Zobacz pełną wersję : lampa blyskowa - co kupic
arecki1338
30-06-2017, 11:16
Rozważam zakup lampy błyskowej do nikon 7200, fotografia typowo amatorska, możecie coś doradzic, jaka najlepiej sie sprawdzi, czy warto iść w automat? Szukam czegoś, co nie kosztuje majatku, a da wzglednie dobre efekty.
Krzychoo_
30-06-2017, 11:37
Yongnuo YN-685 lub starsza YN-565, ale różnica w cenie to kilkadziesiąt zł. 685 będzie łatwo rozbudować o sterownik do strobbingu. Albo używane SB.
Wadą Yongnuo są duże gabaryty i długi czas ładowania dla pełnej mocy.
nikoniarz
30-06-2017, 11:58
Wielkość to cecha. Każda lampa podobnej mocy ma podobną wielkość. 565 do D7200 odradzam- brak Auto FP. W 685 brak fotoceli jeśli dla kogoś ma to znaczenie...
Jeśli ma być coś taniego, to można się zastanowić nad Nissin di622 ale w wersji mkII, używaną można mieć za 200pln
Może jakaś systemowa - np Nikon SB-700 :)
arecki1338
30-06-2017, 14:34
SB 700 poza moim zasiegiem. A co powiecie o tym YN : http://yongnuo.com.pl/?p=354
Zerknij na to http://eltec.pl/search/triopo/Lampa-blyskowa-Triopo-TR-982N-II-Nikon-i-TTL.html
Ja mam jedną taką lampę już ponad dwa lata, znajoma ma trzy cały czas i jak do tej pory wszystko w niej działa poprawnie, nie wiem jak taka lampa spisze się przy czymś wymagającym ale w tej cenie mamy moc, sterowanie innymi lampami, hss itd.
Oczywiście to taka opcja minimum, osobiście uważam że popularne yongnuo nie jest wiele lepsze.
nikoniarz
30-06-2017, 15:26
A co powiecie o tym YN : http://yongnuo.com.pl/?p=354
Miałem, w 90% chwaliłem. Zdecydowanie mój typ jeśli chodzi o proponowane w wątku lampy. Być może mocniejsza nawet od tej Triopo- zwykle w chińczykach podawana jest maksymalna liczba przewodnia, a więc dotycząca najdłuższej ogniskowej (najwęższego błysku). 568EX to na prawdę całkiem mocna lampa...
arecki1338
01-07-2017, 04:04
ciagle błądzę z tymi lampami, czym więcej szukam, tym gorzej się na coś zdecydowac. Uzywał ktoś lampy YN 685 i mogłby się podzielić opinią? z minusów, ktore padły w tym wątku, to długie ładowanie i brak fotoceli.
madebyzosiek
01-07-2017, 08:11
Ja też mogę Yongnuo 568 EX polecić. Jeden z lepszych chinoli z jakimi miałem styczność :)
arecki1338
01-07-2017, 10:04
a czy ta 586ex ma wspomaganie AF? czy ta funkcja faktycznie poprawia ostrosc zdjecia, zeby traktowac to jako cos co lampa musi miec?
Teraz nawet najtańsze chińczyki mają wszystko, viltrox, phottix, godox, k&f, andoer, meike, triopo, trzeba tylko wybrać najlepszą sprawdzoną, wszystko kwestia jak ta lampa będzie się sprawdzała w dłuższym czasie, o starszych yongnuo nie mam dobrego zdania, nie znam tych nowych modeli ale wolałem w cenie jednej yongnuo kupić dwie triopo.
Prawda jest taka że jak ktoś potrzebuje do pro zastosowania to yongnuo też nie kupi bo nie będzie ryzykował tylko wyda raz konkretnie na nikona albo ostatecznie nissin czy metz, są też firmy u nas mało popularne, a całkiem dobre jak pixel czy voeloon bardziej popularne w usa.
nikoniarz
01-07-2017, 11:33
a czy ta 586ex ma wspomaganie AF?
Ma, i to wcale nie najgorsze. Pokrywa parę/kilka centralnych punktów w zależności od ogniskowej i odległości...
arecki1338
01-07-2017, 17:06
to w finale zostaly dwie lampy: yn 586ex i tropo tr985. nie moge za bardzo znalezc jakies porownania tych dwoch, prosze posiadaczy o krotkie podsumowanie plusow i minusow obu modeli.
