Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Kilka pytan - pierwszy slub

mareq78
05-07-2017, 15:58
Witam, slubniakow szczególnie :)
Za 3 tygodnie mam pierwszy slub do zrobienia. Dla znajomych wiec za symboliczna kwote zeby nie bylo ze za darmo ale doswiadczenie wyniesione bedzie bezcenne.
W watku tym chcialbym sie was doradzic i popytac o kilka spraw natury technicznej i nie tylko.
Forum oczywiscie "przelecialem" prawie cale i z kazdym przeczytanym watkiem oprocz wielu pozytecznych informacji dostawalem duza dawke informacji dotyczacych tylko i wylacznie pytajacego. Wiec i ja bede pytal i blagal o odpowiedzi :)
Wiec zaczynam:

Sprzet:
Mam to co w stopce oprocz S70-200. 85mm jest wspaniale i nie oddam nikomu ale juz 35 takiego szalu nie robi. Mam tylko D750 (na wesele moge miec jako backup DX, nie pamietam dokladnie modelu, ale jako drugie body nie chce uzywac) a praca na jadnym body ze stalkami mnie nie bawi. Probowalem na kilku imprezach (2x komunia i lokalny event) i zdecydowanie jestem na nie.
Mam troche gotowki do wydania ale na drugie D750 nie starczy wiec mam dwie opcje:
1. Dokupic N20/1.8 lub S20/1.4 (ewentualnie cos 24mm) i D600. Kiedys dokupie 50mm i bedzie cacy. No prawie bo AF w D600 podobno slabsze duzo od AF w D750.
2. Kupic N24-70/2.8 lub T24-70/2.8 i podpiac go do D750 uzupelniajac wszystko 85mm a w przyszlosci moze 135mm. Mialem wypozyczonego N24-70 przez ostatnie kilka dni i musze przyznac ze jest to calkiem zacne szklo.
Moze jest ktos kto uzywa 24-70 na slubach i moze sie wypowiedziec ?

Na razie to tyle bo sie rozpisalem ale bedzie wiecej :)

kornikbp
05-07-2017, 16:46
24-70 od bidy można całe repo oblecieć - zrobisz grupowe zdjęcie i portret panny młodej.
wg mnie opcja nr 2 jest w Twoim przypadku najlepsza.

mareq78
05-07-2017, 20:54
Ku temu właśnie bym się skłanial. Gdybym mial kasę na drugie d750 i stałke to co innego a tak wybór trochę ograniczony. Przeinwestowywac też nie chce a takiego uzywanego N24-70 odsprzedam prawdopodobnie bez straty.
Wpadła mi też w oko S25-35 Ale to też raczej na dwie puszki opcja.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

gregorek
06-07-2017, 09:11
Kup 24-70. Drugie d750 jak kiedyś dokupisz to wtedy zdecydujesz czy sprzedać 24-70 czy nie.

stock
06-07-2017, 16:43
24-70 to szkło które zawsze się przydaje. Można nim obgonić całość. Aczkolwiek są i tacy co obganiają weselicho jedynie 35mm plus sporadycznie portretówka na sesji i też da radę. Mowa cały czas oczywiście o N24-70 żeby była jasność

mareq78
06-07-2017, 20:18
No wlasnie. Nowy Tamron 24-70 jest o 450pln tanszy od uzywanego w idealnym stanie N24-70 z gwarancja na 6 miesiecy. Brac Nikona czy Tamrona ?

dareknik
07-07-2017, 12:09
Sprawdź który będzie Ci lepiej pasował na Twoje body. Nikon też może platać figle. Ja zrobiłem N 24-70/2.8 ze 3 wesela w rodzinie i kilka chrzcin czasami uzupełniając go N 85/1.8 D.

KaarooL
07-07-2017, 16:33
Bierz Tammy'ego, ale tylko pod warunkiem że wiesz jak sprawdzić ostrość, centryczność i tilt układu optycznego. Warto też sprawdzić czy IS działa jak należy.

W moim przypadku dopiero czwarta sztuka Tammy'ego okazała się być zgodną z założeniami testu. Sensowna sztuka naprawdę daje radę i można focić na F3.2.

To samo - równie dobrze - może tyczyć się najkona, sigmy czy dowolnej innej optyki. Warto sprawdzić, pod warunkiem że wiesz jak albo masz kogoś kto zrobi to za Ciebie.

Osobiście nie kupiłbym niesławnego N24-70 nawet za szalenie niską cenę, ale to po prostu moje zdanie.

mareq78
07-07-2017, 17:47
Bierz Tammy'ego, ale tylko pod warunkiem że wiesz jak sprawdzić ostrość, centryczność i tilt układu optycznego. Warto też sprawdzić czy IS działa jak należy.

W moim przypadku dopiero czwarta sztuka Tammy'ego okazała się być zgodną z założeniami testu. Sensowna sztuka naprawdę daje radę i można focić na F3.2.

To samo - równie dobrze - może tyczyć się najkona, sigmy czy dowolnej innej optyki. Warto sprawdzić, pod warunkiem że wiesz jak albo masz kogoś kto zrobi to za Ciebie.

Osobiście nie kupiłbym niesławnego N24-70 nawet za szalenie niską cenę, ale to po prostu moje zdanie.

