Zobacz pełną wersję : Prośba o sample z Nikkora 70-210 4-5,6 D lub też bez D
Witam!
O w/w szkle naczytałem się już sporo, ale chciałbym sprawdzić jak w rzeczywistości ma się jakość optyczna tego obiektywu. Z racji tego że przychylam się do zakupu takowego szkła bardzo byłbym wdzięczny jeśli szczęśliwi posiadacze w/w obiektywu mogliby załączyć parę sampli:) z góry przepraszam jeśli pominąłem podobny wątek na forum.
Pozdrawiam.
kumpel ma. rewelacja. Ostrość jak 70-200VR. nalepszy stosunek ceny do jakości optycznej dawanego obrazu. tylko, że wolny i ciemny. kupuj.
Dzięki, bardzo kuszący ten obiektyw:) dużo dobrego właśnie o nim słyszałem. A używał go ktoś z D70s? jak spisywał się AF z takim body?
używał go z D70 i teraz z D80. AF nie jest do sportu (pomijając szachy), ale ujdzie, bez przesady.
Jak będziesz po kolei eliminował wady i dołozysz za jasność 2,8, za AF-S i może za VR to ci wyjdzie nie 500 zł tylko 5000 zł.
Zdecydowanie polecam :)
Za Jackiem naprawdę ostry i wolny hehe :) ale powiem ze jak nie wolniejszy niz kompakty przynajmniej te z ktorymi mialem doczynienia. Co do sampli to podaj maila to jutro cos pyknę :) mam wersję bez D
Acha obiektyw bardzo solidnie wykonany kawalkek poządnej roboty a w dodatku tani :)
używam z D70 i analogowym nikonem czasem (f65) i problemów zadnych nie stwiedziłem
robilem rajd tym szklem i jedna impreze motoryzacjyjna (motory i quady itp.), AF daje rade. Tylko trzeba ustawic AF-C i sledzic obiekt :-D
Ja zdjęcia już wysłałem
Co do obiektywu to bierz bez zastanowienia, jest wart każdej złotówki na niego wydanej
Super! Dzięki Jarku za sample:) faktycznie ładnie zdjęcia wychodzą z tym szkiełkiem. Skuszę się chyba na ten obiektyw, właśnie cena też jest atutem, a z tymi wadami to myślę że nie będzie mi przeszkadzał jako amatorowi. Wielkie dzięki wszystkim że pomogliście rozwiać wątpliwości.
Pozdrawiam.
Coś ostatnio widzę większe zainteresowanie tym szkłem.
Niedawno robiłem taki mały test. http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=24959
A w tej galerii większość (ponad 90%) jest właśnie z Nikkora 70-210 f4-5,6 "nonD" http://goryjowski.faust.pl/Galerie/3Maja/
Pytanie:
Czy warto dopłacać do wersji N 70-210 f4?
Myślę, że warto. Ma odrobinę szybszy AF no i stałe światło na całej długości. A różnica w cenie nie jest porażająca. Za mojego 70-210 f4-5.6 "nonD" dalem 569zł, a takiego ze swiatlem 4 widzialem pozniej na Alledrogo za 900 zł.
Moim zdaniem nie warto dopłacać do wersji ze stałym światłem. Opieram je na próbach okiełznania trzech egzemplarzy 70-210 F4. AF jest w wersji F4 wolniejszy niż w zmiennoświetlnym, poza tym we wszystkich trzech F4 jakie miałem występowały problemy z dość uziążliwym front focusem :( Jego największa zaleta, czyli światło F4 na 200mm jest do używania tylko na samym środku kadru - im dalej w bok tym gorzej. Poza tym ma znacznie większe aberacje niż 4-5.6.
Moje uwagi to nie są opinie zasłyszane/wyczytane, opieram je na własnym doświadczeniu!
Podsumowując - kup 70-210 F4-5.6 i ciesz się znakomitą jakością za śmieszne pieniądze. Następne lepsze szkło w kolejce to 70-300VR, 80-200 2.8, 70-200 2.8 VR.
pozdrawiam, kuba
hudybart
11-06-2007, 11:34
A czy mugłby ktoś wrzucić jakieś nefy.Bo też zastanawiam się nad tym szkłem.
...AF jest w wersji F4 wolniejszy niż w zmiennoświetlny...
Nie mogę zgodzić się z szanownym kolegą. AF w obiektywie ze stałym światłem jest napewno szybszy niź w moim "nonD". Miałem takie szkło na kilka dni do testowania i mogłem je dokładnie porównać. Nie wiem natomiast jakie jest odniesienie do szkiełka ze zmiennym F ale w wersji z "D", które uznane jest za szybkie i porównywane prędkoscią AF z 80-200 2,8. Sprawy aberracji niestety nie badałem, ale nic nie stoi na przeszkodzie bym przy okazji podpiął to szkło i popatrzył jak się zachowuje w tym względzie.
Ja miałem równocześnie 70-210F4 i 70-210 4-5.6 bez D przez jakiś miesiąc, wersja F4 nie dawała rady gonić mojej córki, pompka 4-5,6 radziła sobie bez problemu. To jest dla mnie wyznacznik szybkości AF. Aberacje w F4 są zielono-żółte na długim końcu w zakresie F4-F8 niestety, bardzo wyraźne poza centrum kadru, mniej na środku. Dla mnie to szkło było fajne w zakresie 70-150. Powyżej nawet przymykanie nie dawało zadowalających rezultatów (w trzech egzemplarzach!)
Wersja 70-210 z D ma szybki AF i jest to fajne lekkie szkło, miałem i sobie chwaliłem.
BaRtOn, potrzebujesz jeszcze sampli? Jesli tak to moge Ci podeslac kilka fotek. Ze swojej strony moge polecic to szklo, mimo ze mam od jakiegos czasu 80-200, to do tej pory nie sprzedalem 70-210D, bo strasznie je lubie, m.in. za wymiary i mozliwosci. AF w moim odczuciu jest porownywalnie szybki jak z 80-200.