Zobacz pełną wersję : Czy miałeś problemy z d750?
Viking89
27-06-2017, 07:45
Witam. Zainspirowany ankietą na temat drugiego slotu na karty pamięci chciałbym zrobić podobną. Pytanie do użytkowników d750. Ze względu na to że sporo było wątków o wadach w d750 a mimo to jest to jeden z najczęściej polecanych aparatów na forum chciałbym zbadać jak czesto zdarza się trafić na wadliwy egzemplarz. Chciałbym aby użytkownicy wypowiedzieli się czy mieli do tej pory jakieś problemy z tym body, czy i w jakich sytuacjach zdarza mu się łapać errory, czy aparat był serwisowany, czy po serwisie jakieś dolegliwości nadal występują. Informacje o przybliżonym przebiegu mile widziane.
Kojocisko
27-06-2017, 09:03
Kupiłem w grudniu 2015. Używam, jestem zadowolony. Serwis? Problemy? Jaki serwis? Jakie problemy? Przebieg 17k.
kornikbp
27-06-2017, 10:12
Mam dwie puszki, jestem bardzo zadowolony. Jeżeli chodzi o ewentualne wady to były akcje serwisowe przecież.
AF i rozpiętość tonalna petarda w tym przedziale cenowym
BialyBST
27-06-2017, 11:49
U mnie tez wszystko ok po akcji serwisowej.. No dobra gumy odchodzą. Aparat ma dwa lata
Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka
Maciek N
27-06-2017, 12:26
D750 katuję na weselach drugi sezon (filmy i zdjęcia). Zimą na firmowych zleceniach także go nie oszczędzam. Do tego 2-3 sesje w tygodniu.
2 razy się powiesił.
Raz przed wymianą migawki i raz po akcji serwisowej.
Przyznaję że D700 był bardziej bezawaryjny ale nie filmował. Generalnie nie ma co narzekać.
Bardzo dobry sprzęt w przystępnej cenie. To najbardziej uniwersalne body Nikona
Rossi_PL
27-06-2017, 12:39
Body ze stycznia 2016, nr seryjny 608. Niedawno przy przebiegu ~19k pierwszy raz ERR po włączeniu z lustrem zablokowanym na górze. Po moim kilkudniowym dochodzeniu;-) wnioski są takie. Matryca czysta, nic nie chlapie, AF zasuwa, moje szkła bez mikroregulacji, szybka migawke 1/4000 Trzaska jak głupi bezbłędnie. Jedyne co to UWAGA, trzeba włączyć aparat z pierwszym wyzwoleniem migawki od 1/500 w górę. U mnie pierwsze włączenie na 1/80, 1/160, 1/250, 1/320 no problem. Przy 1/500 i krócej jest ERR z lustrem w górze. Body OFF/ON i problem znika. Także sprawdźcie u siebie panowie, od razu ustawcie AISO 1/1000, położyć aparat na 6-8h. Wziąć do ręki i strzelić pierwsze zdjęcie 1/1000s. Z moich obserwacji wygląda tak, że po tych 6-8h jest w stanie się wyzwolić z krótkim czasem ponownie z błędem. Jeżeli zrobimy to wcześniej to błędu nie będzie.
Rossi_PL
27-06-2017, 16:37
Wczoraj na grupie FB: D750 USERS (https://m.facebook.com/groups/904185086275882?view=permalink&id=1713543202006729) pojawił się świeży wątek na temat ERR i włączeniu body. W niecałą dobę mamy 268 wpisów...
No to u mnie i znajomej też nie ma tego objawu.
U mnie zdarza się sporadycznie zwiecha, szczególnie po serii. Mimo, że aparat zapisze już wszystko i odczekam sporo czasu, to efekt jest taki, że aparat nie reaguje na przyciski, nie da się wyzwolić spustu migawki. Pomaga wyciągnięcie i ponowne włożenie akumulatora.
Rossi_PL
27-06-2017, 17:11
Żeby tu cokolwiek ustalić przy każdym takim wpisie musi być podany wiek body oraz przebieg.
BialyBST
27-06-2017, 17:48
Wczoraj na grupie FB: D750 USERS (https://m.facebook.com/groups/904185086275882?view=permalink&id=1713543202006729) pojawił się świeży wątek na temat ERR i włączeniu body. W niecałą dobę mamy 268 wpisów...
Tyle ze informacja jest z 2016 roku
Viking89
27-06-2017, 18:40
Mnie interesuje to czy powodem zawieszania sie aparatu jest posiadanie wadliwej migawki czy ogólnie body ma wadę konstrukcyjna i po pewnym przebiegu w każdym aparacie wada się pojawia i wymiana migawki poprawi sprawę tylko na jakiś czas. Powiem tak że ten aparat mnie kusi ale bardzo boję się jego zakupu. Perspektywa tego że na zleceniu zawiesi mi sie lustro nie motywuje mnie do wydania pieniędzy.
BialyBST
27-06-2017, 18:44
http://www.olegkikin.com/shutterlife/nikon_d750.htm
kurczeblade
27-06-2017, 22:48
U mnie brak problemów. Drugi rok pracuje na tym aparacie. Raz się pojawił jakiś err przy 1/4000 ale to świadomy err bo z akcji serwisowej, dalej robiłem zdjęcia przez jakieś pół roku. Aparat został wysłany na akcje serwisową i dalej pięknie działa :-)
Tak, mamy. Dwa D750 które mają taki sam problem: już kilka razy zdarzyło nam się nie nagrać sceny, ponieważ przy próbie wyłączenia nagrywania aparat zamierał i pomagało jedynie wyjęcie baterii. Oczywiście klip nie został nagrany na kartę :( I tym sposobem nie mieliśmy np. przywitania Młodych chlebem i solą.
Aha, zwiech lustra nawet nie liczę, bo to mała strata (i szybka naprawa: odkręcenie obiektywu, próba zrobienia zdjęcia, opuszczenie lustra) w porównaniu z przekonaniem, że masz nagrane dane wydarzenie a tu dupa :(
Body ze stycznia 2016, nr seryjny 608. Niedawno przy przebiegu ~19k pierwszy raz ERR po włączeniu z lustrem zablokowanym na górze. Po moim kilkudniowym dochodzeniu;-) wnioski są takie. Matryca czysta, nic nie chlapie, AF zasuwa, moje szkła bez mikroregulacji, szybka migawke 1/4000 Trzaska jak głupi bezbłędnie. Jedyne co to UWAGA, trzeba włączyć aparat z pierwszym wyzwoleniem migawki od 1/500 w górę. U mnie pierwsze włączenie na 1/80, 1/160, 1/250, 1/320 no problem. Przy 1/500 i krócej jest ERR z lustrem w górze. Body OFF/ON i problem znika. Także sprawdźcie u siebie panowie, od razu ustawcie AISO 1/1000, położyć aparat na 6-8h. Wziąć do ręki i strzelić pierwsze zdjęcie 1/1000s. Z moich obserwacji wygląda tak, że po tych 6-8h jest w stanie się wyzwolić z krótkim czasem ponownie z błędem. Jeżeli zrobimy to wcześniej to błędu nie będzie.
To już od dawna jedna z akcji serwisowych załatwiała :)
Pociesza mnie to, że wszystkie błędy jakie się pojawią zostały załatwione akcjami serwisowymi. Czytam sporo bo szykuję się w tym roku na kupno tego body.
kurczeblade
28-06-2017, 07:36
docxxx z drugiej strony mam znajomego, który kręci śluby - od samej premiery tego sprzętu . Ma dwie D750 plus jakieś d610 , robi masówkę, ma jeszcze jednego pracownika, czasami w weekend nawet po 4 śluby mają piątek-sobota, na rok około 40-50 ślubów, plus plenery. O sprzęt nie bardzo dbają, traktują to jako śrubokręt do pracy. Bardzo często ich spotykam na ślubach i w sumie mamy wspólne zlecenia. Ani razu mu się d750 nie zawiesiła i nie ma z nimi problemu. I mało tego aparatu podlegają akcji serwisowej od dawna, ale nie chce mu się wysyłać. Więc docxxx docxxx może wyślij do serwisu skoro takie coś Cie trapi, a innych nie :-)
Ja myślę że swoim D750 zrobiłem około 40, może i nawet więcej, plus plenery , plus sesje portretowe. Nigdy mnie nie zawiódł. Odpukac :-)
To jak Panowie,nikt nie ma erroru po 1 dniu nie uzywania body?
Hmmm. Czy wszyscy ci ktorzy odpisali w tym wątku ze nie maja problemu zrobili dokladnie tak jak to opisal Rossi_Pl? To jest bardzo wazne.
Prosilbym jeszcze raz ustawcie swoje puszki na migawke 1/1000 zostawcie wylaczone body na noc i nastepnego dnia po poludniu wlaczcie body i cyknijcie pierwsze zdjecie na takim czasie.
