Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D750 zawiesza się podczas nagrywania wideo

docxxx
09-07-2017, 13:18
No i stało się kolejny raz. Zdenerwowałem się na maxa, bo wiem, że w końcu stanie się najgorsze... podczas przysięgi.

Nie wiem o co chodzi z naszymi D750, ale wieszają się podczas nagrywania. Chodzi o to, że nagrywamy wydarzenie, wszystko jest ok, parametry na wyświetlaczu, czerwona kropka itd. I teraz podczas próby wyłączenia nagrywania (obojętnie, przycisk, LV, on/of) aparat zawiesza się, a dokładniej niby działa dalej, ale nie reaguje na nic. NA NIC. Można wciskać wszystko, łącznie z LV czy On/Off. Pomaga jedynie wyjęcie baterii, a to oznacza, że tracimy całe nagranie.

No i już straciliśmy podczas wesel:
- rzut muszką przez Młodego
- przywitanie chlebem i solą x2
- podpisywanie dokumentów przez Młodą

Sprawdziliśmy chyba wszystko. Puszki kupione w odstępie roku, karty z Fotojokera. Najnowszy soft. Nie mogę znaleźć jakiegoś wspólnego czynnika. Dzieje się to w różnych momentach, ale raz, góra dwa podczas zlecenia i to nie na każdym.

Nosz motyla noga... dramat. Mamy dwie puszki, karty Sandiska (złote 32GB). Nie wyślę teraz body, bo mamy dużo roboty. Google nic nie mówi. Ktoś coś?

Jacek_Z
09-07-2017, 13:39
Moze to przez grzanie sie matrycy i calej elektroniki aparatu.
Dzialo ci sie to kiedys na samym początku zlecenia? Kiedy byly pierwsze minuty nagrywania?

docxxx
09-07-2017, 13:55
Moze to przez grzanie sie matrycy i calej elektroniki aparatu.
Dzialo ci sie to kiedys na samym początku zlecenia? Kiedy byly pierwsze minuty nagrywania?

Też o tym myślałem, ale po pierwsze, czasami są długie odstępy (np. po wyjściu z kościoła jedziemy 20 minut autem z wyłączonym body), a po drugie, dziwnym trafem jak raz się zawiesi, to już później nie. No nie do końca, bo raz mieliśmy to x2 podczas imprezy.

Wszystko oryginalne: Nikkory + baterie. Bez gripów.

sl011
10-07-2017, 08:51
Ja bym zaczął od ponownego dogłębnego sprawdzenia kompatybilności z kartami - różnych producentów i różnych klas. I od wypróbowania... wolniejszej karty do filmów. Ostatnio pojawiały się informacje o problemach z kompatybilnością kart z aparatami. Najczęściej dotyczyły one najszybszych kart.
W internecie jest dyskusja (https://www.dpreview.com/forums/thread/3747239#forum-post-54666839) sprzed paru lat. Ktoś tam napisał, że ten problem jest znany przez serwis Nikona (i w domyśle - nie rozwiązany).

WALOD
10-07-2017, 08:56
W**** na maxa, ...

Nosz ****... dramat.[/B]

Nie wiem dlaczego mój wpis został usunięty. Nie było tam żadnego niecenzuralnego czy obraźliwego słowa, w przeciwieństwie do słów autora wątku.
Kol. autorze. Czasem jest tak, że prawda bywa brutalna. Twojej odpowiedzi nie traktuję jako (jak sam określiłeś) chamskiej. Jako osoba prowadząca świadomie działalność gospodarczą, powinieneś przewidzieć, że sprzętem amatorskim na poziomie D750 nie można beztrosko nagrywać materiału filmowego. Moja wypowiedź skierowana była na zwrócenie Twojej uwagi w kierunku sprzętu niezawodnego, dedykowanego do danej czynności. Po prostu do wbijania gwoździ służy młotek, choć aparatem "Zenith" też to było możliwe. Nie rozumiem Twojej agresji w wypowiedzi którą usunięto. Twój problem ze sprzętem i związany z tym niepokój rozwiąże inne podejście do tematu. Twoje podejście.

ksh
10-07-2017, 09:18
Obstawiam problemy z kartą, jakoś najbardziej chwalone sandisk u mnie się nie sprawdziły i miałem z nimi pecha kilka razy, ostatni sandisk jaki mam działa tylko na D80, w D750 i D7200 wywala problem.
Druga opcja to jakieś uszkodzenie po przegrzaniu sprzętu ale to już loteria.

