Zobacz pełną wersję : NIKKOR 70-300, Tamron SP 70-300 czy coś do 200mm?
Chciałbym kupić nowy teleobiektyw.
Do tej pory z Nikonem D90 + 18-105mm używałem też Nikkor 70-200mm i czasem nieco mi brakowało.
Przesiadłem się na D7200 + 18-105mm.
Zastanawiam się nad trzema możliwościami:
1) Nikkor 70-300mm f/4.5-6.3G AF-P DX ED VR
2) Tamron SP 70-300 mm f/4-5,6 Di VC USD Nikon
3) Nikkor AF-S 55-300mm f/4,5-5,6G ED VR DX
Z tego co poczytałem nasze forum bardziej skłaniam się ku 1 lub 2 niż 3.
Chciałbym aby w okolicach 250+ mm zdjęcia były przynajmniej dobre bo lubię zbliżenia ;)
jsiminski
12-07-2017, 00:58
Co fotografujesz i w jakich warunkach?
Teleobiektywów używam zazwyczaj przy dobrej pogodzie w górach albo przy zawodach jeździeckich gdzie czasem nie można podejść zbyt blisko obiektu
Miałem podobny dylemat, rozważałem jednak Tamrona SP 70-300 mm f/4-5,6 Di VC USD oraz Nikkora AF-S 70-300mm f/4.5-5.6 G VR. Miałem okazję przetestować oba, wybrałem Tamrona ze względu na sporo niższą cenę i (na moje oko) lepszą stabilizację przy praktycznie tej samej jakości obrazka. Tutaj https://www.dropbox.com/s/qda1e2a2riuncuv/Tamron.nef?dl=0 przykład przy 300mm.
Zestaw nr 1 posiadam, bardzo fajny, poręczny, przyzwoita jakość obrazka. Cichy i szybki af, dobra stabilizacja, nie sprawia problemów z pracą pod światło czy słońce (na tyle, że nie widzą potrzeby dokupienia tulipana). Nie można wyłączyć VR z d7200 (o ile nie pojawi się aktualizacja softu), ale póki co nie zauważyłem takiej potrzeby, na statywie z czasami 1/60, 1/80 s nie ma poruszeń, z filtrami szarymi raczej zdjęć robił nie będę tym szkłem. Nie ma co grymasić za tysiąc zł po cashbacku ;)
Perkoz_1
12-07-2017, 20:09
Miałem podobny dylemat, rozważałem jednak Tamrona SP 70-300 mm f/4-5,6 Di VC USD oraz Nikkora AF-S 70-300mm f/4.5-5.6 G VR. Miałem okazję przetestować oba, wybrałem Tamrona ze względu na sporo niższą cenę i (na moje oko) lepszą stabilizację przy praktycznie tej samej jakości obrazka. Tutaj https://www.dropbox.com/s/qda1e2a2riuncuv/Tamron.nef?dl=0 przykład przy 300mm.
Jakoś dziwnie nie mogę EXIF-a podejrzeć aby uwierzyć, że to jest z tego Tamrona na 300mm.:confused: I tak mi się jakoś kiedyś zrobiło ( od nieszczęsnego, a przez to bardzo krótkiego czasu posiadania tego mistrzowskiego "mydlaka" ), że w taki kit trudno mi uwierzyć. Sorry. Nie ze mną te numery, Brunner.
nikoniarz
12-07-2017, 20:14
Jakoś dziwnie nie mogę EXIF-a podejrzeć aby uwierzyć, że to jest z tego Tamrona na 300mm.:confused: I tak mi się jakoś kiedyś zrobiło ( od nieszczęsnego, a przez to bardzo krótkiego czasu posiadania tego mistrzowskiego "mydlaka" ), że w taki kit trudno mi uwierzyć. Sorry. Nie ze mną te numery, Brunner.
Wystarczy pobrać i otworzyć... I nic niezwykłego w tej ostrości skoro przymknięty do f/8...
Perkoz_1
12-07-2017, 20:28
Wystarczy pobrać i otworzyć... I nic niezwykłego w tej ostrości skoro przymknięty do f/8...
No tak. Ewenement Tamronowy. Nawet biorąc pod uwagę f/8. Ja jednak dalej uważam, że N70-300VR jest dużo lepszym obiektywem od tego Tamrona. Szczególnie powyżej 250mm.
Przykładowy rawek z tamrona i D7000 300mm f/5.6 https://drive.google.com/file/d/0B9ezSglaNsuKMUhDN2RveTMzWkE/view?usp=sharing
No tak. Ewenement Tamronowy. Nawet biorąc pod uwagę f/8. Ja jednak dalej uważam, że N70-300VR jest dużo lepszym obiektywem od tego Tamrona. Szczególnie powyżej 250mm.
Tutaj 300mm na 5,6 https://www.dropbox.com/s/m0jrmtwq8iqopep/Tamron_300_5%2C6.nef?dl=0 Moim zdaniem zupełnie nieźle. Niestety nie zachowałem tych robionych Nikonem, ale na moje niewprawne oko większych różnic nie wykrywałem, stąd moja decyzja. A do 200mm jest po prostu świetnie. Może mam szczęście do egzemplarza :-D
Tutaj 300mm na 5,6 https://www.dropbox.com/s/m0jrmtwq8iqopep/Tamron_300_5%2C6.nef?dl=0 Moim zdaniem zupełnie nieźle. Niestety nie zachowałem tych robionych Nikonem, ale na moje niewprawne oko większych różnic nie wykrywałem, stąd moja decyzja. A do 200mm jest po prostu świetnie. Może mam szczęście do egzemplarza :-D
Ale przecież na tym zdjęciu testowym to po mojemu jest mydło.
Podobnie miał mój N af-s vr, trzeba było przymknąć no i z powiększeń czy cropowania nie było pożytku.
1. Te 70-300mm ogniskowej w Tamron SP 70-300 F4.5/5.6 VC jest liczone pod FF czy APS-C? Chyba pod APS-C, tak?
2. Żeby go założyć do np Z5, trzeba pierścień ZTF, tak? I wtedy jaką on będzie miał ogniskową?
1. Te 70-300mm ogniskowej w Tamron SP 70-300 F4.5/5.6 VC jest liczone pod FF czy APS-C? Chyba pod APS-C, tak?
2. Żeby go założyć do np Z5, trzeba pierścień ZTF, tak? I wtedy jaką on będzie miał ogniskową?
1. Ogniskowa jest niezmienna, taka sama dla pełnej klatki (FF/FX) czy "cropa" (APS-C/DX) różny jest natomiast ekwiwalent kąta widzenia wynikający z różnicy wielkości matryc. Współczynnik przycięcia (crop) dla matryc DX Nikona to 1.5x. Przez tą wartość mnożysz ogniskową obiektywu (przy aparracie APS-C) aby wiedzieć jaki będzie widziany na nim kąt równoważny dla pełnej klatki. Mocno upraszczając i sprowadzając rzecz tylko do ogniskowej, obrazek (wynikający z kąta widzenia obiektywu) jaki zobaczysz dla obiektywu 70-300mm podpiętego do korpusu DX będzie taki jak dla obiektywu o zakresie 105-450mm podpiętego do korpusu FX.
2. Z5 jest korpusem pełnoklatkowym więc kąt będzie jak dla 70-300mm i tak aby podpiąć obiektyw z bagnetem F do korpusu Z potrzebny jest adapter FTZ. Natomiast czy ten konkretny Tamron będzie działał (głównie chodzi o AF) z Z5 tego nie wiem.