Ja narazie (tfu,ftu,tfu... przez lewe ramię) problemów żadnych nie mam. Nr serii sprawdzałem przy zakupie w zeszłym roku i na żadną akcję serwisową się nie łapał. Z ciekawości dawno temu sprawdzałem jak to jest z tymi przerwami kilku dniowymi i krótkimi czasami wyzwalania migawki (1/4000), działał prawidłowo. Przebieg migawki po roku to około 5000.
...
Prosilbym jeszcze raz ustawcie swoje puszki na migawke 1/1000 zostawcie wylaczone body na noc i nastepnego dnia popoludniu wlaczcie body i cyknijcie pierwsze zdjecie na takim czasie.Mnie ciekawi jak ludzie na to wpadają. Testują wszystko? Kolejnego dnia nastawiają na 1/2000, kolejnego na 1/4000, potem na 1/500, 1/250 itd. A potem zostawiają body z tymi czasami na 2 dni, a potem na tydzień. I po roku mają sprawdzone body .. ;)
Tak to właśnie działa.:mrgreen:
Tak to właśnie działa.:mrgreen:
Przy okazji tysiące na liczniku przybywają... bo przecież to trzeba cały czas testować czy działa prawidłowo... ;) :mrgreen: :lol:
1 klatka dziennie na test to nic w porównaniu do zlecenia :p
Czekamy zatem czy ktos cos napisze po tym pierwszym zdjeciu z szybką migawka np 1/1000
BialyBST
29-06-2017, 08:22
Jezusmaria przecież ten blad z migawka Err byl juz dawno objęty akcji serwisowa
Tak. Zgadza sie ale co wtedy jak nr seryjny body jest z tej akcji wykluczony?!
Tak. Zgadza sie ale co wtedy jak nr seryjny body jest z tej akcji wykluczony?!
dokladnie tak jak u mnie... aparat 1.5 roku, mc temu pojawil sie nieslawny err.. uzywam amatorsko wiec przebieg stosunkowo nieduzy. jest jeszcze na gwarancji ale mimo to szybko przegladajc problem d750 i padajacych migawek mam wrazenie ze nawet modele wyprodukowane po akcjach serwisowych moga byc jednak obarczone jakas wada konstrukcyjna. rozumiem pozycje Nikona ze nie chca wypuszczac kolejnej noty nt tego samego problemu, ich sytuacja i tak nie jest najlepsza pod kazdym wzgledem, ale te wpadki z d750, d600 nie pownny miec miejsca. powiedziano mi ze oczekiwanie na wymiane migawki ok mc!!! 10 lat temu kupilem d80, dziala bez najmniejszych problemow po dzis. troche miodu-d750 jest rewelacyjny.
kurczeblade
29-06-2017, 11:16
Mnie ciekawi jak ludzie na to wpadają. Testują wszystko? Kolejnego dnia nastawiają na 1/2000, kolejnego na 1/4000, potem na 1/500, 1/250 itd. A potem zostawiają body z tymi czasami na 2 dni, a potem na tydzień. I po roku mają sprawdzone body .. ;)
Jeszcze dochodzą kombinacje ISO i przysłony. Warunki atmosferyczne, wilgotność pokoju i to czy ma się uczulenie na sierść kota :D
Hamarama
29-06-2017, 11:48
Moj d750 ma ok 210tys klapnięć. Przy 200tys wyslalem na akcje serwisowa (flara) - doplacilem 300 i wymienili lustra, popychacze, migawke, wyściółkę wnętrza itd. Aparat śmiga dalej. Jedyne co to wkurza mnie zamulanie przy odczycie zdjęć z karty. Kart Sandiska 95mb/s 16gb, 64gb, 128gb. Mam jeszcze sony jakas super szybką. Z nią jest to samo. Robię np. fotkę grupową, chcę szybko podejrzeć, a tu zonk :D Pali się zielona lampka i trzeba kilka sec poczekać :D Prawidłość tego zjawiska jest taka, ze zdarza się to zawsze wtedy gdy muszę szybko coś zerknąć. Normalnie, gdy nie muszę to jest ok. Klikam i widzę fotkę. Czyli mi się tak menda trafiła złośliwa :D
ppfalcon
30-06-2017, 11:33
Szykowałem się do kupna tego aparatu i mając w pamięci moje ostatnie perypetie z kupnem sprzętu RTV/AGD (może jeszcze opiszę) zdecydowałem się na zakup w sklepie stacjonarnym z możliwością wymiany do tygodnia czasu. Sprzedawca oczywiście zapewniał, że obecnie te aparaty już nie mają żadnych wad i można śmiało kupować. Tak więc kupiłem i... następnego dnia musiałem wymienić na inny model. Okazało się, że w nowym, fabrycznie zapakowanym, nieużywanym modelu nie działał joystick. A dokładnie to tylko jeden kierunek - w lewo. Czasem działał, a czasem nie. Czasem przez kilka klików w ogóle nie łapał, by później przez chwilę działać normalnie. Oczywiście nie jest to jakaś wielka wada, ale no kurczę... w aparacie za taką kasę to człowiek się spodziewa że wszystko będzie śmigać, a nie. Najlepsze że to nie w jednym z kilkunastu aparatów było, tylko w pierwszym jaki wziąłem. A może to po prostu moje szczęście do elektroniki?
... A może to po prostu moje szczęście do elektroniki?
Masz faktycznie "farta"... ;) :) Ja narazie z elektroniką i agd poza jednym przypadkiem mam szczęście. Kupiłem pierwszą wersję tabletu nex 7 i tylko raz udało mi się go włączyć...Na dokładkę miałem problem z wymianą na nowy egzemplarz bo nie mieli akurat na stanie nowego i dwa tygodnie musiałem czekać, pisać papiery... :mrgreen:
kolorowooka
30-06-2017, 17:00
Hmmm. Czy wszyscy Ci ktorzy odpisali w tym wątku ze nie maja problemu zrobili dokladnie tak jak to opisal Rossi_Pl? To jest bardzo wazne.
Prosilbym jeszcze raz ustawcie swoje puszki na migawke 1/1000 zostawcie wylaczone body na noc i nastepnego dnia popoludniu wlaczcie body i cyknijcie pierwsze zdjecie na takim czasie.
barto28 miałam czas, to zrobiłam ten test. Tak z ogólnej ciekawości. Mój D750 ma prawie 2 lata, w/g Nikona podlega akcji wymiany migawki, ale że że do tej pory nic się nie działo, więc jeszcze nie był w serwisie.
Niestety twoja teoria sie nie sprawdziła - wczoraj rano zrobiłam jedno zdjęcie na 1/1000 s i wyłaczyłam aparat. Przed chwilą włączyłam go i nie miałam żadnego problemu ze zrobieniem kolejnego zdjęcia. Wnioski wyciągnij sam.
Zostawianie aparatu z takimi czasami zdarza się często, więc dość łatwe do wykrycia.
barto28 miałam czas, to zrobiłam ten test. Tak z ogólnej ciekawości. Mój D750 ma prawie 2 lata, w/g Nikona podlega akcji wymiany migawki, ale że że do tej pory nic się nie działo, więc jeszcze nie był w serwisie.
Niestety twoja teoria sie nie sprawdziła - wczoraj rano zrobiłam jedno zdjęcie na 1/1000 s i wyłaczyłam aparat. Przed chwilą włączyłam go i nie miałam żadnego problemu ze zrobieniem kolejnego zdjęcia. Wnioski wyciągnij sam.
Dzięki za test :) przynajmniej już cos wiemy ;)
wlochatybb
30-06-2017, 22:32
Byłem dziś w sklepie fotograficznym i już chciałem kupić D750 I gosh z salons odradzał. Pokazywał nawet książkę serwisową, gdzie w ostatnim kwartale jest dość dużo d750. Oczywiście migawka. Mówił, ze potrafi paść nawet po 6000 ( nie wiem na ile to prawda). Niby lepszy D500 lub d7200 wg niego. Trochę bardzo zniechęciło mnie to do kupna. Coś możecie potwierdzić, zaprzeczyć?
Kojocisko
30-06-2017, 22:50
Skomentowanie głupoty tego świata wymaga Chucka Norisa. Ew. własnego rozumu. Masz wybór. Nie kupuj pan furgonetki, kup pan kombi...
. Niby lepszy D500 lub d7200 wg niego. Czy sprzedawca zauważa, że proponuje DX zamiast FX? Ciekawe czy wg niego się to czymś rózni.
wlochatybb
30-06-2017, 23:43
Czy sprzedawca zauważa, że proponuje DX zamiast FX? Ciekawe czy wg niego się to czymś rózni.
