Zobacz pełną wersję : Jaką lodówkę kupić
Zibi1970
17-07-2017, 12:01
Witajcie,
Jako że moja obecna po około 15 latach zaczyna dogorywać zastanawiam się nad kupnem nowej i tu teraz mam zagwózdkę.
Zależy mi na lodówce, która pochodzi znacznie dłużej nic gwarantowane 2 lata. Patrząc po różnych rankingach i opiniach to wszystkie prędzej czy później ale szybko po upływie gwarancji stają się niesprawne.
Są tu ludzie, którzy w ciągu kilku lat sprawili sobie taki mebel i są zadowoleni z zakupu, tzn działa dłużej niż 2 lata.
Zależy mi na lodówce z zamrażalnikiem u dołu i nie niższej jak 170 cm.
LG lub Samsung, a dlaczego... bo mam dobre doświadczenia z ich produktami w tej branży, zapewne inni napiszą co innego, a trafią się tacy co będą na te firmy narzekać.
Zibi1970
17-07-2017, 12:06
o LG faktycznie wyczytałem że dobre ale dla odmiany przed Samsungiem w wielu opiniach ostrzegają. Jakieś modele podasz?
Mam zaufanie do Whirlpoola, ale co użytkownik to może być inna opinia.
Kupiona 9 lal temu w dobie oszczędności na materiałach i wkraczaniu w fazę postarzania produktu, działa do dziś i ma się dobrze.
tgollob_jamessuchar
17-07-2017, 13:54
Ze swojej strony odradzam lodówkę Electroluxa - z własnego śmierdzącego doświadczenia.
Po niecałych dwóch latach pojawił się smród. Ok, ktoś powie, że zdarza się zepsuty produkt pozostawiony dłużej niż powinien. Kłopot był jednak mniej oczywisty (biorąc pod uwagę czas niezbyt intensywnego użytkowania). Źródłem był pojemnik na ściekającą wodę nad agregatem. Posiada on taki kształt i tak wiele trudno dostępnych zakamarków, w których po odparowaniu wody zbiera się "to i owo".... Pochodzenie mojego modelu, to Rosja (gdybym sprawdził to przed zakupem, pewnie bym jej nie miał u siebie w domu).
Oczywiście wystarczyło pojemnik wysunąć i wyczyścić (myjką parową pod dużym ciśnieniem - mycie szczotką czy gąbką było niemożliwe ze względu na zakamarki). Największa uciążliwość w tym, że wiązało się to z demontażem szafy (zabudowa), wyciąganiem lodówki ze znacznego podwyższenia i jej ponowne umieszczenie (taka zabudowa, że lodówka stoi wysoko, uroki małej kuchni w bloku).
To tyle ze swojej strony ;)
Pozdrawiam ;)
U mnie Polar działa już z 11 lat, zero awarii... Im prostszy model, tym lepiej.
ogolnie polecam beko z no frost sprzedawalem sprzety w jednej z polskich duzych sieci :] dlaczego becko z no frost? cena bdb i co najwazniejsze 2 objegi no frosta a nie jeden czyli nie bedzie mieszania zapachow nie bedzie wysuszania jedzenia
ogolnie polecam beko z no frost sprzedawalem sprzety w jednej z polskich duzych sieci :] dlaczego becko z no frost? cena bdb i co najwazniejsze 2 objegi no frosta a nie jeden czyli nie bedzie mieszania zapachow nie bedzie wysuszania jedzenia
O jakim wysuszaniu mowa, jeśli obieg powietrza nie jest wymuszony wentylatorem (jak np. w znacznej części urządzeń przemysłowych)?
LG i Samsung mają chyba jakiś modułowy system bo większość modeli jest identyczna, dochodzą tylko inne pojemności, dodatki jak ekrany dotykowe, rozdrabniarka lodu, dystrybutor wody, małe drzwi na napoje, osobne pojemniki z nadmuchem czy dosuszaniem itp, ja mam Samsunga co prawda dopiero 3 lata, rodzice podobnie, to za mało by napisać że jest lepiej niż bosch i whirpool, na których się przejechałem, brat ma za to LG ale premium linia z dwoma drzwiami już 10 lat, wymienia tylko filtry wody, wszystko solidne i trwałe.
