PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Skagsanden

harb
07-07-2017, 16:07
Norwegia 2017 , Lofoty, plaza Skagsanden

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://s2.postimg.org/k6xzalsnt/DSC_7291o_Kmink.jpg)

marti5
07-07-2017, 17:06
Rewelacja. Piękne światło [emoji108]

Jaki czas i jakiego filtru użyłeś?

Zahir
07-07-2017, 19:04
Podoba mi się przejście od cieplejszego pierwszego planu do lodowatych dalszych :)

tomgol
07-07-2017, 21:40
Klasyka u Ciebie :). Bardzo ładnie uchwycone kolorki.

Greg81
07-07-2017, 22:31
Ciekawie skadrowane, wzrok jest prowadzony od dolnego prawego rogu do odległych szczytów gór .
Jak zwykle wysoki poziom- gratulacje.

harb
08-07-2017, 09:51
Rewelacja. Piękne światło [emoji108]

Jaki czas i jakiego filtru użyłeś?

czas 69 sek, filtry dwa płytkowe, Big Stoper Lee, oraz połówka o miekkim przejsciu ND09 tez Lee, ale uzyta delikatnie czyli mocno podciagnieta do góry, żeby nie "zadymic" zbytnio górnej cześci kadru

Frodo
08-07-2017, 10:04
Piękny kadr.
Gratulacje.
Jedyne co bym zrobił to wypoziomowanie, leci zdaje się lekko na lewo.

harb
08-07-2017, 10:08
Piękny kadr.
Gratulacje.
Jedyne co bym zrobił to wypoziomowanie, leci zdaje się lekko na lewo.

sparawdz lewa strone kadru tam gdzie jest horyzont z wodą , jest poziomnicą :) ale moze ma jakies 0,001 odchyłki :) nie mierzyłem tak dokładnie

Frodo
08-07-2017, 10:19
To ląd po prawej stronie stwarza takie wrażenie - rzeczywiście :-)

Nbogdan
08-07-2017, 10:26
Przyglądam się już chyba kilkanaście razy , i mam mieszane uczucia.
Wyciągam wnioski: mrgreen:
1. Podoba mi się przejście kolorów z dołu do góry kadru, dobrze rozdziela plany i odległości. Mam problem (na swoich zdjęciach) z oddaniem efektu rozpiętości sceny, oddania odległości i separacji planów. Spróbuję z różnicą głównie nasycenia i kontrastu. Zależało mi na widoczności, czystości dalekich planów z zachowaniem pierwszych, ale to może być zła droga. Taka równowaga niekoniecznie jest dobra.
2. Pomimo, że horyzont jest prosty, mam złudzenie że zdjęcie "leci". Wyraźny kolor morza przy horyzoncie po lewej, potęgowany kolorem lądu po prawej, powoduje złudzenie przechylenia horyzontu. lekko wyrównuje to kształt góry, która "leci w prawo". mimo to, musiałem sprawdzać czy zdjęcie jest proste. Pierwsze wrażenie, że "leci w lewo".
3. Kompozycja, za słaby jestem aby komentować, mi się podoba. Waga elementów kadru dobrze rozmieszczona, linie prowadzące fajne, dobre "S" do prowadzenia wzroku.

Uczę się czytać kadry, jeżeli się mylę w interpretacji będę wdzięczny za poprawki mojej opinii.

P.S. Ciężko mi uwierzyć w jedno naświetlanie na tym zdjęciu, jak to było ?