To wie. Ale czemu tak mówi, ciężko powiedzieć. Nie chce oceniać, ale może jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o kasę? Nie wiem.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Sprzedawcy... jak kupowałem D750 to wciskano mi D7200 bo sprzedawca lepiej wiedział co ludzie kupują i co jest dobre, dopiero po wytłumaczeniu że robię zakup świadomy i coś tam się znam zaczął marudzić nad obiektywem 4/24-120 i wciskał mi sigme 24-70, skończyło się że nic nie kupiłem, u nich tylko w innym sklepie :)
Jak kupowałem ze znajomym w euro to znowu sprzedawca latał i wciskał soniaki bo to najlepszy sprzęt do fotografowania, "ma pan tv sony? no to wie pan że to najlepsza firma" :)
wlochatybb
01-07-2017, 11:07
Sprzedawcy... jak kupowałem D750 to wciskano mi D7200 bo sprzedawca lepiej wiedział co ludzie kupują i co jest dobre, dopiero po wytłumaczeniu że robię zakup świadomy i coś tam się znam zaczął marudzić nad obiektywem 4/24-120 i wciskał mi sigme 24-70, skończyło się że nic nie kupiłem, u nich tylko w innym sklepie :)
Jak kupowałem ze znajomym w euro to znowu sprzedawca latał i wciskał soniaki bo to najlepszy sprzęt do fotografowania, "ma pan tv sony? no to wie pan że to najlepsza firma" :)
Tak, tez się spotkałem z taka reakcją przy zakupie routera i komputera.
Znajomemu fotografowi ślubnemu padła właśnie migawka po 136 000 więc niech ludzie nie wciskają, że to zły aparat. Bardzo dobry i przez to popularny a skoro jest go duża ilość to i duża ilość awarii też będzie to chyba oczywiste.
kubalmar
05-07-2017, 11:49
U mnie po trzech miesiącach od zakupu nowego bez wad serwisowych zaczęła wieszać się migawka na 1/4000s. Przepracowałem do końca sezonu i wymieniłem migawkę na gwarancji. W tym samym czasie z tej samej serii mój bratanek tez kupił D750 i ta sama przypadłość. Ja podejrzewałem grip Pixela bratanek tez takiego gripa używa. Ja po wymianie migawki wymieniłem tez grip i póki co problemu z migawką nie ma. Bratanek odkręcił grip i nadal robi i problem ustał. Niestety po wymianie migawki w moim D750 pojawił się poważny problem, a mianowicie aparat przestrzeliwuje ostrość. Bolączka taka sama jaka występuje w D800. Przed wymiana migawki nie miałem tego problemu i aparat bezbłędnie ostrzył w punkt. Teraz ostrze np. na parę w tańcu a ostrzy są ludzie z tyłu i niestety jest to nagminne. Teraz w sezonie nie mogę póki co oddać go do serwisu ale na koniec sezonu na pewno to zrobię i najprawdopodobniej pozbędę sie tego aparatu.
Kojocisko
05-07-2017, 13:29
Sorry, odkąd kalibracja AF za 150zł jest poważnym problemem? Zwłaszcza, że to układ mechaniczny - z czasem i tak musi się rozregulować z braku mechanizmu autokompensacji i zużycia współpracujących elementów.
Problemem jest jakość serwisu, który po wymianie migawki nie sprawdził AF.
Dokładnie, AF można wyregulować albo wyregulować obiektyw do body :) Co do wieszania się migawki na 1/4000s to cały czas piszemy, że na to była akcja serwisowa :) Jak ktoś zrobił akcje serwisowe to nic z body się nie dzieje.
A czy przy wymianie migawki serwis musi coś gmerać przy AF? Czy nie jest to konieczne? Jak np body trafia dobrze , wymienia migawkę to czy musi być ponowne ustawienie AFu (kalibracja)?
lukasz.antoniak
05-07-2017, 22:11
Serwis musi ponownie wyregulowac AF w tym przypadku.
kubalmar
05-07-2017, 22:50
Dla mnie to jest problem bo serwis olał sprawe i nie oddał sprawnego aparatu, a ze wzgledu na sezon nie moge go oddac do kalibracji. Po sezonie to juz nie problem.
A co do akcji serwisowej to mój aparat był kupiony jako juz pozbawiony wad serwisowych i problem z migawką nie powinien wystapić. Na szczęście miałem gwarancje bo po gwarancji musiałbym za to zapłacić.
lukasz.antoniak
06-07-2017, 07:05
Kalibruj w Studio5s, a nie u Nikona. Zaoszczedzisz pieniadze i nerwy.
Mi sie czasami wiesza choc kupilem body bez kropek z nowej partii, podobno juz bez wszelkich wad. Ogolnie to nie jestem zadowolony z obrazka i pomiaru swiatla, jest duzo mie przewidywalny. D800 i moje d810 lepiej sie sprawuje i moge na nich bardziej polegac a i obrazek daje imo bardziej naturalny. D750 mam od 1'5 roku okolo 20 tys klapniec.
Wysłane z mojego Redmi Pro przy użyciu Tapatalka
CODER_BEST
10-07-2017, 23:15
A ja mam jeszcze inny problem z D750... Migawka mi się nie zawiesza, próbowałem na wszelkie sposoby. Ale czasami podczas robienia zdjęć, stało mi się to dokładnie 3 lub 4 razy. Na wyświetlaczu wyskakuje error ale UWAGA tylko w momencie jak lampa jest w trybie TTL, lampa w tryb M i aparat działa ( APARAT też w trybie M).. Okej wszystko było by fajnie ale, zdejmujemy lampę, zmieniamy obiektyw czyścimy styki, wyjmujemy baterię. I error wyskakuje na każdym trybie oprócz manualnego.... Na dosłownie każdym oprócz M (i u1, u2). I po kilku godzinach fotografowania po prostu znika..
Mały to dla mnie problem bo i tak zawsze mam na M, problem mam tylko z lampą bo mam przeważnie w TTL. Ale czasami szybka zmiana otoczenia zmieniałby człowiek szybko na "A" i nie może bo error.
I tutaj mam filmik z tego jak to wygląda.
https://www.youtube.com/watch?v=1By7z-IrqUM
Mi tez sie zawiesza.
A ja mam jeszcze inny problem z D750... Migawka mi się nie zawiesza, próbowałem na wszelkie sposoby. Ale czasami podczas robienia zdjęć, stało mi się to dokładnie 3 lub 4 razy. Na wyświetlaczu wyskakuje error ale UWAGA tylko w momencie jak lampa jest w trybie TTL, lampa w tryb M i aparat działa ( APARAT też w trybie M).. Okej wszystko było by fajnie ale, zdejmujemy lampę, zmieniamy obiektyw czyścimy styki, wyjmujemy baterię. I error wyskakuje na każdym trybie oprócz manualnego.... Na dosłownie każdym oprócz M (i u1, u2). I po kilku godzinach fotografowania po prostu znika..
Mały to dla mnie problem bo i tak zawsze mam na M, problem mam tylko z lampą bo mam przeważnie w TTL. Ale czasami szybka zmiana otoczenia zmieniałby człowiek szybko na "A" i nie może bo error.
I tutaj mam filmik z tego jak to wygląda.
https://www.youtube.com/watch?v=1By7z-IrqUM
A może to problem z obiektywem i przysłoną. Na manualu masz jakąś tam ustawioną a na auto próbuje ją zmienić od razu i wywala err ale to tylko moje gdybanie.
No i koledzy/koleżanki , jest nowa akcja serwisowa. Została zwiększona liczba numerów seryjnych do naprawy migawki.
Jeżeli ktoś do tej pory miał nr seryjny który nie łapał się na akcję a miał jakieś problemy to proszę sprawdźcie sobie teraz.
http://advisory.nikonrepair.eu/D750_2_Check.aspx?Language=PO
Mój egzemplarz wcześniej nie łapał się na akcje serwisową , do dzisiaj :) po sprawdzeniu nr. ser. ;)
nikoniarz
13-07-2017, 21:49
Może za rok będzie kolejna akcja obejmująca wszystkie egzemplarze...
BialyBST
13-07-2017, 21:58
A sa ludzie ktorzy wyslali do wymiany migawki i po naprawie łapią sie na nowa akcje serwisowa?
Może za rok będzie kolejna akcja obejmująca wszystkie egzemplarze...
To już "nasi" napisali przecież... - "W związku z tym wszystkie aparaty D750 wyprodukowane od lipca 2014 r. do września 2016 r. kwalifikują się do przeglądu i naprawy migawki."
https://www.nikonimgsupport.com/eu/BV_article?articleNo=000006489&sitecode=pl_PL&ctry=PL&lang=pl
nikoniarz
13-07-2017, 22:01
To już "nasi" napisali przecież... - "W związku z tym wszystkie aparaty D750 wyprodukowane od lipca 2014 r. do września 2016 r. kwalifikują się do przeglądu i naprawy migawki."
https://www.nikonimgsupport.com/eu/BV_article?articleNo=000006489&sitecode=pl_PL&ctry=PL&lang=pl
Ale produkcja chyba nadal trwa? A ja pisałem o wszystkich egzemplarzach...