D750 to sprzęt zaawanasowany ale nadal amatorski, atrakcyjna cena zachęca to zakupu i wielu profesjonalistów woli kupić 3szt nówki zamiast jednego D5.

fafniak
10-07-2017, 09:31
Usuwanie postów było błędem.
Po pierwsze była szansa że potencjalny przyszły wyznawca nikona opamięta się i kupi jednak kamerę.
Po drugie, po prostu pozna inny punkt widzenia.

Wystarczyło napisać że kolejne posty nie będące hipotezami dotyczącymi działania d750 bedą usuwane.

bic44
10-07-2017, 09:45
Nikon to obecnie raczej delikatnie mówiąc rzadko polecane puszki do video, a o samym 750 powstają takie wątki klikk (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=282661). Natomiast z racji posiadanego sprzętu czasem nagrywam materiały, głównie 7100, również dłuższe ujęcia i jak do tej pory odpukać bezproblemowo. Z mojego doświadczenia dobrze wypada Samsung Pro, wybrany po tym zestawieniu i lekturze forum klik (http://www.cameramemoryspeed.com/nikon-d7100/fastest-sd-card-tests/).

PS
Ze dwa razy podczas fotografowania 700 nagrywałem video podpiętą do lampy kamerką sportową, rozwiązanie mocno niestandardowe i w wielu sytuacjach dyskusyjnie użyteczne, ale może przy opisywanych problemach lepiej taki backup mieć, niż nie. Dodatkowo teraz nawet całkiem niedrogie kamerki nagrywają w 4k, jakość circa jak ze współczesnych smartfonów, więc czasem zbyt słaba, a czasem detalu o wiele więcej niż z 750/7100

MstrG
10-07-2017, 10:01
Nie wiem dlaczego mój wpis został usunięty. Nie było tam żadnego niecenzuralnego czy obraźliwego słowa, w przeciwieństwie do słów autora wątku.
Kol. autorze. Czasem jest tak, że prawda bywa brutalna. Twojej odpowiedzi nie traktuję jako (jak sam określiłeś) chamskiej. Jako osoba prowadząca świadomie działalność gospodarczą, powinieneś przewidzieć, że sprzętem amatorskim na poziomie D750 nie można beztrosko nagrywać materiału filmowego. Moja wypowiedź skierowana była na zwrócenie Twojej uwagi w kierunku sprzętu niezawodnego, dedykowanego do danej czynności. Po prostu do wbijania gwoździ służy młotek, choć aparatem "Zenith" też to było możliwe. Nie rozumiem Twojej agresji w wypowiedzi którą usunięto. Twój problem ze sprzętem i związany z tym niepokój rozwiąże inne podejście do tematu. Twoje podejście.

Posty usunąłem ja. Autor tematu zgłosił raport, jego temat, jego "warunki".
Faktycznie, niecenzuralne sława (nawet bez jednej literki) nadal nie są mile widziane na forum. Poprawiam.

Z drugiej strony - posty typu kup kamerę, bo ona służy do filmowania nie są raczej na miejscu :)
Znam kilka osób, które filmują ze świetnym skutkiem D750, 6D czy 5Dmk3, część przesiadła się na Sony a7s/a7sII czy nawet a6500. To nie są profesjonaliści, bo nie korzystają z kamer? Owszem, zdarzają się problemy, najczęściej przez właśnie karty czy nieoryginalne gripy.

