Zobacz pełną wersję : Przejście z F80 na D70s
Witam,
Zamierzam w najbliżyszych dniach - jak dobrze pójdzie to jutro - nabyć cyfrową lustrzankę D70s. Do tej pory cykałem na F80 i mam już dość przede wszystkim problemów z wywoływaniem filmów, zwłaszcza slajdów. Chodzi o sam fakt, zależności od ciągłego biegania do labu a potem i tak jestem niezadowolony z zeskanowania moich slajdów na CD...Tak więc czas na cyfrę ;)
Oczywiście mój wybór jest jeden i żadnej innej marki nie biorę pod uwagę ;) Tym bardzie że posiadam dwa dobre szkła Nikona: 50 mm f/1.8 D i 180 mm f/2.8 D IF - ED. Dlaczego D70s, a nie D80? Ano własnie w chwili obecnej stosunek ceny do możliwości tego sprzętu jest świetny i zamierzam to wykorzystać ;) tym bardziej że chcę kupić samo body.
Myślę, że analizując dotychczasowe moje cykanie będzie to dobry wybór. Będę wdzięczny za Wasze wszelkie wskazówki na co być uczulonym przy zakupie nowego D70s? Ktoś powie przecież nowy aprat to nie ma się na co uczulać... Ale mimo wszystko podajcie jakieś rady na co popatrzeć odbierając swoją pierwszą cyfrową lustrzanke, tak bym nie musiał biegać po paru dniach do serwisu, bo np coś przeoczylem przy macaniu przedsprzedażnym ;)
Z góry dzieki i pozdrawiam,
herbatnik
04-06-2007, 09:55
Nie wiem na co mozesz sie uczulac przy kupnie nowego aparatu... Przeciez nikt nie doradzi tobie zeby sprawdzac przebieg migawki itp... Dostajesz nowy towar... zakladam ze znasz jego parametry, ograniczenia wynikajace z konstrukcji :/
zakladam ze znasz jego parametry, ograniczenia wynikajace z konstrukcji :/
Znam i jestem świadom, że to nie jest doskonała konstrukcja ;) Choć jak dla mnie jako Nikonomaniaka każdy Nikon jest naj :D
Chociaż chętnie poczytałbym jeśli kolega mógłby mi wymienić własne spostrzeżenia z użytkowania D70s z uwzględnieniem "ograniczeń wynikajacych z konstrukcji"... ;)
Rafał_Sz
04-06-2007, 10:34
Jeśli to twój pierwszy poważny kontakt z cyfrą po długiej pracy z analogiem, to pierwsze co Cię zaskoczy to posiadanie wszystkich możliwych "filmów" naraz w jednej puszce, a jak do tego dorzucisz RAW, to jeszcze będziesz miał gigantyczną ciemnię z całą możliwą i niemożliwą :) chemią. Miłego cykania!
herbatnik
04-06-2007, 11:12
Chociaż chętnie poczytałbym jeśli kolega mógłby mi wymienić własne spostrzeżenia z użytkowania D70s z uwzględnieniem "ograniczeń wynikajacych z konstrukcji"... ;)
Piszac o ograniczeniach konstrukcyjnych mialem na mysli to, ze jest to juz raczej nie najnowsza konstrukcja w swiecie lustrzanek i chodzilo bardziej o ograniczenia wzgledem innego body (d80 np -matryca). Jesli natomiast nie jestes maniakiem pikseli, to mysle ze tak jak mi, ten nikos sprawi ci wiele przyjemnosci w uzytkowaniu :) Mysle ze na przesiadce mozesz jedynie zyskac.
Przeciez nikt nie doradzi tobie zeby sprawdzac przebieg migawki itp... Dostajesz nowy towar...
Nie zaszkodzi sprawdzic, zwlaszcza jesli przez net kupisz. Moj tez byl "nowy" i po paru dniach jak sprawdzilem opanda to wyszlo ze ktos natrzaskal ok 500-600 zdjec. Ale teraz mam ok. 6000 wiec to juz mi lata, jednak jakis niedosyt jest.
swietny jest, a jak gripa dokupisz to juz miod malina w ergonomii i komforcie ;-)
Pamiętaj też że gdy kupisz D70s Twoje dwa obiektywy staną się dwoma teleobiektywami.
