Zobacz pełną wersję : Lampa plenerowa z ttl Atlas 600W? do zestawy YN 685 + 622tx
Witam jak w temacie potrzebna mi lampa plenerowa najlepiej z ttl wolę dopłacić do wygody, mam zestaw 3 razy yn 685 i do tego nadajnik yn 622 tx nie chce sie tego pozbywać bo dobrze pracuje:)
myślę nad atlasem 600w ale nigdzie nie doszukałem sie konkretnej odpowiedzi jak do pracuje i czy potrzebne coś więcej do wyzwalania, dlatego założyłem temat
ostatecznie jak już będę musiał, ale ostatecznie to wymienię yn na strobosy 60 ;(
Ostry600
13-07-2017, 06:49
Wszystko masz opisane szczegółowo tutaj:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=272731
Słabo szukałeś.
Jak już pisałem w temacie podanym powyżej.
Aby atlas działał w pełni potrzebujesz Navigator X bo tylko on z nim współpracuje i tyle. Inne wyzwalacze jedynie wyzwalająca lampę bez możliwości jakichkolwiek ustawień i przenoszenia ttl tak jakbyś odpalił lampę po fotoceli. Lampa "plenerowa" to normalna zwykła lampa studyjna tyle, że z akumulatorem.
Jedyna opcja to komplet navigator X i dodatkowe odbiorniki podczepiasz pod lampy YN.
Albo wymienić YN na reporterki quadralite :)
Ogólna zasada jest taka, że lampy studyjne działają z dedykowanymi nadajnikami i odbiornikami. Natomiast lampy reporterskie działają z różnymi zestawami bo po prostu montujesz je wtedy na stopce odbiornika i śmiga.
ok ale jak mam kupić do każdego yn odbiornik wart 200zł to nie lepiej wymienić yn na strobosy 60 które maja w sobie juz odbiornik ? czy się myślę ?
i kilka pytań
ja sie ma wykonanie i praca strobosa 60 do yn 685
ja wygląda odbiornik Navigator do atlasa
Atlas ma wbudowany odbiornik.
Oczywiście lepiej wymienić na strobosy i nie masz problemu wtedy z odbiornikami. Co do wykonania i pracy Strobosów miałem w ręce kilka razy i fociłem i według mnie nie ma co się czepiać ale to niech się wypowie ktoś kto używa strobosów.
Natomiast Atalasa mogę polecić z całego serca.
hmm a co myślicie o tej Jinbei HD610 - TTL i HSS
https://www.fotoamigo.pl/lampa-blyskowa-plenerowa-jinbei-hd-610-p-2931.html?gclid=EAIaIQobChMIldu7neSI1QIVBRbTCh0hpg 6PEAQYASABEgIHz_D_BwE
moim zdaniem duza przewaga atlasa nad hd610 jest fakt ze ma mozliwosc dokupienia glowicy na kablu i latwiej z tym dzialac wtedy w plenerze. Np umozliwia to wygodne fotografowanie typu asystent z Lampa na ramieniu w torbie i glowica z softboxem na monopodzie. Trzymanie masy blizej ziemi lub na ziemi jest tez bezpieczniejsze dla lampy w plenerze na statywie.
no to rzeczywiście fajny bajer ale ja nie zawsze ma kogoś do pomocy, powiem tak dzwoniłem do sklepu https://www.fotoamigo.pl/ i powiedzieli ze Jinbei HD610 z yn622tx działa bez problemu i lampami 685, mówili ze fajnie sie to komponuje
co do yn 685 to jestem zadowolony:) nie wiem jak te strobossy 60 spisują i wyglądają względem 685 i czy wartowałoby zachodu zeby wymieniać je na 60 plus atlasa i dodatkowo Navigatora x, i czy ten zestaw Quadralite czasem nie był by pewniejszym zestawem,