Zobacz pełną wersję : Używany Nikon D300
benstiller
16-07-2017, 00:19
Witam, jestem amatorem, chciałbym się was, siedzących w fotografii, czy warto jest kupić używanego Nikona D300. Zależy mi na dwóch pokrętłach regulujących migawkę i czas naświetlania, ogólnie na ekranie obok przycisku migawki. Jeżeli nacie jakieś dobre alternatywy, chciałbym ich wysłuchać. Szukam aparatu do ok 2500 zł. Z góry dziękuje za pomoc :).
D300 warto kupić w cenie tak do 1000zł, jak masz 2500zł na sam aparat to kupisz spokojnie D7100 i jeszcze zostanie na obiektyw 35 lub 50mm.
W takim budżecie wolałbym D700+50mm, ewentualnie dla miłośnika zoomów 24-120mm (wszystko D, śrubokręt), czy inne stare, dobre szkła. Jak najbardziej do dostania, nawet z gripem (a przy szkłach z napędem z body zdecydowanie warto użyć 8xAA), chociaż przebieg będzie w okolicach 150k, a gumy zapewne będą odłazić.
Z D700 jest kłopot taki że jeśli znajdziesz coś z zaufanego źródła to jest wycenione dość wysoko mimo dużego przebiegu, większość sprzętu na alle/olx to kręcony złom, szukałem długo i niestety wszystko mocno podejrzane.
D7100 można dorwać z resztkami gwarancji, a to bardzo istotne.
Wojteksw
16-07-2017, 13:20
Mam D300 od nowości i zapewne pozostanie do końca, chyba,że będę kupował D500. Miałem D80, D90, D7100. Obecnie pozostał D300 i D750, to mi wystarcza na obecną chwilę. D300 to niezawodny sprzęt mimo już podeszłego wieku( ja mam na liczniku dopiero około 30000 fotek). Trzeba wiedzieć o jego zaletach i wadach w porównaniu do nowych matryc i każdy będzie zadowolony.
Bardzo fajny sprzęt, ja sobie dokupiłem D300s jako dodatek do D7100 i... w efekcie znacznie częściej używam teraz D300s. Świetna ergonomia, możesz zmieniać wszystkie ustawienia nie zaglądając do menu, pomimo upływu lat sprawuje się doskonale, szybki i niezawodny. Jeśli idziesz w tym kierunku, to radziłbym poszukać właśnie d300s, jest sporo ofert body w dobrych stanach, niedużych przebiegach i w cenach w okolicach 1200 zeta.
Acha - mojego znalazłem przez Allegro, sprzedawała firma (komis) z Rzeszowa, bardzo uczciwi i stan aparatu dokładnie odpowiadał opisowi.
To co jest napisane o D300 to wszystko prawda, ale jeżeli budżet pozwala wydać nieco więcej, to jednak lepiej kupić coś o jedną epokę nowszego pod względem matrycy np. D7100, który posiada przy okazji wszystkie zalety D300.
nikoniarz
19-07-2017, 10:23
D7100, który posiada przy okazji wszystkie zalety D300.
Nie posiada banków oraz przycisku AF-ON co dla niektórych jest bardzo istotne.
Skoro chcesz D300 to ja powiem D300s
Pare zlotych wiecej jest tego warte.
Ja zsiadlem z D300s tylko z powodu, ze robie zawsze z reki i robie po nocy :^D
Troche mi brak ISO zaczelo szkodzic na oczy.
Kupilem wiec D7200, jak go wyprodukowali
A zdjecia i tak robie RX100 III :mrgreen:
Nic nie szkodzi - bede kiedys sprzedawal prawie nowy D7200 z minimalnym przebiegiem.
Tam gdzies moj D500 juz czeka ...
Albo RX100 IV-V ...
Ten sprzedawca ma często D300 i D300s w dobrych stanach, opisy zawsze się zgadzają ze stanem faktycznym, można się z nim rozsądnie dogadać telefonicznie. Jeśli to dla Ciebie istotne, to wystawia faktury VAT marża:
http://allegro.pl/ayon-super-nikon-d300s-komplet-polecam-i6898398758.html
Ten sprzedawca ma często D300 i D300s w dobrych stanach, opisy zawsze się zgadzają ze stanem faktycznym, można się z nim rozsądnie dogadać telefonicznie. Jeśli to dla Ciebie istotne, to wystawia faktury VAT marża:
Nie mam z nimi doświadczeń, ale na tym forum różne opinie można znaleźć
Ha, tez widzialem tego goscia wiele, wiele razy.