W 2010r odcinek "Help Me" serialu Dr House został w całości nagrany 5Dmk2 - amatorzy ;)

fafniak
10-07-2017, 10:52
To nie jest kwestia amatorzy/nie amatorzy - trzeba zdawać sobie sprawę z potencjalnych problemów.
To że nakręcono odcinek nie oznacza że jest to sprzęt nadający się do profesjonalnej roboty, jest to ciekawostka. Faktem natomiast jest że często tego typu sprzęt wykorzystywany jest do jakis specyficznych ujęć bo (jest bardzo lekki, mały, ma AF i akurat byłby bardzo przydatny itp., bo można zawiesić na dronie , bo można całego drona przejąć w ręce i kontynuować ujęcie trzymając drona w rękach i wiele innych sytuacji) Gorzej że właśnie takie kfiatki się pojawiają.
Radziłem zakup kamery (FS5 , FS7 , Fs700) bo to są pewne rozwiązania z normalnymi wejsciami audio (XLR) i naprawdę niezłymi mikrofonami efektowymi. Przy zarobkowych zajęciach trzeba minimalizować ryzyko.

sl011
10-07-2017, 11:10
Problem głównie w tym, że tu nie chodzi o jakość filmu czy funkcje sprzętu. Takie zawieszenia nie powinny się zdarzać (i chyba nie zdarzają) nawet w tanim sprzęcie jak D3300 czy nawet D90. A od D750 chyba można wymagać nieco więcej niż od D3300. ;)
---
Czy autor wątku próbował odzyskać nagrania z kart?

fafniak
10-07-2017, 11:29
Obawiam się że jeżeli jest tak że aparat przestaje reagować i pomaga tylko wyjęcie baterii to plik na karcie jest nie do odzyskania. Jest niezamknięty.
Profesjonalne rozwiązania są zabezpieczone w ten sposób że plik z nagraniem jest "zamykany" co kilka sekund. Gdyby zdarzyła się awaria/zanik zasilania to tracimy kilka ostatnich sekund. Nie wiem jak jest w polprofi sprzętach typu fs7

docxxx
10-07-2017, 16:30
Kurcze, załóżcie sobie swój wątek z przemyśleniami i nie zaśmiecajcie tego. Dobrych rad mi nie potrzeba. Cały świat kręci DSLR, ale tylko w Polsce, na forum Nikona się nie da.

- - - - kolejny post - - - - - -

Czy autor wątku próbował odzyskać nagrania z kart?

W zasadzie to nie, bo kręciliśmy dalej. Poza tym, zakładałem, że ten materiał po prostu nie zrzucił się na kartę, bo po odcięciu zasilania wszystko co w buforze znika, ale przecież nie sądzę aby 20 minut Full HD 60fps siedziało cały czas w pamięci "podręcznej", zamiast być zapisywanie w locie na kartę.
Następnym razem, jak będzie czas, to przełożę kartę i sprawdzę na spokojnie.

- - - - kolejny post - - - - - -

Ze dwa razy podczas fotografowania 700 nagrywałem video podpiętą do lampy kamerką sportową, rozwiązanie mocno niestandardowe i w wielu sytuacjach dyskusyjnie użyteczne, ale może przy opisywanych problemach lepiej taki backup mieć, niż nie. Dodatkowo teraz nawet całkiem niedrogie kamerki nagrywają w 4k, jakość circa jak ze współczesnych smartfonów, więc czasem zbyt słaba, a czasem detalu o wiele więcej niż z 750/7100

Dokładnie. Od teraz, nauczeni doświadczeniem, mamy też założoną GoPro, która właśnie w sobotę uratowała nam tyłek. Ślub cywilny w plenerze, dobre światło, D750 zawiesił się podczas podpisywania przez Młodą dokumentów. Później wszystko było ok, więc na pewno to nie jest przegrzanie. Sprawdziłem później i ufff, dobrze że była kamerka.

Teraz jak odpisuje Wam, to zastanawiam się, czy to może jednak nie karty. No bo występuje to raz, praktycznie w tym samym momencie czasowym. Zaraz zrobię im stress testy i dam znać.

fafniak
10-07-2017, 17:01
Ale pojmujesz różnicę pomiędzy "trzeba byś świadomym potencjalnych problemow" a " nie da sie"?