"Z przykrością informujemy, że D750 o podanym numerze seryjnym może być dotknięty problemem i w związku z tym zalecamy przesłanie aparatu do naprawy" - nigdy nie miałem problemu z migawką w swoim modelu, więc czy to znaczy, że potrzymają aparat miesiąc, sprawdzą i odeślą z informacją, że nic nie zrobiono, czy też w 100% wymieniają, jeśli aparat tym razem łapie się na akcję (na wcześniejsze się nie łapał)? Aparat kupiony w I 2016.
Ale produkcja chyba nadal trwa? A ja pisałem o wszystkich egzemplarzach...
Nigdzie nie napisali że od września 2016 kontynuują produkcję... ;) :mrgreen:
D610 i D810 już nie jest produkowany, D750 raczej tak bo jakiś następca to chyba będzie dopiero w przyszłym roku.
sokolnik
13-07-2017, 22:12
Aparat nie serwisowany, nie gubi oleju, jakieś tam zawiechy się zdarzały ale już dawno tego nie miałem. Nie narzekam. Jestem bardzo zadowolony. Gumy nie odchodzą.
Żadne poważne usterki nie pozwalające na robienie zdjęć (serwis). Na zwiechy pomagało wyjęcie baterii i działał jak nowy ale ostatni zwiecha był rok temu. Używam gripa nie oryginalnego i wszystko śmiga.
BialyBST
13-07-2017, 22:22
No u mnie migawka wymieniona rok temu po drugiej akcji. Na ta najnowsza sie nie łapie, od wymiany zadnych problemów, gumy mi odeszly jedynie..
Sokolnik jakich baterii uzywasz w nieorginalnym gripie ?
No u mnie migawka wymieniona rok temu po drugiej akcji. Na ta najnowsza sie nie łapie, od wymiany zadnych problemów, gumy mi odeszly jedynie..
To jak nic się nie dzieje to tylko się cieszyć ;)
BialyBST
13-07-2017, 22:27
To jak nic się nie dzieje to tylko się cieszyć ;)
Tylko sie tak zastanawiam czy mi na wadliwa nie wymienili :D dlatego pytam czy sa ludzie ktorzy wymienili w przeszlosci i sie znowu lapia na nowa akcje serwisowa ?
Tylko sie tak zastanawiam czy mi na wadliwa nie wymienili :D dlatego pytam czy sa ludzie ktorzy wymienili w przeszlosci i sie znowu lapia na nowa akcje serwisowa ?
Sprawdź ponownie nr ser. co piszą
BialyBST
13-07-2017, 22:50
Sprawdź ponownie nr.ser. co piszą
Sprawdzalem, nie lapie sie ponownie, ale tak jak pislaem ciekawe czy sa osoby ktore sie drugi raz lapią pomimo wymiany migawki. Chodzi mi o to czy oni w jakis sposob to weryfikowali
Hmmm, poczekajmy-może ktoś coś napisze z użytkowników
Quźwa ta firma naprawde schodzi na psy, jedynie co potrafią ostatnio, to w formie " CHYBA BONUSU" tak im sie moze wydaje :( podwyzszac ceny sprzetu. Czyli za wszystkie wpadki obciążają kosztami kupujacych. Wymienic tyle migawek to sa miliony $ ktos za to musi zaplacić. A wszystko dlatego ze komercha i wyscig szczurow odbywa sie na nie do konca sprawdzonych modelach, liczy sie kto pierwszy wypusci nowy aparat w swojej klasie - Canon czy Nikon. Przewiduje ze w niedalekiej przyszłosci Sony ich pogodzi bezlusterkowcami, usprawnią A7 RII, ktory juz i tak się super sprzedaje i bedzie po ptakach. Wielu się już zastanawia, czy nie zmieniac systemu, dopóki to co mamy jest jeszcze cokolwiek warte w drugim obiegu.
kurczeblade
15-07-2017, 09:36
Z tą różnicą że to "płaczące dziewczynki" na forach nagłaśniają afery, a ci co fotografują tym sprzętem nie mają z nim problemu, i chodzą zadowoleni, a jeśli ktoś trafił fizycznie na problem, to zapewne dawno ma wymieniona migawkę. W każdej dziedzinie produkcji trafiają się błędy, z tym że Nikon robi dobre akcje serwisowe na których jeszcze wiele osób korzysta, bo wymieniała sobie po długim użytkowaniu migawki za free. Nikon nie podnosi cen że względu na wadę fabryczną w aparacie. Ceny podnosi też konkurencja.
Ja nie widzę problemu, wysyłałem dwa aparaty na akcje serwisowe, ale na wysłaniu się nie kończyło, bo mailowo i telefonicznie pilnowałem tego. I jestem ogromnie zadowolony.
Płaczące dziewczynki rozsiewają lament na forach, w tym często te dziewczynki to osoby które nie miały okazji skorzystać z akcji serwisowej danego sprzętu, a piszą i wróżą przyszłość z fusów wielkiej firmie i wszystkich przenoszą do innych systemów. No ludzie ?
Wielu szuka D750, który podchodzi pod akcje i np po 100 tysiącach klapnięć jeszcze jej nie przechodził, zakup takiego sprzętu poniżej 5k to atrakcja.
D750 to bardzo popularny amatorski sprzęt dla pasjonatów, używany masowo przez profesjonalistów, cena używanych rewelacja patrząc na konkurencje, a dla wielu akcja serwisowa nikona to bonus.
sokolnik
15-07-2017, 10:34
Sokolnik jakich baterii uzywasz w nieorginalnym gripie ?
Mam tylko oryginalne baterie.
......Płaczące dziewczynki rozsiewają lament na forach, w tym często te dziewczynki to osoby które nie miały okazji skorzystać z akcji serwisowej danego sprzętu, a piszą i wróżą przyszłość z fusów wielkiej firmie i wszystkich przenoszą do innych systemów. No ludzie đ ,
Taaa nooooo , jako jeden z pierwszych mialem wymienioną migawkę w D600, nawet po wymianie jeszcze chlapał , sklep nie uznał mojej reklamacji na "niezgodnosc towaru ze specyfikacją" , ale był na tyle uprzejmy ze zgodzil sie na wymiane aparatu po serwisowaniu , na zakup innego sprzetu za zaplaconą kwotę . Wziąłem D800 na ktorym mialem 30% poruszonych zdjec nawet ze statywu, gdzie podczas fotografowania podnosiłem lustro, a serwis twierdzil ze wszystko jest ok.
Dopiero zakup D810 uwolnil mnie od wszystkich problemow . A z Nikonem jestem od 25 lat, robilem fotki jeszcze na F100, wiec nie pisz mi tutaj o "płaczacych panienkach". Nie znam innej firmy, ktora miala takie wtopy w przciagu ostatnich kilku lat. Poczawszy od serii dx NIEKTORE MODELE serii D 3000, D5000, D7000, kończąc na ostatnich bestselerach Nikona. Nie po to się inwestuje w sprzet czasami kilkadziesiat tys. złotych, zeby nie miec gwarancji dobrej pracy sprzetu. Wypuszczanie przez Nikona nowych modeli zeby zatuszowac sprawy np D610, D810, strasznie uderzyło po kieszeniach tych użytkowników, którzy w drugim obiegu chcieli pozniej sprzedac felerne modele mimo ze były po serwisowaniu, pogadaj z ludzmi ile wzieli za te aparaty, Nikon nie przyznawal sie do wpadek przez długi czas, dopiero pozew zbiorowy w Stanach dotyczacy D600 zmusil ich do dzialania. Teraz dmuchaja na zimne i oglaszaja wszem i wobec, ze łaskawie naprawia Ci to co wczesniej spieprzyli, np kilka lat temu dla oszczednosci zlikwidowano dział kontroli technicznej w zakładach!
Jezeli uwazasz ze trzy akcje serwisowe dla modelu D750 to mało, to zycze Ci nadal dobrego samopoczucia. Ciekaw jest gdyby lodówka albo pralka Ci sie tak psuła, to tez byłbyś z tego tak zadowolony, gdybys musial ja tachac do serwisu.
SERWIS I PO KRZYKU no nic sie przeciez nie stało, - doooooobre humor roku!!! Poczytaj sobie w wątkach, jak wracaja NIEKTORE MODELE po serwisowaniu z przestrzelonym AF-em, pisza o tym uzytkownicy.
I nie oznacza to ze nie jestem zadowolony z jakosci zdjec z Nikona, oczywiscie ze tak, ale nie mozna przyklepywac i zgadzac sie z ich wpadkami i je bagatelizować.
