne zdjęcia.
Ja bym się skłaniał jednak ku opinii kolegów o przesadzonej obróbce. Łatwe do zapomnienia to zdjęcie.

Jurek Ż
21-07-2017, 16:03
Ja bym się skłaniał jednak ku opinii kolegów o przesadzonej obróbce. Łatwe do zapomnienia to zdjęcie.

To łatwe do zapomnienia to po to by go dobić czy też ty już tak masz ?

stock
21-07-2017, 16:08
To łatwe do zapomnienia to po to by go dobić czy też ty już tak masz ?

są zdjęcia które zatrzymują na długo, przykłuwają uwagę kadrem, światłem , kompozycją, momentem itp ale też są takie które się ogląda i idzie dalej. Jak dla mnie tu mamy do czynienia z opcją drugą własnie. To nie kwestia dobijania bo jesteśmy na forum długo, nie mamy 10 lat i nikt się nie obraża (tak myślę). Tego autora widywałem znaaacznie lepsze prace, są na forum i na wystawach zdaje się w Gdańsku (autor mnie skoryguje jeśli się mylę), ta akurat mnie nie porwała i nie zostanie zapamiętana. Ot i cała filozofia. :)

harb
21-07-2017, 17:02
fotka fajna, ale niebo zbyt ostro potraktowane obróbka wręcz przerysowane.

Dokładnie tak , zdjecie jest celowo przerysowane , zamysłem było zrobic B&W zeby wykorzystac zastane warunki, własnie z pobitym kontrastem i niebem ktore było bardzo chmurne - nie podoba sie trudno , takie prawo ogladajacego . Mnie podoba sie bardzo i mimo krytycznych uwag zrobiłbym je jeszcze raz identycznie. Uglaskane zdjecia robilem jak zaczynałem bawic sie w fotografie. Teraz czas na widzenie autorskie, na pokazanie swojej wizji tego miejsca , dodam ze rewelacyjnie wyszło w druku w rozmiarze 160X100cm na Ilfordzie Satynie 300Gr, zamawiajacy powiesil je w duzym 38 metrowym salonie . U mnie jest normalnie przepałow nigdzie nie widze, z uwagi na bardzo duzy rozmiar tej fotografii, zdaje sobie sprawe ze zmniejszenie jej do takiego rozmiaru mogło zaowocowac zanikiem szczegółowosci zdjecia

pozdrawiam :)

ps . tak wygladał ten dzien , na pionach było jeszcze wiecej chmur poniewaz jak wiadomo zdjecia do panoramy robi sie na zakładke , wiec efekt chmur sie pogłebia , jak wspomnialem były to cztery pionowe kadry

https://postimg.org/image/pnt7gw1a3/

krzysztofz24
21-07-2017, 20:24

A ja zostane przy swoim;-)
Owszem niebo jest troche przerysowane (szczegolnie w srodkowej czesci), ale daleko mu mz do przegiecia w obrobce.

Poprostu niebo w BW podane na mocno. Jakos mi to tutaj pasuje...

Zahir
21-07-2017, 21:18
Uglaskane zdjecia robilem jak zaczynałem bawic sie w fotografie. Teraz czas na widzenie autorskie, na pokazanie swojej wizji tego miejsca

dokładnie, kreowanie swojej wizji zamiast zwykłego (choćby do bólu poprawnego i atrakcyjnego) odwzorowania rzeczywistości... bardzo trudna sztuka wymagająca sporego wyczucia i warsztatu - ja nie potrafię się zdobyć na kreacjonizm nawet podczas zabawy w forumowe RAWki, zawsze wydaje mi się, że pojechałem w jakąś zbyt odrealnioną stronę ;)
Co do powyższej fotografii to zupełnie nie ogarniam BW ale obrazek (zaproponowana wizja) nie podoba mi się... prawdopodobnie za sprawą znacznej rozbieżności pomiędzy całością kadru, a niebem które wygląda nieco jak malowane akwarelą. Może gdyby cały obrazek był utrzymany w podobnej stylistyce...

Tom-masz
22-07-2017, 19:29
Dokładnie tak , zdjecie jest celowo przerysowane , zamysłem było zrobic B&W zeby wykorzystac zastane warunki, własnie z pobitym kontrastem i niebem ktore było bardzo chmurne - nie podoba sie trudno , takie prawo ogladajacego . Mnie podoba sie bardzo i mimo krytycznych uwag zrobiłbym je jeszcze raz identycznie. Uglaskane zdjecia robilem jak zaczynałem bawic sie w fotografie. Teraz czas na widzenie autorskie, na pokazanie swojej wizji tego miejsca , dodam ze rewelacyjnie wyszło w druku w rozmiarze 160X100cm na Ilfordzie Satynie 300Gr, zamawiajacy powiesil je w duzym 38 metrowym salonie . U mnie jest normalnie przepałow nigdzie nie widze, z uwagi na bardzo duzy rozmiar tej fotografii, zdaje sobie sprawe ze zmniejszenie jej do takiego rozmiaru mogło zaowocowac zanikiem szczegółowosci zdjecia

pozdrawiam :)

ps . tak wygladał ten dzien , na pionach było jeszcze wiecej chmur poniewaz jak wiadomo zdjecia do panoramy robi sie na zakładke , wiec efekt chmur sie pogłebia , jak wspomnialem były to cztery pionowe kadry

https://postimg.org/image/pnt7gw1a3/

Och, harb! Czy urodziłeś się przedwczoraj? Przecież od wieków, gdy kogoś gryzie zazdrość, że to nie jego chwalą, to zaraz ów ktoś wynajduje uchybienia i braki, by zdeprecjonować obraz, autora i wszystko to, co nie jest jego... Foto mi się podoba. Mój Tatko także uwielbiał takie klimaty (w zamierzchłych czasach fotografii analogowej - trudniej było uchwycić dramatyczne niebo) - pewnie to rodzinne. Właśnie dzięki takiemu postrzeganiu świata Tato został uhonorowany AFIAP.

Zahir
22-07-2017, 20:45
Och, harb! Czy urodziłeś się przedwczoraj? Przecież od wieków, gdy kogoś gryzie zazdrość, że to nie jego chwalą, to zaraz ów ktoś wynajduje uchybienia i braki, by zdeprecjonować obraz, autora i wszystko to, co nie jest jego...

a ja bym wolał żebyś nie mierzył wszystkich "swoją miarą"... :(
przypisywanie nie znanym sobie osobom kierowanie się tak niskimi pobudkami jak "zazdrość" jest po prostu słabe i to bardzo!

Tom-masz
22-07-2017, 21:33
a ja bym wolał żebyś nie mierzył wszystkich "swoją miarą"... :(
przypisywanie nie znanym sobie osobom kierowanie się tak niskimi pobudkami jak "zazdrość" jest po prostu słabe i to bardzo!

Ech, Zahirze - pomimo że znasz Jorge Luisa Borgesa, nie masz pojęcia, jaką miarą mierzę innych - na pewno nie swoją...

Zahir
23-07-2017, 01:06
nie masz pojęcia, jaką miarą mierzę innych - na pewno nie swoją...

nie miałem, dopóki nie dałeś publicznie temu wyraz powyżej...
uprzejmie przypominam, że to jest forum dyskusyjne i tutaj się z definicji dyskutuje (zakładam, że rozumiesz definicję dyskusji) - w tym przypadku o zdjęciach - z czym ty masz najwyraźniej problem, nie mając nic do powiedzenia na temat zdjęcia stawiasz się (nie proszony) w roli adwokata autora czym prowokujesz nie potrzebnie toksyczną sytuację