Spadam bo faktycznie rad ci nie potrzeba, to widac.

docxxx
10-07-2017, 17:38
Teraz jak odpisuje Wam, to zastanawiam się, czy to może jednak nie karty. No bo występuje to raz, praktycznie w tym samym momencie czasowym. Zaraz zrobię im stress testy i dam znać.

Karty bez błędów. Sprawdzone scan diskiem i HD Tune (error skan).

bic44
10-07-2017, 18:54
Ale co to za problem przetestować na innych. Nikon ma niski bitrejt i małe pliki, nawet budżetowe karty właściwie starczą, byle markowe i sprawne. Sprawdziłbym też, czy dzieje się tak na obu slotach (chociaż objawy występujące na dwóch puszkach równolegle raczej sloty wykluczają).

(...)
W 2010r odcinek "Help Me" serialu Dr House został w całości nagrany 5Dmk2 - amatorzy ;)

Kilka dni temu widziałem artykuł o tym, jak kręcą materiały prezentujące możliwości video telefonów. Rigi różniły się tylko tym, że zamiast przykładowo Red'ów, był telefon. Co nie zmienia faktu, że po ukończeniu reklamówki miejsce telefonu zajmie znowu kamera.

sl011
10-07-2017, 19:48
Karty bez błędów. Sprawdzone scan diskiem i HD Tune (error skan).
Tu nie chodzi o to, czy karty są zepsute, tylko czy aparat nie będzie się z nimi gryzł. Niestety czasem zdarzają się konflikty. Dlatego wcześniej proponowałem, by wypróbować różne karty różnych producentów.

docxxx
10-07-2017, 19:59
Jeszcze jedno. To zaczęło się dział pod koniec poprzedniego sezonu. Nie od razu.

docxxx
10-07-2017, 20:40
Ja bym zaczął od ponownego dogłębnego sprawdzenia kompatybilności z kartami - różnych producentów i różnych klas. I od wypróbowania... wolniejszej karty do filmów. Ostatnio pojawiały się informacje o problemach z kompatybilnością kart z aparatami. Najczęściej dotyczyły one najszybszych kart.
W internecie jest dyskusja (https://www.dpreview.com/forums/thread/3747239#forum-post-54666839) sprzed paru lat. Ktoś tam napisał, że ten problem jest znany przez serwis Nikona (i w domyśle - nie rozwiązany).

Dopiero teraz zobaczyłem linka, którego zapodałeś. Bardzo ciekawa dyskusja. Niestety, inni też mają ten problem :(

badtorro
14-07-2017, 13:03
być może niedokońca na temat, ale jednak podziele się - może to akurat doprowadzi do rozwiązania problem
szukając kamerki do samochodu, spotkałem się z opinią, że nei wszystkie karty flash tak samo nadają się do filmowania. W szczególności złą sławą owiane są karty Sandisk ultra.

Nie wiem jakich ty kart używasz, ani czy to rozwiąże problem. Na forach poświęconych kamerkom poleca się unikanie popularnych kart, zamiast tego kupowanie dedykowanych kart do video-nagrywania, z technologią "MLC".

MstrG
14-07-2017, 13:23
występuje to raz, praktycznie w tym samym momencie czasowym

Na obu body?

docxxx
14-07-2017, 15:53
Na obu body?

Trudno powiedzieć, bo drugim body robimy raczej foty, ale jak raz czy dwa kręciliśmy nim, to zawiesił się podczas rzucania muszką przez Młodego.

prz3mo
14-07-2017, 18:01
Ja mam takie zwiechy czasem po serii zdjęć (seryjne). Wyświetlacz się pali, ale aparat nie reaguje na żadne przyciski, spust migawki jest zablokowany. Karty to najwyższa, najszybsza seria kart Samsunga. Pomaga wyciągniecie baterii i ponowne włożenie.
Ceremonie ślubu nadal focę... D700. 7 50 używam do sesji, gdzie mogę sobie pozwolić na takie "cyrki".

