PDA

Zobacz pełną wersję : Jak spersonalizowałeś swojego D7100?

Szajbonio
05-07-2017, 16:23
Witam wszystkich forumowiczów,
Pytanie do posiadaczy jakże zacnego body Nikona D7100. Pytam z ciekawości ,a może coś wykorzystam u siebie. Jeśli chcesz się podzielić co na jaki przycisk masz ustawione, twoje ustawienia U1/U2 i jakieś inne ciekwostki I triki związane z tym body to jest na to miejsce :D Mam nadzieję że to odpowiedni dział :)

bic44
05-07-2017, 18:36
Zerknij tutaj: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=226453

Szajbonio
05-07-2017, 22:59
Zerknij tutaj: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=226453

A chociaż mała podpowiedź która strona bo nie mam wolnego miesiąca na czytanie :D

ksh
05-07-2017, 23:05
Ale co chcesz personalizować ?
Jak już będziesz miał powiedzmy ulubione swoje ustawienia to masz U1/U2, możesz poczytać na forum o podpięciu af na przycisk ae-l/af-l i co to daje, przetestuj łatwe iso czy ci odpowiada, jeśli coś używasz, a masz w menu i da się podpiąć pod przyciski programowane to przetestuj, nie ma tu jakiś schematów, po co one by miały być ?

Szajbonio
06-07-2017, 00:05
Ale co chcesz personalizować ?
Jak już będziesz miał powiedzmy ulubione swoje ustawienia to masz U1/U2, możesz poczytać na forum o podpięciu af na przycisk ae-l/af-l i co to daje, przetestuj łatwe iso czy ci odpowiada, jeśli coś używasz, a masz w menu i da się podpiąć pod przyciski programowane to przetestuj, nie ma tu jakiś schematów, po co one by miały być ?

Ja wiem ,że nie ma schematów i to kwestia indywidualna, ale tak z ciekawości chociażby samej ;)

maxgt
06-07-2017, 06:53
Pod jeden z przycisków mam podpiety horyzont, drugi sprawdzanie F jak po naciśnięciu spustu będzie GO wyglądać, reszta czyli U1 itd nie używam, gdyż robię w manualu ,a obsługa tego body jest moim zdaniem dość szybka i na tzw czuja, wszystko jest gdzie ma być

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka

bic44
06-07-2017, 09:06
Dokładnie, łatwe iso na tylne kółko, horyzont na funkcyjny, można dodać af-on w miejsce ae-l/af-l, chociaż nie będzie tak wygodnie jak w droższych modelach. Przy winietujących szkłach i matrycowym stała korekta pomiaru na plus. Ja wypłaszczyłem też jeden z profili obrazu, pod kątem video. No i standardowo jak w każdej lustrzance kalibracja każdego obiektywu.

A chociaż mała podpowiedź która strona bo nie mam wolnego miesiąca na czytanie :D

Ja przed zakupem przekartkowałem, wbrew pozorom to nie jest dużo tekstu do czytania i warto.

rumi971
06-07-2017, 22:33
Witam.
Chciałem w trybie A podpiąc pod przycisk Pv możliwośc ustawiania iso (naciskając Pv i kręcąc tylnim pokętłem zmieniac wartośc iso).
Powiedzcie czy jest to możliwe bo tyle się oczytałem i nie mogę nic takiego znależc. Korzystanie z oryginalnego przycisku iso jest jak dla mnie trochę niewygodne i chciałęm go podpiąc pod inny przycisk.

Szajbonio
06-07-2017, 22:45
Ja mam pytanie do przycisku Fn i OK. Najpierw Fn: jak ustawiam wirtualny horyzont to już na naciśnij + pokrętło nic nie mogę ustawić :/ a co do przycisku ok to chce żeby na podglądanie zdjęcia po wciśnięciu ok pokazywał punkt AF wybrany(np gdzieś z boku obrazu) a nie centralny, bo do wyboru jest tylko "Wybór centralnego pola AF" lub zoom a na forum czytałem o tym triku bo mam sigme 17-50

- - - - kolejny post - - - - - -

Witam.
Chciałem w trybie A podpiąc pod przycisk Pv możliwośc ustawiania iso (naciskając Pv i kręcąc tylnim pokętłem zmieniac wartośc iso).
Powiedzcie czy jest to możliwe bo tyle się oczytałem i nie mogę nic takiego znależc. Korzystanie z oryginalnego przycisku iso jest jak dla mnie trochę niewygodne i chciałęm go podpiąc pod inny przycisk.

W instrukcji nic o tym nie piszą więc pewnie się nie da, jedynie odnośnik do pierwszej pozycji w Moim Menu ale to nie wygodne :/

ksh
06-07-2017, 23:28
Co do ISO to nazywa się w menu "Łatwe ISO", nie da się podpiąć pod Pv ale można pod przycisk nagrywania, a pokazywanie af na zdjęciu jest w menu w opcjach odtwarzania.

Szajbonio
06-07-2017, 23:39
Kurcze nie bardzo rozumiem o co pytacie, co do ISO to nazywa się w menu "Łatwe ISO", a pokazywanie af na zdjęciu jest w menu w Opcjach Odtwarzania.

Chodzi o to że jak programujesz przycisk Fn masz dwie opcje: naciśnij i naciśnij+pokrętło i jak ustawiam na naciśnij wirtualny horyzont to na naciśnij+pokrętło nie mogę nic ustawić bo jak ustawiam to horyzont się kasuje, a co do przycisku OK to chce to ustawić tak żeby na podglądzie zdjęcia po jego wciśnięciu przeskakiwalo/przybliżało punkt w którym ustawiony był punkt AF