Edit:
w międzyczasie inni również zwrócili uwagę

harb
08-07-2017, 13:59
Przyglądam się już chyba kilkanaście razy , i mam mieszane uczucia.
Wyciągam wnioski: mrgreen:
1. Podoba mi się przejście kolorów z dołu do góry kadru, dobrze rozdziela plany i odległości. Mam problem (na swoich zdjęciach) z oddaniem efektu rozpiętości sceny, oddania odległości i separacji planów. Spróbuję z różnicą głównie nasycenia i kontrastu. Zależało mi na widoczności, czystości dalekich planów z zachowaniem pierwszych, ale to może być zła droga. Taka równowaga niekoniecznie jest dobra.
2. Pomimo, że horyzont jest prosty, mam złudzenie że zdjęcie "leci". Wyraźny kolor morza przy horyzoncie po lewej, potęgowany kolorem lądu po prawej, powoduje złudzenie przechylenia horyzontu. lekko wyrównuje to kształt góry, która "leci w prawo". mimo to, musiałem sprawdzać czy zdjęcie jest proste. Pierwsze wrażenie, że "leci w lewo".
3. Kompozycja, za słaby jestem aby komentować, mi się podoba. Waga elementów kadru dobrze rozmieszczona, linie prowadzące fajne, dobre "S" do prowadzenia wzroku.

Uczę się czytać kadry, jeżeli się mylę w interpretacji będę wdzięczny za poprawki mojej opinii.

P.S. Ciężko mi uwierzyć w jedno naświetlanie na tym zdjęciu, jak to było ?

Edit:
w międzyczasie inni również zwrócili uwagę

Po pierwsze jedno najwazniejsze spostrzezenie, nie ja pierwszy to zauwazyłem. Kiedys ten portal skupiał jednych z najlepszych fotografow ze wszystkich tego typu portali. Jednak z biegiem czasu kiedy "zawistnicy" zaczeli pisac o TWA, o kolesiostwie mimo ze fotografie komentowane bardzo pozytywnie w pełni na to zasługiwały, 95% tych którzy mieli cos do powiedzenia w fotografii uciekli stąd . Sa funkcjonuja , sa jeszcze lepsi anizeli byli tutaj, ale wystawiaja swoje prace tam gdzie sa akceptowani. Najlepszy dowod na to ze sa, to fakt ze kiedy odbywa sie coroczny konkurs na kalendarz pojawia sie mnóstwo znakomitych zdjec, nadal nie ma wszystkich tych najwiekszych osobowosci, tych najlepszych, ale jest wielu innych bardzo dobrych fotografow i chwała im za to.

Na tym portalu, niektorzy moze sie obrazą ale poziom spadł drastycznie, jednak nadal zostały takie cechy jak czepialstwo, marudzenie , jednoczesnie czego nie rozumie pod słabymi fotografiami sa czesto pozytywne komentarze. Przeleciałem sobie w skrócie watki. Nie rozumiem takiego postepowania. Niczego sie nie nauczycie jezeli nie bedziecie mieli wzorcow do nasladowania. Czytajac czasami komentarze pod fotografiami ( bo zagladam tutaj z sentymentu mimo ze nie wstawiam juz zdjec , a jezeli to bardzo rzadko) zauwazam ze sposob oceny zdjec sie nie zmienia, klimat udziela sie innym i bez mała kazdy wchodzacy w watek odnosze wrazenie ze za wszelka cene szuka dziury w całym. Nawet w najlepszej fotografii stara sie do czegos przyczepic . Co innego pisanie o drastycznych błedach, o zafarbach, o niedoborze kolorystyki, o złym WB, o niewlasciwych kadrowaniu, o nie przestrzeganiu formatu, lub złym podziale kadru.

Dla mnie osobiscie na pierwszym miejscu jest zawsze motyw, czesto padaja tutaj pytania CZY TAK TAM BYŁO ? Zastanówmy sie nad tym pytaniem czesto stawianym tutaj autorowi . Zapytam inaczej , czy zdjecia krajobrazowe sa zdjeciami archiwizujacymi fotografowane miejsce ????? W pewnym sensie tak mz, jednak to nie jego zdanie, KRAJOBRAZ to w moim odczuciu specyficzne widzenie i przedstawienie miejsca przez autora . To jego wizja , jego sposob przedstawienia motywu , pokazania innym jego wizji . Uwazam ze dopóki jest to przedstawione w pewnych normach i granicach dobrego smaku , i podoba sie ta wizja widzowi, to nie ma znaczenia CZY TAK TAM BYŁO , uwazam ze jest to jedno z najgorszych pytan stawianych autorowi. Bo wielu autorow zdjec jest bardzo kreatywnych , majacych inne spojrzenie na swiat anizeli utarte schematy ktore odchodza do lamusa. Jednoczesnie jednak przestrzegam przed łamaniem wszystkich fotograficznych zasad, one nadal funkcjonuja , mozemy je jednak w niektorych sytuacjach naginać, ale to one powinny wyznaczac planowanie kompozycji .