Dorzucę jeszcze - Czytaj warunki gwarancji ! po drugie jeśli sklep zaproponuje Ci "doubezpieczenie lub dokupienie" lat gwarancji to trzy razy się zastanów i DOKŁADNIE to przeczytaj - pracowałem w serwisie i wiem jak to później wygląda przy reklamacji... czasem lepiej z tego zrezygnować , i doubezpieczyć sprzęt u agenta tam gdzie auto, mieszkanie, dom itp.
normo
Zibi1970
17-07-2017, 15:33
To były moje typy na zakup ale sam nie wiem. Z beko zrezygnowałem bo bardzo bardzo dużo negatywnych opinii zebrała ta firma, podobnie Indensit i Amica. Electrolux był moim typem chociaż Tgollob miał problemy to wciąż uważam że stoi firma wyżej w opiniach niż wymienione wcześniej.
https://www.euro.com.pl/lodowki/lg-premium-gbb59pzrzs.bhtml
https://www.mediaexpert.pl/lodowki/lodowka-electrolux-en13601jx,id-236799
https://www.mediaexpert.pl/lodowki/lodowka-electrolux-en-3201-mox,id-236003#tab_description
Co by z tych wybrać?
Electroluxy odpadają bo to jakiś przeżytek i nie ma NO FROST, mogą sobie wymyślać co chcą ale chłodzenie/mrożenie powietrzem i sprawny obieg powietrza to jest najważniejsza sprawa teraz, samsung i lg chyba wszystkie nawet najtańsze ma no frost.
Zibi1970
17-07-2017, 15:58
Mam je na uwadze właśnie dlatego że proste a więc mało rzeczy do popsucia. Tak sobie myślałem.
ps. Zapomniałem że są jeszcze Whirpoole, ktoś ma, poleca lub nie?
Napisałem że mam Whirlpoola, przeczytaj wyżej.
Kilka osób które znam mają i byli zadowoleni.
Wersja, zamrażalnik dół i 2/3 jego wysokości lodówka, całość 1,7m.
Masz tu filtry ustawione :)
https://www.euro.com.pl/lodowki,d3,wysokosc-cm-!175-179-9:180-184-9:185-189-9:17:18:19,j1:2,ba1,o8.bhtml
nie bierz zadnej dodatkowej gwarancji my to musielismy wciskac u nas w sklepie a to za przeproszeniem ch...daje
wysusza sie jesli jest jeden obieg no frosta z 2 obiegami to nie wystepuje bo w jednym objegu zimne powietrze z zamrazalki idzie do lodowki tak to sie odbywa i przez to wlasnie jest wysuszanie
sokolnik
17-07-2017, 18:18
kupiłem jakiś miesiąc temu 2m lodówkę Samsunga. Super extra. Polecam.
Teraz chyba nie ma szans, aby coś działało 15 lat. Pierwsza lodówka - Mińsk - do dzisiaj stoi w piwnicy. Potem Polar - uszkodzenie nienaprawialne po 5 latach, następnie drogie Gorenje padło pół roku po gwarancji. Obecnie mam najtańszą jaką znalazłem ( ok. 3 lata temu ) za 500 zł i mam ten cały przemysł produkujący buble w nosie ( naprawdę to gdzie indziej, ale z nosem lepiej brzmi ).
u mnie samsung no frost od 8 lat smiga bez problemów najmniejszych. Co ciekawe to nie jakis wypasiony model - a prosta lodówka za 1.5 koła w 2009 r. zdaje się :)
u rodziców stoi LG - wyje i buczy jakby co najmniej zaraz miała odlecieć :)
Zibi1970
18-07-2017, 09:59
stock,
podaj symbol tego ciamciunga
o ile nie będzie się to wiązało z wysuwaniem lodówy na środek kuchni to spoko - po robocie :)
Zibi1970
18-07-2017, 10:23
A co sądzicie o tym modelu:
BOSCH KGN39NL23E
https://www.mediaexpert.pl/lodowki/lodowka-bosch-kgn39nl23e,id-669690
Muszę się dziś zdecydować bo jest promocja na dowóz, wniesienie i uruchomienie za jednego zeta.