Triopo TR-985 to jest to samo co TR-982II tylko ma obsługę iTTL i eTTL czyli pasuje do canona i nikona.
Zibi1970
01-07-2017, 18:24
koesh,
a w tej Tripo działa HSS/FP? Napisz coś więcej o działaniu tej lampki. Również potrzebuję dokupić sobie dodatkową lampę i również do wyboru zostały mi yn 586ex i tropo tr985.
nikoniarz
01-07-2017, 18:48
Panowie, nie ma 586 EX... Jest 568 EX... :)
Tak, aparat i lampa poprawnie działa w AutoFP i nie dostrzegam żeby był problem jakiś, działa też poprawnie cls czyli sterowanie błyskiem, grupy/kanały, ma też moc całkiem ok, jak szukałem lamp to było na yt porównanie mocy z sb-900 i z yongnuo ale nie pamiętam symbolu, triopo było na różnych mocach i ustawionych zoomach podobna lub delikatnie słabsza od nikona, lepiej wypadała od yongnuo.
Jedyne co jej brakuje to wbudowane odbiornika radiowego ale jednak cena, one były dawniej po 55$ na ebay.
To odnośnie modelu TR-982II bo to najbardziej udana ich konstrukcja, wersja TR-568EX jest identyczna ale bez HSS, wersja TR-985 to multi canon/nikon, a w TR-988 dodali ekran dotykowy.
arecki1338
02-07-2017, 13:38
Panowie, nie ma 586 EX... Jest 568 EX... :)
heh, to chyba stworzylem nowy model :), dzieki za poprawienie.
- - - - kolejny post - - - - - -
wracajac do tematu. znalazlem lampe yn 568ex i 685 w tej samej cenie, ktora byscie wybrali, biorac pod uwage, ze obie kosztuja tyle samo. na korzysc 685 przemawia wbudowany odbiornik radiowy.
nikoniarz
02-07-2017, 14:55
568EX jednak chyba trochę mocniejsza od 685... Ale z drugiej strony czas ładowania też dłuższy... Jeśli zdalne wyzwalanie jest potrzebne, to chyba nie ma dylematu.
Zibi1970
04-07-2017, 22:43
No i kupiłem Y568EX i ... mam mieszane uczucia w właściwie to strzela mnie ch.. Sama lampka ładna, duża i wszystko mająca, powtarzalne i szybkie błyski ale po podłączeniu do korpusów d700 i d600 zmienia się punkt ostrości. Jest na tyle przesunięty że nie da się tego zignorować. Przy obiektywach o f 1.8 i odległości 3 - 4 metrów jest różnica rzędu na oczy lub nos w portrecie. Nie uśmiecha mi się po każdym założeniu lub zdjęciu lampy korekcja body.
madebyzosiek
04-07-2017, 22:49
A na wyłączonym wspomaganiu AF też tak masz? Ja w 6D wyłączyłem wspomaganie AFu z tej lampy zawsze ;)
nikoniarz
04-07-2017, 22:54
Chyba kiedyś był o tym wątek... Bez różnicy z jaką lampą, ale niektóre korpusy miały problemy. Nie wiem czy chodziło o problemy ze wspomaganiem AF z lampy czy z czymś innym... Ja nie miałem problemów na każdym z 4 korpusów w duecie z trzema lampami (2x YN i 1x SB).
Zibi1970
04-07-2017, 22:55
Oczywiście że wyłączyłem :-(. Sam obecność włączonej lampy powoduje że ostrość jest już gdzie indziej. Gdyby to się działo z jednym korpusem ale oba i to różne reagują tak samo.
madebyzosiek
04-07-2017, 23:02
Kurcze, ja Yongnuo znam tylko z Canona i tam nie było żadnych problemów... Może jakaś tajemnicza aktualizacja softu jest, albo coś...? A kupiłeś w normalnym sklepie? Możesz oddać? Ja sobie, tak na wszelki wypadek, jako zapasową lampę sprawiłem SB800 i na przykład z Sigmami Art muszę mieć wyłączone wspomaganie AFu, bo też pudła same mam...
Zibi1970
04-07-2017, 23:05
mam sb 800 i tam nie ma tych problemów a kupiłem drugą bo nie chciałem ciągle przekładać z jednego body do drugiego
nikoniarz
04-07-2017, 23:07
Także nie wiem czego to wina- u mnie na dwóch YN i jednej SB bez zarzutu... A też miałem 568EX...