Zawsze mnie ciekawila drobnostka skad ma ten tani sprzet w takich ilosciach ...
W Nowej Wsi ...
Ha, tez widzialem tego goscia wiele, wiele razy.
Zawsze mnie ciekawila drobnostka skad ma ten tani sprzet w takich ilosciach ...
W Nowej Wsi ...
Widziałeś gościa osobiście?
Ja akurat miałem z nim dwa razy do czynienia, kupowałem, zamieniałem.
Złego słowa nie powiem, wszystko w najlepszym porządku. Jestem zadowolony.
Ale to właściwie wątek jest o czym innym...
Moj post tez byl o czyms calkowicie innym ...
Tam jest zarejestrowany, a działa w Rzeszowie. Sprzęty chyba sprowadza z zagranicy, kupiłem u niego używany D300s i ekspozycyjny D3200 dla żony, były z Francji. Z pudełkami, kompletem akcesoriów itepe. Wszystko się zgadzało z opisem i zdjęciami w aukcji, żadnych niemiłych niespodzianek. Złego słowa na niego nie powiem, bo nie mam powodu.
To chyba podobnie jak ze sprowadzającymi auta, czy motocykle z zaganicy, tyle że w tamtym przypadku łatwiej kręcić liczniki ;-)
Przebiegi kupionych przeze mnie aparatów były dokładnie takie jak w opisie (D300s - 51000, a D3200 - coś ok. 900).
Zdrowia!
hostman22
21-07-2017, 14:16
Ayon to handlarz (było na forum chyba wątek o allegro), cześć osób nie była zadowolona z jego usług... ;)
Braliniak
24-07-2017, 21:22
Witam, jestem amatorem, chciałbym się was, siedzących w fotografii, czy warto jest kupić używanego Nikona D300. Zależy mi na dwóch pokrętłach regulujących migawkę i czas naświetlania, ogólnie na ekranie obok przycisku migawki. Jeżeli nacie jakieś dobre alternatywy, chciałbym ich wysłuchać. Szukam aparatu do ok 2500 zł. Z góry dziękuje za pomoc :).
Jeżeli chcesz rozpocząć przygodę z lustrzanką to uważam, że warto. Kupiłem niecały rok temu właśnie D300 i jestem z niego zadowolony.
Szukałem niedrogiego body ze śrubokrętem - D90 lub D300 ponieważ mam dwa obiektywy jeszcze od F55. Po kilku miesiącach przeglądania ogłoszeń tu na forum, na ALEDROGO i OLX i znalazłem body na OLX z przebiegiem ok. 25 000.
Mithrandir
29-07-2017, 21:18
Ayon to handlarz (było na forum chyba wątek o allegro), cześć osób nie była zadowolona z jego usług... ;)
Ja ostatnio kupiłem u niego EN-EL15. W ogłoszeniu było napisane, że nieużywana, a cena obniżona we względu na drobne ryski będące efektem magazynowania. Jak przyszła, z ciekawości od razu włożyłem do aparatu i sprawdziłem, co się pokaże w informacjach o zasilaniu. Pokazało się, że liczba zrobionych zdjęć wynosi 69...
Tomaszek21
14-02-2019, 16:01
Ja ostatnio kupiłem u niego EN-EL15. W ogłoszeniu było napisane, że nieużywana, a cena obniżona we względu na drobne ryski będące efektem magazynowania. Jak przyszła, z ciekawości od razu włożyłem do aparatu i sprawdziłem, co się pokaże w informacjach o zasilaniu. Pokazało się, że liczba zrobionych zdjęć wynosi 69...
Kupiłem kiedyś tak samo jak Ty baterie do d300s miała identyczny opis jak twoja. Bateria się nie ładowała była zwyczajnie rozwalona, odesłałem przysłał kolejną - to samo. Jak dla mnie to zwykły oszust
aikidudi
23-02-2019, 21:36
D300 bardzo porządny sprzęt. AF extra, nawet wolałem od tego w d700. Sprzedałem bo kupiłem drugą puszkę full frame. D700 mam od nowości z ostatniego rzutu przed wypuszczeniem d800. Ze względu na niskie ceny wolę by został ze mną do końca.
Senketsu
03-03-2019, 13:40
Potwierdzam, D300 i D300s mam i mieć będę, duży atut to właśnie AF w nich i mając też D5300, widać różnice...