Dlaczego to pisze, otuz jak wspomniałem ten portal dażę ogromnym sentymentem, i cieszyłbym sie gdyby poziom prac wzrosł na nikoniarzach w tym dziale , bo na innych nie bywam.

To tyle w tym temacie , a odpowiadajac na Twoje pytanie . Tak to zdjecie jest z jednego naswietlenia z uzyciem wymienionych wyzej filtrow , na temat kolorystyki nie bedę sie wypowiadał , mnie sie ona bardzo podoba, odnosnie poziomowania horyzontu juz sie wypowiedziałem

Zycze wszystkim miłego dnia :)

Nbogdan
08-07-2017, 14:29
Jeżeli Cię uraziłem, serdecznie przepraszam.
Cytuję:
"Uczę się czytać kadry, jeżeli się mylę w interpretacji będę wdzięczny za poprawki mojej opinii."
Nie miałem na myśli krytyki Twojej pracy, jedynie wnioski pod kątem poprawy swoich.
Powtarzam ponownie, uczę się i wyciągam wnioski.
Z tego forum czerpię informacje, wdzięczny jestem za zdjęcia doświadczonych kolegów, również Twoje. Obserwuję, i po raz kolejny dowiaduję się , co mogę poprawić w swojej "zabawie", aby efekt końcowy był co raz lepszy.
Nie napisałem "CZY TAK TAM BYŁO ?", tylko " Ciężko mi uwierzyć w jedno naświetlanie na tym zdjęciu, jak to było ?".
Zaintrygowało mnie to, że chmury rozmyte, a na dole woda jakby na krótszym czasie.
Pozdrawiam serdecznie.

harb
08-07-2017, 14:34
Jeżeli Cię uraziłem, serdecznie przepraszam.
Cytuję:
"Uczę się czytać kadry, jeżeli się mylę w interpretacji będę wdzięczny za poprawki mojej opinii."
Nie miałem na myśli krytyki Twojej pracy, jedynie wnioski pod kątem poprawy swoich.
Powtarzam ponownie, uczę się i wyciągam wnioski.
Z tego forum czerpię informacje, wdzięczny jestem za zdjęcia doświadczonych kolegów, również Twoje. Obserwuję, i po raz kolejny dowiaduję się , co mogę poprawić w swojej "zabawie", aby efekt końcowy był co raz lepszy.
Nie napisałem "CZY TAK TAM BYŁO ?", tylko " Ciężko mi uwierzyć w jedno naświetlanie na tym zdjęciu, jak to było ?".
Zaintrygowało mnie to, że chmury rozmyte, a na dole woda jakby na krótszym czasie.
Pozdrawiam serdecznie.

To ja przepraszam Ciebie, nie napisałem tego tekstu na skutek Twojego komentarza, do ktorego sie odniosłem na samym koncu mojego "WYWODU". Napisałem jakby przy okazji bycia tutaj po długiej nieobecnosci. Wyjasnilem dlaczego zamiescilem swoj komentarz dotyczacy tego dzialu.

