PDA

Zobacz pełną wersję : P900 Sztuczny horyzont

wojciech998
01-07-2017, 00:25
Witam taj jak w temacie , pytanie odnośnie sztucznego horyzontu w nikonie p900. Opcje sztucznego horyzontu została włączona w menu, ale nic nie wyświetliło się na ekranie.:( . I moje pytanie jest następujące czy jest jeszcze jakiś magiczny przycisk aby włączyć ten horyzont na wyświetlaczu . Proszę o pomoc

sl011
03-07-2017, 08:23
Informacje na ekranie zmieniasz przyciskiem DISP. Szt. horyzont jest dostępny w trybach PSAM i niektórych tematycznych. Aby wyświetlić horyzont należy ustawić tryb pól AF na jeden z trybów manualnych. (Źródło: pełna instrukcja w pdf, str. 3)
Sprawdź jak masz ustawione powyższe opcje.

wojciech998
03-07-2017, 13:30
Dzięki za odpowiedz sprawa ogarnięta i wszystko działa jak należy dziękuję :)

parkur
14-07-2017, 19:25
mnie sie tego jeszcze nie udalo uzyskac

dzienniarz
15-07-2017, 22:27
Wcale mnie to nie dziwi, bo to nie jest takie oczywiste. Jak wiele ustawień tego aparatu.

1. Trzeba włączyć samą funkcję. Ustawienia (kluczyk) -> ustawienia monitora -> horyzont -> ON

od tego momentu horyzont będzie widoczny w niektórych programach ale nie w trybach PSAM

2. Menu ustawień trybu (odpowiednio literka PSAM) -> tryb pól AF i tam MUSISZ wybrać jeden z trzech trybów półautomatycznych czyi jeden z tych, przy opisie których masz słowę "ręczne". Tylko przy tych trybach AF będziesz mieć horyzont dostępny w trybach PSAM

To jedna z wielu "upuerdliwości" w dostępie do różnych funkcji a dokładniej uciążliwość ich niedostępności w trybach, w których coś by się przydało ale działa np. tylko w jakimś programie. Ja ubolewam np. nad brakiem powszechnej dostępności do manualnej nieskończoności. Bardzo mi tego brakuje zwłaszcza w nocnej fotografii.