dandan
14-07-2017, 19:23
Jak czytam, że w D750 ciągłe zawiechy i wyciąganie aku jest normą to nachodzi mnie myśl taka: Użytkownicy tych korpusów - jesteście bardzo odważni używając ich w zawodowej pracy reporterskiej.

nikoniarz
14-07-2017, 19:30
Jak czytam, że w D750 ciągłe zawiechy i wyciąganie aku jest normą to nachodzi mnie myśl taka: Użytkownicy tych korpusów - jesteście bardzo odważni używając ich w zawodowej pracy reporterskiej.

Pisałem o tym wcześniej ale zostało usunięte... Napisał bym więcej, ale chyba szkoda czasu skoro merytoryczne posty też lecą do kosza...

anina
14-07-2017, 20:16
W bardziej ciekawym dla mnie temacie cisza, więc z ciekawości tylko zapytam, jakim rodzajem akumulatora w czasie "zwiechy" jest zasilana 750 ? Na pewno, tak jak napisałeś wcześniej, oryginalny akumulator nikona, a nie przypadkiem jakiś zamiennik ? Jeśli oryginalny jak bardzo już zużyty ?

Wojteksw
14-07-2017, 20:38
Ja osobiście sprawdziłbym karty pamięci, oby nie było to samo co samochodowych rejestratorach jazdy. Te same objawy, brak plików do odczytania. Wiele osób zmieniło karty na samsunga i problem został rozwiązany. Oczywiście D750 nie można porównywać z kamerkami samochodowymi, ale może warto przetestować z inną kartą.

Pawel Pawlak
15-07-2017, 13:59

Pisałem o tym wcześniej ale zostało usunięte... Napisał bym więcej, ale chyba szkoda czasu skoro merytoryczne posty też lecą do kosza...

Trzeba być z boku tematu, albo posiadać chyba dość rzadką umiejętność zdystansowania się od własnych decyzji żeby wyciągnąć właściwe wnioski.
Najbardziej zabawne jest to, że niektóre osoby wybierające D750 do bardzo odpowiedzialnych zadań, uważają że fotografowie sięgający po sprzęt zawodowy to frajerzy, nie potrafiący liczyć.

15-07-2017, 14:16
Nie szukajcie dziury w calym bo baterie niezalqznie jaie sa a uzywam ory .ten typ tak ma i nie jest to wina baterii, szkiel , kart

Wysłane z mojego Redmi Pro przy użyciu Tapatalka

ksh
15-07-2017, 14:36
D750 niepotrzebnie został przesunięty z amatorskiego sprzętu dla entuzjastów w NPS przez co wielu uważa że to sprzęt z wyższej półki.
Ostatnio tu przez forum zamieniałem znajomej D750 na D7200 ale koniec końców dostałą ona mojego D5100 z S17-50 i ja mam teraz D7200 i D750, więc mogę sobie porównać :)
Stawiam oba aparaty na równi mimo że różnica to wielkość matrycy i cena, D7200 trudno uznać ale czy jakby go wciągnęli do NPS to już tak ?
Inna sprawa że nie powinien żaden z nich się zawieszać.

Pawel Pawlak
15-07-2017, 14:56
W wielu krajach, aparaty na liście NPS był (i pewnie jest) rozdzielony na 2 kategorie - podstawowy i uzupełniający (rożnie nazywany). I d750 na tych listach na które trafiłem zawsze był na tej uzupełniające (na podstawowej są tylko jednocyfrowce a wymagane dla członkostwa w NPS było posiadanie przynajmniej jednego body z grupy podstawowej). Wg mnie to bardzo sensowne bo sugeruje to pewne działania; do sytuacji gdzie MUSISZ zrobić materiał weź ten sprzęt z listy sprzętu głównego. W sytuacjach mniej krytycznych wybierz sprzęt o optymalnych do zadania parametrach.
Oczywiście że nic się nie powinno psuć, ale się psuje - w każdej branży ;)