pozdrawiam :)

maniak666
08-07-2017, 15:16
Po pierwsze jedno najwazniejsze spostrzezenie, nie ja pierwszy to zauwazyłem. Kiedys ten portal skupiał jednych z najlepszych fotografow ze wszystkich tego typu portali. Jednak z biegiem czasu kiedy "zawistnicy" zaczeli pisac o TWA, o kolesiostwie mimo ze fotografie komentowane bardzo pozytywnie w pełni na to zasługiwały, 95% tych którzy mieli cos do powiedzenia w fotografii uciekli stąd . Sa funkcjonuja , sa jeszcze lepsi anizeli byli tutaj, ale wystawiaja swoje prace tam gdzie sa akceptowani. Najlepszy dowod na to ze sa, to fakt ze kiedy odbywa sie coroczny konkurs na kalendarz pojawia sie mnóstwo znakomitych zdjec, nadal nie ma wszystkich tych najwiekszych osobowosci, tych najlepszych, ale jest wielu innych bardzo dobrych fotografow i chwała im za to.

Na tym portalu, niektorzy moze sie obrazą ale poziom spadł drastycznie, jednak nadal zostały takie cechy jak czepialstwo, marudzenie , jednoczesnie czego nie rozumie pod słabymi fotografiami sa czesto pozytywne komentarze. Przeleciałem sobie w skrócie watki. Nie rozumiem takiego postepowania. Niczego sie nie nauczycie jezeli nie bedziecie mieli wzorcow do nasladowania. Czytajac czasami komentarze pod fotografiami ( bo zagladam tutaj z sentymentu mimo ze nie wstawiam juz zdjec , a jezeli to bardzo rzadko) zauwazam ze sposob oceny zdjec sie nie zmienia, klimat udziela sie innym i bez mała kazdy wchodzacy w watek odnosze wrazenie ze za wszelka cene szuka dziury w całym. Nawet w najlepszej fotografii stara sie do czegos przyczepic . Co innego pisanie o drastycznych błedach, o zafarbach, o niedoborze kolorystyki, o złym WB, o niewlasciwych kadrowaniu, o nie przestrzeganiu formatu, lub złym podziale kadru.

Dla mnie osobiscie na pierwszym miejscu jest zawsze motyw, czesto padaja tutaj pytania CZY TAK TAM BYŁO ? Zastanówmy sie nad tym pytaniem czesto stawianym tutaj autorowi . Zapytam inaczej , czy zdjecia krajobrazowe sa zdjeciami archiwizujacymi fotografowane miejsce ????? W pewnym sensie tak mz, jednak to nie jego zdanie, KRAJOBRAZ to w moim odczuciu specyficzne widzenie i przedstawienie miejsca przez autora . To jego wizja , jego sposob przedstawienia motywu , pokazania innym jego wizji . Uwazam ze dopóki jest to przedstawione w pewnych normach i granicach dobrego smaku , i podoba sie ta wizja widzowi, to nie ma znaczenia CZY TAK TAM BYŁO , uwazam ze jest to jedno z najgorszych pytan stawianych autorowi. Bo wielu autorow zdjec jest bardzo kreatywnych , majacych inne spojrzenie na swiat anizeli utarte schematy ktore odchodza do lamusa. Jednoczesnie jednak przestrzegam przed łamaniem wszystkich fotograficznych zasad, one nadal funkcjonuja , mozemy je jednak w niektorych sytuacjach naginać, ale to one powinny wyznaczac planowanie kompozycji .

Dlaczego to pisze, otuz jak wspomniałem ten portal dażę ogromnym sentymentem, i cieszyłbym sie gdyby poziom prac wzrosł na nikoniarzach w tym dziale , bo na innych nie bywam.

To tyle w tym temacie , a odpowiadajac na Twoje pytanie . Tak to zdjecie jest z jednego naswietlenia z uzyciem wymienionych wyzej filtrow , na temat kolorystyki nie bedę sie wypowiadał , mnie sie ona bardzo podoba, odnosnie poziomowania horyzontu juz sie wypowiedziałem