Zibi1970
27-07-2017, 15:52
Trochę czasu i zleceń upłynęło, mogę więc parę zdań napisać o YN 568EX.
Sama lampka w porównaniu do SB 800 (taką mam) jest większa i co ważniejsze ma większą głowicę. Wszystko w niej jest takie twarde i na pierwszy rzut oka wydaje się że jest bardziej wytrzymała mechanicznie od SB800. Po czasie okaże się jak jest naprawdę. Podczas pracy gdy jest zapięta to zmiana mocy błysku jest tak samo prosta jak w SB 800. Łatwiej obraca się głowicą lampy bo nie ma potrzeby wciskania tego gumowego "przycisku blokady". Lampa błyska mocno powtarzalnie i daje się błyskać kilka razy pod rząd przy niepełnej mocy. Ładuje się też szybko. W porównaniu do SB800 znacznie szybciej wyczerpują się akumulatorki ale z drugiej strony w SB mam ten dodatkowy piąty akumulatorek, który wydłuża czas pracy. Wadą lampy jest to że nie chce się przełączać w uśpienie. Przy SB800 zapiętej na korpus kiedy wyłączymy aparat lampa automatycznie przechodzi w uśpienie, a przy YN niestety cały czas jest aktywna. Druga dokuczająca wada to czas włączenia. Aby ją włączyć trzeba przytrzymać guzik ponad sekundę. Trzecia wada (lub może przypadłość), dla mnie największa to niestety fakt że z chwilą podłączenia jej do korpusu zmienia się odległość łapania AF i jest ona na tyle duża że w wypadku zrobienia zdjęcia bez lampy mam ostro tam gdzie celowałem to w drugim gdzie lampa jest zapięta zdjęcie ma przesunięty punkt ostrości. Z moich testów wynika że najbardziej nie umie się dogadać D700 i 50/1,8 G. Reszta obiektywów też ma przesunięcia ale w mniejszym stopniu. Z D600 efekt jest mniejszy z tymi samymi obiektywami i dlatego SB800 na stałe przypisana jest do D700 a YN do D600 i jakoś to działa. W tej cenie chyba nic znacznie lepszego się nie kupi więc polecam jednak trzeba zrobić test przesunięcia AFa.
nikoniarz
28-07-2017, 15:33
W dużej części pokrywa się to z moją opinią, ale dorzucę coś od siebie.
Wszystko w niej jest takie twarde i na pierwszy rzut oka wydaje się że jest bardziej wytrzymała mechanicznie od SB800. Po czasie okaże się jak jest naprawdę.
U mnie po dwóch latach nic się nie rozsypało. U kumpla po kolejnym roku również.
Łatwiej obraca się głowicą lampy bo nie ma potrzeby wciskania tego gumowego "przycisku blokady".
Bardzo mnie to irytuje w SB-910... Tzn. ta blokada głowicy
Ładuje się też szybko.
Zależy z czym porównujemy. Przy SB-910 ładuje się wolno. To był jeden z powodów zmiany.
Wadą lampy jest to że nie chce się przełączać w uśpienie. Przy SB800 zapiętej na korpus kiedy wyłączymy aparat lampa automatycznie przechodzi w uśpienie, a przy YN niestety cały czas jest aktywna.
Albo to jakiś bug w połączeniu z Twoim korpusem, albo po prostu aktywuj to w opcjach.
Druga dokuczająca wada to czas włączenia. Aby ją włączyć trzeba przytrzymać guzik ponad sekundę.
Szybki on/off również można aktywować.
Zibi1970
28-07-2017, 18:10
nikoniarz,
dzięki. Szybkie on/off odnalazłem i działa. Niestety usypianie nie działa pomimo że SLEEP mam na ON.
arecki1338
28-07-2017, 18:23
Dzięki Panowie za wszystkie wskazówki. Zakupiłem sb700, jako że laik że mnie w temacie lamp, więc teraz dużo nauki oraz pytań do was.
nikoniarz
29-07-2017, 00:12
nikoniarz,
dzięki. Szybkie on/off odnalazłem i działa. Niestety usypianie nie działa pomimo że SLEEP mam na ON.
Być może gryzą się któreś opcje ustawienia lampy i dlatego nie przechodzi w stan uśpienia. A może nie do końca dogaduje się z tym body... Chociaż z drugiej strony nie pamiętam, czy ona usypiała się tak samo jak "sabinki".