PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Krajobraz działkowy.

zoulza
06-07-2017, 21:35
Proszę o komentarz .
Ale i ważną informację dla mnie. Testuję jeszcze Nikona d3400 niedawno zakupionego - obiektyw 18 - 105 mm.
Zdjęcie wywołane w lightroomie z poprawą ostrości.
Czy to zdjęcie na miarę możliwości tego aparatu i obiektywu ? Czy jednak jest słabo ?
Proszę o opinie dlatego iż tak jak mówię testuję i może to jest jakaś wada .
Krajobraz jak dla mnie przed lightroome.. kiepsko.
Ale może takie są parametry niedobrane.

Proszę o opinie i komentarze.
Dziękuję i pozdrawiam ;)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/07/6f291707a88441e75436d387c6c8c182-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170706/6f291707a88441e75436d387c6c8c182.jpg)

Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka

Greg81
06-07-2017, 23:26
Proponuje wklejać zdjęcia do tego wątku http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=274865

krzysztofz24
07-07-2017, 00:08
Ale to jest jakis zart czy prowokacja czy co?

Nie chce urazic, ale ty chyba nawet nie wycelowales aparatu na jakis widok, to strzal z biodra.
To zdjecie wyglada analogicznie tak jakbym ja teraz wyjal aparat i pstryknal na slepo na fleszu pokoj w ktorym siedze i wstawil to do dzialu archtektura.
Zebys chociaz poszedl do parku czy probowal uwiecznic jakikolwiek widok przypominajacy krajobraz....ale teraz to po prostu strzal z biodra i tylko chyba przypadkiem wyszedl prosto.

Jak chcesz jakiejs oceny czy porad, to chociaz wyceluj aparat na jakis krajobraz...cokolwiek. Las, strumyk, niebo o zachodzie czy co tam ci sie spodoba.

I po co ja sie rozpisuje jak ktos sobie jaja robi

zoulza
07-07-2017, 05:30
Ale to jest jakis zart czy prowokacja czy co?

Nie chce urazic, ale ty chyba nawet nie wycelowales aparatu na jakis widok, to strzal z biodra.
To zdjecie wyglada analogicznie tak jakbym ja teraz wyjal aparat i pstryknal na slepo na fleszu pokoj w ktorym siedze i wstawil to do dzialu archtektura.
Zebys chociaz poszedl do parku czy probowal uwiecznic jakikolwiek widok przypominajacy krajobraz....ale teraz to po prostu strzal z biodra i tylko chyba przypadkiem wyszedl prosto.

Jak chcesz jakiejs oceny czy porad, to chociaz wyceluj aparat na jakis krajobraz...cokolwiek. Las, strumyk, niebo o zachodzie czy co tam ci sie spodoba.

I po co ja sie rozpisuje jak ktos sobie jaja robi
Ok. Idę już do swojego działu skoro nie mogę uzyskać pomocy bardziej doświadczonych.
Nie chodziło mi o ocenę .

krzysztofz24
07-07-2017, 08:46
Ok. Idę już do swojego działu skoro nie mogę uzyskać pomocy bardziej doświadczonych.
Nie chodziło mi o ocenę .

To o co ci chodzilo:-)?
O ocene mozliwosci aparatu i obiektywu?
To bardziej w watku technicznym niz zdjeciowym powinienes pytac.
Chcesz zeby oceniac ilosc detalu np? Takie ostre swiatlo okolo poludnia nie sprzyja temu, bo bedzie mniej detalu niz np godzine po wschodzie w gorach w zimie kiedy powietrze jeszcze nie jest nagrzane i jest powiedzmy -20 st.C. To wtedy masz zdjecia krystaliczne wrecz.
Na tym zdjeciu jedynie WB jest dobrze dobrane.

gremed
07-07-2017, 08:56
Nie denewuj się. Powiem Ci, że jako ten mniej doświadczony również mam problem z ogarnięciem tematu. No bo... nie da się nic o tym zdjęciu powiedzieć poza tym, że: 1. został zarejestrowany jakiś obraz, 2. obraz zarejestrowany został w kolorze. Terminologia i opisy których używasz sugerują, że słowo "początkujący" jest tutaj mocno naciągane ;-) . Piszesz, że nie chodzi Ci o ocenę. Ok, domyślam się co masz na myśli. Chciałeś zapewne opinii na temat kolorów, ostrości, kontrastu itp. Bez spoglądania na treść. Ale to tak nie działa. Możesz zamieścić zdjęcia jakichś tablic testowych i wtedy ewentualnie ktoś może poddać to analizie. Ale tutaj? Jak chcesz ocenić tę "miarę możliwości aparatu"? Nasyceniem zieleni? Blue? Przecież to z jednej strony możliwości aparatu a z drugiej strony Twoje suwaki w programie. Więc ja, jako nie ten PRO ale zwykły pstrykacz zgłębiający cały czas lekturę i pochłaniający tutoriale również Ci to radzę. Czytaj i oglądaj. A zobaczysz sam za niedługo, dlaczego ten Twój post ociera się o kategorię "żart".

frogi
07-07-2017, 09:14
WB zdecydowanie za chłodny moim zdaniem, o szczegółach ciężko się wypowiadać na takiej miniaturce... co do reszty - wywal to jak najszybciej do kosza ;) :)

zoulza
07-07-2017, 09:34
Ok. Dziękuję za wypowiedzi ;)
Jeśli już coś to rodzaj żeński poprosiłabym na końcówkach ;)
Pozdrawiam .

maniak666
07-07-2017, 10:12
Nie lubię banałów, ale tutaj jeden z fotograficznych pasuje jak ulał. To nie aparat robi zdjęcia...

gremed
07-07-2017, 10:34
Jeśli już coś to rodzaj żeński poprosiłabym na końcówkach
Teraz wiemy. Ale ani jednak końcówka w Twoim poście na to nie wskazywała ;-)

mamoń
07-07-2017, 18:13
Sprzęt masz wystarczająco dobry by robić dobre foty.., jeśli masz co do niego jakieś obiekcje spróbuj spotkać się z kimś kto jest bardziej doświadczony w fotografowaniu cyfrą.., kilka ''pstryków'' i wszystko będzie jasne.., na podstawie fotografii wrzuconych na forum niestety nie jesteśmy w stanie Ci pomóc. Powodzenia.