Proponowałbym przykleić.
Nic dodać nic ująć. Może tylko że to niestety nie tylko tego portalu specyfika, nie tylko portali foto. Wystarczy gdziekolwiek w necie wejsc na komentarze. Chyba cos nie tak z naszymi genami jest.
Janku zdjęcie jak u Ciebie zazwyczaj-bez pytań. ( Ha znowu TWA:) )

basket
08-07-2017, 15:50

A ja jestem w szoku po przeczytaniu tego. Portal schodzi na psy, słabe zdjęcia, słaby poziom, ja i inni to już tu nic nie pokazują, pokazują tam gdzie są akceptowani8) Cóż pachnie to mocno własnym "nadęctwem" A nie pomyślałeś, że są różne gusta i to co się "Wam" podoba niekoniecznie podoba się innym? Znam Twoje prace i bardzo mi się podobają, ale naprawdę-bez przesady. Czy jeśli kogoś nie stać na lofty, a lubi fotografię krajobrazową, to ma tu już zdjęć nie pokazywać? Wyobraź sobie, że są tacy którzy się uczą i czekają na jakieś komentarze i podpowiedzi. Ale niestety towarzystwo się obraziło i uciekło, bo nie jest tutaj tolerowane:roll:

Jeśli zaś chodzi o zdjęcie. Chyba w tym miejscu nie da się zrobić kiepskiej foty. Ta powyższa mnie się podoba, ale uważam, że winieta jest niepotrzebna.

esperal
08-07-2017, 15:59
Zgadzam się z kolegą basket. Proponuję więcej luzu.

harb
08-07-2017, 16:30
A ja jestem w szoku po przeczytaniu tego. Portal schodzi na psy, słabe zdjęcia, słaby poziom, ja i inni to już tu nic nie pokazują, pokazują tam gdzie są akceptowani8) Cóż pachnie to mocno własnym "nadęctwem" A nie pomyślałeś, że są różne gusta i to co się "Wam" podoba niekoniecznie podoba się innym? Znam Twoje prace i bardzo mi się podobają, ale naprawdę-bez przesady. Czy jeśli kogoś nie stać na lofty, a lubi fotografię krajobrazową, to ma tu już zdjęć nie pokazywać? Wyobraź sobie, że są tacy którzy się uczą i czekają na jakieś komentarze i podpowiedzi. Ale niestety towarzystwo się obraziło i uciekło, bo nie jest tutaj tolerowane:roll:

Jeśli zaś chodzi o zdjęcie. Chyba w tym miejscu nie da się zrobić kiepskiej foty. Ta powyższa mnie się podoba, ale uważam, że winieta jest niepotrzebna.

Wiedzialem , mało tego byłem pewien ze jak uderzy sie w stól to nozyce sie odezwą. Wiec odpowiem tylko raz na tego typu komentarz INNYM PODOBNYM JUZ NIE BEDE ODPISYWAŁ, BO WIEM JAK BEDZIE WYGLADAŁ FINAŁ

Utożsamiaż sie z pisaniem takich komentarzy i czepialstwem ???? czy chcesz tylko pompowac temat ? . To ze zdjecia sa na słabym poziomie zauwazy kazdy kto wejdzie tutaj po pewnym czasie, moze TY zatracileś obiektywizm, oczywiscie nie wszystkie , jak zawsze sa i bardzo dobrzy autorzy. Jednak w ocenie ogólnej do lat minionych portal zanizył znacznie swoj poziom .

Dlaczego robisz wycieczki osobiste ? czy gdziekolwiek napisałem ze inne motywy np. te swojskie sa mniej atrakcyjne NIE !!!! ja bywam wszedzie, a nad morzem w np w Chałupach szczegolnie czesto. To ze sa rozne gusta to nie nowosc , ale co znaczy stwierdzenie " to co się "Wam" podoba niekoniecznie podoba się innym? " . Kto to jest W A M ??? czy uwazasz ze w grupie W A M sa ludzie z Marsa , wszyscy jestesmy fotografami i nie ma jakiej specyjalnej GRUPY WAM o odmiennych gustach. Zaraz zaczniesz pisac o TWA