Brałbym https://www.oleole.pl/lodowki/samsung-rb31ferncs.bhtml?from=ceneo&p=1699.00&cr=0&t=20170718-1219 gwarancja na inwerter 10lat, duża pojemność i oszczędna A++, no i nie bosch co najważniejsze według mnie :)
Wnoszenie za 1zł jest pod drzwi jeśli gdzieś na piętra plus podłączenie/wypoziomowanie to 40zł, a uruchomić i tak nie można po transporcie przynajmniej przez godzinę, ole ole to ci sami co eurortv.
czupacabra
18-07-2017, 18:44
Ja mam boscha i śmiga już u mnie od 2005r.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wątpię żeby udało mu się znaleźć gdzieś nowego boscha z 2005 roku :)
Ja mam bardzo złe doświadczenia z firma bosch, to jest teraz jak większość firm niemieckich taka lepsza chińszczyzna z loterią awaryjności, zresztą większość marek niemieckich kupiły faktycznie chiny, bosch co prawda jeszcze jest niemiecki :)
rainbowwarrior
22-07-2017, 00:17
Od 5 lat mam Indesit. Świadomie kupiony bez No Frost, bo zużywa mniej prądu. Jak na razie bez awarii. Jedno czym byłem zaskoczony, to brak na dole szuflady na wodę, która spływa przy rozmrażaniu - taką szufladę posiadał Mińsk sprzed jakichś 30 lat, a współcześci inżynierowie nie wpadli na taki pomysł.
Ale na co taka szuflada w obecnych konstrukcjach, przecież lodówek nie odmrażasz, nie ma w nich szronu ani lodu, który ściekałby gdzieś, jak nie masz no frost to masz pewnie zbiornik na ścieki nad pompą, która swoim ciepłem odparowuje jego zawartość.
Lodówki z no frost masz klasach poboru energii zarówno A+ jak i A+++, dlatego jak tu sugerowałem coś to nie wybierałem tych najmniej energo oszczędnych.
jurkarol
22-07-2017, 11:07
beko maja nieprzyjemny odgłos sprężarki, zbyt wysoki ton jak na moje ucho. te niskobudzetowe jeszcze maja proste tanie rozwiązania elementów np. zamykania drzwiczek zamrażalnika - nie ma zamkniecia na zatrzask, ale po prostu na wcisk odgina się plastik
rainbowwarrior
23-07-2017, 16:55
przecież lodówek nie odmrażasz, nie ma w nich szronu ani lodu, który ściekałby gdzieś
Lodówki z no frost masz klasach poboru energii zarówno A+ jak i A+++, dlatego jak tu sugerowałem coś to nie wybierałem tych najmniej energo oszczędnych.
Tylko, że kiedyś ni stąd ni zowąd woda wyciekła na podłogę z paneli, więc może jednak warto rozmrozić ją chociaż raz na rok.
Oznaczenie klasy energetycznej nic mi nie mówi. Mnie interesuje konkretnie zużycie energii w kWh. Jeśli je znam, mogę policzyć czy warto dopłacić za energooszczędność, czy nie.
Jeśli coś takiego się dzieje to znaczy że jest jakiś problem z lodówką, polecam no frost bo tam przynajmniej nie ma awarii jakie męczą klasyczne lodówki.
Klasy energetyczne to lepsza informacja https://pl.wikipedia.org/wiki/Etykieta_energetyczna i jest spora różnica między popularnym do niedawna A+, a bardzo oszczędnymi A+++, nie brałbym nic gorszego jak A++ bo o ile w urządzeniach agd włączanych sporadycznie to lodówka jednak pracuje 24h.
krzysztofz24
01-08-2017, 21:49
Kiedys, dawno;-) pracowalem jako sprzedawca AGD.
Opinia moja i moich owczesnych kolegow z pracy; Liebherr.
Dziwne ze nikt nie wspomnial o tej firmie.
Bardzo dobre lodowki.
Jak u mnie w domu padl chyba 20-letni Minsk to kupilismy Liebherra. Jakis model 170 cm chyba. Chodzi bezproblemowo i bezawaryjnie juz kilkanascie lat.
Liebherr to szwajcarska firma. Robia specjalistyczne maszyny budowlane oraz profesjonalny/przemyslowy sprzet chlodniczy. Takze chlodziarki do uzytku domowego.
Osobiscie darowalbym sobie firmy typu; robimy pralki, lodowki, czajniki, mikrofale i zelazka. Jak glosi pewien slogan;-); jak cos jest do konca wszystkiego to jest do niczego:-).
Lebherr zna sie na chlodziarkach, jest w tym ekspertem i wg mnie nie puszcza lipy.
To nie sa najtansze lodowki, ale mozna znalezc cos w normalnej cenie.
Kiedys, dawno;-) pracowalem jako sprzedawca AGD.
Opinia moja i moich owczesnych kolegow z pracy; Liebherr.
Dziwne ze nikt nie wspomnial o tej firmie.
Bardzo dobre lodowki.
Jak u mnie w domu padl chyba 20-letni Minsk to kupilismy Liebherra. Jakis model 170 cm chyba. Chodzi bezproblemowo i bezawaryjnie juz kilkanascie lat.
