Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Hamnoy
Norwegia, Lofoty 2017, Hamnoy - znana urocza osada rybacka, tym razem z zorzą polarną
zapraszam :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://s12.postimg.org/ssgosowgt/DSC_6978min_OD.jpg)
Robi wrażenie, chętnie zobaczę w większym rozmiarze, nic tylko na ścianę w dużym rozmiarze -Gratuluje.
Jest pięknie.
Dzięki za możliwość oglądania.
Byłem ttqm kiedyś, niestety przy zdecydowanie innej pogodzie :-)
Świetne, po prostu świetne! Robiłeś osobne naświetlanie na niebo?
Świetne, po prostu świetne! Robiłeś osobne naświetlanie na niebo?
fota z jednej ekspozycji 30sek, F8, ISO 1000 , nie robie osobnych naswietlen, i nie skladam zdjec oprocz panoram
Dzięki, świetnie to wyszło gratulacje!
podoba mi się, a mogę spytać jeszcze o porę roku? znaczy jakąś datę zrobienia?
Bajkowy obrazek, można się "zapatrzeć".
Chyba Księżyc był dość jasny, dobrze doświetlona scena.
Jakiś czas się zastanawiam, jak się foci w blasku Księżyca. Muszę spróbować.
Swiatowe location i swiatowy poziom zdjecia. Bardzo ladnie.
podoba mi się, a mogę spytać jeszcze o porę roku? znaczy jakąś datę zrobienia?
10 luty br, okolo trzeciej w nocy
Nbogdan - rzeczywiscie noc doswietlona ksiezycem w pełni , zorza słabiutka byla w tym czasie, miala moc okolo 1,5 do 2 w jednostkach jej mierzenia, w skali od 0 do 9 wiec to nie było zbyt duzo ale wystarczyło :) zeby ja zarejestrowac
10 luty br, okolo trzeciej w nocy
Nbogdan - rzeczywiscie noc doswietlona ksiezycem w pełni , zorza słabiutka byla w tym czasie, miala moc okolo 1,5 do 2 w jednostkach jej mierzenia, w skali od 0 do 9 wiec to nie było zbyt duzo ale wystarczyło :) zeby ja zarejestrowac
dziękuję, jeszcze spytam zupełnie nie na temat - jakie były temperatury powietrza?
zorza mz. jest sporym plusem dodatnim na tym zdjęciu, bez niej też byłoby oczywiście fajne zdjęcie ale zorza to zorza
dziękuję, jeszcze spytam zupełnie nie na temat - jakie były temperatury powietrza?
zorza mz. jest sporym plusem dodatnim na tym zdjęciu, bez niej też byłoby oczywiście fajne zdjęcie ale zorza to zorza
hehe a co wybierasz sie ? na Lofotach jest dookola woda, wiec zimy sa raczej łagodne , my mielismy do minus siedmiu w nocy i okolo minus trzech do pieciu w dzien . Jak wspomnialem mielismy pełnie wiec fotografowalismy do trzeciej , czwartej w nocy. Wschod był okolo dziewiatej a słonce pokazywalo sie z za gor okolo dziesiatej . Wiec spalismy przez trzy noce po cztery godz , na czwarty dzien pogoda sie tak spieprzyła ze przy zaokretowaniu na prom z Reine do Bodo wpisywano nas imiennie na liste pasazerow . Ja dojechalem tam z Trondheim i do Trondheim musialem jeszcze wrocic . W sumie wyjazd tygodniowy z czego 4 dni na Lofotach , bo reszta to podróz . Razem z przelotem tania linia z Gdanska , noclegiem w tanim hostelu , a polecialem do kolegi ktory na stale mieszka w Trondheim i razem z nim pojechalismy na Lofoty. Całkowity koszt z paliwem, noclegiem, oplatą za prom i przelotem , wyniósł mnie 1580zł . Uwazam ze jak na Norwegie to za darmo. Zorganizowany wyjazd z kraju za podobny termin , oczywiscie samolot na miejsce ( przesiadka w Oslo ) kosztuje 7 tys i jeszcze jestes czesto w 15 osobowej grupie . Warto jednak tam pojechac cały szkopuł w tym zeby tarfic na pogode , a z tym bywa bardzo roznie. Jezeli tylko nie pada , to sprawe ratuja długie czasy naswietlania, Przejrzystosc powietrza jest tak duza ze zdjecia nawet w pochmurne dnie wychodza klarowne . Oczywiscie co swiatło to swiatło, nic tego nie zastapi , pozdrawiam :)
Dzięki Janie za szerszą informację , szczególnie tą dotyczącą kosztów wyprawy. Fotografia oczywiście jak zawsze u Ciebie świetna, co prawda to nie tylko sprzęt robi zdjęcia, ale przy takich ustawieniach moja 2oo-setka zupełnie wymięka. Pozdrawiam.
w zimie chyba nie, ale z drugiej strony jeśli się chce zobaczyć zorzę to lato odpada, dzięki za szczegółowy opis, cenę rzeczywiście wykręciłeś fantastyczną.
Sebastianito
16-07-2017, 23:48
Absolutna bajka! Jedno z lepszych zdjęć na forum... masz mój głos!
Piękna kompozycja. Kolorki, kadr no i ta chwila z zorzą. +5 :).