Tak portal jest od uczenia innych, ale niewielu jest takich komentatorów jak Rałał Rozalski BIEGŁY, ktory potrafi z niesamowita kulturą wytłumaczyc błędy poczatkujacemu ale rowniez zaawansowanemu uzytkownikowi . Reszte sobie dopowiedz, ja nikogo imiennie nie dotknałem napisałem o całokształcie , wiec nie rozumiem Twojego wzburzenia. Widocznie utożsamiaż sie z moimi słowami . A pisanie takich słow "towarzystwo się obraziło i uciekło, bo nie jest tutaj tolerowane" to juz przegiecie . Wielu z tego TOWARZYSTWA zdobywa medale FIAP i prezentuje swoje prace na najbardziej renomowanych portalach , gdzie wymogi zeby fotografia została przyjeta sa nieporownywalnie wyzyłowane , o czym TY piszesz zastanowiles się nad tym ?????

I to tyle mam do powiedzenia - kazdy ma prawo do własnej oceny TY mozesz pozostac ze swoja, miłego dnia :)

ps. tak masz racje tam zdjecia sie same robia , powstaja tam same hity hehe , dobre , to humor miesiaca , zdjecie jest bez winiety , to skutek długiego czasu naswietlania i uzycia filtra Dark Light Center z filtrow NIKA ktory uwypukla srodek fotografii

basket
08-07-2017, 16:52
harb. Powiem Ci jedno. Mnie się nie podoba najdroższe zdjęcie świata i co ktoś mi tego zabroni? BTW ja nie umniejszam warsztatowi. Piękne zdjęcia, to piękne zdjęcia i tyle. Wycieczki osobiste? Hmmm...nigdy się do tego nie posunąłem. O "was" sam napisałeś. Biegły robi świetne zdjęcia i zajefajne tutki za które wszyscy(ja na pewno) jesteśmy wdzięczni :-)
Dzięki za wyjaśnienie skąd się wzięła winieta(nie miałem pojęcia, że takie filtry istnieją) niemniej moje zdanie o winiecie jest niezmienne.
Sam napisałeś, że miejsce jest delikatnie pisząc bardzo istotne więc moje słowa zwyczajnie nadinterpretowałeś.

Zahir
08-07-2017, 17:19
Ogarnia mnie smutek jak widzę kierunek w jakim zmierza ta "rozmowa" - zdawało by się, że wszystkich nas tutaj gromadzi wspólna pasja jaką jest fotografia, a okazuje się że wspólna pasja zamiast łączyć ludzi o podobnych zainteresowaniach potrafi dzielić na jakiś "wam" czy innych "zawistników" litości Panowie... bo to zaczyna przypominać szarpanie się za włosy, tudzież licytowanie kto ma dłuższy... obiektyw, a nie o to chyba w tym chodzi?
harb ja osobiście miałem dłuższą przerwę od forum i teraz po powrocie zauważyłem brak wielu nicków - w tym twojego! I ucieszyłem się widząc twój wpis ze zdjęciem, ale teraz zaczyna to wyglądać na pretekst do wywołania dyskusji, w której nie bardzo wiem co chcesz wykazać... Że forum bez takich fotografów jak TY ma niższy poziom niż kiedyś? Że nie ma kto edukować i wskazywać kierunek? Chcesz zakomunikować, że jesteś obrażony za przyczepianie ci jakiś wirtualnych (rzekome twa czy inna dziecinada) łatek? Zgaduję, bo nie rozumiem - zawsze myślałem, że owszem każdy ma swoje ego, ale ludzie inteligentni są świadomi swojej osoby i ponad takie małostki - po prostu robią swoje nie oglądają się na innych, zawistników czy jak ich tam nazywasz - również!

Komentuj, edukuj i wskazuj kierunek... skoro widzisz, że tego brakuje, chyba że obecny stan sprawia ci satysfakcję?

