PDA

Zobacz pełną wersję : Zamiana D3200 na D3300

cintal
05-07-2017, 11:38
Witam.

Zastanawiam się nad zamianą mojego D3200 na D3300. Fotografuję głównie krajobrazy czasami jakiś portret i trochę zdjęć rodzinnych. Wiem że różnicy nie będzie aż tak wielkiej ale czy warto. Wiem ze 3300 pozbawiony jest filtra i więcej szczegółów można wyciągnąć ze zdjęć. Cena nowego 3300 to 1300zl.

madebyzosiek
05-07-2017, 11:42
Kompletnie bezsensowny pomysł... Gdybyś chociaż planował D5300, czy D7100, to można by szukać uzasadnienia... Nie wiem jakie masz szkła, ale to tu szukałbym czegoś nowego.

Bushi
05-07-2017, 11:59
Nie warto. Różnicy między 3200 a 3300 nie zauważysz. Puszeczkę warto zmienić, gdy Ci czegoś brakuje (szybkości seryjnych? Bufora? ISO? funkcjonalności? współpracy z innymi satelitarnymi urządzeniami? śrubokrętu, bo masz takie obiektywy, których Twoja puszeczka nie może obsłużyć? itp, itd, itp). Zmieniasz, jeśli jest to skok jakościowy i w użyteczności. A tak? Myslę, że Zosiek świetnie wskazuje kierunek - jesli już czujesz potrzebę zmiany, popatrz na "szkiełka"... To da Ci nową jakość i przyjemność "focenia" przy tej samej puszeczce.

cintal
05-07-2017, 13:01
Dzięki i chyba pójdę ta droga i jakiś nowy obiektyw kupię.

Tak troszkę na marginesie zapytam odnośnie filtrów polaryzacyjnych. Miałem pożyczony najtańszy filtr za 30 zl ale też chcę kupić. Wybrać najtańszy czy może dołożyć i np Hoya za 90-100zl?

Bushi
05-07-2017, 13:13
Jesli filtr jest naprawdę niezbędny (nie po to, żeby zabezpieczyć soczewkę w obiektywie, a po to, żeby zrealizować określoną koncepcję zdjęcia) - najlepiej kupować filtry jak najlepsze, renomowanych firm i nie żałować pieniędzy. Mam np. filtry, które kupiłem jeszcze przed epoką cyfrową, służą mi do dziś i doskonale spełniają swoja rolę, kiedy mi potrzeba. Są to filtry renomowanych firm (np. Carl Zeiss). Czyli - moim zdaniem - jeśli już filtr jest naprawdę, ale naprawdę niezbędny, to kupować najlepszy, na jaki Cię stać.

madebyzosiek
05-07-2017, 13:18
Można też sobie powiedzieć, że Twoje zdjęcie będzie tak słabe, jak najsłabszy element optyczny jaki masz... Polar zawsze dobrej klasy, bo inaczej sporo popsuje. I pamiętaj, że większość lepszych szkieł ma średnicę 77 mm, więc najlepiej taki plus redukcję do obecnie posiadanej. A jak nie do końca wiesz po co Ci taki filtr, to znaczy że jeszcze nie czas ;)

cintal
05-07-2017, 15:37
Na razie mam jeden obiektyw 18-105 i do tego obiektywu chcę kupić polara. W krajobrazie bardzo się przydaje.