Liebherr to szwajcarska firma. Robia specjalistyczne maszyny budowlane oraz profesjonalny/przemyslowy sprzet chlodniczy. Takze chlodziarki do uzytku domowego.
Osobiscie darowalbym sobie firmy typu; robimy pralki, lodowki, czajniki, mikrofale i zelazka. Jak glosi pewien slogan;-); jak cos jest do konca wszystkiego to jest do niczego:-).
Lebherr zna sie na chlodziarkach, jest w tym ekspertem i wg mnie nie puszcza lipy.
To nie sa najtansze lodowki, ale mozna znalezc cos w normalnej cenie.
Potwierdzam, ale pewnie chodzi o cenę; a że nie było powiedziane ile to polecę to co używam od 4 lat :) bezproblemowo :)
https://www.ceneo.pl/1856325
Najlepsze lodówki robią takie firmy, jak Vestfrost (Dania, w PL tylko z prywatnego importu) oraz niemieckie: Liebherr, AEG, Siemens i wysokie modele Bosch. Niezłe są też Whirpool, Electrolux i Hoover. Kiedyś Sharp miał b. dobre lodówki, ale firma została przejęta i pod tym logo ktoś inny robi (tak samo jak elektronikę) coś co z Sharpem nie ma nic wspólnego.
U mnie pracuje Vestfrost już jakieś 19-20 lat, ale inna sprawa, że kiedyś wiekszość produktów robiło się na długie lata. U kuzyna Samsung chodził dwa lata i się popsuł, później rok po naprawie jeszcze raz się popsuł i wylądował na śmietniku.
Dużo dobrego można usłyszeć o premium modelach Amica, Siemens już dawno nie ma nic wspólnego z tradycyjną solidną niemiecką firmą, AEG to Electrolux obecnie.
Kiedyś była amica, ale jak na tandetę przystało rozleciała się jak reszta sprzętu tej firmy jaką posiadałem :)
Kupiliśmy szajsunga side by side. Złego słowa o niej nie powiem. Cicha, oszczędna i bezproblemowa. Mamy ją chyba 7 lat.
Najmniejszych problemów z nią nie było.
Ale ja wspominam o linii premium, tak samo jak kupiłeś szajsunga, to tak jak porównywanie nikona D3300 z D5 ;)
U nas było Beko - 5 lat bez zastrzeżeń. Wymieniliśmy na Samsunga - większego - też się spisuje. Znajoma ma Indesit i nie narzeka. Prawda jest taka, że to loteria. Sprawdź, czy odpowiada Ci poziom hałasu, roczne zużycie energii i rozmieszczenie półek/szuflad. Funkcje typu No Frost też się przydają. A marka? Nie wiem, czy aż taka ważna, skoro wszystko na jedno kopyto.
Zibi1970
11-09-2017, 12:53
Dzięki wszystkim za rady. Ostatecznie kupiłem BOSH-a. Ja patrzyłem za trwałością, wygodą i nowoczesnością a najważniejsze kryterium wg mojej połówki to pojemny zamrażalnik więc skończyło się na modelu gdzie jest on bardzo duży. Na szczęście lodówka jest A+, No frost w obu komorach.
Odświeżę temat. Mam akcje odnowić kuchnie rodzicom. Metraż malutki ok. 2,3 na 2,3m więc raczej wolnostojąca, na pewno wąska i wysoka.
Co brać, polską amikę czy chińskiego pioniera np. LG. Ostatnio wciskają mi eldżiki te z 2 specjalnymi szufladkami, nawiewem z przodu na drzwiczki dla wyrównania temperatury oraz z jakimiś tam silnikami (bezszczotkowe?). Cenka taka sobie - 2,6kz.
jestem bardzo zadowolony z lodówki, która działa jak klimatyzacja (nadmuch zimnego powietrza), łatwe sterowanie, bez szronu !!! i bez zapachów, większa pojemność (węższe ścianki) mam akurat Sharp, ale przypuszczam, że inne firmy też to robią
robin102
30-03-2020, 13:14
Zamówiłem niedawno zamrażarkę, przysłali z Euro AGD jak nigdy prawdziwy oryginalny produkt Made In Italy :D
Jestem świeżo po zakupie, więc mogę Ci opisać mój proces selekcji. Chciałem lodówkę:
- nie szerszą niż 60 cm
- dlatego wysoką
- bez wystających uchwytów
- z jak najwyższą klasą energetyczną
- z bocznym oświetleniem półek
Po przejrzeniu ofert w internecie i sklepach padło na LG GBB92MCBQP.