Nbogdan
08-07-2017, 18:03
Przykro mi, że tak się potoczyła dyskusja w tym temacie.
Od mojego postu się zaczeło, więc czuję sie współwinny zamieszania.
Młody jestem stażem, wiekiem niekoniecznie.
Szukałem tu nauki i porady w tematach foto,
Jeżeli nie tu to gdzie ???

merkator
08-07-2017, 22:44
1. Dawno nic nie pokazywałem w tym dziale, dlaczego ? Bo nie miałem nic, co moim zdaniem nadawało by się ujawnienia, nie zaniżając poziomu który tu bywał wcześniej.
2. Nie za bardzo akceptowałem kierunki w jakich zdąża dyskusja w tym dziale. Choć sam też nie jestem bez winy.
3. Mnie przedmiotowa fota bardzo się podoba. Chciałbym umieć zrobić coś podobnego, ale ... - będzie trzeba iść na lekcje i dokonać zakupów. ;)
4. Proponuję EOT

Zahir
09-07-2017, 01:17
1. Dawno nic nie pokazywałem w tym dziale, dlaczego ? Bo nie miałem nic, co moim zdaniem nadawało by się ujawnienia, nie zaniżając poziomu który tu bywał wcześniej.

Przez takie podejście do sprawy forum żyje tematami około-sprzętowymi, a wątki z prezentacjami pokrywa kurz nieśmiałości i konieczności odrobienia jakiś lekcji, tudzież dokonania zakupów, bez których fotografowanie staje się przecież, w dzisiejszych czasach, zupełnie bezprzedmiotowe. Dodając do tego brak zwyczajnej rozmowy o zdjęciach, takiej nie obciążonej "wami", "onemi" "TeWuAmi" i innymi przypadłościami... można zwątpić w sens pasjonowania się i czerpania przyjemności z fotografii - niepojęte jak dla mnie.
Co najdziwniejsze zagraniczne portale o tej samej tematyce, są wolne od takich przypadłości i ludzie jakoś przychylniej patrzą na siebie i swoje prace, przynajmniej takie można odnieść wrażenie.

Być może pomogło by stworzenie w każdej kategorii działu PRO, gdzie możliwość publikacji i komentowania mieli by użytkownicy z takim statusem? Być może uwolniło by to resztę użytkowników z presji "zaniżania poziomu który był tu kiedyś" i forum poświęcone, nomen omen, fotografii zaczęło by żyć zdjęciami, a nie problemami kalibracji kolejnej Sigmy 17-50.

czego sobie i wam wszystkim serdecznie życzę

merkator
09-07-2017, 07:35
-zahir- gniotów nie chce wrzucać. Dlaczego napisałem ten akapit: brakuje mi porządnych filtrów dających odpowiednią ilość stopów oraz muszę wyrobić sobie lepsze patrzenie kadrem. Ostatnio poświęciłem sporo czasu na przebywanie w terenie z lornetką, obserwuję orliki krzykliwe, bo mam ochotę zrobić im kilka fot. Stąd też krajobrazy zaniedbałem ;)

moshica
10-07-2017, 12:45
Panowie, 12 lat minęło mi na forum, wiele tu przeżyłem i poczytałem.
To co widzę to i nie wierze po części co czytam ! Szukamy w takich rozmowach i dyskusjach tylko albo poklaskiwań i i zachwytów albo złych emocji ?
Nie tędy droga.
Widzę to tak, Harb bywał częściej i wiele pokazywał, trzymał poziom i znał "swoją" wartość.
Nbogdan napisał prostolinijnie bez czepialstwa i nie widzę ataku na osobę Harba.
Basket wyraził co chciał powiedzieć, wierzę że bez urażania.
Może Harb po części ma rację, ale nie do końca, są tu nadal wciąż osoby prezentujące swój dorobek i chwała im za to.
Myślę że "podziały" są tu niepotrzebne.
Lubię Was wszystkich, Harb więcej dystansu do krytyki i to nie złośliwej, nie zamierzonej, więcej bywania nadal na forum proponuję.
Osoby wypowiadające się cały czas tu coś prezentują, niezależnie od poziomu i obawy przed krytyką czy zachwytem.
Każdy może mięć zły dzień i jak i zamieścić przeciętną fotkę, ale to nie oznacza że mamy rezygnować z ich prezentowania.
Róbmy swoje z kulturą, biorąc aktywny udział a nie szukajmy dziury w całym !

harb
10-07-2017, 13:22
......Harb więcej dystansu do krytyki i to nie złośliwej, nie zamierzonej, więcej bywania nadal na forum proponuję.......

