Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Nad Motławą
Gdańsk panorama - cztery pionowe kadry
zapraszam :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://s11.postimg.org/6ly4ozgkz/DSC_1736bw_Min.jpg)
No cóż...nie było mnie tutaj jakiś rok ..mój ostatni wpis to szósty lipiec 2106....
Odpalam forum i widzę zdjęcie kolegi, a zobaczę.... i co
rok stracony...
Zdjęcia nie będę komentował ,
Pozdrawiam
krzysztofz24
20-07-2017, 20:27
Niebo-miazga. Bardzo dobre BW.
fotka fajna, ale niebo zbyt ostro potraktowane obróbka wręcz przerysowane.
niebo zbyt ostro potraktowane obróbka wręcz przerysowane.
Przyłączył bym się do tej opinii :)
Oj ten suwak kontrastu... Chmury przerysowane, ale gorzej dostały białe / jasne budynki. Tam to się zemściło. Kadr ciekawy. Trójpodział. Tu nic bym nie zmienił. Burzliwe chmury i w miarę spokojna woda.
to zdecydowanie patrzymy na inne zdjęcia.
Ja bym się skłaniał jednak ku opinii kolegów o przesadzonej obróbce. Łatwe do zapomnienia to zdjęcie.
Ja bym się skłaniał jednak ku opinii kolegów o przesadzonej obróbce. Łatwe do zapomnienia to zdjęcie.
To łatwe do zapomnienia to po to by go dobić czy też ty już tak masz ?
To łatwe do zapomnienia to po to by go dobić czy też ty już tak masz ?
są zdjęcia które zatrzymują na długo, przykłuwają uwagę kadrem, światłem , kompozycją, momentem itp ale też są takie które się ogląda i idzie dalej. Jak dla mnie tu mamy do czynienia z opcją drugą własnie. To nie kwestia dobijania bo jesteśmy na forum długo, nie mamy 10 lat i nikt się nie obraża (tak myślę). Tego autora widywałem znaaacznie lepsze prace, są na forum i na wystawach zdaje się w Gdańsku (autor mnie skoryguje jeśli się mylę), ta akurat mnie nie porwała i nie zostanie zapamiętana. Ot i cała filozofia. :)
fotka fajna, ale niebo zbyt ostro potraktowane obróbka wręcz przerysowane.
Dokładnie tak , zdjecie jest celowo przerysowane , zamysłem było zrobic B&W zeby wykorzystac zastane warunki, własnie z pobitym kontrastem i niebem ktore było bardzo chmurne - nie podoba sie trudno , takie prawo ogladajacego . Mnie podoba sie bardzo i mimo krytycznych uwag zrobiłbym je jeszcze raz identycznie. Uglaskane zdjecia robilem jak zaczynałem bawic sie w fotografie. Teraz czas na widzenie autorskie, na pokazanie swojej wizji tego miejsca , dodam ze rewelacyjnie wyszło w druku w rozmiarze 160X100cm na Ilfordzie Satynie 300Gr, zamawiajacy powiesil je w duzym 38 metrowym salonie . U mnie jest normalnie przepałow nigdzie nie widze, z uwagi na bardzo duzy rozmiar tej fotografii, zdaje sobie sprawe ze zmniejszenie jej do takiego rozmiaru mogło zaowocowac zanikiem szczegółowosci zdjecia
pozdrawiam :)
ps . tak wygladał ten dzien , na pionach było jeszcze wiecej chmur poniewaz jak wiadomo zdjecia do panoramy robi sie na zakładke , wiec efekt chmur sie pogłebia , jak wspomnialem były to cztery pionowe kadry
https://postimg.org/image/pnt7gw1a3/
krzysztofz24
21-07-2017, 20:24
A ja zostane przy swoim;-)
Owszem niebo jest troche przerysowane (szczegolnie w srodkowej czesci), ale daleko mu mz do przegiecia w obrobce.
Poprostu niebo w BW podane na mocno. Jakos mi to tutaj pasuje...