Xavier80
15-07-2017, 12:34
Mój łapał się na drugą akcję. Nigdy nie miałem z nim problemów, zero zacienionych zdjęć, nigdy nie zdarzył się error, po wysłaniu migawkę i tak wymienili, szybko sprawnie i bezproblemowo. Teraz po wpisaniu seryjnego na akcje się nie łapie, działa bez zarzutu. Moja drobna rada dla wysyłających sprzęt na akcję serwisową. Nigdy przy okazji nie proście o kalibrację af do wzorca, bo Wam rozregulują. Ten ich wzorzec ma fronta jak ta lala.
Mój łapał się na drugą akcję. Nigdy nie miałem z nim problemów, zero zacienionych zdjęć, nigdy nie zdarzył się error, po wysłaniu migawkę i tak wymienili, szybko sprawnie i bezproblemowo. Teraz po wpisaniu seryjnego na akcje się nie łapie, działa bez zarzutu. Moja drobna rada dla wysyłających sprzęt na akcję serwisową. Nigdy przy okazji nie proście o kalibrację af do wzorca, bo Wam rozregulują. Ten ich wzorzec ma fronta jak ta lala.
Mój też łapał się na drugą akcję. Nigdy nie stwarzał problemów, ale na najnowszą akcję (trzecią) się łapie (sprawdzając drugą - już nie, choć wcześniej tak).
Rossi_PL
15-07-2017, 15:46
Z tą różnicą że to "płaczące dziewczynki" na forach nagłaśniają afery, a Ci co fotografują tym sprzętem nie mają z nim problemu, i chodzą zadowoleni, a jeśli ktoś trafił fizycznie na problem, to zapewne dawno ma wymieniona migawkę. W każdej dziedzinie produkcji trafiają się błędy, z tym że Nikon robi dobre akcje serwisowe na których jeszcze wiele osób korzysta, bo wymieniała sobie po długim użytkowaniu migawki za free. Nikon nie podnosi cen że względu na wadę fabryczną w aparacie. Ceny podnosi też konkurencja.
Ja nie widzę problemu, wysyłałem dwa aparaty na akcje serwisowe, ale na wysłaniu się nie kończyło, bo mailowo i telefonicznie pilnowałem tego. I jestem ogromnie zadowolony.
Płaczące dziewczynki rozsiewają lament na forach, w tym często te dziewczynki to osoby które nie miały okazji skorzystać z akcji serwisowej danego sprzętu, a piszą i wróżą przyszłość z fusów wielkiej firmie i wszystkich przenoszą do innych systemów. No ludzie ?
Jesteś wymarzonym konsumentem dla współczesnych firm:)
Łukaszu (kurczeblade), szanuję Twoje zdanie, jak każde inne, ale nie jesteś sprawiedliwy w swych osądach. Dobrze, że nie masz problemów i w zasadzie tylko pozazdrościć, że się nie stresujesz biorąc do ręki swój aparat. Przyznam szczerze, mam D750 (zakup styczeń 2016r.), od tamtej pory miałem 6-7 razy ERR w różnych sytuacjach (zleceniach) - wystarczyło wyjąć baterię i po problemie. Ale wczoraj na ślubie miałem coś, czego jeszcze nie było. Po wejściu do kościoła, chciałem zrobić zdjęcie ale widzę, że nie przestawia mi czasu migawki (tryb U2, czyli u mnie program M) - cały czas 1/1250, najwidoczniej taką miałem zanim wszedłem do kościoła, jeszcze nie patrzyłem zdjęć. Dwukrotne wyjęcie baterii nie pomogło. Zrobiłem tak ze 2-3 zdjęcia, na jednym zdjęciu jaśniejszy pasek u dołu, na drugim w rogu... jeszcze tego nie patrzyłem dokładnie. W każdym razie aparat ma ok. 46tys na liczniku i w zasadzie po ZUPEŁNIE bezproblemowym D80, S5PRO, zaczynam naprawdę mocno się stresować używając D750 z myślą, kiedy następnym razem wyskoczy problem i jaki. D800 zapas leży zawsze obok ale chciałbym używać D750 tak, jak należy - czyli bezproblemowo. Niestety przez to mam tylko jedno zdjęcie jak panna młoda oczekuje przy wejściu z ojcem... lub aż jedno biorąc pod uwagę tą sytuację.
Zmierzam do tego, że Łukaszu wbrew Twojej opinii, że są osoby, które czekają na sprzęt z tysiącami przebiegu i na niego polują, są tacy, którzy po zakupie na moją kieszeń nie taniego aparatu, chcieliby, aby on po prostu działał, bo o jakimkolwiek zużyciu tu nie ma mowy - szanuję sprzęt jak dziecko, chucham i dmucham. Chciałbym spać spokojnie po prostu i mieć w 100% działające to, za co zapłaciłem. Akurat w ubiegłym tygodniu dowiedziałem się, że mój D750 łapie się na akcję serwisową w związku z migawką (na wcześniejszą się nie łapał) i teraz już wiem dlaczego. Problem w tym, że nie wyślę w sezonie :/ A chciałbym nie utracić niczego ważnego używając tego sprzętu. Przypomnę, D80 i S5PRO NIGDY mi nie pokazały żadnego ERR - używane były z Tamronami i Sigmami oraz Nikkorami, teraz mam same Nikkory.
kurczeblade
17-07-2017, 00:14
Jak mi lodówka przestaje działać, to dzwonię do serwisu i pilnuje żeby to naprawili. ;) Kupując sprzęt elektroniczny, jestem świadomy faktu że może być coś nie tak, albo coś się popsuje. Ale broń boże nie mówię że mi się to podoba, że coś się psuję. Ale gdybym miał pisać na każdym forum co mi się już zepsuło to życia by nie starczyło.
Właśnie!Pralka mi się ostatnio popsuła , ale serwis naprawił. Ale może zarejestruje się na forum o pralkach i będę tam płakał nad tym ? ;)
kurczeblade ma szczęście do aparatów po prostu :mrgreen: miał 600D (ka wynikało z postów) które nie chlapało, a teraz ma 750D które sie nie wiesza - po prostu fart, tylko dlaczego serwisował tego 600D skoro nie chlapał? zgubiłem się.
Jak mi lodówka przestaje działać, to dzwonię do serwisu i pilnuje żeby to naprawili. ;) Kupując sprzęt elektroniczny, jestem świadomy faktu że może być coś nie tak, albo coś się popsuje. Ale broń boże nie mówię że mi się to podoba, że coś się psuję. Ale gdybym miał pisać na każdym forum co mi się już zepsuło to życia by nie starczyło.
Właśnie!Pralka mi się ostatnio popsuła , ale serwis naprawił. Ale może zarejestruje się na forum o pralkach i będę tam płakał nad tym ? ;)
Zgadza się, ale kiedy lodówka się zepsuje, w ostateczności stracę trochę jedzenia i zapłacę za serwis. Kiedy aparat się psuje, robię w gacie, czy mi za chwilę nie wyskoczy ERR np. przy przysiędze :/ Owszem, mam świadomość tego, że to sprzęt elektroniczny, jednak jak wcześniej porównałem, D80 i S5PRO, które miałem, to też sprzęt elektroniczny. Nie płaczę, że mi się aparat psuje, bo dzieje się to bardzo rzadko, ale mam OGROMNEGO STRESA - po prostu. Nie zmienię systemu, bo Nikona używam od kilkunastu lat (F60, F70), poza tym jak ktoś wcześniej zauważył, każda firma ma wpadki. Jedynie martwi mnie, że wydając tyle kasy na nowy aparat, dzieją się takie rzeczy.
Wracając do tematu, rozumiem, że to jest problem z migawką - jeśli ktoś ma cierpliwość i wie, co dokładnie się stało na tych zdjęciach, proszę o wyjaśnienie.