Nbogdan (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=74203) - dla Ciebie była ta czesc mojej wypowiedzi , nie musisz sie tłumaczyc ani miec wyrzutów sumienia . Mało tego przeprosilem Cie ze zamiescilem odpowiedz do Ciebie

cytat "......a odpowiadajac na Twoje pytanie . Tak to zdjecie jest z jednego naswietlenia z uzyciem wymienionych wyzej filtrow , na temat kolorystyki nie bedę sie wypowiadał , mnie sie ona bardzo podoba, odnosnie poziomowania horyzontu juz sie wypowiedziałem......"

cytat ".....To ja przepraszam Ciebie, nie napisałem tego tekstu na skutek Twojego komentarza, do ktorego sie odniosłem na samym koncu mojego "WYWODU". Napisałem jakby przy okazji bycia tutaj po długiej nieobecnosci. Wyjasnilem dlaczego zamiescilem swoj komentarz dotyczacy tego dzialu."

Zahir (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=61906), Moshica (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=1529) - nie robcie ze mnie człowieka małostkowego , przczytajcie ze zrozumieniem całą pierwsza moją odpowiedz , nie powstała ona z oburzenia komentarzem jednym czy drugim, powstała na marginesie odpowiedzi na pytanie dotyczace zdjecia, wyjasniam dlaczego . Moim błedem było to ze nie umiescilem jej w osobnym komentarzu. Sadze ze napisałem wyraznie dlaczego zamiescilem ten tekst . Sadzicie ze wiecie lepiej ?????

cytat "..... Dlaczego to pisze, otuz jak wspomniałem ten portal dażę ogromnym sentymentem, i cieszyłbym sie gdyby poziom prac wzrosł na nikoniarzach w tym dziale , bo na innych nie bywam....."

zycze wszystkim milego dnia :)

moshica
10-07-2017, 13:32
Wracaj i dawaj kolejne zdjęcia HARB, robisz je zawsze perfekcyjne. Tu nie ma złych ludzi i czepialstwa, starajmy się rozruszać forum jak nie nowymi publikacjami to chociaż komentarzami, bo to nasze forum... i tyle ;-)

Nbogdan
10-07-2017, 16:28
Oj tam, drążycie temat.
Poszło w zupełnie w innym kierunku, odmiennym od zamierzonego.
Fotografie harb były dla mnie inspiracją do podjęcia tematu kompozycji, czyli wzorem do nauki.
Wystarczy obejrzeć jego prace.
Problem taki, że zostałem "opacznie" zrozumiany.
Może coś źle napisałem, cytuję:
"Mam problem (na swoich zdjęciach) z oddaniem efektu rozpiętości sceny, oddania odległości i separacji planów. Spróbuję z różnicą głównie nasycenia i kontrastu. Zależało mi na widoczności, czystości dalekich planów z zachowaniem pierwszych, ale to może być zła droga. Taka równowaga niekoniecznie jest dobra."
Z naciskiem na słowa "na swoich zdjęciach" !
Miałem nadzieję, że na przykładzie próby mojej analizy zamieszczonego zdjęcia wywołam dyskusję o problemach z kompozycją, kolorystyką itp. Liczyłem na rozmowę w tym kierunku.
Wyszło jak wyszło...
Mimo wszystko, żeby nie było "kolejnych wątków o kalibracji Sigmy" ;) , może jednak spróbujemy wrócić do początku, i pogadać o tej kompozycji, kolorach i czasach naświetlania?
Byłoby miło.
Co Wy na to?