Za:
szerokość 59,5 cm
4 półki w chłodziarce
w zamrażalniku 3 pełne szuflady (a nie jedna wysuwana półka i 2 szuflady)
składana półka (do połowy i w całości)
możliwość lekkiej modyfikacji wysokości półek
duża pojemność chłodziarki i zamrażalnika
na drzwiach nie zostają ślady palców
półki ze szkła hartowanego
Przeciw:
wysokość półek można modyfikować wręcz symbolicznie
nie można zmieniać wysokości balkoników na drzwiach
brak zamykanego balkoniku na drzwiach (z reguły pierwszy od góry, na ogół przechowuje się tam jajka)
waga (100 kg) - nie wiem dlaczego, inne tego typu modele LG ważą ok. 80 kg
model, do którego nie przyznaje się na swojej stronie producent, a infolinia ma problemy ze znalezieniem informacji na jego temat (ale w końcu się udało)
cena, nawet w promocji, za wysoka - generalnie przepłaciłem, ale potrzebowałem lodówki na już
nie jest taka cicha, jak piszą - wydaje z siebie dźwięk jak piszczenie transformatora albo przydźwięk sieci energetycznej, pewnie się przyzwyczaję, ale na razie w nocy mnie to denerwuje. Z drugiej strony podobno wszystkie no frost są głośniejsze od bezszronowych (taką miałem wcześniej). Całe szczęście mam osobną kuchnię; w aneksie bym jej nie postawił.
Gdybym wybierał drugi raz, to wziąłbym LG GBB72MCDFN - teraz kosztuje 2 799, ale jeszcze kilka dni temu była po 2 499. Od GBB92MCBQP różni się tylko wagą - 80 kg, brakiem metalizowanej tylnej ścianki w chłodziarce i nieco większym zużyciem energii, ale różnica w cenie z nawiązką to rekompensuje. Na youtube Pani AGD ma krótką prezentację LG GBB72MCDFN.
Samsungi odpadły z powodu tylko 3 półek w chłodziarce, całkowitego braku możliwości zmiany ich wysokości i mniejszej pojemności. Pod uwagę brałem jeszcze Boscha KGN39MIDA, ale miał za mały zamrażalnik. Jego plusem, jak dla mnie, były wysuwane półki, dzielona szuflada na mięso i ryby, zamykany balkonik, możliwość zmiany wysokości półek i balkoników. Podobny model produkuje Siemens - w sumie taki sam, tylko z innym logo. Jakiś model Whirlpool miał tandetnie wykonane szuflady w chłodziarce, a w dodatku szuflada Easy access w zamrażalniku to takie trochę oszustwo - tył zamrażalnika jest ukośny i musieliby zrobić bardzo płytką szufladę. Półki były też wyraźnie z cieńszego szkła niż np. w LG, widać to było zwłaszcza przy składanej półce - uginała się przy lekkim nacisku. Miał za to boczne oświetlenie półek. Myślałem jeszcze nad jakimś Beko, ale już nie pamiętam, czemu odpadło, choć miało chyba najlepsze oświetlenie chłodziarki - listwa led przez cały bok.
liczbowy
14-09-2020, 12:39
A lodówka do biura czy mieszkania? To ważne info bo jednak to zupełnie różne potrzeby :D
Jarkod o dzizas, cóz za wymagania odnośnie lodówki :D :D nawet nie wiedziałem ze tak mozna :)
ja to od lodówki wymagam by w niej było zimno :D
Od lat mam Samsungi - jeden ma 11 lat, drugi rok. bezproblemowe.
Takie dziwne?
- nie szerszą niż 60 cm - no bo szersza mi się nie zmieści
- dlatego wysoką - skoro wąska to wysoka
- bez wystających uchwytów - mam wąską kuchnię i uchwyty niepotrzebnie zabierają miejsce
- z jak najwyższą klasą energetyczną - to chyba oczywiste
- z bocznym oświetleniem półek - nauczony, że jak się nawkłada do lodówki różnych rzeczy, to jedna lampka u góry po prostu nie jest w stanie oświetlić dolnych półek.
Reszta, to już fanaberie, ale skoro mogłem wybierać, to czemu nie. Modeli jest tyle, że trudno się w nich połapać; nawet po dopasowaniu do kryteriów wyjściowych, zostało ich kilkanaście i - żeby je porównać - zrobiłem sobie tabelkę.