Zobacz pełną wersję : Internet we Włoszech - help
Cześć,
w poniedziałek lecimy z rodziną do Włoch (Toskania). Z uwagi na pracę potrzebuję dostęp do internetu.
1. W wynajętym przez nas mieszkaniu są akurat moi rodzice i mówią, że wi-fi jest bardzo słabe. Rozmawiałem z właścicielem twierdzi, że nie da się nic z tym zrobić.
2. Telefon mam w PLAY (firma) i mam na nim za granicą 1.83GB do wykorzystania bezpłatnie, zużyję to w 3-4dni a jadę na 2-3 tygodnie. (dokupienie 500mb to 20zł w PLAY)
3. Odwiedziłem salony w PL i nikt mi nic sensownego nie zaproponował.
4. Chodzenie i szukanie bezpłatnych stref typu MCdonald odpada :)
Czy ktoś może kupował na miejscu jakiś starter z internetem? Co kupić? W jakiej sieci?
Opcja z lokalnym pre-paidem najlepsza. Do tego skombinuj sobie modem 3G lub LTE, nie będziesz musiał kartami w telefonie wachlować. A w jakiej sieci, to tak jak u nas. Operatorzy walczą o klienta. Ceny pakietów na dłuższą metę może mają jakieś znaczenie, ale na 2 tygodnie to bym się nie przejmował, natomiast bym brał operatora, który w danym miejscu ma najlepszą jakość sygnału/usługi. Ale to już trzeba na miejscu sprawdzić. Startery za 1E możesz wziąć od każdego, porobić testy i doładować tego, który działa najlepiej. Ale jak jedziesz nie w jakiś zadupie, to każdy operator będzie prawdopodobnie działał ok.
Ciekawe czy słabe jest WIFI, czy samo łącze.?
Jak łącze to tak jak pisze Majek, włoski pre-paid będzie najlepszy
Borat1979
02-07-2017, 20:34
We Włoszech to chyba trzeba rejestrować karty prepaid więc i jakieś kwity u operatora wypełniać.
Druga sprawa to w Toskanii zasię sieci 3G czy LTE jest bardzo słaby. Teren pagórkowaty i górzysty więc poza większymi miastami to jest nędza. Byłem kilka razy w różnych regionach i ciężko było się gdziekolwiek dodzwonić bo wiecznie gubiło sieć. Żeby normalnie porozmawiać to trzeba było telefon przełączać w tryb "tylko sieci GSM" a internet to była beznadzieja.
Teraz już chyba wszędzie w UE trzeba rejestrować karty prepaid. Ale chyba nie przy samym zakupie, tylko jakiś czas na to jest. Jeżeli chodzi o zasięg, to właśnie dlatego napisałem, że trzeba wziąć startery od kilku operatorów i zobaczyć, który najlepiej działa. A nuż się trafi tak, że będzie blisko jakiegoś BTSa.
EDYTA:
Albo zapiąć roaming w swoim telefonie. Zazwyczaj przełącza na tego o najmocniejszym sygnale. Jak już będzie wiadomo, który się zgłosi, to biegusiem do kiosku ruchu albo warzywniaka po kartę. ;-)
Od 1 czerwca w UE zniesiony jest roaming. Mozna kupic sobie w PL/CZ/AT/IT czy gdziekolwiek po drodze prepaid na 5GB i one sa do wykorzystania na terenie calej UE.
Z wymienionych krajow zapewne najtansze megabajty produkowane sa w PL :)
czupacabra
03-07-2017, 01:43
Kupujesz mobilny router 3G a we włoszech kartę do niego i masz problem z głowy
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Dzięki za odpwiedzi. Router mam, o prepaidach myślałem tylko liczyłem, że ktoś był niedawno i napisze co się opłaca najbardziej. Nie pomyślałem o tym pagurkowatym terenie więc sprawdzę co ma najlepszy zasięg.