PDA

Zobacz pełną wersję : Yangnuo YN560 III + D3400 dobrym wyborem ?

Kosmit
29-06-2017, 18:02
Cześć i czołem :D

Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem lampy Yangnuo YN 560 III - moje szczęście po otwarciu pudełka z lampą nie trwało jednak długo. Po włożeniu lampy w sanki D3400 za żadne skarby nie mogłem jej skonfigurować i uruchomić.

Lampa bez problemu działa po za sankami w trybie S1 - wbydowany flash w lampie podnosi się do góry, na wyświetlaczu body pojawia się ikonka TTL, wyzwala błysk a zaraz za nim uruchamia się błysk w Yangnuo - więc zakładam, że lampa działa :D

Czy Lampa Yangnuo YN560 III + Nikon d3400 to kompletny zestaw czy jest coś muszę dokupić aby całość działała ? Może wystarczy coś zmienić w ustawieniach lampy/body aby wyzwolić błysk lampy znajdującej się w gorącej stopce ?

Będę wdzięczny za każdą pomoc. Lampę kupiłem w przypływie emocji, w chwili obecnej mam ochotę wyrzucić ją przez okno (a mieszkam na 6 piętrze przy ruchliwej ulicy i nie chce nikomu zrobić krzywdy :D)

OjTam
29-06-2017, 18:36
To jest lampa manualna. Będzie działać na stopce. Tylko i aparat i lampa w tryb M.

PS.
Ropczyce? Czołem ziomek. :D

r_m
29-06-2017, 23:06
Lampę kupiłem w przypływie emocji

Emocje nie zawsze są dobrym doradcą :D
Znaczy co, jak jest na sankach, ustawiona w M, to nie błyska?

Krzychoo_
30-06-2017, 06:28
Kosmit, jeżeli w aparacie masz czas krótszy niż 1/200 sek to lampa nie błyśnie, poczytaj co to czas synchronizacji i co to synchronizacja z krótkimi czasami. Do tego potrzebna jest lampa działająca w TTL i auto FP.
Jeżeli w lampie ustawisz sobie moc np. 1/64 to ona za każdym razem błyśnie z taką mocą. Jeżeli aparat będzie np. w trybie preselekcji przesłony A, to aparat w zależności od ilości światła zastanego dobierze sobie czas i ta 1/64 mocy lampy będzie dawała raz za dużo światła a za chwile za mało. Dlatego korpus powinien być ustawiony również w tryb M.
Lampa, którą założysz na sanki i sama sobie dobierze moc w każdych warunkach to np. nikonowskie SB.

GonzoG
30-06-2017, 06:39
Aparat nie musi być w trybie M. Może również być w trybach P, S i A.
S i P odradzam, bo nie ustawisz mocy lampy poprawnie, gdyż aparat sam zmienia przesłonę, a od niej zależy ustawienie mocy lampy. W trybie A samodzielnie ustawiasz przesłonę i możesz poprawnie dobrać moc dla tej lampy. Robi się to na podstawie tabelki z instrukcji i odległości od fotografowanego obiektu.

Jak chcesz lampy automatycznej, to musisz kupić lampę z TTL - np. YN-565EX, YN-568EX, YN-685.

nikoniarz
30-06-2017, 08:46
Ewentualnie 468-II, tyle tylko, że to mała lampa w porównaniu do wymienionych powyżej...