Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Krajobraz działkowy.
Proszę o komentarz .
Ale i ważną informację dla mnie. Testuję jeszcze Nikona d3400 niedawno zakupionego - obiektyw 18 - 105 mm.
Zdjęcie wywołane w lightroomie z poprawą ostrości.
Czy to zdjęcie na miarę możliwości tego aparatu i obiektywu ? Czy jednak jest słabo ?
Proszę o opinie dlatego iż tak jak mówię testuję i może to jest jakaś wada .
Krajobraz jak dla mnie przed lightroome.. kiepsko.
Ale może takie są parametry niedobrane.
Proszę o opinie i komentarze.
Dziękuję i pozdrawiam ;)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/07/6f291707a88441e75436d387c6c8c182-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170706/6f291707a88441e75436d387c6c8c182.jpg)
Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka
Proponuje wklejać zdjęcia do tego wątku http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=274865
krzysztofz24
07-07-2017, 00:08
Ale to jest jakis zart czy prowokacja czy co?
Nie chce urazic, ale ty chyba nawet nie wycelowales aparatu na jakis widok, to strzal z biodra.
To zdjecie wyglada analogicznie tak jakbym ja teraz wyjal aparat i pstryknal na slepo na fleszu pokoj w ktorym siedze i wstawil to do dzialu archtektura.
Zebys chociaz poszedl do parku czy probowal uwiecznic jakikolwiek widok przypominajacy krajobraz....ale teraz to po prostu strzal z biodra i tylko chyba przypadkiem wyszedl prosto.
Jak chcesz jakiejs oceny czy porad, to chociaz wyceluj aparat na jakis krajobraz...cokolwiek. Las, strumyk, niebo o zachodzie czy co tam ci sie spodoba.
I po co ja sie rozpisuje jak ktos sobie jaja robi
Ale to jest jakis zart czy prowokacja czy co?
Nie chce urazic, ale ty chyba nawet nie wycelowales aparatu na jakis widok, to strzal z biodra.
To zdjecie wyglada analogicznie tak jakbym ja teraz wyjal aparat i pstryknal na slepo na fleszu pokoj w ktorym siedze i wstawil to do dzialu archtektura.
Zebys chociaz poszedl do parku czy probowal uwiecznic jakikolwiek widok przypominajacy krajobraz....ale teraz to po prostu strzal z biodra i tylko chyba przypadkiem wyszedl prosto.
Jak chcesz jakiejs oceny czy porad, to chociaz wyceluj aparat na jakis krajobraz...cokolwiek. Las, strumyk, niebo o zachodzie czy co tam ci sie spodoba.
I po co ja sie rozpisuje jak ktos sobie jaja robi
Ok. Idę już do swojego działu skoro nie mogę uzyskać pomocy bardziej doświadczonych.
Nie chodziło mi o ocenę .
krzysztofz24
07-07-2017, 08:46
Ok. Idę już do swojego działu skoro nie mogę uzyskać pomocy bardziej doświadczonych.
Nie chodziło mi o ocenę .
To o co ci chodzilo:-)?
O ocene mozliwosci aparatu i obiektywu?
To bardziej w watku technicznym niz zdjeciowym powinienes pytac.
Chcesz zeby oceniac ilosc detalu np? Takie ostre swiatlo okolo poludnia nie sprzyja temu, bo bedzie mniej detalu niz np godzine po wschodzie w gorach w zimie kiedy powietrze jeszcze nie jest nagrzane i jest powiedzmy -20 st.C. To wtedy masz zdjecia krystaliczne wrecz.
Na tym zdjeciu jedynie WB jest dobrze dobrane.
Nie denewuj się. Powiem Ci, że jako ten mniej doświadczony również mam problem z ogarnięciem tematu. No bo... nie da się nic o tym zdjęciu powiedzieć poza tym, że: 1. został zarejestrowany jakiś obraz, 2. obraz zarejestrowany został w kolorze. Terminologia i opisy których używasz sugerują, że słowo "początkujący" jest tutaj mocno naciągane ;-) . Piszesz, że nie chodzi Ci o ocenę. Ok, domyślam się co masz na myśli. Chciałeś zapewne opinii na temat kolorów, ostrości, kontrastu itp. Bez spoglądania na treść. Ale to tak nie działa. Możesz zamieścić zdjęcia jakichś tablic testowych i wtedy ewentualnie ktoś może poddać to analizie. Ale tutaj? Jak chcesz ocenić tę "miarę możliwości aparatu"? Nasyceniem zieleni? Blue? Przecież to z jednej strony możliwości aparatu a z drugiej strony Twoje suwaki w programie. Więc ja, jako nie ten PRO ale zwykły pstrykacz zgłębiający cały czas lekturę i pochłaniający tutoriale również Ci to radzę. Czytaj i oglądaj. A zobaczysz sam za niedługo, dlaczego ten Twój post ociera się o kategorię "żart".
WB zdecydowanie za chłodny moim zdaniem, o szczegółach ciężko się wypowiadać na takiej miniaturce... co do reszty - wywal to jak najszybciej do kosza ;) :)
Ok. Dziękuję za wypowiedzi ;)
Jeśli już coś to rodzaj żeński poprosiłabym na końcówkach ;)
Pozdrawiam .
maniak666
07-07-2017, 10:12
Nie lubię banałów, ale tutaj jeden z fotograficznych pasuje jak ulał. To nie aparat robi zdjęcia...
Jeśli już coś to rodzaj żeński poprosiłabym na końcówkach
Teraz wiemy. Ale ani jednak końcówka w Twoim poście na to nie wskazywała ;-)
Sprzęt masz wystarczająco dobry by robić dobre foty.., jeśli masz co do niego jakieś obiekcje spróbuj spotkać się z kimś kto jest bardziej doświadczony w fotografowaniu cyfrą.., kilka ''pstryków'' i wszystko będzie jasne.., na podstawie fotografii wrzuconych na forum niestety nie jesteśmy w stanie Ci pomóc. Powodzenia.