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/EOP_7UYj1EIoeGREhC_8edk4lSSHhfaFgIUCpjTHMeypAoit4N CQJRPVYtAoklF35NUyxWr_E_zciHRv8V7NedJRfiFM84ZBm_Cj AoVbUaCcXjfFR385NxCKhY_0WnaWAXsN_T9grSpXtijMwNUZH6 374Eud8nAadejyCneLxjX1Go5XrzGAF7s7xw6-JOvFciXbFAfoTYg2rEDirMBfqSYOwHZSLTL-WJ4YBDvrVajMj4r5-cKA6gLD7Dzif5hJUaLQ1gUHZHNBeFr22YvDDptO1Nk2fv5fQLD ZP_qm3BYIoRERnMQvJ6BtybD9YXB_LylrL75tP2rXeJaWiEpFW GokomgXDNH5GEHMjxxnPYZThTfhFxHYSiQX-mHmIXcus_F3EnU6gvhdO00s2m7hAuPp7pHZvBIzcQnT_t_87Rf sZ-_ea7irwUqUOVKVhCcGUhYUmccg1wDOIEiZV8J8JayK91Zzk960 6Os599LIGMFTtX9hKvHXOgKfJMj9fJD0zIcJX2Xv5hYeyQKreS iScYQvU6TMsepBABQd1nYKRQVq_qEGmxMtB-kbkxIsdTLwzfKWiC7E3Xf4uEL0rpaPTi0MjATld8nY-aiLP1k5RIwRAoS35ziNSEfU=w1100-h734-no)
2.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/rH3BCZ_mn1xRoSHzHMPs4ZbscEog2ExcNr6uT8df347svFNlwl Ciu6zVl-olxMI9sB8pcHEen-TdU8Wpg5ctMk0T0Iozpz7RONy8Sp06LbQ0GDGDEKw5tXNycf4E cbGNkRQTE_a7yFRr3RFaXineJsI4G4jUzpUjPXx7TSw6prHdUy d3KD3Ynz0oOjH-7dC8QlPrnkbSpVE3FteLGmAnBGD53RoJzcCvfh9zcrz9VYoa5X 0BWkwGmuASy65smhHxCOzBNWBEi4mvztN1twk17kOx_isLiefd 6VvQQZwB9gt5FpxxpzT0SWxhxsrNY4IY5-QUuZNVL1XL1Wjq9hnsRinpSWFTmbMFE0wCHfxsFLra7LIPwAE5 S32oDMzyN_v1smz0q7Nshq90Vfz_6Nflr129881VwkVqgPU1Ft bSOekVq9cIH_Xkj8NoP5gFSlt7zWgEQGuA7OjcrKXysEObV0Kd cAaw7a_cZWNTHIEzMd8ake0oRI1EOqip2hQfUK7HrMP_gf_lzx 8371luutTHv1vKF7jUj32A69dL7Klz6Y4eaShVMDAq96LL5o7r Ai0UcdBgST4YA38SwbNYO-uOG4bLn2lgIgnQNEsVpteqLXOa3M_HhHX-HGx4=w1100-h734-no)
Gdyby u któregoś wiodącego producenta co trzecia pralka czy lodówka miała defekt wymagający naprawy, to na pewno pojawiłaby się o tym informacja na forum AGD.
Sprzęt faktycznie bywa zawodny. Ale dla solidnych firm dysfunkcje są wyjątkiem, a nie regułą.
Carolco, a nie jest to przypadkiem flara podobna do poniższych?
http://www.imaging-resource.com/news/2014/12/24/nikon-d750-flare-problems-heres-why-and-what-to-do-about-them-its-not-lens
Nie wiem, czy to ma związek, ale stałem lekko za filarem i nie miałem żadnego źródła światła przed sobą, aby mi się to załapało na matrycę - oczywiście, jeśli dobrze rozumuję, że byłby to warunek konieczny do wystąpienia flary. Do tej pory nie miałem takich rzeczy po prostu. Nie mogłem zmienić czasu w trybie U2 (u mnie M) - oba zdjęcia z czasem 1/1250s. Robiąc te dwa zdjęcia testowe na szybko, miałem właśnie coś takiego. Sęk w tym, że wcześniej mój aparat nie był objęty akcją serwisową, a w ubiegłym tygodniu dowiedziałem się, że już jest. Aparat tak na zawołanie pokazał mi właśnie w sobotę taką akcję, jakby się sam dopominał tej akcji :D Dwukrotne wyjęcie baterii nic nie pomogło. W stresie zacząłem machać kółkiem programów i aparat ruszył, do końca imprezy nic się nie działo złego.
kurczeblade
17-07-2017, 09:30
kurczeblade ma szczęście do aparatów po prostu :mrgreen: miał 600D (ka wynikało z postów) które nie chlapało, a teraz ma 750D które sie nie wiesza - po prostu fart, tylko dlaczego serwisował tego 600D skoro nie chlapał? zgubiłem się.
Chlapać to może płacząca dziewczynka w basenie, jak jej zabawki odbiorą. Mam d600 od samego początku i mimo tego że to półka amatorska aparat działa jak czołg. Problem miałem z budząca się matrycą, ale nie przeszkadzało mi to w codziennym użytkowaniu, nigdzie nie pamiętam żeby problem polegał i na chlapaniu i gdyby nie lament w internecie to bym nawet nie wiedział że mam aparat z tą przypadłością. Chyba że bym zaczął fotografować na F22 białe ściany jak niektórzy testerzy bateryjek, którzy w 4 ścianach siedzą i fotografują mikrofalówkę w kuchni żeby doszkuac się problemu. D600 wysyłałem bo miałem okazję wymienić za free cały mechanizm migawki, a nie dlatego że widziałem w tym problem. Nie robiłem krajobrazów, żebym mógł zauważyć ten problem, matryce mi się brudzą bo często zmieniam obiektywy, ale albo je czyszcze sam, albo wysyłam na czyszczenie.
.. oba zdjęcia z czasem 1/1250s. ...Sorry za OT. Jak pierwszy raz to napisałeś to sądziłem, że po prostu nacisnęły się ci dwa klawisze i stąd tak duża liczba. Ale w kolejnym poscie znowu piszesz 1/1250s. Po co tak krótki czas i to we wnętrzu, gdzie musisz przez to mocno podnosić ISO?
stachmuszel
17-07-2017, 10:53
odpowiem za kolegę ;-)
... Po wejściu do kościoła, chciałem zrobić zdjęcie ale widzę, że nie przestawia mi czasu migawki (tryb U2, czyli u mnie program M) - cały czas 1/1250,
kurczeblade Ty naprawdę nie odróżniasz sytuacji zepsucia się pralki, w której możesz wyprać swoje gacie na drugi lub kolejny dzień, od np. zepsucia się sprzętu na zleceniu jakieś
100-200 km od domu, gdzie coś musisz zrobić w danej chwili i koniec ?!?!?!
A jeśli pralka pierze ostatni zestaw strojów dla real madryt, a do gwizdka została 15 minut ? :)
Przypomnę tylko że pralki tez są do zastosowań komercyjnych jak i wiertarki itp kupujesz albo amatorskie albo zastosowania komercyjnego, jak zepsuje ci się w trakcie wiercenia dziur w suficie zielony bosch to chyba nie będziesz szalał że wina tylko wina sprzętu, jak kupisz sprzęt do zastosowania profesjonalnego to zapłacisz duuuużo więcej i wtedy jest problem.
D750 to popularny obecnie sprzęt, tani, dużo tego na używanego wszędzie.
Jak wygląda awaryjność D3, D4, D5 ?
D750 to popularny obecnie sprzęt, tani, dużo tego na używanego wszędzie.
Ale mój D80 kosztował 3000zł, też był tani, D750 z kolei 6800zł, więc nie ma tu logiki, że tańszy i gorszy sprzęt jest gorzej zrobiony :)
nikoniarz
17-07-2017, 12:45
Zapewne tak jak możesz wyczytać w sieci... Przy czym warto wziąć poprawkę na to, że ten pierwszy i długi bywa znacznie wyeksploatowany. Więc należy wziąć pod uwagę czy usterka wynika ze zużycia (jeśli sprzęt ma np. 5 lat i 200-400 tys. klapnięć) czy z grymasu sprzętu który ma 50-100 tys. przebiegu i jest na gwarancji.
tgollob_jamessuchar
17-07-2017, 13:16
W przepychanki się nie włączam, innych wątków nie poruszam.
Mój D750, kupiony w grudniu 2014, jeszcze przed ujawnieniem problemu flary. Flarę uzyskałem raz, gdy w trybie LiveView chciałem ją uzyskać. "Udało się" to na jednym obiektywie (bodajże starym N50/1,8D).
Wg numeru seryjnego łapie się na wszystkie akcje serwisowe. Już po gwarancji, 60k zdjęć.
Zakładamy, że będę miał szczęście i migawka padnie przy, np. 500k - serwis nadal nieodpłatnie usuwa usterki (pytane u źródła). Mi to pasuje.
Generalnie ŻADNYCH problemów. Wszelkie zawiechy to problem kart - Lexary i Kingstone (najszybsze serie) sprawiały problemy także na D7200. Oryginalne SanDisk Extreme Pro 95MB/s (R i W) nie sprawiają kłopotów (o ile są oryginalne) - u mnie od 50k zdjęć problemów z zawieszaniem brak, wykorzystując pełne możliwości bufora pamięci. Robię zdjęcia i się zachwycam, choć w związku z jeszcze większym zachwytem po zakupie D500 rozważam zakup drugiego D500 w zamian za D750 i przejście na szkła DX. Oszczędność kasy i wagi.