Uglaskane zdjecia robilem jak zaczynałem bawic sie w fotografie. Teraz czas na widzenie autorskie, na pokazanie swojej wizji tego miejsca
dokładnie, kreowanie swojej wizji zamiast zwykłego (choćby do bólu poprawnego i atrakcyjnego) odwzorowania rzeczywistości... bardzo trudna sztuka wymagająca sporego wyczucia i warsztatu - ja nie potrafię się zdobyć na kreacjonizm nawet podczas zabawy w forumowe RAWki, zawsze wydaje mi się, że pojechałem w jakąś zbyt odrealnioną stronę ;)
Co do powyższej fotografii to zupełnie nie ogarniam BW ale obrazek (zaproponowana wizja) nie podoba mi się... prawdopodobnie za sprawą znacznej rozbieżności pomiędzy całością kadru, a niebem które wygląda nieco jak malowane akwarelą. Może gdyby cały obrazek był utrzymany w podobnej stylistyce...
Tom-masz
22-07-2017, 19:29
Dokładnie tak , zdjecie jest celowo przerysowane , zamysłem było zrobic B&W zeby wykorzystac zastane warunki, własnie z pobitym kontrastem i niebem ktore było bardzo chmurne - nie podoba sie trudno , takie prawo ogladajacego . Mnie podoba sie bardzo i mimo krytycznych uwag zrobiłbym je jeszcze raz identycznie. Uglaskane zdjecia robilem jak zaczynałem bawic sie w fotografie. Teraz czas na widzenie autorskie, na pokazanie swojej wizji tego miejsca , dodam ze rewelacyjnie wyszło w druku w rozmiarze 160X100cm na Ilfordzie Satynie 300Gr, zamawiajacy powiesil je w duzym 38 metrowym salonie . U mnie jest normalnie przepałow nigdzie nie widze, z uwagi na bardzo duzy rozmiar tej fotografii, zdaje sobie sprawe ze zmniejszenie jej do takiego rozmiaru mogło zaowocowac zanikiem szczegółowosci zdjecia
pozdrawiam :)
ps . tak wygladał ten dzien , na pionach było jeszcze wiecej chmur poniewaz jak wiadomo zdjecia do panoramy robi sie na zakładke , wiec efekt chmur sie pogłebia , jak wspomnialem były to cztery pionowe kadry
https://postimg.org/image/pnt7gw1a3/
Och, harb! Czy urodziłeś się przedwczoraj? Przecież od wieków, gdy kogoś gryzie zazdrość, że to nie jego chwalą, to zaraz ów ktoś wynajduje uchybienia i braki, by zdeprecjonować obraz, autora i wszystko to, co nie jest jego... Foto mi się podoba. Mój Tatko także uwielbiał takie klimaty (w zamierzchłych czasach fotografii analogowej - trudniej było uchwycić dramatyczne niebo) - pewnie to rodzinne. Właśnie dzięki takiemu postrzeganiu świata Tato został uhonorowany AFIAP.
Och, harb! Czy urodziłeś się przedwczoraj? Przecież od wieków, gdy kogoś gryzie zazdrość, że to nie jego chwalą, to zaraz ów ktoś wynajduje uchybienia i braki, by zdeprecjonować obraz, autora i wszystko to, co nie jest jego...
a ja bym wolał żebyś nie mierzył wszystkich "swoją miarą"... :(
przypisywanie nie znanym sobie osobom kierowanie się tak niskimi pobudkami jak "zazdrość" jest po prostu słabe i to bardzo!
Tom-masz
22-07-2017, 21:33
a ja bym wolał żebyś nie mierzył wszystkich "swoją miarą"... :(
przypisywanie nie znanym sobie osobom kierowanie się tak niskimi pobudkami jak "zazdrość" jest po prostu słabe i to bardzo!
Ech, Zahirze - pomimo że znasz Jorge Luisa Borgesa, nie masz pojęcia, jaką miarą mierzę innych - na pewno nie swoją...
nie masz pojęcia, jaką miarą mierzę innych - na pewno nie swoją...
nie miałem, dopóki nie dałeś publicznie temu wyraz powyżej...
uprzejmie przypominam, że to jest forum dyskusyjne i tutaj się z definicji dyskutuje (zakładam, że rozumiesz definicję dyskusji) - w tym przypadku o zdjęciach - z czym ty masz najwyraźniej problem, nie mając nic do powiedzenia na temat zdjęcia stawiasz się (nie proszony) w roli adwokata autora czym prowokujesz nie potrzebnie toksyczną sytuację