Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Kalibracja monitora w laptopie Lenovo z kartą graficzną nvidia

Małgorzata2546
28-06-2017, 12:44
Witam

Mam ogromną prośbę , pomoże mi ktoś skalibrować mój monitor w laptopie, na razie nie stać mnie na kupienie monitora graficznego ponieważ w obecnej chwili na tym nie zarabiam a chciała bym zająć się bardziej profesjonalnie. Fotografia stała się moją pasją i sposobem na życie. Dlatego też chcę się tym zająć bardziej profesjonalnie bo sprawia mi to wielką przyjemność. :) Jak tylko zacznę zarabiać albo uzbieram wystarczającą ilość gotówki to pewnie kupię sobie odpowiedni , ale w obecnej chwili jest dużo przeciwko temu żeby tak było ......;/ Ja na kalibracji się praktycznie nie znam , czytałam o tym trochę artykułów i oglądałam filmików ale ciężko jest mi to wszystko ogarnąć ..... nie chcę czegoś zepsuć , znając moje szczęście. Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc.

Laptop Lenovo G550 z kartą graficzną nvidia geforce with Cuda.
System Windows 7.

R
28-06-2017, 12:48
ale jak to pomoc? trzeba znalezc firme, ktora kalibruje monitory, wiedziec ze monitora w laptopie nie da sie poprawnie skalibrowac, przekonac kalibrujacego zeby zrobil co sie da, zaplacic i ju...

Małgorzata2546
28-06-2017, 13:57
Pomóc tak całkiem normalnie czyli napisać jakie mogła bym ustawić parametry żeby odtwarzane kolory były przynajmniej poprawne , wiem że nie da się monitora w laptopie skalibrować tak żeby idealnie odwzorowywał kolory , jak to ma miejsce w monitorach graficznych ale w jakimś tam stopniu da się to zrobić. Wątpię żeby jakaś osoba kalibrująca chciała się zając taką robotą , wiedząc że średnio to wyjdzie a ja wydam tylko kasę i już..... Dlatego też proszę tu o poradę jak to zrobić.

R
28-06-2017, 14:14
ale inaczej sie nie da

Kojocisko
28-06-2017, 15:35
Wiele nie zrobisz, jak już napisał R. Zawsze możesz się pobawić tymi testami: https://mva.pl/viewtopic.php?t=6
Z moich doświadczeń wynika, że w tego typu laptopach co by nie robić - kolor będzie fatalnie przekłamany. Byle monitor z IPS będzie pokazywać kolory lepiej (choć daleko od doskonałości).
Widzę to właśnie w pracy, gdzie pracuję na dosyć wydajnym Dellu za górę pieniędzy i Dellowym monitorze biurowym za 1000zł+. Na monitorze da się zdjęcia oglądać, na klapie - obrzydliwość.

Małgorzata2546
28-06-2017, 16:17
Dziękuję :) Widzę, że będę musiała jakoś szybciej dorobić się monitora graficznego , tylko jeszcze nie wiem jak...... ;( Wydam kasę na osobę która mi go skalibruje a i tak będzie beznadziejnie to nie widzę sensu wydawania takiej kasy ;/ A jakieś w ogóle przyniesie efekty zabawa tymi testami czy to tylko takie testy dla mojej wiedzy , jaki mam monitor??