Pozdrawiam ;)
tgollob_jamessuchar poszło PW do Ciebie , ale masz chyba pełną skrzynkę ;)
kurczeblade
17-07-2017, 18:41
kurczeblade Ty naprawdę nie odróżniasz sytuacji zepsucia się pralki, w której możesz wyprać swoje gacie na drugi lub kolejny dzień, od np. zepsucia się sprzętu na zleceniu jakieś
100-200 km od domu, gdzie coś musisz zrobić w danej chwili i koniec ?!?!?!
Nie! nie rozumiem. Bo :
1) Jak ktoś robi to zawodowo i jeździ 100-200 km na zlecenie to zapewne nie posiada jednego obiektywu i jednego aparatu z jedną baterią itp. - jeśli jest inaczej, to ktoś na własne życzenie ryzykuje.
2) Żadna z tych akcji serwisowych (D600/D750) nie przeszkadzała w dalszym używaniu aparatu. Chyba że komuś nagle D600 wybuchło w momencie najważniejszej chwili, a wybuch był spowodowany kurzem na matrycy - było tak ? NIE!
3) Aparat może się zepsuć na wiele sposobów, np. może upaść i się rozwalić na zleceniu. Tak samo może Ci się rozwalić D5 na zleceniu (są przypadki gdzie w 1 cyfrówkach padały migawki szybciej niż się spodziewano) Więc dochodzimy do punktu pierwszego - SPRZĘT ZAPASOWY!
Ani razu nie słyszałem żeby komuś padło coś w D600/750 tak żeby zepsuł sobie zlecenie, zdjęcia. A jak już się stało to z takim samym prawdopodobieństwem jak inny sprzęt. No ale nie! No przecież jak się pojawi flara raz na 2000 zdjęć, robiąc zdjęcie celując prosto pod słońce to przecież dalej nie można zrobić zdjęcia :) ale jak to w internecie, zawsze znajdzie się ktoś kto sieje dramat i ferment, rozdmu****ąc mały problemik do skali wybuchu nuklearnego na całej planecie :)
Gdybym wiedział wcześniej, przed kupnem tych aparatów o ich wadach fabrycznych, to śmiało bym kupował kolejny raz ten sprzęt. Szczególnie celując w te, które są objęte akcja serwisową, bo można śmiało korzystać z tych aparatów, wystrzelać sobie migawkę, a później wymieniają bez problemu na nowy mechanizm, migawkę i do tego nowe gumy. :)
kol. to był przykład, a można przytoczyć ich więcej. Równie dobrze może to być wymarzona wycieczka, nietypowa impreza itp.,
a nawet zwykłe pstryki dzieciaków z wakacji. Zawsze mam mieć z sobą wiadro zapasowych nikonów :) ?
Staram się zrozumieć frustracje użytkowników, którzy często za ciężko uzbierane lub zarobione pieniądze kupują bardzo drogi
dla nich sprzęt i muszą z nim lecieć zaraz do naprawy. Kiedyś w mojej starej firmie szefostwo kupiło poloneza trucka. Jak wyjechał
z salonu w jednym końcu miasta to do firmy w drugim już nie dojechał bo musiał wrócić do serwisu. Do takiej "normalności" zmierzamy
i mamy to tolerować ? Wszyscy wiemy do czego doprowadziła taka "jakość" ?
Jak we wszystkich ocenach i statystykach trzeba zachować rozsądek i tu się z Tobą
zgadzam, ale fakty dl Nikona ostatnio są nieciekawe. Z mojej strony to już . bo robi się niepotrzebny OT.
kurczeblade
17-07-2017, 23:32
Wracając do tej pralki, miałem sytuacje z zepsutą pralką, która akurat zepsuła się po powrocie z wakacji i żona(wtedy narzeczona) dostała szału bo gacie do prania a tu pralka kaput :) i to co się działo, napędziło mi większego stresa niż kurząca się matryca w D600 z dożywotnią akcją serwisową, w której wymieniają 1/2 aparatu :) Między innymi szukanie serwisanta, gdzie za 1 razem przyjechał i spartolił robotę, później poprawiał, dobierał nieodpowiednie części i generalnie zajęło mu to tydzień, pogoniłem, musiałem szukać następnego. Pralka zepsuła się dosłownie tydzień po gwarancji - Żona wciekła, pranie brudne, kasa za pierwszą naprawę poszła w błoto i szukanie odpowiedniej osoby która naprawi pralkę. Więc trochę nie trafiony przykład z pralką, bo więcej taka pralka mi stresu narobiła niż moje D600/D750 które są objęte akcjami serwisowymi :)
moj bedzie szedl na kalibracje, wszystkie szkla potrzebuja mikrokalibracji +20 (a moze i wiecej, ale skali nie ma) i to nie kwesta szkiel, bo na d600 nie ma takiego hardcore. szkoda tylko ze studio5s dopiero od 20 sierpnia przyjmuje ;/
Ja kupiłem w tym tygodniu. Sprawdziłem i to świeżutka seria bo nie podlega nawet tej najnowszej akcji serwisowej czyli dotyczy aparatów do prawie końca zeszłego roku. Zatem jest teoretycznie bez wad. Próbowałem wymusić jakieś błędy errory itp i na szczęscie nic. Ani cieni, ani problemów z flarami ani z errorami. Śmiga idealnie ale to dopiero dziewicze dni.
Natomiast jedna rzecz jest fatalna w porównaniu choćby do d90, które posiadam. Czasami dość długo ładuje menu, lub panel info itp. Zauważyłem to już na filmikach w necie przy okazji innych rzeczy i mnie to lekko zdziwiło ale faktycznie tak jest. W d90 jest momentalnie, żadnej zwiechy nic nawet nie ma chyba ikonki klepsydry a tutaj niestety się czasami pojawi. Nie wiem czym to jest spowodowane ale widać to norma w nowszych albo lepszych body :)
Errory czasem
wlochatybb
28-07-2017, 21:47
Czy macie problem z AF? Mianowicie z ostrzeniem AF? Mam nowy model, a AF nie ostrzy na żadnym obiektywie. Może ja coś złe robię, albo spust migawki jest tak czuły, ze nie wchodzi do połowy... Ktoś miał podobny problem?
A robiłeś Korekcje dioptrii? Pokrętło znajduje się koło wizjera.
Hehe ja na dzień dobry miałem w nowym d750 tak skręcony wizjer, że ledwo patrzyłem przez niego ;) chwila regulacji i wszystko siedzi. Ale podejrzewam, że koledze chodzi o w ogóle działanie AF.
Czy macie problem z AF? Mianowicie z ostrzeniem AF? Mam nowy model, a AF nie ostrzy na żadnym obiektywie. Może ja coś złe robię, albo spust migawki jest tak czuły, ze nie wchodzi do połowy... Ktoś miał podobny problem?
Może jakaś awaria, a może wyłączone AF na aparacie lub coś namieszane w menu ?
wlochatybb
29-07-2017, 07:28
Ok. Reset do fabrycznych pomógł. Najdziwniejsze jest to, ze ustawiam teraz tak samo i AF działa. A wcześniej mimo ustawienia na AF działał jakby był w M.
Może miałeś AF-ON pod AE-L/AF-L? O ten guzik pod kciukiem mi chodzi.
Koledzy/koleżanki czy działa wam auto iso z lampa zewnetrzna wpieta w body?
U mnie maksumalna wartość iso podnosi sie tylko do 400. Czy to normalne?
Z wbudowana auto iso sie zmienia wraz z warunkami czyli rosnie od 100 do np 6400.
Z sabina 910 iso rosnie max do 400
A tak z ciekawosci po co Ci podbijać ISO jak masz zapiętą lampę ? Nie mogę teraz sprawdzić bo jestem na wyjeździe ale wydaje mi się dość logiczne ograniczenie ISO aby nie psuć sobie zdjęcia używając lampy. Możliwe ze powyżej 400 zdjęcie z nawet minimalna mocą lampy byłoby prześwietlenie dlatego nie wchodzi wyżej.
Koledzy/koleżanki czy działa wam auto iso z lampa zewnetrzna wpieta w body?
U mnie maksumalna wartość iso podnosi sie tylko do 400. Czy to normalne?
Z wbudowana auto iso sie zmienia wraz z warunkami czyli rosnie od 100 do np 6400.
Z sabina 910 iso rosnie max do 400
Na SB 900 u mnie jest podobnie, na auto iso max 400
Pytałem kolegę z forum i tez ma tak samo , iso 400. Może tak musi być ;)
lukasz.antoniak
30-07-2017, 13:06
A tak z ciekawosci po co Ci podbijać ISO jak masz zapiętą lampę ? Nie mogę teraz sprawdzić bo jestem na wyjeździe ale wydaje mi się dość logiczne ograniczenie ISO aby nie psuć sobie zdjęcia używając lampy. Możliwe ze powyżej 400 zdjęcie z nawet minimalna mocą lampy byłoby prześwietlenie dlatego nie wchodzi wyżej.