Nie wiem jak to dokladnie przetestowac ale jezel mam placic za obiektyw ze swiatlem 2.8 i focic na 3.2 to ja sensu w tym nie widze. Moze do architektury to nie problem ale na slubach 2.8 musi dzialac.

dareknik
07-07-2017, 19:20
Nie wiem jak to dokladnie przetestowac ale jezel mam placic za obiektyw ze swiatlem 2.8 i focic na 3.2 to ja sensu w tym nie widze. Moze do architektury to nie problem ale na slubach 2.8 musi dzialac.

W takim układzie najlepsza jest Sigma 24-35/2.

mareq78
08-07-2017, 13:30
Zdecydowałem się na Nikona.
KaarooL: a dlaczego nieslawny? Miałeś jakieś osobiste zle doświadczenia z tym szkłem?

O S24-35 też myślałem. Świetne szkoło Ale na dwie puszki. Zobaczymy jak mi to wszystko wypali to wtedy pomyślę innych opcjach [emoji106]

dareknik
08-07-2017, 14:33
Zdecydowałem się na Nikona.

O S24-35 też myślałem. Świetne szkoło Ale na dwie puszki. Zobaczymy jak mi to wszystko wypali to wtedy pomyślę innych opcjach [emoji106]

Dlaczego na dwa body? Z reportaży różnego typu najczęściej używam zakresu 24-35 mm. Pewnie fachowcy z Sigmy poszli tym tropem. Ale jako najczęściej używany i do wszystkiego oraz jedyny to N 24-70/2.8. Nie zawiedzie Cię ani w AF oraz ostrości.

mareq78
12-07-2017, 11:12
Dlaczego na dwa body? Z reportaży różnego typu najczęściej używam zakresu 24-35 mm. Pewnie fachowcy z Sigmy poszli tym tropem. Ale jako najczęściej używany i do wszystkiego oraz jedyny to N 24-70/2.8. Nie zawiedzie Cię ani w AF oraz ostrości.

bo jednak czasami moze zabraknac malego tele. Ale obiektyw bardzo dobry i kto wie, moze kiedys u mnie zagosci.

N24-70 juz jest, wczoraj przyszedl, stan zewnetrzny i optyka igla ! Dziekuje za porady.

A teraz odnosnie techniki fotografowania i ustawiemn puszki. Tak sobie rozkminiam czy takie ustawienia sie sprawdza:

Manual ale ISO na Auto (ustawic iso min na 100 a iso max na 6400-8000) mam wtedy kontrole na migawka i przeslona a puszka sama dopiera iso i teoretycznie zdjecie powinno byc dobrze doswietlone.
Metering na Center Weighten Avarage.

lukasz.antoniak
12-07-2017, 20:08
Hmm, ale czy mówimy o fotografowaniu z lampą czy bez? Jeśli z lampą to tylko i wyłącznie pełny Manual (bez auto ISO). Jeśli bez lampy, to ja na pierwszym ślubie (czyt. za 2 miesiące) planuję używać A. Również posiadam D750 i nie korzystałbym z ISO powyżej 3200.

mareq78
12-07-2017, 22:51
Mowimy o bez lampy. Z lampa to wiadome ze manual. A jest Ok ale nie masz kontroli nad migawka a ISO i tak puszka ustawia. Wydaje mie sie ze do ISO5000 powinno byc OK.
Czy ktos moze sie jeszcze wypowiedziec ?

lukasz.antoniak
12-07-2017, 23:02
Gdzie kontrola? Ustawiasz najkrotszy czas migawki i Auto ISO i skupiasz sie na kadrach... no chyba ze w kosciele grasuje DJ ze swoim zmiennym swiatlem :P. Mi trafil sie jasny kosciol, wiec akurat o poprawna ekspozycje sie nie boje. Chetnie poslucham opinii innych.

mareq78
12-07-2017, 23:06
Gdzie kontrola? Ustawiasz najkrotszy czas migawki i Auto ISO i skupiasz sie na kadrach... no chyba ze w kosciele grasuje DJ ze swoim zmiennym swiatlem :P. Mi trafil sie jasny kosciol, wiec akurat o poprawna ekspozycje sie nie boje. Chetnie poslucham opinii innych.Czyli to samo co w mojej propozycji tylko że ja jeszcze mogę dynamicznie zmieniać czas migawki. [emoji3]

U mnie ślub będzie bez kościoła, tylko cywilny niestety.

mareq78
14-07-2017, 10:59
Po kilku testech jednak stwierdzam ze A bedzie lepsze. Dzieki Lukasza za podpowiedz.
Ale mam pytanie:
po ustawieniu min czasu migawki (160-200) czasami kiedy zabraknie swiatla puszka zchodzi ponizej ustawionego minimum. Czy to normalne ?
Musze wtedy stosowac exp comp. Mam to ustawione na tylne kolko wiec da sie to szybko zrobic ale ciekawi mnie czy to normalne zachowanie.

lukasz.antoniak
14-07-2017, 11:44
W zupełności normalnie zachowanie puszki. Każda konfiguracja na swoje plusy i minusy, eksperymentuj. Sam się uczę, więc nie traktuj mnie jako wyrocznię.

mareq78
14-07-2017, 14:44
Nie traktuje, napisales ze pierwszy slub dopiero bedziesz mial ale jako ze nikt inny sie nie wypowiada wiec po prostu wymieniamy sie informacjami. Co dwie glowy to nie jedna.
Ale milo by bylo gdyby jakis doswiadczony slubniak sie wypowiedzial.