Jeżeli lubisz tele to OK ale jeżeli chcesz coś zrobić w mniejszych pomieszczeniach to będziesz musiał jeszcze trochę kasy przygotować do wydania.
pawcio692
04-06-2007, 17:20
No, z okresleniem tele, to bym polemizowal... Oczywiscie, 180- tka (270mm) to mozna nazwac juz tele, ale jesli ma rowniez do dyspozycji 50mm (75mm) to wystarczy mysle kupic nawet na poczatek kit 18-55 i masz dobry zakres ogniskowych, chociaz 18-55 jakoscia Cie na pewno nie powali :)
pozdrawiam
No, z okresleniem tele, to bym polemizowal... Oczywiscie, 180- tka (270mm) to mozna nazwac juz tele, ale jesli ma rowniez do dyspozycji 50mm (75mm) to wystarczy mysle kupic nawet na poczatek kit 18-55 i masz dobry zakres ogniskowych, chociaz 18-55 jakoscia Cie na pewno nie powali :)
pozdrawiam
Tak jestem przygotowany, że będe pracował teraz na ogniskowych 75 mm i 270 mm. Nie przeszkadza mi to, choć owszem będę musiał się zaopatrzyć w przyszłości w szeroki kąt ;) Znając siebie i przywiązanie do stałek, cholernie drogo mnie to będzie kosztowało... Choć ten KITowy z D70s to również dobry obiektyw w przywzoitej cenie, ale i tak musi póki co poczekać.
Nie zaszkodzi sprawdzic, zwlaszcza jesli przez net kupisz. Moj tez byl "nowy" i po paru dniach jak sprawdzilem opanda to wyszlo ze ktos natrzaskal ok 500-600 zdjec.
No właśnie o czymś takim - niestety - pomyślałem...
W sumie sprawa zakupu wygląda tak: zamówiłem przez net na stronie www.fotobasia.pl (http://www.fotobasia.pl) do ich sklepu w Zabrzu i odbiorę osobiście. Czy możesz mi napisać w jaki sposób sprawdzić i gdzie przebieg puszki? Oczywiście zakładam, że wszystko będzie tip top, ale strzeżonego Pan Bog strzeże, więc proszę o podanie tej funkcji ;) Z góry wielkie dzięki.
Robisz zdjecie, zgrywasz do programu Opanda Exif i w tabelce: "Total number of shutter releases" powinienes zobaczyc 1.To wszystko
ps. O kurcze ja juz mam 6020 ;-)
"Chociaż chętnie poczytałbym jeśli kolega mógłby mi wymienić własne spostrzeżenia z użytkowania D70s z uwzględnieniem "ograniczeń wynikajacych z konstrukcji"...
Wizjer i "UFO". Reszta juz zupelnie duperelna.
Wizjer i "UFO". Reszta juz zupelnie duperelna.
O wizjerze wiem i znam jego "ułomność". Natomiast - tutaj być moze się wygłupie - "UFO" nic mi nie mówi. Cóż to takiego?
herbatnik
05-06-2007, 10:59
Wizjer nie az taki straszny. Tez focilem do niedawna analogami tyle ze manualnymi, tam duzy wizjer jest potrzebny do nastawiania ostrosci etc. W d70s uzywam tylko AF wiec wizjer sluzy tylko do dobrania kadru, a do tego wystarcza :D Fakt przydalby sie jasniejszy i wiekszy ale nie odczuwam AZ TAK mocno tej potrzeby...
Robisz zdjecie, zgrywasz do programu Opanda Exif i w tabelce: "Total number of shutter releases" powinienes zobaczyc 1.To wszystko
Jesteś pewien, że powinno być 1? Mnie się wydaje, że lepiej jak będzie trochę więcej. Byłby to ślad po kontroli jakości w Nikonie. Mój miał ok 40 na liczniku i wszystko oryginał nie śmigane.
Zrobiłem to samo, przesiadka z F80 na D70, pierwsze wrażenia? cos ze wzrokiem po zajrzeniu w wizjer, ale teraz już przyzwyczajony, obsługa podobna jak i ergonomia a UFO? to wpływ hybrydowej migawki-zdjęcia np słoneczka tworzą zamiast kulki, dłuuugi pionowy slad:), było o tym sporo.
Jesteś pewien, że powinno być 1? Mnie się wydaje, że lepiej jak będzie trochę więcej.
Masz racje, zapomnialem. No kilkanascie, kilkadziesiat to max.
Masz racje, zapomnialem. No kilkanascie, kilkadziesiat to max.
Dziś odebrałem swojego wyczekanego D70s. Na razie - i oby tak dalej, odpukać - wszystko tip top. Sprawdzałem w programie Opanda ilość cyknięć mojego sprzętu. I łącznie z moimi paroma zdjęciami jest 41. Zrobiłem może ze 30 zdjęć testowych. Więc chyba powinienem pod tym względem być zadowolony ;)
A i rzeczywiście cyfra to inny świat. Piękna sprawa :D