Ustaw wyższe ISO, aby tło nie było czarne. Mocą lampy kontrolujesz ekspozycję pierwszego planu. Poczytaj o ekspozycji na tło.
Aby tło nie było czarne wystarczy zwiększyć trochę czas lub otworzyć bardziej przysłone. Nadal nie wiem po co psuć sobie jakość zdjęcia podbijaniem ISO przy użyciu lampy. Zresztą tak samo prawdopodobnie pomyślal Nikon dlatego ograniczył do 400.
Tak ale czemu z wbudowana lampa iso sie zmienia? A po podpięciu zewnetrznej iso wskakuje na 400
Tak ale czemu z wbudowana lampa iso sie zmienia? A po podpięciu zewnetrznej iso wskakuje na 400
Ustaw sobie ręcznie iso bazowe na 1600 np. Zobaczysz co się stanie ;) :)
Przy ustawieniu iso 100 będzie auto max 400, przy ustawieniu iso 400 auto max 1600 itd itp :)
Bawiąc się w archeologa :mrgreen: zapodam ten wątek, problem podobny tyle że w D700, ale wyjaśnienia myślę że są uniwersalne ;) :)
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=101610
Hmm , ale to czemu tak sie dzieje? faktycznie ustawiam bazowo iso 400 a auto iso jest 1600 , kolejno bazowo 800 a auto iso 3200 :D lol czemu tak
nikoniarz
30-07-2017, 18:01
Ale jesteś świadom, że Auto-ISO za bazową wartość przyjmuje aktualnie używaną?
Czyli jak ustawie bazowo iso 400 a auto iso wskoczy mi na 1600 to zrobi mi z iso 400?
Musze to sprawdzic
Problemy owszem, na początku flara/odcięcie (gdyby nie forum to pewnie bym nie zauważył), potem Err przy 1/4000 tuż po włączeniu (mimo że nr seryjny nie przewidywał tej wady). Nie ma co siać paniki, nowe samochody też się czasem psują, a najnowszych modeli z wadami fabrycznymi całe mnóstwo. Dlaczego branża foto miałaby nie mieć takich problemów? Serwis za darmo więc trza wysłać i potem robić zdjęcia.
Aby tło nie było czarne wystarczy zwiększyć trochę czas lub otworzyć bardziej przysłone. Nadal nie wiem po co psuć sobie jakość zdjęcia podbijaniem ISO przy użyciu lampy. Zresztą tak samo prawdopodobnie pomyślal Nikon dlatego ograniczył do 400.Nie. Otworzenie przysłony nic nie daje. Bo zwiększasz w takim samym stopniu światło zastane i błyskowe. Czas - owszem, wydłużając rozjaśnisz tło. No i pracując w TTL podnosząc ISO też je rozjaśniasz. Nie zawsze można wydłużać czas (ludzie w kadrze się poruszają) więc trzeba podnosić ISO. Podnoszenie ISO to norma, nie mów że ci przeszkadzają szumy na ISO 800 czy 1600.
Nie. Otworzenie przysłony nic nie daje. Bo zwiększasz w takim samym stopniu światło zastane i błyskowe. Czas - owszem, wydłużając rozjaśnisz tło. No i pracując w TTL podnosząc ISO też je rozjaśniasz. Nie zawsze można wydłużać czas (ludzie w kadrze się poruszają) więc trzeba podnosić ISO. Podnoszenie ISO to norma, nie mów że ci przeszkadzają szumy na ISO 800 czy 1600.
Ok przyznaje się bez bicia nie wiedziałem ze w tym wypadku przysłona zmieni przy ttl moc. Oczywiście w ówczesnych body szumy są bardzo przyjemne i 1600 spokojnie daje radę ale przykładowo ja staram przy lmapie nie podbijać ISO wolę zmienić przysłone i jak podbije Flasha to dać go na -1 i tyle. Ale jestem w stanie zrozumieć i pewnie zdarzyło mi się podbić na szybko ISO ale nigdy nie używałem auto ISO przy lampie bo dzieją się tam dziwne rzeczy. Body przedziwnie ustawia czułość. Ttl bl i do tego auto ISO i mam pewność że nie wiem jaki będzie efekt. Wole jednak przy lampie full manual tylko lampa w ttl.
Ale jestem w stanie zrozumieć i pewnie zdarzyło mi się podbić na szybko ISO ale nigdy nie używałem auto ISO przy lampie bo dzieją się tam dziwne rzeczy. Body przedziwnie ustawia czułość. Ttl bl i do tego auto ISO i mam pewność że nie wiem jaki będzie efekt. Wole jednak przy lampie full manual tylko lampa w ttl.
Ze swojej strony radzę zacząć używać AUTO ISO + TTL-BL, u mnie działa tak, jakbym tego oczekiwał, tzn. daję np. AUTO ISO do max 6400 (D750), i tło mam zawsze możliwie fajnie naświetlone, a lampa działa w trybie błysku wypełniającego - dla mnie bomba :) Lampa SB-800.
Ze swojej strony radzę zacząć używać AUTO ISO + TTL-BL, u mnie działa tak, jakbym tego oczekiwał, tzn. daję np. AUTO ISO do max 6400 (D750), i tło mam zawsze możliwie fajnie naświetlone, a lampa działa w trybie błysku wypełniającego - dla mnie bomba :) Lampa SB-800.
No właśnie w tym problem ze jak ktoś chce odwrotnie to jest problem. Nie ma ustawienia priorytetu czy ma bardziej podbijać ISO czy moc lampy. Przez to podbija maksymalnie ISO a do tego występuje ten problem który ten wątek zaczął czyli auto ISO bazuje na ISO ustawionym ręcznie dla iSO 100 max ustawi 400 itd. Według mnie za dużo zmiennych się pojawia nad którymi tracę kontrolę. Poza tym cały czas nie mówimy o sytuacjach użycia a to byłoby ważne. Bo ślub czy sesja w plenerze gdzie jest duzo czasu to tez dwie różne sprawy. Czasem tylko manual na wszystko jest najlepszy.
No właśnie w tym problem ze jak ktoś chce odwrotnie to jest problem. Nie ma ustawienia priorytetu czy ma bardziej podbijać ISO czy moc lampy. Przez to podbija maksymalnie ISO a do tego występuje ten problem który ten wątek zaczął czyli auto ISO bazuje na ISO ustawionym ręcznie dla iSO 100 max ustawi 400 itd. Według mnie za dużo zmiennych się pojawia nad którymi tracę kontrolę. Poza tym cały czas nie mówimy o sytuacjach użycia a to byłoby ważne. Bo ślub czy sesja w plenerze gdzie jest duzo czasu to tez dwie różne sprawy. Czasem tylko manual na wszystko jest najlepszy.
Piszę odnośnie ślubów - na sali bez lampy ani rusz, a dla mnie ważne jest, aby jak najwięcej załapać tła. Owszem, o zmianie ISO podpinając lampę trzeba pamiętać, ale od tego mam U1 i U2, gdzie mam zapisane ustawienia. Np. U2 to u mnie "ciemnica", tzn. AUTO ISO do 6400, a lampa zrobi już resztę. Oczywiście, gdybym miał przestawiać co chwila, bo jedno zdjęcie z lampą, drugie bez, to podpinając lampę musiałbym AUTO ISO zawsze przestawiać z np. bazowego 100 do 6400 pokrętłem. Inaczej jest tak, jak pisałeś - przy AUTO ISO 100 lampa zrobi zdjęcie do max 400.
Ślubów jeszcze nie robie ale w przyszłości planuje wiec pewnie też jakiś sposób będę musiał wypracować. Ostatnio trochę studyjne pracowałem a tam bajka zupełnie inna :) i trzeba przyznać sporo łatwiejsza. Ślub będzie wyzwaniem. A powiedz mi pracujesz w kościele w trybie A ? Auto iso używasz z lampą i bez ?
Ślubów jeszcze nie robie ale w przyszłości planuje wiec pewnie też jakiś sposób będę musiał wypracować. Ostatnio trochę studyjne pracowałem a tam bajka zupełnie inna :) i trzeba przyznać sporo łatwiejsza. Ślub będzie wyzwaniem. A powiedz mi pracujesz w kościele w trybie A ? Auto iso używasz z lampą i bez ?
Zbaczamy z tematu :D Proponuję przejść na PW.
Nie. Otworzenie przysłony nic nie daje. Bo zwiększasz w takim samym stopniu światło zastane i błyskowe.
A nie jest tak, że jak otworzysz przysłonę, to zmniejsza się moc lampy potrzebna do oświetlenia, a zatem zmieniają się proporcje błysk-światło zastane?
Może i tak być, oczywiście w trybie TTL. W TTL i tak najwięcej zależy od tego co wymyśli sobie TTL :)
Ja lubię używać TTL BL, choć i to daje rozrzut wyników.